Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • archie777
    To už ale mluvíš o specifickém typu lineárnějších, filmových her. Uznávám že příběh například ME může být podobně kvalitní jako příběh nějaké hollywoodské produkce. Nicméně kvalitu hry mnohem více určují další aspekty, které se už od těch filmových obrovsky liší. Jak porovnáš kvalitu Skyrimu s filmem, když jádro zážitku leží úplně jinde, nežli u filmového Pána prstenů. Filmové vyprávění ve smyslu přístupu k předávání informací leží úplně jinde než "hratelnost", která často stojí na nějaké jednoduché herní smyčce. (např. zábavné střílení, zábavné skákání, zábavní jízda)
  • Magister_Peditum
    Kromě toho, že to je jiné médium, tak proč by nemohl? Řekněme, že třeba Mass Effect je docela obstojným soupeřem třeba pro takový nový Star Trek, stejně tak filmovému Pánu Prstenů nebo nejnověji Marťanovi se podařilo docela dobře přenést knihu na stříbrné plátno. Neříkám, že perfektně, ale dobře ano.
  • archie777
    Hra snad nemá dosahovat úrovně filmu. Je to jak kdyby film měl dosáhnout úrovně knihy. Naprosto jiné médium a naprosto jiná měřítka.
  • hry nedosáhly nejen vrcholu ale ani užší špičky, ty nejlepší můžeme zařadit někde mezi průmer, snad lehčí nadprůměr...
  • Magister_Peditum
    Nechytej mě za slovo. Když píšu těch nejlepších nemyslím tím absolutní vrchol filmového průmyslu. *3*
  • archie777
    Pointa je spíš v tom, že jestli jsou hry v něčem unikátním médiem, pak je to interaktivita, a namísto toho, aby na své nejsilnější stránce stavěly, pořád vedou technologický závod o co nejvěrnější filmový zážitek. Nebrblám, také rád žasnu nad technologií, přesto, hry rostou spíše do vizuálního zpracování a na kvantitě od sebe separovaných vymožeností, nežli na skutečné provázanosti hráče a jeho rozhodnutí se světem, A.I. nebo propracovanosti ve smyslu skutečné hráčské svobody.
  • Zrzzek
    Promiň, ale tohle není konstruktivní kritika... Navíc, ten problém je dle mého silně subjektivní. Někdo má rád otevřené hry, jiný zase zase pěkný příběh. Tady prostě nejde říct, co je objektivně dobře a špatně. To je stejné, jako se hádat, jestli jsou lepší jahody nebo maliny. Každý řekne to svoje a nemůže pochopit, jak ten druhá může říct něco jiného...
  • jaká hra dosáhla třeba úrovně Útěk z věznice shawshank *15*
  • Magister_Peditum
    Jestli hry překonaly úroveň filmů, to tedy nevím. V některých případech jistě dosáhli úrovně těch nejlepších filmů, ale nezevšeobecňoval bych to. A už vůbec bych netvrdil, že je překonali.
  • maďare on se baví o hratelnosti :) Tam je to linearnější než Uncharted *3*
  • Hry dávno překonali úroveň filmů.. Je tahle diskuze vedena v současnosti nebo jsem se nějakým portálem dostal do minulosti? Jsou lidé, kteří si užívají hry se silným příběhem, který je hráči servírován. Já osobně mam rád open-world a sandbox hry, ale neignoruji to, že jiní hráči preferují, když jim je příběh spíše servírován. Jsou lidé, kteří rádi tvoří svůj příběh a jsou lidé, kteří chtějí vidět příběh vytvořený někým jiným. Tyto dva přístupy většinou mají problém být v jedné hře a proto existují takové věci jako jsou herní žánry, které hráči předem dají vědět o tom, jakým směrem se hra ubírá a pro jaké hráče je dělaná. Někteří vývojáři rádi tvoří otevřené hry s mnoha možnostmi a ti mají své publikum, pak jsou vývojáři, kteří umí hezky vyprávět a ti mají své publikum. Nevidím v tom žádný problém. To o čem se tu bavíme je vkus. Mě se také některé žánry her líbí více než jiné, ale to neznamená, že kuli své preferenci budu chtít ochuzovat ostatní.
  • Jasně, desítky questů s různými rozhodnutími, jejichž vliv se může projevit o desítky hodin později, to je definice linearity.
  • Já s ním souhlasím. Pokud budou hry pořád vzhlížet k filmům a kopírovat jejich postupy, tak se nikdy nedostanou na jejich úroveň. Samozřejmě že kvalitní lineární hry by tady měly zůstat, ale ty, které se zaměřují na silné stránky videoher, na jejich interaktivitu a nelinearitu, by měly být víc ceněné, protože právě ony posunují tohle médium dál. Vývojáři by měli více experimentovat s nefilmovým vyprávěním a tvořit příběhy, které by nebyly realizovatelné v žádném jiném médiu.

Ruští a Američtí filmaři v 10. a 20. letech se odlišili od divadla dynamickou prací se střihem a kamerou, čímž zavedli postupy používané dodnes, zatímco tehdy uznávané "divadelní" filmy byly dávno zapomenuty. Teď potřebujeme něco podobného pro hry.

Jenže spousta lidí je daleko víc fascinována filmovostí hry, než skutečnou kvalitou jejího zpracování a příběhu, a tak tomu bylo už od 90. let. FMV hry jako 7th Guest měly být budoucností videoher, přitom dnes působí jen směšně. Fahrenheit vzbudil podobné nadšení před 10 lety, ale s odstupem času vypadá jeho příběh jako příšerná fan-fiction Dark City a Matrixu a hratelnost je založená na nesmyslných QTE.
  • To jsou takové perly sem tam, když se vyloupne nějaký vývojář s podobným hlodem. Já bych teda Deus Ex nestavil na rovinu sandboxu jako je Fallout z pohledu ovlivnitelnosti světa a tvorby příběhu, to se asi trochu ušláp. Některé hry vedou hráče příběhem a jiné zase hráči dávají pouze píseček na hraní, proto ale máme kategorie jako je "adventůra", "sandbox RPG" a tak dále. To co říká je jen takový výkřik do tmy, který v dnešní době, kdy každý hráč dobře zná členění žánrů her nemá vůbec žádný smysl.
  • Já bych nechal rozhodnout hráče, co je dobře a špatně. A to říkám jako hráč, který si koupil mimo jiné kvůli hrám od Naughty Dog PS3 a byl jsem velice zklamán a U1-3 a LOU jsem odložil po pár hodinách hraní. Ale znám spoustu lidí, který se u těchto her královsky bavili a bylo jim vesele ukradené, jestli je příběh filmový, nebo ne.
  • archie777
    Nikdo netvrdí, že by Uncharted MĚL být sandbox.
  • jdetě se sandboxy už někam do tmy!!!
  • archie777
    Otázkou také je, zda hráči nutně chtějí filmové vyprávění nebo zda by se sandbox v prostředí Uncharted neprodával stejně či ještě lépe. V prostředí, kde trh definuje několik značek, není úplně jasné, zda nabídka definuje poptávku či naopak. Respektive do jaké míry..
  • To pan Warren musí být znechucen např. i z posledního Witchera 3, kde je linearita hratelnosti naprosto šílená na RPG...
  • tohle je to nejlogictejsi co sem tu precetl.. nesouhlas stimhle davaji jen ty zakomplexovani protoze takhle to proste je.. pokud se vam linearni hry nelibi tak je preci nehraju .. ale je jasne ze lidi to bavi.. a jak je tu zmineno ze jich evidentne neni malo.. tak podle prodeju a recenzi jich je mnohem vic

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit