Přejít na výpis diskuzí
Příběhová struktura Dragon Age II byl experiment, vyšel?
2.8.2011 | Petr Poláček
124 příspěvků
-
Pokud autoři zbaví hru opakujících se lokací, lépe vyřeší respawn protivníků a odstraní-li celkovou "chudokrevnost" prostředí, budu nadmíru spokojen. Takhle jsem byl jen spokojen. Pro mě osobně to nijak velké zádrhely nejsou, já bych nesl hůře spíš špatný scénář a charaktery, ale samozřejmě rozumím tomu, že áčkový titul by měl mít patřičný vizuál i výpravu. Proti samotnému experimentu nic nemám, líbil se mi. Jsem toho názoru, že není ani tak podstatná forma, jako kvalita - a ta se udržela (několik questů a minipříběhů docela pokulhávalo, ale takových naštěstí byla menšina).
Ve trojce by se mi opět líbila změna místa. Rozhodně bych nechtěl hrát znovu za hrdinu z jedničky (nemám ale nic proti tomu, aby byl jeho příběh dovyprávěn - třeba bychom se o něm doslechli z různých deníků), myslím že jeho příběh byl natolik heroický a rozmáchlý, že dalším stupněm už by byla nutně hra za "zachránce celého univerza". Jeden Shepard mi prostě stačí. -
-
jojo nechtel bych za nej hrat hlavne kdyz me hrdinsky umrel a ten dojak na konci proste nemel chybu dokonce i segra me prisla brecet na hrob
-
-
Muj prezil a sel jsem s Morrigan za zrcadlo. Doufam, ze se muj hrdina stane v DA3 legenda nebo dokonce boss *1*
-
-
-
,,...mnoha volem..."? :)))
-
narativní struktura DA2 byla to jediné, co mě na hře skutečně potěšilo
-
-
Amen!
-
-
Na příběh Dragon Age 2 si dva měsíce po dohrání skoro nepamatuju. Byli tam nějaký rohatý válečníci, pak nějaká větev, která ovlivňovala psychiku... hmm, to je asi tak vše. Nemám na to ani žádné vyloženě negativní vzpomínky, prostě to vyšumělo, protože mě nic nezaujalo natolik, abych o tom přemýšlel. Plancescape Torment si pamatuju doteď a hrál jsem ho jenom dvakrát, naposledy před x lety. Vedle něj je DA 2 vyprávěnka pro malé děti. S ohledem na cílovou skupinu se ani není čemu divit. *4*
-
<Čau>
-
Pro ty kterým se tento "osobní" příběh líbil bych navrhoval něco jako- Hawkeův synovec, v prvním aktu si bude hledat práci, v druhém aktu bude prát prádlo a v třetím aktu se připlete do potyčky mezi skupinou Greenpeace a strážců zákona.
No jo, asi jen já rád zachraňuju svět, stávám se bohem, králem... *2* Možná to není to nejoriginálnější, ale Hawkeův příběh mohl být celý jen sidequest. -
-
Přesně tak ten příběh působil i na mne. Takovej nijakej sidequest. Trojka s praním prádla zní taky jako super experiment!
Upřímně já nemusím přímo zachraňovat svět, užiju si i komorní a jednodušší příběh, ale prostě musí být dobře napsaný. To rozhodně není případ DAII, tam jsou dobře napsané DIALOGY, jsou tam dobře načrtnuté některé postavy, ale samotný příběh? Viz můj popis níže, vždyť se tam fakt nic nestane, nic neděje, nemá to žádný spád, vždyť to kruci nemá ani žádný DĚJ, hrdina prostě pořád někam jde, a když tam dojde, tak kouká, že tam došel... TAKOVÝCH příběhů by se dalo napsat kolem bitky frakcí v jednom městě, ustrašeném z probíhající války. (A upřímně, některé boční questy mají právě k tomuto slušně nakročeno. Ale ten hlavní příběh... darmo mluvit.) -
-
Spousta filmů a literárních klasik nás učí, že když máš perfektně napsané postavy, příběh pomalu ani nepotřebuješ *3* Někdy je prostě fascinující sledovat vývoj/posun postav odněkud někam, nepotřebuješ k tomu mít za zadkem armádu sil z temnot, případně nebývale sofistikovaného záporáka, o němž se na konci hry dozvíš, že jsi byl po celou hru jen figurkou v jeho geniálním plánu (prostě snaha o senzaci). Možná v tomto smyslu se říká, že koncept DA2 je dospělejší a jaksi realističtější. Dialogy, postavy, frakce a logika jsou nosníkem, hlavní dějová linka může být klidně jednoduchá a pitomoučká jako facka - Geniální Fallout 2 budiž důkazem.
-
-
Já teď hraju dlc Dead Money k FNV a jsem nadšenej že ještě existujou lidi co dokáží překvapit netradičním leč skvělým příběhem a nedělat hry podle jednoho vzoru... Žádný zachraňování světa být nemusí... Stačí tomu dát jen jiskru, nápad a logiku. A také nesnažit se starý ohraný příběh schovávat za nové kulisy....
-
-
Taky mi to vadí, Bioware dělá hry podle jedné šablony. Zlo ohrožuje svět > nabereš skupinu pomocníků > zničíš zlo > v pokračování je zase zpátky *1* Mě tenhle příběh "jsi jediný kdo může zachánit svět" už prostě nebaví, třeba v Oblivionu jsem se úplně vykašlal na hlavní quest a celkem zničil asi 5 bran. V tomhle ohledu mě mile pekvapil právě Fallout NV nebo Witcher 2, které nemají potřebu kopírovat Tolkiena nebo Lucase.
-
-
No a právě DA2 tuto šablonu nemá a evidentně to spoustě lidí vadí :)
-
-
Jo to je ten paradox doby.
-
-
-
Neříkám že mám něco proti originalitě. Ale taky musíš trefit měřítko. První a druhý akt v DA 2 jsou prostě sidequesty, není tam nic co by mělo nějakou urgenci nebo velikost. Neřešíme ani nic moc důležitého- jen se snažíme zabezpečit rodinu a potom zajistit že nám tu rodinu nenaporcují na krmivo pro rybičky. To je sice důležité pro obyčejné lidi, ale hrdina by měl mít vyšší cíle :p.
Třetí akt se konečně rozjíždí a šup, konec.
Dead money je jedna sidequest DLC lokace. Napsat něco originálního pro tak malé měřítko není tak uděsně náročné. -
-
"jen se snažíme zabezpečit rodinu a potom zajistit že nám tu rodinu nenaporcují na krmivo pro rybičky" ...
A to je presne ono, tobe prijde, ze by to melo bejt epictejsi a dulezitejsi. Ja byl zase nadsenej, ze to zase neni dalsi pompezni kravovina, kde se chudemu chasnikovi vrazi do ruky mec krutoprisnak a posle se zabit cernokneznika megahustaka s cernou pr... vezi. Na druhou stranu me hodne stvala recyklace prostredi a vyskatovani nepratel ze zdi a vzduchu. Za zpracovani pribehu, postav a grafiky bych jim dal 9/10, za zpracovani boje a tvar map max 7/10. Kdyby neskakali nepratele ze vzduchu tak bych jednoznacne hlasal ze DA2 je lepsi hra nez DA:O. Takhle musim rict, ze DA2 je lepsi hra pro me, protoze uz jsem po letech unavenej zapletkama jako byla v DA:O. -
-
No s trochou nadsázky potom nemusíš hrát hry, ale stačí vyrazit do světa žít život. Pokud chceš řešit obyčejné problémy, vem si hypotéku na dům a založ si rodinu.
9/10? *7*
Ani jedno z toho není nadprůměrné a ty tomu dáváš excelentní známku. Grafika byla dokonce těžce slabá, i s tím stažitelným enhancementem. To je přesně problém když lidi začnou známkovat bez rozmyslu a srovnání. Je ti jasné, že tím prakticky říkáš - Příběh, postavy a grafika této hry jsou lepší než v naprosté většině toho, co lze v daném žánru najít.
Já nemám nic proti tomu že se ti ta hra líbí, ale štve mě, že fanoušci jako ty nedisponují kritickým pohledem na věc. I já mám hry které si užívám, ale zároveň vidím, že nejsou tak úžasné a nikdy bych jim nepřisuzoval nebetyčné známky.
-
-
Čo takto trebars Planescape: Torment. Ten mal brutrálne osobný príbeh, ktorý fungoval tak dokonale, že ho mnohí považujú za vôbec najlepšiu story v hernom svete.
-
-
To víš, někdo radši zahnívá a hraje tisícátoupátou variaci na Tolkiena *6* ...
Vždycky budou jedinci, kteří se budou bránit pokroku, ale stejně jako v minulosti, budou vždycky smeteni. -
-
To není hochu o pokroku... Stejně tak já můžu říkat že FNV a DM je pokrok *4*
"To víš, někdo radši zahnívá a hraje tisícátoupátou variaci na Tolkiena ..."
Co si pamatuji tak NWN dvojky měli skvělí příběh, který šel dosti jiným směrem od "streamu"
Do jisté míry Gothic 1 byl zvlášním, ale moc povedeným experimentem
Nemusí to být pořád to samé -
-
Úplně přesně nechápu tvůj příspěvek, ježto jsem ti dával za pravdu. *3* FNV a DM je pokrok bez debat. FNV dokázal, že i openworld může mít chytlavý příběh, skvěle odvyprávěný a postavy, kteé nejsou jen zásobárnou na questy, ale mají duši.
Abychom si úplně rozuměli, cokoliv, co jede podle tolkienovského schématu, je variací na něj. Ta variace může být povedená, nebo ne. Nic proti klonování nemám, jen je mi proti srsti, když se někdo brání pokroku, resp. zkoušení nových postupů už z principu samotné změny. Takoví dostanou vždycky po tlamě, historie nás o tom poučuje dostatečně. Takže ono to o pokroku je a vždycky bude, zdali je kvalitní, to už je něco jiného.
S NWN2 teda nesouhlasím, to byla podle mého tak žalostně průměrná hra, že kdybych si zašel do obchodu a pořídil si nějakou brakovou fantasy, dostanu nemlich to samý. Jediným nadprůměrným prvkem byl Ammon Jerro a nápad se zlým hraničářem (Bishop).
Narážku na G1 nepobírám. -
-
Hele tak nějak povšechně, přišli mi méně šablonovití, méně archetypální. Tím myslím více plastičtější. Jsem z těch rytířů bez bázně a hany, vychytralých čarodějek, mlčenlivých drsňáků a naivních dobráků lehce unaven *4* . Je to (bylo to) prostě pořád to samý, akorát méně/více kvalitně.
Navíc nevím, jestli jsme si úplně rozuměli při spojení "zajímavý vývoj". Já nepotřebuji dechberoucí zvraty, obraty na temnou stranu a skandální odhalení. Stačí mi, když tu postavu poznávám, když pomalu odhaluji, co je vůbec zač a případně si libuji v tom, jak barvitě je napsána a jak to do sebe hezky všechno zapadá. Obdivuji i umění zkratky, kdy je na malém prostoru nějaký charakter pár slovy dokonale vypíchnut. Takže ne, asi nemyslím zajímavým vývojem, to co ty (pokud jsi to tak nemyslel, tak pardón) -
Cahir: Ok, můžeš mi dát příklad z DA 2, zmínit postavu která ti přišla že prošla zajímavým vývojem a proč tě zrovna to zaujalo? Protože mě napadá jen Anders. A zbytek mi přišel jako run-of-the mill companion questy.
-
Zayl: Myslím si, že moje reakce na Irwina o pár řádků níže pasuje i sem.
-
Předpokládám že narážka na bránění pokroku se otírá i o mě. Já nemám nic proti pokroku, struktura vyprávění v tomto "experimentu" mi nevadí. Ale to samotné vyprávění, to maso, tam jaksi není. Je to x let cmrndání po,pod a okolo Kirkwallu a prd z toho, kromě x letého čekaní na další díl, kde se konečně něco stane.
Mimochodem nevím co máš pořád s tím (doufám že) metaforickým mlácením konzervativců. Stačí říct že pokrok člověk nezastaví. -
Ah sorry to jsme se nepochopili....
Edit: Nebo spíš já...
-
-
-
-
-
-
tahle společnost je normální tlupa dementů, kde pár lidí zosnuje perfektní myšlenku, udělá dobrý příběh v prvním díle a zřejmě ostatní se pak velmi úspěšně pokoušejí to v dalších pokračováních co nejvíce zkurvitt - a to se jim daří dokonale viz. NWN, Mass Efect, DA - na co šahli v dalších dílech to posralli (NWN - pokračování o hovně, ME2 - celé ovládání a obrazovkové informace naprostá šaškárna a trapas, DA2 - nemá cenu hovořit, že jsou různorodé názory - to je snad jasné, v hypermarketu také prodávají, to co bylo dříve dobré a teď je to sr*čka a moc to hodně lidem chutná - to je přesně Bioware, když udělaj něco dobře, hned do toho zakomponují spousty změn a debilit aby toho bylo dost co stojí za hhovno *16*
-
-
Víš koho zase považuju za dementa já? Člověka, kterej klidně sebevědomě, agresivně a veřejně prezentuje svoje názory, aniž má zjištěná základní fakta (NWN2 není od Bioware *8* - to jsi ale za blbečka viď *4* ). Tohle totiž dělaj primitivové chudáčku. Příště by to chtělo méně sračkování a hovnování a více faktů *3*
-
-
Hlavne ze ty si nejvetsi kapo, borec nad tebou dostal 6+ za to ze mu napsal ze to neni od bioware tak sis rekl ze napises to same ale hodis to do vetsiho celku aby to vypadalo ze to cos napsal ma nejakou myslenku...sad story...a navic ma borec pravdu (s vyjimkou ME2 to zas tak spatne nebylo)) takze se vrat na strom primitive
-
-
Očividně jsi nepochopil pointu, takže s radostí uděluji titul primitiva tobě. Moje reakce jsou vždy přímo úměrné komentářům, na které reaguji. Když by ten močál nade mnou napsal normální komentář, rád ho slušně opravím a možná tak ještě dodám, že nesouhlasím. Ale na tyhlety arogantní pindy plné hhoven a ssraček tady není nikdo zvědavej (s vulgarismy nemám problém, rád je občas užívám, ale mělo by to mít své opodstatnění, že...). Když je sebevědomej, namachrovanej a ještě k tomu plácá blbosti, je to pro mě holt vražedná kombinace, nesmíš se mi divit. *3*
S neúctou, Cahir
PS: pluska a mínuska mám hádej kde... -
-
aha takze kdyz tady nekdo napise hormadu sracek tak ty mu na to projistotu napises jeste vetsi hromadu sracek a jeste se tady pro jistotu vyblejes. tak tos fatk zabodoval :))
-
-
Drahý Snorgrinde, dík, že ses mi vyzvracel pod komentář. Svoji reakci na jeho hromadu sr.aček nepovažuji za hromadu sra.ček, ale za reakci poučnou a adekvátní. Vážně jsem potřeboval, aby mě nějaké zakomplexované hovádko (ty) poučovalo o tom, na co mám a nemám reagovat. Tvůj komentář považuji za naprosto zbytečný, a tak raději tuhle grotesku ukončím *3* .
-
-
-
-
-
biowarefag, nostalgiafag, oldfag
-
Za prvé, NWN2 je pořád nadprůměr a za druhé to je hra od Obsidianu.
-
Asi dostaneš hromadu mínusek, ale můj souhlas máš.
-
-
ja som z biowareu taky sklamany a zhnuseny ze uz som s nimi skoncil. A to nehovorim len kvoli cim dalej tym horsim hram ktore produkuju ale najme o ich PR pristupe. N
euznaju si ziadnu chybu, stale o sebe hovoria aki su uzasni. Radsej povedia ze no... par hracom sa nepacilo co sme urobili ale vacsina to miluje. Hej isteze vy kkti.
Takyto pristup im mozem srat, stali sa z nich upli idioti ktori sa zamerali na to najmainstreamovejsie publikum len kvoli tomu aby zarobili viac penazi. A co tym dosiahli? Predali 2kk DA2 SKOR ako DAO. Uzasny uspech. nezarobia taky isty objem penazi za rok ale za pol roka. Ale v konecnom dosledku zarobia prakticky to iste, neverim ze sa DA2 preda nejak vyrazne viac ako DAo.
Cize tych starych rozvaznych hracov nahradili mainstreamovimi kktmi. Zradili svojich fanusikov a ziskali hovno, mozno par milionov naviac zarobia, ale navzdy si znicili dobre meno. (podla mna).
Preto im prajem aby bol SW ToR fail, aby sa nepredaval a aby ich brutalne zadlzil. In your face fuckers -
-
ááááááááá myluju podobné keci ( kdyby to někoho náhodou napadlo nic proti slovákům nemám) o starých moudrých rozvážných hráčích z dob kdy hry bývali hrami protože jste dvacet hodin řešili jeden super těžkej level jo to byli časi nene ti dnešní rozmazlení koko*i ti nic neví my tu přece máme patent na rozum. No vážně si myslíte že budou firmy dělat hry pro pět a půl zapšklejch šašků kterým nic nevoní když by se tim připravili o zájem věčiny dnešních hráčů kteří jsou mimo jiné také fanoušci ( ano i člověk jako já co hrál od bioware jen ME 1 ME 2 DAo DAa a DA2 (( všechno poctivě koupený)) se múže považovat za fanouška). Jen tak mimochodem proberte se konečně hrál sem pár těch takzvaných pecek ze starý školy a byla to nuda všechno od prvního falloutu ( trojka byla boží) přes baldur gate ( špatná hra i když je od bioware) až po první deus ex ( no na trojku se těším ) a to nepočítám grafiku i když se na ty hry nedalo koukat. Jestli si myslíte že sem troll tak ne jen nesnáším podobné keci od těch takzvaných skutečných hráčů. PS pokud vám to udělá radost můžete mi naklikat minuska třeba si dejte soutěž kdo dá první,kolik jich budu mít za minutu nebo tak něco
-
-
Ja ti nedam minus, lebo si evidentne bud 12rocny chuj, alebo len clovek s velice zlym vkusom. A nedam ti minus ani za to ze reagujes agresivne a snazis sa (?) urazit ma. Ale k veci.
Vies ono to vobec nie je o tom ze nejaky stary hraci, hardcore hraci, pankovci mastici a neviem co ine. To s tym nema nic spolocne. Preto som hovoril o normalnych hracoch a mainstream hracoch. Kedze mas fakt asi 12 tak ti poviem aka "evolucia" nastala v hernom businesse. V dobach davno minulych ked boli ludia (vacsinou cca dospeli muzi, neskor aj mladsi chalani) co sedeli za pocitacom (ani hrat sa nemuseli) pokladany za geekov a este lepsie: cudakov, sa hry robili len pre tychto cudakov. Cize pre tych hracov co sa chceli hrat. Normalne hrat. Pre tych hracov co sa chceli vzit do sveta ktory im niekto vymyslel a vytvoril.
Dnes sa hry stali meainstream zabavou. Mainstream su vsetci, male deti, velke deti, dospeli, stari, muzi, zeny, psy. Ako si mozes vsimnut, je tu velky rozdiel medzi skupinami co hraju. A teda je aj rozdiel v tom co take publikum ziada. A mainstreamove publikum ziada vela akcie, pekny vizual a ziadnu vyzvu. Co je pravy opak toho co ziada hrac co sa chce naozaj hrat. Prave preto je vacsina dnesnych hier uplny bullshit a preto normalni hraci tuzia po hrach z dob minulych.
Ked ta nebavili stare Fallouty a Failout 3 je bozi, tak si hlupak bez kuska vkusu a nie hrac. A to plati aj o ostatnych hrach co si spomenul. Kazdy nech si hra co chce, kazdeho bavi nieco ine, ale ked niekoho nebavili stare fallouty a bavi ho ta nova p*covina tak musi mat brain damage.
Chod si zahrat DA2 a F3 a CoD MW3. Pripadne ak ti to pride moc narocne, daj si simsov alebo Arcanum: Gothic tale.
Prajem pekny den a dufam ze tvoje deti tebou nebudu ovplyvnene. -
-
a ano kdybych měl na víběr mezi Mass effectem a např Deus exem as výš co bych bral a pokud to bereš tak že se počítaj jenom názori vás starší hráčské generace a ostatní sou malí děcka co hrajou cod tak to je tvůj probém přeji ještě krásnější den
-
neurážím tě to ti jsi napsal že :rozvaznych hracov nahradili mainstreamovimi kktmi
takže urážíš ty ne já ale je mi to celkem fuk hold sem jen člověk co hraje CoD
ps díky všem za lekci češtiny
-
-
To já taky. Zvlášť když se člověk podívá, jak se ti staří zkušení hráči vyjadrujou *1* Děcka...
-
A já zas miluju (to je s I ne s Y) kecy (zase Y místo I) od chytráků jako ty.Víš, než tu začneš někomu říkat že je šašek jen proto že se mu nelíbí jak zmrvili nějakou hru nebo že se mu víc líbí hry staré než moderní které jsou dělány jen pro mainstreamové publikum tak si po sobě přečti co píšeš.
Probudit by jsi se měl ty, a patrně si zopáknout češtinu.
Jinak, to že tě nebavily ty starý pecky jako je Fallout tím bych se nechlubil, tyhle hry bavily snad každého nomálního člověka.Chyba tedy bude někde u tebe :D
Btw-časy (to je s Y ne s i) a slovo většina se nepíše jako věčina. -
-
som slovak a nehanbim sa za to *7*
-
-
Ale mal bi sy!
-
-
vstupim si do svedomia od dnes, ok? *5*
-
-
-
-
tak odomna mas 1 male +... ze milujes s tvrdym *12*
-
Já mám rád i ty staré pecky, ale taky jsem už alergický na kecy jak dřív byly hry lepší tráva zelenější atd.
-
-
No popravde si myslim ze to przdenie ide skorej z strany EA ktore robi tlak na BioWare. D:
Osobne sa mi v DA2 nepacilo niekolko veci aj ked koncept hry nebol az tak zle navrhnuty no bohuzial stalo sa a uz sa neodstane :P.
Co musim uznat ze fakt skvely DA:O ma neuspesnejsieho nastupcu aj ked sa osvedcil u publika ktore si nepotrpi tolko na kvalitu .
No osobne dufam ze sa daju doporiadku a dalsie dlc ci pripadny expansion vylepsi hru samotnu. SW:ToR som daval celkom slusnu sancu na prelomenie s prichodom prvych screenov a trailerov ale ked som videl posledne gameplaye tak ma celkom chyta mraz . -
-
Bohuzial, myslim si ze tentokrat nemozeme vynu zvalovat na EA. Bioware ma pod palcom celu RPG diviziu. Tak to asi nebude tka ze EA povie a Bioware urobi.
-
-
Alas! prehovoril si mi z duse, az na posledny odstavec, neprajem nikomu nic zle :)
-