Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jemne_smutny_syr
    necilil jsem na nikoho konkretne, ale myslim si ze proste sami neverili v takovej zajem o oldschool rpg... ja jen proste nechapu kritiku tohodle kickstarter projektu od nekoho kdo neprispel (muze mu to teda prece byt jedno), nebo od lidi co se jim nezdá ze by meli prispet a prispeli (proc teda dali prachy?) to je mi zahada. myslim ze riziko kickstarter projektu je snad vice mene kazdymu jasny. ne kazdy studio je dobry v PR. maj holt mezery - ale v PR mi mezery nevadeji, horsi by to bylo ve hre.. :D kazdopadne at si kdo chce co chce rika, at si mamka slzy utira, snad se jim podari vydarena hra.
  • GlaDOS
    Souhlasím se smejkim. Total Annihilation jsem předtím vůbec nehrál, ale jak Uber dobře komunikoval s fanoušky a měli promyšlené stretch goals, tak jsem nakonec přispěl velmi rád. Jinak jsem celkem fanoušek starých RPGček, ale prezentace Project Eternity vypadá trochu suše. Nakonec asi taky přihodím, ale zatím si nejsem úplně jistý.
  • Nejde o to jestli komunita veri. Jde o to, ze pokud budou komunikovat, prispeji i lidi kteri si nejsou jisti jestli je to pro ne. Plus pokud budou ty vyssi mety trochu zajimave, fura lidi muze prispevek zvysit. Ja beru ze je to vsechno hodne narychlo (a navic byl vikend), proto doufam ze se styl komunikace zlepsi. Osobne se mi hodne libilo jak to delal Brian Fargo, ale ne kazdy je takovy showman jako on ;-)
  • Black_Hand
    lol, ty taky dokazes byt pekne sarkasticky: "How can people ask for old-school RPG when they are unable to read a text and understand it properly?" :)))))
  • ucho
    je to divný, diskuzi jsem mám dojem četl, ale nejsem si vědom prakticky žádného skeptika. tak kterým skeptikům radíš?

já nepřispěl, ale ne kvůli tomu, že bych jim nevěřil, ale proto, že mě nepřesvědčili, že se jim moje peníze hodí teď hned. prostě bych to svalil jen na špatnou prezentaci projektu. přestože věřím, že hra to bude pravděpodobně dobrá a peněz bych nelitoval. ale kickstarter není o tom si teď koupit hru, kterou dostanu za rok, jde o přispění na tvorbu té hry a prostě mě dostatečně neoslovili... snad mě za to nepovažuješ za skeptika :)
  • Jemne_smutny_syr
    mno kdyz tak tady na to koukam... mam pro skeptiky radu - neprispivejte nyni a rozhodnete se az po recenzich na hotovou hru - ja to proste riskl - ted to neresim - a hotovo. jenom lituju ze jsem propasl ten double fine.. je fakt ze pr meli asi nej, ale to maj i v EA a jak to dopada, ze jo? so keep smiling.
  • Myslím si, že máš pravdu a jsem rád, že to vidíš i jako fanoušek. Tento projekt mi od začátku přijde ohledně prezentace a komunikace o dost slabší, než Wastteland, DFA a spol, někde tady jsem to už popisoval... Já nejsem paranoik ani ultrafanoušek oldschool RPG tohoto typu (Planescape zbožňuju, Fallout mám hodně rád, se zbytkem je to už o něco horší), nad příspěvkem jsem váhal a styl té KS kampaně byl jedním z faktorů, který mé určité počáteční nadšení zchladil a asi nepřispěju. Takže to má efekt i na váhavé, není to jen o fanoušcích a paranoicích - těm prvním k otevření peněženek napsat "Obsidian" a "Kickstarter" v jedné větě, ti druzí něco proti najdou vždy.
  • smejki
    osobnější komunikace mi chybí tak jako tak *3*
  • sleepless
    Komunita je poněkud paranoidní...pokud už nevěří "svým" lidem, tak si podobnou hru snad ani nezaslouží. Čili tvá iniciativa by měla směřovat spíše na paranoiky, než na vývojáře. U nich fakt chybu nevidím.
  • Cahir
    KOTOR je svým konceptem v podstatě předchůdce Mass Effectu. Je to cokoliv, jen ne oldschool RPG. Casey Hudson, kterej stojí za KOTOREM i ME naznačil, že jde vlastně o duchovního nástupce...

Taky bych tudíž uvítal u nových projektů nové koncepty... Jen ať si Obsidian najde nějakou vlastní identitu, určitě to bude stát za to.

EDIT: reakce na Vnd
  • Bez Kotorů (a Mass Effectů) bych se klidně obešel, daleko radši bych na Kickstarteru viděl novej Albion nebo Wizardry. *3*
  • Robotron3
    Cahir: Abych reagoval sesdola. To se ale hádaš špatně, protože sis sám stanovil, že "velcí vydavatelé", co vydávají Skyrim a hry nad deset milionů a já jsem o ničem takovém nepsal. To sis tam sám dosadil. Když píšu vydavatelé, myslím jakékoli vydavatele, kterých je mnohem mnohem víc, než tebou pár zmíněných, co vydávají ty největší AAA hry. A že tohle nezajímá jen zanedbatelné minimum lidí, na to máš důkaz zde. Ty ho nevidíš? Srovnávat to se Skyrimem je uplně mimo, protože tyhle hry mají uplně jiné náklady. Někdy mi přijde, že něco napíšu a na to se ozve argumentace a protinázor, jen aby se bylo proti a diskutovalo se :)
  • USER47
    Víc než tohle mě sere to děsně křečovitý nadšení a předstíraný překvapení, jak dobře to jde:). Přitom jim muselo bejt celkem jasný, že ten milion nasbíraj za chvíli...

Zejména to video u druhýho updatu je dost meh.
  • Cahir
    "Až si člověk říká, jak je teda možný, že lidem stále vtloukali vydavatelé do hlavy, že takové hry už nikoho nezajímají a nevyplatily by se" - Já se bavím o téhle tvé větě, o ničem jiném. A tvrdím, že to lidem vtloukali do hlav proto, jelikož je to pravda. Podíváme-li se na herní průmysl, pak tradiční RPG zajímá opravdu minimum lidí.

Až většina publisherů začne zastávat filosofii, že raději budou financovat model, který sice nevydělá tolik jako jiný model, ale zato si klade větší umělecké ambice (aneb až se z finančníků stanou poučení mecenáši), tak bude ráj na zemi. Tomu ale nevěřím...

O ničem dalším se nehádám...
  • Robotron3
    Proč se dělají strategie, které nikdy nevydělají to co Skyrim, proč se dělají adventury, které nikdy nevydělají to co skyrim, proč se dělají logické hry, které nikdy nevydělají to co Skyrim, protože tu je proboha skupina lidí, kteří by si takové hry koupili. A je uplně jedno, že to neni hra jako Skyrim, a že se ji neprodá dvanáct melounů. Já uplně žasnu jako blázen, kam na tyhle názory hráčí chodí, ty si snad nějaký člověk od vydavatelské společnosti? Nebo distributora? Ty tam pracuješ? Vždyť mluvíš ještě hůř, než by si to zdůvodnili oni. Pokud je tu nějaké publikum, je dobré mu to co chce nabídnout, protože oni si to koupí. Náklady na vývoj tradičního RPG v izometrickém pohledu není zdaleka takový, jako Skyrimu. Když Skyrimu se prodá 12 milionů a oni budou mít 12x menší rozpočet, tak je to asi o něčem jiném ne?
  • Cahir
    Ne, o RPG se nebavíme proto, aby se mi to hodilo do argumentu, ale proto, že tvůj první příspěvek hovořil o RPG, což je žánr s naprosto specifickým modelem. O západním trhu a hrách se bavím proto, jelikož západní SP RPG hry táhnou hlavně v Americe a u nás.

"Až si člověk říká, jak je teda možný, že lidem stále vtloukali vydavatelé do hlavy, že takové hry už nikoho nezajímají a nevyplatily by se." Mluvíš v podstatě o tom, že publisheři se mýlí, když zatracují oldschoolové modely RPGéček. A já tvrdím, že to není pravda. Série TES, ME, Fallout a DA jsou hlavními tahouny AAA RPG her. A všech těchto her se prodá miliony kusů... Sem tam vyjde nějakej Witcher, nějaká Dragon Dogma apod., ale 1) jde o tituly, který v žádným případě nejsou old school, ale naopak se snažej být moderní (a že má Witcher hodně voleb na jeho konceptu nic nemění, do modelu BG má hodně daleko) 2) o tituly, jejichž vydavatelé nejsou hlavními hráči na našem trhu.

Takže proč by měl publisher multiplatformích akčních RPGéček jako je Mass Effect, z něhož vytříská miliony, obracet svou pozornost k oldschoolovému modelu RPG hry, která nebude multiplatformní a nikdy mu takový prachy nevydělá?? Jestli si Wasteland koupí 500k hráčů, bude to pro velké hráče na trhu pšouk, který jim nebude stát za pozornost. Jestli se ho prodá 1 milion, tak se z toho taky nepos*rou a raději budou dál investovat do osvědčených RPG modelů.

Prostě a jednoduše, co se velkých publisherů týče, nemáš pravdu. Co se malých publisherů týče, je tvůj post bezpředmětný, jelikož ti sice vydávají originálnější hry, ale rozhodně nediktují trhu... Moje skromná předpověď je tudíž taková, že oldschool hry se vrátí díky projektům jako Kickstarter, ale pozornost významnějších publisherů si opravdu nezískají. A mám-li k nim být fér, ani je z toho nemůžu vinit, protože dnešní mainstramovej hráč by se u Baldur's Gate posr*l... Hry ve stylu starých pecek jedoucích na IE budou podle mne vždy záležitostí menších komunit.
  • Skoda, ze takto Obisidian a LucasArts nevyzbieraju na Kotor3 :D to by bolo :)))
  • GJ! Snad to pomuze...
  • Osobne bych si pral ne to, aby se rozhoupali nejaci vydavatele, ale spis aby si i ostatni studia uvedomili, ze ty darmozrouty k nicemu nepotrebuji. V dobe digitalni distribuce jde hlavne o financovani projektu a reklamni kampan, pokud se o tohle postara treba kickstarter, bude cely vyvoj jednodussi, mnohem levnejsi a hlavne do toho nebude kecat banda tupcu kteri na svete rozumi jenom penezum a nicemu jinemu. Je to sice asi trochu naivni, ale one can dream ;-)
  • Robotron3
    Proč bychom se měli bavit o západních RPG? Aby ti to vyhovovalo do argumentu? To je přece jedno, jestli to je západní RPG, nebo uplně jiná hra, důležité je, že je o ní zájem, což tady o Project Eternity vidíš, že zájem je. A srovnávat to s nějakým Skyrimem, a tvrdit, že když by taková hra nepřesáhla deset milionů, že by se nevyplatila? je hloupost. Což by snad nedokázali tvrdit ani ti vydavatelé, aniž by byli pro smích :) Kdyby byla hranice výdělku nad deset miliónů prodaných kusů, tak by ti vyšla jedna hra za dva roky, a to kdo ví jestli :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit