Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • rancor1223
    Alespoň něco (a překvapivě zadarmo). Pořád si ale nemyslím, že byl takový problém dát epilog (ala New Vegas nebo Human Revolution) už do původní hry...
  • Skor to vizera, ze toto dopredu planovali. Nasratie fanusikov, aby sa o nich velmi vela hovorilo a potom daju ludom co chcu.

Jedine tak sa da vysvetlit vyrok o tom ze chcu nezabudnutelnu hru. Ja tomu hovorim marketing.
    • Ringwraith
      Taky možnost.

Ale pravdu se těžko někdy dovíme.
      • Viem, ze to vizera zvlastne, ale po skusenostiach zo zivota viem, ze clovek moze byt trikmi a praktikami inych ludi neskutocne prekvapeny. A zial toto v hernom priemysle to plati tiez.
        • Ja si spis myslim, ze poradny konec proste nestihli.
  • Katalyzátor to dítě všechno vysvětlilo a podle toho si vyberete. A jak říkal ten týpek s podcastu, 90% hry už bylo vysvětleno v pruběhu a těch 10%, co se stalo s ostatníma si musíte domyslet. Stejně jako u konce v Mafii II, kdy nevíte co se stalo s Joem.
    • A hlavne, kde se tam vzal? Sorry, ale uvedt do deje novou postavu, o ktere neni v trilogii ani zminka 5 minut pred koncem, je, no jak to rict slusne, picovina. A kdyz tam ten starchild Casper byl celou dobu, na co byl potreba Soveregn v ME1 aby prevzal kontrolu na Citadelou? Aha, chapu, vesmirna magie a umelecka integrita. No nic, dalsi firma na mem blacklistu.
    • Hairy_Ass
      Co vysvětlil? Že Reapeři trpí nějakou utkvělou představou, že když pomocí strojů vyhladí život, tak ho tím vlastně zachrání před vyhlazením jinými stroji? To i černobílý panák Voldemort měl lepší motivaci. *1*
      • Byli jste varovani a ne jednou...
        Pokazde, kdyz mel zrovna Shepard pokec s nejakym Reaperem, mu ten Reaper nezapomnel rict, ze je jenom organicka nula a ze proste nemuze pochopit o co tady bezi a jake jsou jejich pohnutky. Nevim jak pro ostatni, ale pro mne by bylo zklamanim, kdyby se ukazalo, ze se ridi nejakou snadno pochopitelnou logikou *4*
        • Hairy_Ass
          Myslím, že původně mělo jít o to, že se Reapeři snaží zastavit přibývání temné energie v nitru hvězd, což způsobovalo výrazné snížení délky jejich "života", a bez hvězd by se vesmír rychle změnil v temné studené místo bez jakéhokoliv života. V ME2 se tohle řešilo, bylo to původně ve scénáři, ale ve trojce to nakonec změnili na tohle. Sice ani to nebylo bůhvíjak originální, ale podle mě byli Reapeři zajímavější, když to všechno dělali za nějakým cílem, než když se z nich stali prostí policisté, kteří neumí nic jiného, než jen preventivně vystřílet celé město, než aby se obtěžovali s nějakým vyšetřováním.
          • Na ty zminky o temne energii si vzpominam. Mise s Tali v ME2 se kolem toho vlastne tocila a taky si vzpominam, ze Liara zminila, ze se v posledni dobe hodne lidi o tuto problematiku zajima. Ale pak v ME3 jakoby temna energie nikdy nebyla. Souhlasim, mohlo to byt zajimave...
        • ?! Co? :-D Vždyť přesně tak to je!! Nebo co je nesnadno pochopitelný na organic/synthetic konfliktu? Daleko lepší by bylo vůbec žádnej jejich záměr neprozrazovat když je "beyond our comprehension".
          • Co? Co treba to, ze jsem prave uzavrel mir mezi Quariany a Gethy? Kde je nejaky dukaz, ze se to stane. Predstav si, ze by zitra NATO vyhladilo vsechny obyvatele Afriky starsi 5ti let s tim, ze jednou z nich muzou vyrust teroriste. Uplne stejna logika.
            • Na koho reagujes prosim? Jestli na muj prispevek, v kazdem rikam z s tim nesouhlasim! Jen jsem popisoval to jak jsem to pochopil.
          • Tak pro tebe je jejich motivace snadno pochopitelna? Tak to gratuluju. Ja jsem to nepobral doted *1*
            • Noo ono to právě působí jako logika stroje. Je naznačeno že Catalyst je nějaká pradávná AI co se rozhodla zachovat organický život. Ale organický život nechápe, bere to jen ze strojového pohledu - tedy že moc nezáleží na tom jak ale jde jen o výsledek.
              Nechápe, že organické bytosti mají nějaké city nebo emoce, prostě je rozloží na tekutinu a udělá z nich Reapra aby byla alespon jejich cast na veky zachovana. Z pohledu stroje je tohle dobry reseni. :-)
              Samozrejme diky tomu vlastne ve vysledku Shepard zabijenim reaprů páchal genocidy na pradávných civilizacích. Ale když tohle zmíním tak se všichni začnou ohánět tím že o tom "až moc přemýšlím" :-D
            • S tim minusem ja nemam fakt nic spolecne. Na to jsem uz velky kluk, abych takhle "diskutoval" *3*
            • Ten konflikt organici versus syntetici chapu. Na tom opravdu neni nic sloziteho.
              Co uplne nechapu, je prave ten zpusob, jakym Reaperi tento problem resi. Zavrazdit miliardy organiku, aby je nakonec nevyvrazdili jejich vlastni syntetici? To uz za ty miliony let opravdu mohli prijit s necim lepsim... Proste mi to rozhodne neprijde jako ta "nase logika".
            • ocenil bych místo minusu spíš dialog o tom jak to teda je podle ostatních :-P Ale to bych asi chtěl moc
            • Tak mi schválně řekni co jsi nepochopil :-) Třeba to zjednodušuju.
              Je nám prostě řečeno, že každá organická civilizace v nějaké chvíli vytvoří syntetickou AI. Ta nebude chápat smysl života tak jako my a nevyhnutelně dospějě k závěru že veškerý organický živoat je podružný a absolutně ho vyhladí, na vždycky.
              A Catalyst tedy vymyslí "úžasné" řešení, každá civilizace se v době kdy se objeví první syntetické AI musí "sklidit". Tedy v zásadě zničit, ale zachovat v podobě Reapra.
              Takhle si myslím že je to podáváno, není to nijak složité. :-)
              Což nic nemění na tom že je to alespoň podle mne dost nesmyslné, ale už to nebudu znova rozepisovat, v minulém článku o ME jsem toho napsal dost.
  • core a ostatni: rikavalo se nas zakaznik nas pan, bud bioware prizpusobi svuj produkt prani zakaznika a nebo jej (pro priste) ztrati... co se vam na tom nelibi ?
    • Cahir
      To se říká, když si jdeš do sámošky pro rohlíky a ne v případě umělecké tvorby...
      Zahodit svojí individulní identitu a skákat tak, jak dav píská, by vyústilo pouze v to, že by celá naše historie byla pouhou variací na ptákoviny typu Harryho Pottera, případně Twilight (mluvím jen principiálně, neříkám, že ME je veledílo).
      • nikdo nenuti nikoho skakat jak kdo piska, je to volba samotnych autoru.. podivej se treba na filmy, bezne tam vznikaji extended/director/final cuty atd.. treba blade runner ma 7 verzi
        • Cahir
          Takže kdyby komunita neprudila, tak tu rozšířenou verzi stejně udělaj?
        • vlastik.plaminek
          Jo, jenomže v každém DC přidali pár nepoužitých (a většinou příběhově nepodstatných) záběrů a ve finále to je stejné, jak když si do Mass Effect 2 postupně přidáváš DLC se zbaněma, armorama a tak dále. U BR se nedodělával konec, jenom prostě přihodili DLC.
        • Nebo třeba I am Legend. Jsem se teprve nedávno dozvěděl, že je tam úplne jinej konec na DVD kterej dává daleko větší smysl a zanechává daleko lepší dojem z toho filmu. Se na to asi budu muset podívat znova, tehdy mne to moc nenatchlo.
      • Hairy_Ass
        "...celá naše historie byla pouhou variací na Harryho Pottera, případně Twilight." - Brrr, to je ale hrozná představa! *1*
      • Hry nejsou jen a pouze umělecká tvorba, zvlášť v případě Bioware kdy jim jde o to oslovit co nejvíce hráčů.
  • Stejně je to sratchiczka pro amíky... *5*
    • deridon
      Poláček je světec a ty jsi možná tak temnota v jeho nejtemnějších a nejvzdálenějších koutů mysli!!
    • A tiež pre teba. A dokázal si nám to tým, že si si článok prečítal a ešte si ho aj okomentoval!
  • ja to tušil že jak mile něco oznámí strhne se tu vlna stížností a připomínek. no asi takle nejsem z toho něak odvařenej ale DLC je zadarmo což je + ted jde jen o to, bude to opravdu rozšíření původního příběhu?Bude to souhlasit s tou indokrinací shepyho?ABYCH ŘEKL PRAVDU NĚAKÉ DOVYSVĚTLENÍ formou pár cutscén mě nezajímá opravdu ne ale pokud bude příběh pokračovat jsem tomu nakloněn, počkám si na něaké další informace a pak budu vynášet prognozy.
    • tá vaša indoktrinácia je úplná fantasmagória :D
      • MishKonn
        http://youtu.be/ythY_GkEBck?hd=1 Say again? Vysvětli polovinu věcí v tom videu, řekni, že je to náhoda (hlavně relace stromků ze snů a těch po probuzení po zásahu Harbingerem).
        • Pekne udelane video. Osobne mi konec s indoktrinaci pripada mnohem zajimavejsi, nez ten zmetek, co vetsina lidi povazuje za "konec". Ale nemyslim si, ze kdyby opravdu zamysleli indoktrinacni konec, tak by to tam zakryli az tak moc.
  • Skutečně nerozumím tomu posměšnému tónu, kterým je článek napsán. Co je špatného chtít to, co nám před vydáním BioWare naslibovali? Mj. to, že hra rozhodně nebude mít zakončení, které se dá kategorizovat jako "konec A)", "konec B" a "konec C". Jediný objektivní e-mag je v tomto ohledu překvapivě Forbes... *7*
    • Ringwraith
      Jo no, Forbes se poslední dobou pořádně rozjel. Jen víc takových. A tím takových myslím nezávislých na výdělku pomocí reklam od herních vydavatelů.
    • Hairy_Ass
      To jen redakci asi štve, že se sekla ve svých předpovědích, že se BioWare nebude řídit stížnostmi zákazníků, asi.
      • sleepless
        Jen bych upresnil, ze nikdo v redakci nerikal/nepredpovidal, ze nic nevydaji. Minimalne za sebe jsem jen zastaval stanovisko, ze by to nemeli delat. To, ze neco vydaji, bylo ohlaseno uz pred radou dni, takze jsme s tim naopak mohli pocitat. A ten lehce sarkasticky ton - to vychazi z toho, ze s Alesem sdilime hodne podobny pohled na vec. Ctenarska diskuse je tu proto, abyste mohli vyjadrit nazor opacny.

Jinak, jak uz tu ale nekdo psal, dokud to nevyjde a neuvidime, o cem to je, tak nema cenu vynaset soudy. Osobne si myslim, ze to bude ukazkovy priklad pro nikoho neprinosneho reseni: vlkovi zacpeme usta konskym salamem a kozu si nechame celou :)
        • tak keď máte podobný pohľad na vec, tak ho dajte do diskusie alebo pod čiaru, nie (hoci implicitne) do článku

nehovoriac o tom, že tento outburst fanúšikov je síce cielený na Bioware, ale ok...majú právo vydať šunt...v tomto s "artistic integrity" plne súhlasím, ani ja nechcem aby niečo menili (chystajú sa podľa tohto hlavne vysvetľovať, tak som zvedavý)...ale ešte som nečítal sebakritiku Games.cz či podobných portálov na dosť zavádzajúce recenzie...nejde len o čísla...to ste napr. napísali v recenzii

"Zároveň hra potvrzuje, že když autoři vědí, jak držet pero, tak mohou příběhově vodit hráče za ručičku, aniž by ho urazili.
          Odcházím naprosto spokojen. Mass Effect přinesla tolik žádaná rozuzlení, nezpronevěřila se sama sobě a dostali jsme v ní trilogii, jaká tu ještě nebyla – trilogii s velkým T. "
          hlavne to o nezpreverení sa samej sebe (snáď nemám linkovať tú tonu materiálov o popretí princípov a pod.)...máte pocit, že toto je hodnotná recenzia?...keď ani náznakom, že (aj keď som ju čítal pred pár týždňami) nepoviete, že pripravte sa na svojský koniec...prinajmenšom

doteraz boli recenzie profi magazínov a recenzie laikov hráčov viacmenej podobné, zrazu je tam obrovský rozdiel a nielen pri PC verzii kvôli Originu...veľa, dokonca väčšina ľudí zrejme nemá pocit, že dostali produkt kvality ako očakávali...a na to majú predsa slúžiť recenzie nie?...hra mi môže nesadnúť, môže mať obskúrnosti ale v nejakom aspoň 500 slovnom texte by som mal nájsť dosť informácií na infomovanú kúpu (hovorím vo všeobecnosti)...pýtam sa do značnej miery rečnícky, lebo stavím sa, že toto väčšinu reakcií ani nenapadlo...preto mám pocit ako som písal včera, že arogancia zrejme trochu vstupuje aj na toto pole (viď správanie IGN, ktoré je celé nadšené, pritom chápe niekto dôvod účasti Jessicy Chobot?..keby to bolo aspoň J. Alba..)
        • Sarkasticky ton je něco jinýho než absolutní výsměch tim stupidnim obrázkem. To, že vy máte utkvělou představu že všichni co se jim nelíbí konec chtějí "happily ever after" neznamená, že to tak je. Samozřejmě takový lidi jsou asi nejvíc slyšet ale nevidim důvod proč ještě ten problém podporovat.
          Nehledě na to že udělat rozšíření konce (zatím to vypadá že se nezmění nic) snad proboha neni nic špatnýho? Nebo to je taky nebezpečnej precedent?
          • Cahir
            Je asi spíš štvou egoisti, kteří si myslí, že svobodný tvůrce je tu od toho, aby je uspokojil a dělal, co mu řeknou *3* - kdo jaký konec chtěl, jim může bejt šumák.
            • Pokiaľ bude platiť, že hry sú už len o biznise tak bude platiť aj "náš zákazník, náš pán."
          • Ringwraith
            Ne, precedent tu už je v podobě Broken Steel DLC pro Fallout 3.

Tam se mi zdá byl konec taky vyloženě blbej - někdo musí zmáčnout nějaký tlačítko v komoře plné radiace, ale tvůj radiaci odolnej kámoš supermutant nechce a tak tam jdeš ty a umřeš (nebo tak nějak) - a taky vyšlo DLC, který na ten konec navazovalo.
        • Hairy_Ass
          OK, ruším obvinění. *3*
          Však to je jasné od začátku, že to DLC bude max. polovičaté řešení, to muselo být jasné všem. Zvlášť, když bude zadarmiko.
      • No, dyt to pro ne musi bejt hrozna predstava. To je treba jako kdyby ctenari v diskusich urcovali, co se na games.cz bude psat a jak, nebo chteli zmenit konec nejaky recenze *15*
        • Hairy_Ass
          To by byla hotová cesta do pekel, pane ministře. *15*
          • jo jestě by mně smazali muj članek o skyrimu
  • KokyMetalGear
    hle a najednou to jde :D zadrmo no neberte to :) hateři jděte už do P*****
  • To to budu muset jako dohrat znova, nebo vyhrabat nakou pozici nebo jak?
    • Spades
      Však máš autosave těsně před koncem
      • KokyMetalGear
        ano jen se doplazit na citadelu :D
  • Core
    Naprosto neuvěřitelný... Vys*al bych se na ně! Diktovat si konec hry? WTF?! Digihry na vás!!!
    Asi zavolám manažerům Ozzyho Osbournea, že se mi nelíbí jeho poslední deska, ať mi jí kouká přetočit. Nebo napíšu otevřený dopis Larsovi Von Trierovi, že se mi nelíbí konec Antichrista nebo...nebo...nebo pošlu mail pánu Bohu, že se mi nelíbí, jak na tuhle planetu se*e a odjel na dovolenou. Mínusy do mě. Howg! *5*
    • Hairy_Ass
      Ozzy ale před vydáním svého nového alba určitě neproklamuje, že bude hrát Mozzarta na housličky, a v závěru to budou fláky od Ivana Mládka. *1*
      • smejki
        I kdyby proklamoval, tak ho maximálně tak pošlu do hajzlu. Chtít po něm přetočení je IMHO úchylné.
        • Ringwraith
          No ale to je životní dilema Bioware fandy.

Ten si totiž uvědomuje, že konce sice stojí za ho*no, ale zároveň se nechce prostě vzdát dalších Bioware her (poslat je do hajzlu). A tak volí tuto formu protestu.

A nebo si zvolí cestu Biodronství a rozhlašuje, jak jsou konce skvělé...
          • smejki
            Fallout 2 má snad nejhorší začátek ze všech her v historii, jeho závěr také považuji za krajně gayný. Přesto je Fallout 2 pro mě top. Přesto po nikom nechci, aby to překopával, neb taková byla tvůrčí vize.
        • Hairy_Ass
          Úchylné možná, ale stává se to. Sir Arthur Conan Doyl by mohl vyprávět. *4* *4*
    • Cahir
      +1

Ale právě jsi spáchal společenskou sebevraždu. *1*
      • Core
        Já se s tím určitě vyrovnám *3* Rozhodně se člověk nemůže znemožnit před stávající generací hráčů, kteří mají pocit, že spolkli páčidlo od Valve a mohou si diktovat cokoliv a kdekoliv. *5*
        • Amylee.Anderson
          Něco proti mýmu obrázku?
        • Jasne, takze je spatne vyjadrit nespokojenost a naopak je super cool platit a pak dostat odflaknuty produkt?
          Ocividne jsi dalsi z tech, kteri nechapou, ze tohle neni o happy endu,ale o smysluplne uzavrenem konci trilogie tak, jak nam bylo slibeno.

p.s. Ovci te nenazvu,ale mozna bys mohl pripustit, ze je duvod proc EA vyhralo "oceneni" Worst company in America for 2012 *3*
        • Az na to ze me to prijde dneska obracene. Devs si zvykli delat paskvil, prodavat ho na vic casti a nedodelavat konce.

Myslim ze chtit aby hra za 1300 mela solidni konec neni az zas takova troufalost.
        • Tak mladosi tenhle pocit meli, maj a budou mit dycky. A to se nemusi jednat ani o hry. To je mladi no ;)
    • Spades
      Kdyby nám neslíbili, že NEBUDE konec hry alá LOST, tak nikdo ani necekne, ale konec alá LOST byl přesně to co jsme dostali...
      • Mass Effect 3 jsem sice nehral, ale kdyz si predstavim konec ala Lost, tak to je proti lidskosti. Na to by mel bejt zakon *2*
        • nějak mi unika to prirovnani k Lost. co bylo spatny na konci ? *15* *15*
          • Na konci? Tys to nevidel? Dyt to byl uplne vysmech celymu serialu (kterej urcite nebyl nezajimavej), ale tek konec to zabil, ze deus ex machina hadr.
          • Spades
            Stejne jako v LOST prakticky veskere vysvetleni toho co se to ku*va deje se stalo asi v 5ti minutach, kde ani nemas moznost poradne vyzpovidat to male decko. A ani ti poradne nevysvetli co se vlastne stane v tech koncich, neni vysvetlene proc se sakra normandie proletela pres mass relay atd...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit