Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ohledně k diskuzi o vyzkoušení, otázka pro moralisty a obhájce zákonů, považujete za nemorální a trestné když si koupím hru přes internet, doma jí dohraju, ale pak jí zase do 14 dnů vrátím s tím, že jsem jen využil zákonné možnosti vrátit zboží zakoupené prostřednictvím prostředků na dálku do 14 dnů?

Je tohle trestný? vždyť je to ten samý princip, vyzkoušim/dohraju něco co jsem vlastně nezaplatil.
  • ucho
    Stan: asi jsi nebyl dlouho v kině, vlez je tak za 150,-, i když naposledy jsem koukal za 169,- (a co teprve 3D projekce :) ). znechucené odcházení lidí jsem v kině zažil za poslední dobu jen jednou (pro zajímavost, jednalo se o film Hanební pancharti). O inteligenci lidí, co jdou na film a pak z něj odchází, si myslím svoje (stejně tak jak někdo nemohl vědět, na jaký typ filmu jde u filmu Hanební pancharti :) Vedle mě seděl ještě nějaký důchodce, který šel zjevně taky na úplně jiný žánr, ale ten to zase přijal a bavil se). já z kina v životě neodešel a vždy jsem byl spokojen nebo jsem alespoň měl představu, co za ty peníze dostanu i s rizikem, že film nemusí být dokonalý (vlastně něco pozitivního se dá najít takřka na každém filmu, stačí mu jen věnovat ten čas, to stejné platí u her, dnes většina "testerů" her z internetu hru po půl hodině zavrhává, že tohle ne, mně nejednou hra chytla až po delší době, tohle se ale testováním nikdy nezjistí... nikdy jsem u žádné hry nelitoval její koupě a věděl jsem alespoň přibližně, do čeho jdu (stačí mi vidět pár videí nebo si přečíst pár názorů). tedy trvám na tom, že svéprávný člověk by měl vědět, za co dává peníze...
  • Spades
    Ja osobne hry nekupuju, protoze nemam prachy... jako jsem teprv na stredni mam 6k rocne, a potrebuju mit dulezitejsi investice nez hry (autoskola, ucebnice, obleceni...)

Rad bych kupoval hry, protoze s tim pak nejsou takove problemy, ale proste nekdy to jinak nejde.
  • Lol kolko "ekonomov" a "pravnikov" sa to zislo. Vraj kradnutim dusevneho vlastnictva nevznika skoda.
    vyvojar dostane tie iste peniaze, ano, ale obycajny vyvojar ktory dostava mzdu a ktoreho zamestnali cez inzerat a po dokonceni hry ho mozno vykopnu. To su nuly. Ludia co stoja na vrchu dostavaju percenta z predaja a su spolocnikmi firmy (priklad Tod Howard z bethesdy). Bez tychto sefov by hra nevznikla lebo oni zaobstaraju sponzorov, pridu s napadom urcuju ako ma hra vyzerat. Nejaky blbecek co robi textury a dostava vyplatu nas nemusi zaujimat *12*
  • hezkej příklad s kinem, to asi vysvětluje proč lidí odchází znechuceně z kina se slovy "tohle vědět tak na to nejdu" a to se bavíme o 100kč, protože zde neni legální možnost produkt vyzkoušet, to je ten tvůj důsledek tvého příkladu. Takže já a další radši nelegálně vyzkoušíme produkt dříve než ho koupíme (nesrovnávat s nelegálním vyzkoušením/krádeží auta), zatímco ostatním rád ponechám možnost řídit se jen podle svých dojmů a hesla " vím vždy co se mi asi bude líbit a co ne, však mám trailery, dema atd. nikdy se nespletu"

Když si mám vybrat zda já mám být tim okradeným nebo má být tím okradeným ten výrobce hry nebo filmu, tak volím výrobce.
  • ucho
    palec: jasně, máš pravdu, proto se v kině platí až při odcházení ze sálu :) každý by měl být dost svéprávný na to, aby věděl, za co chce dát peníze nebo nechce. pokud si neumí pro sebe odůvodnit, zda něco koupit nebo nekoupit, měl by za něj platit asi někdo jiný.
    velmi zde pak záleží na tom, co myslíš tím "vyzkoušením". jestli dohraješ celou hru, je to pak jen hloupá výmluva a snaha si to nějak obhájit. jinak nic to nemění na tom, že člověk by se měl umět rozhodnout (ve většině případů bez problému správně), co se mu bude líbit a co ne.
  • ucho@tiscali.cz -> no ale ved o to ide! to si mam za 40-50€ teraz kupit hru ktoru mozno po prvom dohrani zmazem? To by som bol dobry debil nie? Stiahnem, vyskusam, ak sa mi to velmi pacilo kupim hned, no problem. ak to bolo take ze ok, kupim v zlave po nejakom case. ak to bol humus co uz nikdy nezapnem tak zmazem a tym to hasne. s skludnym svedomim tak bud podporim vyvojara skvelej hry, alebo nepodporim vyvojara hlupej hry.
    teraz uplne bokom zarytych piratov co by nevyhodili ani euro za vsetky hry sveta, tam nefunguje ziadny argument
  • ucho
    ale tohle "duševní vlastnictví" zastarává, klesá o něj zájem, jedná se o zábavní průmysl a tam jde vždy o to vydělat TEĎ, když se to uvede na trh. prodeje další rok jsou zanedbatelné, prakticky bezvýznamné.
    když si milión lidí stáhne něco zadarmo, protože nemají jinou možnost, jak to sehnat a chtějí to hrát TEĎ, každý z těch miliónů si to pak už znovu nekoupí. doufám, že chápeš :) zde je jediné štěstí, že se jedná o betu, kdyby to však byla plná verze, ztráty budou mít enormní a to ti potvrdí každý školák základní školy (možná by sis ji mohl zopakovat :) ).
    tedy zde nejde vůbec o to, že pirát = ušlý zisk, tohle je samozřejmě nesmysl řešit. tady jde o to, že když si někdo dohraje singl verzi a víc ho z té hry nezajímá, dost lidí z této množiny už nemá motivaci si hru koupit.
  • s tím souhlasím, taky ten názor mám, jde o to, že zkušební jízdu autem ti každý dovolí protože chce prodat, ale zkušební test celé finální hry ne, protože tim by si nasrali do vlastního a zákony jim v tom pomáhají. Jde o ten tvůj příklad, nepovolené vyzkoušení je trestné ať jde o auto nebo hru.

Takže za mě nevidím problém ve stáhnutí hry a jejím vyzkoušení, já s tím morální problém nemám.
  • reagoval som na jumíka precitaj si co pisal. obhajoval sa tym ze sice tiez caka na zlavy, ale az potom tie hry hra. ja najprv hram a ak ma ta hra uplne neposadila tak tiez pockam na zlavu. jumík kupi hru po roku od vydania za 15€ a potom si ju zahra, ja si hru zahram a kupim rok od vydania za 15€. takze hej, rovnaka suma sa pripise vyvojarovi. to porovnanie s grafikou je same o sebe spravne ale trhy hmotnych a nehmotnych statkov nie su rovnake.
    Skratka spiratim kazdu hru co ma zaujme a potom sa rozhodnem: skvelu hru kupim hned, dobru hru po case, taku co ma sklamala a okamzite pojde z disku? urcite nedam ani cent.
    a teraz mi povedz kto viac podporuje herny trh? ja, ked kupujem spickove veci za plnu cenu (kludne aj 2x ako v pripade witchera, krabicu aj steam verziu) a navyse neplatim za mizerne hry? alebo clovek co poctivo kupuje vsetko a potom zisti ze kupil blbost, lenze podporil vyvojarov aby tvorili dalsie kraviny?
    a prosim neargumentuj demom, tie sluzia na ukazanie toho najlepsieho ale ze zvysok je o nicom ti neprezradia (take mafia 2 demo jak sa skoncilo na moste? velmi zaujimavo, lenze v plnej hre nic take nebolo, tu scenku dali do toho mizerneho DLC s jimmym)
    alebo tu mame recenzie, pri priemernych hrach nic nepovedia, tu sa to recenzentovi paci a da 7, inde da iny recenzent 3. treba najprv vyskusat, za tym si stojim
  • Takze cena BMW za milion v priebehu 10 mesiacov klesne na nulu. Vies vobec pocitat?
  • lol, tak proč na mě reaguješ něčím co nesouvisí s tím co píšu?

tebe už fakt nechápu.
  • ucho
    Stan: já ale vůbec nemluvím o prodeji z druhé ruky... takže problém s porozuměním textu máš opět ty :)
  • Zo zákona mám právo produkt vyskúšať, nechať si predviesť, otestovať nie však len časť ako pri demo verziách (len svetlá na aute, alebo blinker), ale ako funkčný celok.
  • "ani neni z druhé ruky"

prosím čti pořádně, když je auto z druhé ruky, tak stejně jako hra stojí méně, bav se k tématu a psanému textu, řeč je o "novém, nepoužitém, nepoškozeném zboží"
  • ucho
    psal jsem, že nemusí být ani používané. už jen tím, že s ním někdo vyjede z obchodu, klesne cena klidně o sto tisíc... takže i kdyby auto bylo někde v garáži, jeho cena bude klesat...
  • AD "ucho":
    Porovnávať tovar, ktorého výroba stojí nejaké prostriedky a jeho odcudzením vzniká škoda s tovarom/ predmetom duševného vlastníctva, ktorého užívaním škoda nevzniká, pretože sa nezníži počet možných kópií je úplne mimo.
    Vysvetlím.
    Počet predajných kusov je determinovaný len pri krabicových verziách. To znamená, že v prípade odcudzenia takejto verzie by škoda vznikla. Nie však na abstraktnom predmete duševného vlastníctva, ale na odcudzenom dátovom nosiči, krabici atď.
    Tým pádom, ak bolo vylisovaných 1000 000 kópií, odcudzením jednej by zlodej obmedzil predaj a aj zisk na 999 999 kópií, čím by vznikla škoda.
    Pri elektronickej verzii nie je počet stiahnuteľných kópií vopred softvérovo obmedzený, to znamená, že ak bude stiahnutých XY kópií, autora to neobmedzuje v predaji ďalších XY- nekonečno kusov.
    Dúfam, že chápeme. Už sa niekedy cítim ako na základnej škole...
    V takomto prípade by vznikla škoda, až keby bolo relevantne preukázané, že "pirát" by si hru v prípade nestiahnutia ZARUČENE kúpil za plnú cenu. Toto je však nezmysel, pretože ak si chce niekto niečo kúpiť, nerieši cenu, ale kvalitu tovaru.
  • To to musíš kopírovat všude? Chtělo by to trochu invence pro každej server kam vlezeš :)
  • Tady se bavime o NOVEM aute/hre a ne o pouzite/bazarove, cti poradne
  • "aby nové nepoužité auto z nějakých 300 000 spadlo časem na 100 000 či 50 000"

napsal jsem nové, tak to zkus vysvětlit znovu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit