Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hanzales
    Ten chlapík v tom má celkem jasno, myslím. Když už jsem přešel na cestu originálek, měl jsem více her krabicových, než těch na Steamu. Dneska už si koupím krabici jen když na Steamu je hra první týdny extra drahá a krabice vyjde levněji mnohdy i s něčím zajímavým, ale momentálně mám na Stemu těch her už mrtě a dohromady mě to stálo asi jako mainstream grafárna. I když pominu věci jako DCS-A10 nebo iRacing, tak pořád pomalu nevím co hrát dříve. Dobrých her za dobrou cenu je na Steamu hromada a ty akce jsou někdy úplně mazec. F1 2010 = 10 ojro-doháje sním, Metro2033, Mirror's Edge, Stalkery, Assasin Creed II, to vše doslova za babku a bez bu"s"erace. A pokud už nějaká third party hra na Steam nějakou tu dementní ochranu protlačí, tak je to tam alespoň celkem slušně vyřešeno. Jestli mně dneska od koupi hry něco odrazuje, tak cena je spíše na třetím místě. Ty první dvě odrazovadla jsou dementní ochrany a zabugovanost. Dříve patche i u méně komplikovaných her byly, ale dneska mám pocit se s tím už snad dopředu počítá a stává se pomalu pravidlem, že vydání hry uspěchají a k tomu ušetří na betatesterech. Někdy člověk žasne, co vše jsou schopni přehlédnout a taky jak někdy dokáže instalace originálky otrávit. No a Steam je právě asi tou jedinou vyjímkou, kdy je pořízení hry tam jednodužší, než stažení a drbání se s patchema a crackama a k tomu nabízí i komunitu, MP, support, achievementy a spoustu podobných blbin a je to vždy otázka dvou kliknutí myši a stažení hry. Pak jen PLAY...
    EDIT: no a s tím začarovaným kruhem je to tak. Lidi na PC nějak moc hry nekupujou, distributor tlačí vývoj na konzole a ta jedna konzole s prolomenou ochranou taky vynese, když se ta hra té platformě přizpůsobí. Následkem toho jsou hry na PC odfláklejší, nebo je celý herní mechanizmus přizpůsoben konzolové platformě a PC hráč pak co? Chybí mu specifika PC platformy a hry pak nekupuje, maximálně zpirátí. Docela by mně zajímal nějaký průzkum, jestli jsou multiplatformní hry na PC pirátěny třeba více, než ty PC exclusivní...
  • Ono na to jak každej druhej na warezáky a warez obecně nadává jak kradou tak je IMHO warez paradoxně nejvíce fér věc na herním trhu.

Podívejme se co dneska za hry vychází? Vše to jsou naleštěné prdy s dokonalými trailery a grafikou a slibují hory doly. Pak to člověk koupí a nestačí se divit co to je za slátaninu. A když k tomu všemu připočítáme ještě módu nevydávat dema, ale za to vydávat kdejaké sociální klienty co potřebují připojení k netu, či ochrany typu SECUROM atp, tak člověk nemá důvod si hru kupovat, když si může hru stáhnout a bude to mít zadarmo a bez těchto "fičur" co obtěžují život.

Proč například herní vývojáři utopí milióny dolarů na ochranu proti zcrackování, místo toho aby ty prachy vložili do hry nebo dema? Neznám nikoho kdo by si hru, která se mu líbí nekoupil (to neznamená, že takoví lidé neexistují). Problém není warez, ale to, že her, které za něco stojí a nějakou dobu vydrží je pořád méně a méně. *12*
    • Ano, tak se podivejme co za hry vychazi v posledni dobe. Serie Assassins Creed, jedna z nejlepsich akcnich adventur vsech dob dokonce se vzdelavacim historickym pozadim. Na konzolich nejlepsi autaky, co kdy vysly, Gran Turismo 5 a Forza 4. Na PS3 Uncharted 3, paradni dobrodruzna akcni adventura, ktera by v hrach z minulosti tezko hledala konkurenci. Vychazi Heroes VI, ktere jsou stale skelou parbou. Na PC tu za chvili mame nove Anno, coz je jedna z nejlepsich strategickych serii co kdy vznikly. V ramci RPG jsme tu meli prvotridniho Zaklinace 2 a takhle bych moch opracovat do aleluja. Jo, mas pravdu, vychazi same nalestene prdy.
      • No...řeknu to asi takhle...100 lidí, 100 chutí. Pokud mi některý výrobce nabídne hru, která bude úplně stejná jako například ze závodních Need for Speed 4, nebo ze strategií AoEII nebo JA2, Fallout 1,2, Plancape Torment nebo Arcanum....to vše pokud bude !úplně stejné! jen v hezčím kabátku, zcela určitě mi nebude dělat problém dát za každou z těchto her 2000,- na dřevo.

Jinak k tomu cos vyjmenoval se já musím smát....tak za prvé nemám konzoli - tímpádem ani nevím a ani mě nezajímá co na konzole vychází. Za druhé, závodní hru, která by mě bavila už postrádám 12let, poslední strategie co mě bavila byl CaC Generals od té doby pusto, včetně titulů AoE. Heroes VI...ehm...zkus si zahrát III a pozne co to je orpavdu Heroes. Assassins Creed? Ok, pěnkě udělané město, ale znovuhratelnost? Nulová...nicméně plánuju si koupit balíček všech čtyř dílů...jestli bude...Witcher 1 - origo mám, Witcher 2? No řekněme, že až udu mít lepší PC pak možná koupím.

Problém je, že to co ty vidíš jako špičky já vidím jako průměr a hry, které si podle mě ani nehrál já vidím jako top. Ale chápu, že když něco nemá HD grafiku tak to je pro někoho nezajímavé...Ale takový člověk ať mi nedělá pednášku o tom co bych měl a neměl hrát.

btw.: Ne, ani Driver SF se mi nelíbí, a to jsem měl jedničku hodně rád...
      • já to řeknu na plnou hubu - větší břečky,než které vychází za posledních cca 5 let jsem za svou herni historii nezažil. a stavte se třeba na hlavu ...
      • Hairy_Ass
        AC bych tak do nebes nevychvaloval, a ta zmínka o vzdělávacím historickém pozadí je spíš k pláči, když se mnozí dostanou k dějepisu jen přes hru. Obecně nevím, kde bereš tu jistotu, že zrovna současné hry jsou těmi nejlepšími?
      • Samozrejme ze i dnes se najde spousty kvalitnich her,ale ty tady delas,jako kdyby hry za posledni 3 roky byly uplne ty nejlepsi hry v historii.
        Bud dlouho hry nehrajes a nebo nevim.
        • Napadlo vas ze to dost mozna nemysli vazne? *3*
          • Me to prijde,ze to bohuzel vazne mysli. *3*
      • Mopped
        No jo dneska jsou hry jednoznačně lepší. Nechápu jak někdo může hrát staré hry. Zasraní retrogameři.
        • U Moppeda je ten sarkasmus cítit u Robotrona3 nie.
        • Grafika neni vše chlapče. Až najdeš strategii podobných kvalit jako je M.A.X tak dej vědět.
          • Mopped
            Tak už podle avatara můžeš poznat, že to byla asi ironie, ale co hloupého nakopni...
          • No nekecej :) On si někdo vzpomněl na mojí milovanou strategii :) Chválím. Dodnes nevyšla lepší tahová strategie...
  • Trochu popravím. Pirátství vzniká když cena není úměrná kvalitě(...ale taky i když nejsou peníze, nebo když je někdo skrblík, nebo když někdo kašle na morální zásadu toho, že hra by měla brána jako jakékoliv jiné zboží...). Každopádně jedna věc je jistá. Cena pod 4 kila dělá u tříáčkové hry divy v prodejích.
  • kdyby všechny hry byly vynikající a kvalitní ( jako SC2, Zaklínač apod ) tak tu pirátsví bude stejně, jelikož 1200 - 1400 za novou hru je prostě hodně a pokud by si člověk chtěl zahrát vše, tak by prostě na vše neměl. Takže je to jenom o ceně a o ničem jiném. Ano, občas se povede kvalitní titul který si i pirát koupí, ale neznamená to že všechny takové hry by pirát koupil. Koupí jenom to na co má a co opravdu chce...
  • Musím se přiznat, že vlastním taky několik her získaných nelegálně. Naprostá většina pochází z dob kdy jsem neměl zdroj vlastních financí (brigády). Paradoxem je, že jsem jich hrál jen zlomek a ostatním jsem měl v šuplíku a nikdy je ani nenainstaloval.

Druhá etapa byla formou přiložených her u herních časopisů. Z počátku jsem kupoval jen co jsem chtěl, pak jsem přešel na pravidelné odebírání a skončil opět náhodnou koupí "must have" titulů.

Třetí etapou bylo kupování krabiček. Postupně jsem nahrazoval své oblíbené "piráty" originály a kupoval si i novinky, které mě zaujaly.

Čtvrtá (současná) etapa je nákup v akcích na Steamu a krabicovek her, které si to dle mého zaslouží (Zaklínač 1 a 2, Mass Effect 1, 2 a 3...). Většinou se jedná o sběratelské edice.

Dle mého si někteří projdou podobným vývojem, ale znám minimálně dva lidi, kterým jsou i vánoční slevy na steamu malým důvodem ke koupi originálu. Jinak pro jistotu jsem student, který si vydělává jen během brigád o prázdninách a současně živým i jiné koníčky. Takže ano cena rozhoduje, ale ne o "stáhnu/koupím", ale o "musím mít/počkám si".
  • bobsh
    Zdá se to jako blbost, ale částečně s ním musím souhlasit. Většina pirátů se obhajuje tou kouzelnou formulí "přece za to nebudu platit, když to můžu mít zadarmo", aby takový člověk změnil názor, musely by, podle mě, i nové AAA hry stát tolik, aby už se jednalo spíš o impulzivní nákup ("ty krávo, nový CoDko za dvě kila, to beru!"). Těžko ale říct, jestli by se při takové ceně hry prodalo tolik, aby se alespoň zaplatil vývoj.
    • skaven123
      Cod a vyvoj? oxymoron *12*
    • Ceskemu trhu by to asi pomohlo.

Problem je, ze 50 eur nema pro kazdeho stejnou hodnotu. Vyse platu a tedy i hodnota penez je bohuzel vazana na region. Napr. jako programator na morave dostanes 25k mesicne, v praze 50k a napr. v Londyne 200k. Pritom naklady na zivot jsou jen lehce vyssi.

Jak jsem kdysi pracoval v CR a jel do Prazske pobocky, bavili jsme se o platech a tamni uklizecka nam rikala, ze za ten nas plat by mela problem rano vubec vstavat do prace :). Nevim, jestli se nejak vyrazne zmenila, ale co jsem slysel tak ne.
  • zasadne si hry prve stahuju protoze 90% stoji za prd, po hodine hrani vymazavam, a jen hry ktere se mi fakt libi a vim ze je budu hrat hooooodne dlouho tak si kupuji, za koupi mi napriklad stalo SC2 ktere hraji jiz prez rok, Mass Effect 1+2 ktere sem dohral minimalne 6x a pokazde jsem se vyborne bavil...
    • FiCTive-MAN
      @text komentáře smazán uživatelem FiCTive-MAN@
      • SC2 = Starcraft 2 :)
  • To s tím pirátěním je uzavřený kruh... hráči si hru stáhnou a herní studio tak přijde o finance na další díl a o jakoukoliv chuť vyrábět dodatkový obsah. Mnohdy si za to můžou firmy sami. Nabídnou vám něco mizerného s přemrštěnou cenou a vy jim (mluvím za sebe :-D) na to skočíte. Mnohdy ty produkty nejsou tak úplně špatně, ale jakmile je jednou dohrajete, nemáte chuť začínat to odznova. Tak jako tak vás tento zážitek může odradit a vy si tak raději hru nejprve "zkusíte" zadarmo z torrentů ....
  • Naopak! Pirátství vzniká kvůli vysoké ceně her! Já osobně novinky stahuju z warezu a pokud se mi hra líbí, počkám, až klesne cena na cca 300Kč +/-, a potom si ji koupím. Kdyby novinky prodávali za pětikilo, zisky by měli stejné, ne-li vyšší. Bazarový prodej by se vytratil z povrchu zemského a piráy by to taky zredukovalo.
    • DusanMPupak
      To je ale nesmyslná úvaha. Vážně myslíte, že snížení ceny na polovinu zvýší počet kupců o více než dvojnásobek, aby zlevňování mělo smysl? Nemyslíte, že by se ceny dávno snížily, kdyby nižší ceny přiváděly vyšší příjmy?
      • Fallon
        No práve na Steamu sa im to viacmenej podarilo, prečo teda nie aj inde?
        • bobsh
          ono záleží spíš na výši částky za kterou ta hra bude po slevě k dispozici, než na tom, o kolik % oproti původní ceně se zlevní. Sice můžeš dát slevu 50% na hru za 40€, ale pořád ta hra za pětikilo, což za to dost velká část hráčů ještě není ochotna dát.
  • Tak proč jsou na Steamu tak často slevy? A proč jsou slevněné hry vždy na prvních příčkách prodávanosti?
    • ucho
      protože řadu lidí to zlomí ke koupi jen proto, že je to ve slevě a přitom tu hru ani nemusí chtít. je to cílení na další potenciální zákazníky, kdy se prodá něco, co už by si za normální cenu koupilo málo lidí. pokud si někdo neuvědomí, co si chce opravdu koupit, utratí za hry ve slevách tolik co někdo za nové tituly...
    • to je skvela poznamka - urcite na ni neco bude ;)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit