Přejít na výpis diskuzí
Pomozte zmapovat českou komunitu hráčů onlineovek
9.6.2013 | Petr Poláček
383 příspěvků
-
muj mail? go fuck yourself
-
-
ne ten pravej, neblbni!
-
-
Dotazník jsem vyplnil už poprvé kdy se tu na to objevil článek. Jak teď ale pročítám diskuzi tak mě to vedlo k tomu se znova zamyslet. Je pravda, že na dost otázek jsem neodpověděl "zásadně nesouhlasím", což vzhledem k tomu, že je dotazník dosti negativní ze mě dělá asociála bez sebevědomí, marnícího svůj život a utápějícího se v depresích. Na jednu stranu když se na to podívám, dotazník má do určité míry pravdu. Za kompem trávím dost času, mé zájmy se především týkají počítače, a jakožto mladý člověk se opravdu někdy trochu ztrácím a potřebuji si vůbec ujasnit, kdo jsem. Dát tyto informace médiím tak jsem okamžitě odsouzen jako špatný člověk - na vině je počítač. Alespoň to bude z dotazníku týkajícího se MMO nutně vyplývat.
Podívejme se na to ale z druhé stránky. Mám sice jen několik, ale opravdu dobrých přátel, mám několik let trvající fungující vztah, úspěšně studuji poměrně prestižní vysokou školu (a pořádné hard science, žádné humanitní pablbosti), každý rok trávím několik týdnů v terénu pod stanem s přáteli. Jen to, že nechodím každý pátek chlastat, že spočítám přátele na prstech a nemám jich desítky - ale o to méně kvalitních a že jsem přemýšlivý člověk ze mě dělá někoho vadného? Naopak, připadám si jako naprosto normální zdravý mladý člověk. Dotazník ze mě ale dělá zrůdu.
Vypadá to, že průzkum dělají rozumní lidé. Nicméně vzhledem k tomu, jak jsou otázky nastaveny bude ve výsledku kladena příliš velká korelace mezi nadměrné hraní počítačových her a sociálně patologické jevy. Přičemž asi ani nemusím říkat, že korelace neznamená kauzalitu.
Kvalitě dotazníku kromě tohoto rovněž neskutečně ubírá amatérské zpracování. Když už z toho chtějí dělat tak velký projekt (tisíce respondentů, přes jeden rok), mohli by si o problematice něco zjistit. Špatné názvy her, některé poměrně populární hry chybí, jiné jsou tam zase dosti zbytečné případně s ostatními vůbec nesouvisí. Navíc i další otázky jsou nakonec podle vybrané hry dosti úsměvné a člověk vlastně neví co vybrat. Přijde mi, že mimo jiné se dotazník snaží odpovědět na to, jak vypadají herní návyky (a pozorovat tento jen v čase), každopádně autor ani jeho okolí asi nehraje hry a netuší, jak se takový hráč vlastně chová a tedy neví, na co se mají ptát. -
-
Přesně a trefně vystiženo.
-
palec nahoru
-
-
Občas si tady připadám jak v zoo... Ale to už by ani nebyly games.cz bez takovýhle diskusí. Bavím se velmi :-D
-
-
Souhlas, popravdě mě při čtení některých příspěvků běhá mráz po zádech. Kdyby Praotec Čech viděl jaké typy lidí budou chodit po jeho milované zemi, zřejmě by si na místě provedl kolonoskopii oštěpem. Chápu že sem chodí i mladší ročníky, ale co je moc to je moc. Hraní her neškodí, ale navštěvování diskuzí a čtení některých komentářů může pro dosud se vyvíjejícího jedince mít vážné následky.
-
-
tebe uz ty nasledky asi postihly, co?
-
-
Ahoj! Můžu se přidat do diskuze? Jak vidím, všichni mí bratři už tu jsou. :---))))
-
-
Potrefená husa se ozvala :-D
Ale ja to beru všecko, prostě se bavím. Bez šílenců jako jsi ty, joe, zmatený trollhunter Veskoslav atd. by to tady prostě byla nuda. Jen Trisska tu dnes ještě chybí.
Btw. klobouk dolů před Yuffie, ta má nervy ze železa snad... -
-
Pff jaká potrefená husa, připadám ti snad jako troll? Popravdě nejsem šílenec, (vesk. a joe jsou, ale to je něco úplně jinýho) jen se nebojím předkládat nepopulární názory, ale právě díky lidem jako jsem já, co se nebáli postavit davům, obětovali se pro budoucí pokolení, stali se nezlomnou oporou pro ty jenž se nechtěli klanět, právě díky takovým jsem se osvobodily z útlaků a víru fanatizmu, lidé jako já, trolldiskuzní, Trisska a chudák JindraVeliký (R.I.P.) zajistí svobodu tvým synům a vnukům. Před lidmi co přežili koncentrační tábor by ses také nechoval neuctivě, prokaž tedy trochu úcty i bezejmenným diskuzním hrdinům.
-
-
Proč pořád řikáš že Veskoslav je troll? Můj nazor je casto hodne odlisnej od jeho ale nikdy jsem ho tu nevidel trollovat nebo psat vylozene nesmysly...Par mistnich individuii se te tu chytlo a taky uz nejakej ten cas rikaj ze je troll a ja porad nechapu proc...
-
-
První jsi vždy zareagoval ty kamaráde, já se jen bráním. Ostatně nato má právo každý svobodný člověk. *5*
-
2ggg
jedinej kdo ma tady potrebu osocovat jsi ty -
Dík, to jsem potřeboval slyšet, teď uplně změním muj život
-
a zapoměls na takovýho toho co má pořád potřebu se hádat a psát urážlivé blb*sti, aby zakryl vlastní dedememe*ci jak jen si říkal, hmmm nebyl to joe?
-
GGG ma nejakej mindrak z pc a je zatvrzelej konzolista a Miserius je hlupák co píše nesmysly.
-
Výzkum na téma "Fenomén trollů v diskuzních forech". To by bylo teprve zajímavé počteníčko.
-
Je to nemoc. Asi nejaka trollofobie. Za kazdym clovekem s jinym nazorem vidi trolla. A taky ma pocit ze je poslednim ochrancem jedine pravdy. Bohuzel ho v tom nohsledi podporuji.
-
Miserius: Veskoslav je naopak trollhunter, který se občas neudrží a přepískne to. No a občas je nelepším způsobem, jak přemoci nepřítele, stát se jedním z nich.
Jinak souhlas. Veskoslav má občas názory prazvláštní, ale nesmysly nepíše. Jen je dost vidět, což se trollům jak GGG hodí do krámu. -
Je buď troll, nebo jedinec nebezpečný svému okolí. Myslím ale že jeho potřeba osočovat každého z trollingu (i když se jedná o obvinění zcela směšné) pramení pouze z jeho potřeby na sebe upozornit a dostat se do jakési pozice diskuzního Alfa samce.
-
-
Máš pravdu, nejsi troll. Jsi obyčejný nefalšovaný debil:-D
-
-
GGG: Já nekřičím, já se jen bavím :) A dnes jsem se už pobavil dostatečně, takže se tady nebudu s tebou dohadovat o hov*ě, protože si zcela jistě najdeš další svůj argument. Je pěkné počasí, tak si jdu užít neděli. Jdu na zmrzku, tak se měj :)
Jinak pevně doufám, že se tímhle vším taky jen bavíš. Pokud bys to fakt myslel vážně, tak opravdu vyhledej pomoc... -
Tady je to jak v poslanecký sněmovně *15*
-
Fakta?? Jak můžeš říct co jsou fakta? To co považuješ za správné? Prosím tě, uvědom si že takových lidí byla před tebou hromada a nakonec stejně jejich křik vyšel do prázdna. Neb před pravdou kterou šířím není žádná tvá špinavá lež dost pevná.
PS: jen se pokochej mojí odpovědí v diskuzi o Vávrovy a pochopíš že jsi narazil na člověka kterého tvé ohavné praktiky a černá demagogie nezlomí. -
Neurážím, jen konstatuju fakta...
-
Ale simtě, už není koho udávat tak musíme urážet na diskuzi?
-
Hellspont: Ale no tak pane továrníku, neberte to zas tak vážně. U GGG jsou ale vlastně jen dvě možnosti. Buď to, co napsal výš, myslí vážně, a v tom případě je opravdu nemocný a měl by vyhledat odbornou pomoc. A nebo to vážně nemyslí, což v kontextu s obsahem jeho příspěvku je čisté trollení. Takže asi tak. S hloupostí to zas až tak nesouvisí.
Ale máš bod za to, že vyznáváš WildCats :) -
No, protože vy jste genialita v té nejryzejší formě už podle těch profilových obrázků. Víte jak říkal forest: pro hloupého každý hloupý
-
-
Lol ty seš d*bil ...
-
-
*1* Jojo, 3x jsem si namlel hubu a tak jsem se rozhodl uz v ni radsi i psat do diskuzí
-
Ty sis tu helmu očividně taky nasadil až potom co jsi párkrát přistál na hlavě že?
-
To je Neoryk, první přemožitel Matrixu, co vas v tech školách učí?
-
smutné že si člověk jako ty vůbec dovoluje pošpinit fotku našeho milovaného Masaryka
-
-
-
-
-
-
Trochu mi přijde, že pojem "online hry" a ta nabídka, kterou jsem tam viděl připomíná pejska s kočičkou. Případně míchání jablek s hruškami.
Přijde mi veliký rozdíl ve hrách, které lze hrát jak offline, tak online (Call of Duty), hry jen online (World of Tanks) a nakonec hry které beží pořád a nelze si vybrat, kdy budu hrát (Travian).
Respektive to vymýšlel určitě nějaký odborník a velmi by mě zajímalo, kolik těch her autor hrál nebo zkusil, aby na zákldě toho mohl vypracovávat nějakou studii. Případně jestli jen projel nějaký katalog. -
-
Projel pouze katalog, místy navíc hodně děravý *4*
-
-
Zaty: Dosadil/a jsi to tam ve stejné chvíli jako já, ale super doplnění mojeho příspěvku, který jsem i myslel hodně nadnešeně, protože i já jako majitel obchodní akademie se věnuju řemeslu, protože na něm vydělám někdy i více než 2x tolik, co v kanceláři.
-
-
Doprdele, proč se to hodilo sem?
-
-
Asi protoze malo hrajes strategie a rpg
-
-
*1* *1* *1* *1*
-
-
-
-
Nic ve zlém, ale některé otázky jsou tak důvěrné, že by na ně odpověděl jen blázen. Aneb jak řekla má žena: "Co má tohle společného s hraním"...
-
-
Je potreba se na to divat jako na celek. Ono se totiz nakonec muze ukazat, ze ackoliv vetsina hracu MMORPG jsou asocialni nerdi, je jim to srdecne jedno a jsou se svym zivotem spokojeni a jsou stastni. Ale spis se priklanim k tomu, ze z vyzkumu vzdejde ze hraci MMORPG jsou slunickovi lide, se spoustou pratel, aktivnim socialnim zivotem, aktivne se venujicim nekolika sportum, s pravidelnym sexem, nezanedbavajici rodinu, skolu nebo praci :)
-
-
Myslíte si, že se projeví Social desirability bias? Nejsem si jistý, ale je to pravděpodobné.
-
-
Je to dost pravdepodobne.
1. Vyzkum neni zcela anonymni. Ano, zadava se jen e-mail, ale uz to pro spoustu lidi znamena odkryti anonymity.
2. Dotaznik je svinsky dlouhy. Nemam problem se udrzenim pozornosti pri cteni nezajimaveho a obtizneho textu, ktery ovsem precist musim a tady jsem u 3. stranky zacal vyplnovat prvni moznost, jen abych se podival na dalsi otazky.
3. Malokdo ma tolik sebereflexe a vhledu, ze si dokaze priznat, ze neni vse v poradku, kdyz travi u nejake hry veskery volny cas a za jeho okoli to muze vnimat jinak, nez on sam. A kdyz takovy clovek lze sam sobe, proc by nemohl lhat v nejake priblble ankete a trosku se "vylepsit". -
-
ad bod 1: nikdo vás nenutí použít váš osobní email. Pro tuto příležitost si můžete vytvořit nový, zcela anonymní. Navíc se tvůrci dotazníku zavazují k tomu, že informace vámi uvedené, nebudou poskytnuty třetí straně.
ad bod 2: Délka u tohoto opravdu není problémem. Vězte, že papírové dotazníky klidně můžete vyplňovat celou hodinu. U tohoto mi stačilo +-10 minut. Obtížný text? Dovolím si poukázat na fakt, že jednotlivé položky byly formulovány tak, aby byly jednoznačné, předešlo se vágnosti a vyvarovali se užití nesrozumitelných termínů. Toto opravdu není nějaké "online survey" z FB, který vám vybere ideálního partnera.
ad bod 3: Ano, zkreslení z tohoto ohledu je zcela pochopitelné, ale to už jsou úskalí spojená s dotazníkovou metodou jako celkem.
Mám takový pocit, jako by si většina respondentů myslela, že se jich snad v rámci výzkumu na FSS budou ptát na otázky typu: "Napiště, jaký meč máte nejraději ve WOW anebo na kterém mountu nejraději jezdíte". -
-
Ja jen komentuju absurdni reakci na zatyho celkem konstruktivni kritiku. Nakvaseny nejsem, dotaznik mam v pazi a vyplnovat ho ani nebudu. Problem s cizim nazorem tu ma ted nekdo jiny. *7* Jen rikam ze zadavatel dotazniku DEKUJE ze ho nekdo dobrovolne vyplnil, ne si vymysli veci jako udelej si novej mail... tot vse.
-
Duplikát, smazat prosím.
-
Obvious: kolego, když vás to tolik pobuřuje, tak proč jej vůbec vyplňujete? Vždyť je vše na vaší libovůli. Nakvašené komentáře vašeho typu zbožňuji. Jako by vás k tomu nutil. Přistoupíte na podmínky / nepřistoupíte. Konec diskuze, nevím proč se toliko rozčilovat.
-
Jasny, nekdo po me chce vyplnit dotaznik, tak si vlastne muzu vyhradit dalsich x minut na vytvoreni novyho mailu... *7* Prober se. Obhajovat dotaznik kterej vyplnujici osobu nejak stve nebo omezuje atd. je fakt moc. Autor ma drzet hubu a dekovat ze ho nekdo vyplnil.
-
1. Vsak ja ho taky nepouzil. Jen proste konstatuji, ze tim pro spoustu lidi pada anonymita. O poskytovanim informaci treti strane si jeste povime v pripade stiznosti na UOOU, jestli mi na adresu zalozenou pro ucely tohoto formulare prijde nejaky spam :)
2. Kde se zminuji o obtiznosti ankety? Jen podotykam, ze casto ctu obtizne nezazivne texty a i presto jsem nebyl schopen udrzet pozornost natolik, abych tu anketu vyplnil celou. Nevim jak na tom budou treba pubertaci, kteri maji nekdy problemy precist par odstavcu se slovy: To nectu, je to moc dlouhe. A ze jsem ji za tech par let, co jsem mmo hral, potkal stovky.
A ja mam zase pocit, ze si pani a damy sociologove mysli, ze dokazou z nejake ankety (celkem amatersky provedene, hraci mmo se musi u nekterych otazek a faktickych chyb usmivat) vygenerovat neco pouzitelneho. Spis mi to prijde tak, ze je potreba odskrtnout si fajfku u dalsiho grantu, tak holt udelame par webovych formularu, nechame to nejaky ten rok bezet, pak z toho vygenerujeme nejakou infografiku (ty jsou tedka in), shrabneme co zbylo z grantu a vymyslime dalsi nesmyslnou studii, abysme nepochcipali hlady.
Mimochodem, ohledne tech mountu, to by mozna byla zajimava otazka, ve smyslu jak clovek danou hru bere vazne. Nekdo flexuje s mountem za hard achievment, jiny zase s mountem, jehoz ziskani zavisi na nahode a farmeni. Nekomu je to uplne fuk a dulezita je pro nej pouze rychlost mounta. A nekdo si zase koupi mounta za realne penize. Tohle podle me vypovida dost o tom, jak clovek k te hre pristupuje a za jak dulezitou soucast sveho zivota ji povazuje.
A jak se rika, ze ten kdo nikdy nezkusil drogu, nedokaze pochopit proc jsou na ni lidi zavisly, stejne tak tezko muze nekdo fundovane studovat mmo hry, aniz by je aktivne hral a videl socialni vztahy mezi lidma ve hre.
-
-
-
-
-
-
Tak a ted jdu definitivně pod stul *15* *15* *15* *15* *15*
-
-
Gausová puška *15* *15* *15*
-
-
Fonline tla mk2 <3
-
od roku 2008 jsem sice žádnou online hru nehrál, ale i tak jsem se chtěl podívat, co je tam za otázky... první věc - zadejte váš email ? meh, nazdar bazar
-
Páni. Tak vztahovačnou, zabedněnou a předpojatou diskuzi jsem tu už dlouho neviděl. Docela se divím, že tuhle žumpu redakce nezavřela.