Přejít na výpis diskuzí
Ptejte se šéf designéra J. Solomona na XCOM: Enemy Unknown
29.9.2012 | Redakce Games.cz
137 příspěvků
-
Uklidni se. Použiju tvoji vlastní logiku. Cituji: On vam nekdo novy XCom nuti? Nenuti. Tak ho nehrajte. Pokud se ti diszkuse nelíbí, nikdo ti to nutí? Nenutí. Tak to prostě nečti *3* Deláš jenom tady ze sebe hlupáka.
-
-
Ano zatimco lidi, co nadavaji dva tydny pred vydanim, ze tam neco neni alogicky ani nebudejsou geniove, ze?
-
Reakce na killera.
-
-
Tohle ani neni tak otazka jako smutne konstatovani, ale oni z puvodniho XCOMu vzali jen myslenku a spracovani, jinak nezustal kamen na kameni. Nahodne generovane mise neexistujou, dynamicke podminky dne a noci, podle hodiny pristani Avengeru neexistujou, nejake to tajemno a opatrnost neexistuje. Na dva tahy jste v pulce mapy a vidite enemyho. Z dema to na mne vplyva jako typicka konzolova znasilnovacka puvodne vyborne hry. Ako jinak sa da nazvat to, ze hra z roku 1996 mala viac moznosti a dynamickych prvkov ako tato?
-
-
Odkud bereš informaci, že mise nebudou náhodně generované? Pokud jsem správně zaznamenal, tak klasicky generované mise samozřejmě budou, ale navíc k nim přibude několik předpřipravených, které budou posouvat dějovou linku dál.
-
-
No abych řekl pravdu, tak tohle mi na tom novém UFU smrdí nejvíc. Zatím všechny mise co jsem viděl byly pojmenované (tedy velice opatrně naznačuji fakt, že jsou "nascriptované") a připomíná mi to nalinkované větvení, podle toho, na co se budeš základnou soustředit. Už jen to, že v podstatě neexistuje možnost zastavit terorizování města ještě před jeho vznikem sestřelením UFA co tam letí. V novém UFU tam ta loď prostě neletí z bodu A do B, ale jednoduše se to stane. Tohle nový ufo rozhodně nepředplatím a demo mě neřeklo nic.
-
-
Jezis co furt zkuhrate. Tak si stahnete zadarmo nejaky remake, kterych je vic nez dost (namatkou Extraterrestrials, Alien Ibasion...).
A ano, hodnotit celou hru na zaklade dvou TUTORIALOVYCH misi, to je opravdu logika. Vis co? Nainstaluj si puvodni XCom a budes mit klid. My ostatni si uzijeme skvely moderni remake. -
-
Tohle ma byt remake. Vlastne je to prvni ackovy pokus o remake. Jestli vysel nebo ne,to posoudim za 14 dni+-
-
-
Ne, nema a nikdy nebyl. Nesir bludy. Remaku jsou tu tri pr*ele.
-
Samy autori rikaji, ze nejde ani tak o remake jako spis o reimagine
-
-
*Alien Invasion, preklep
-
-
-
Hmm, cisto teoreticky by ma par veci zaujimalo, ale len jedna suvisi priamo s Enemy Unkown :) Ale vsak vy si vyberiete, ci sa vam z toho bude nieco hodit, takze...
1. Z preview verzie to tak nevyzeralo, takze - Su tam Etheralovia? :) ( http://ufopedia.csignal.org/ufopedia/070.png )
2. Cisto hypoteticky, pri uspechu XCOM:EU, je v plane nadalej cerpat z lore X-COM vesmiru (teda UFO:EU az po X-COM Interceptor) alebo zvysok uplne zahodia? (a XCOM Terror from the Deep, cakat nemame :) )
Pozn. na okraj: Zopakovat dokonalost X-COM lore, resp. pozadia sveta sa im uz aj tak nepodari. Ekonomicka kriza, ktora skoro presne padla na roky, v ktorej nas aj v reale zastihla, to sa malokedy podari nejakej fikcii trafit :) Cim zaroven vyjadrujem svoje pochybnosti, ze Firaxis nejako hlbsie rozmyslalo o stave sveta, ked tvorilo svoju reimaginaciu. V tomto bude povrchna ako vacsina sudobej produkcie. -
-
Co to plácáš člověče? Proč by měli nějak hlouběji uvažovat o stavu světa při vytváření této hry, co to je za hloupost??
-
-
Jde o pozadí , o příběh .... ech jasně . Ty dělat raděj buch buch ratata ....
-
-
-
Dotaz:
1) Bude tam i jiny letadlo nez Skyranger nebo to díky vašemu Reimagingu taky ztratilo smysl protože čas na globu už není tak cennej jako dřív, větší nosnost není potřeba a dolet se vzhledem k jedný základně taky neřeší....? To jsem si asi odpovědel sám.....
2) Budou různé druhy nepřátelských lodí(scout,transport,vedecká,válečná) nebo to už je taky přežitej prvek a jít lovit(zajmout) emzáckýho vědce už není v moderní době zábava?
3) Budou zpracovány všechny zbraně a nepřátelé s původního EU? Viz dotaz na etherala a neviděl jsem snakemana. Auto canon a heavy canon jsem taky nevidel(,ale to je asi nahrazeno kulometem a ...?) o pokročilejších technologích asi nebyla reč umyslně, kvůli spoilerům.
4) Řikáte, že neděláte remake, ale reimaginaci. Nemrzí vás jako fanoušky šlapaní po základním jádru původní hry? Zahrajete si i po vydání původní xcom nebo zůstanete jen u svý hry? -
-
1) Minimalne zo stihaciek je tam Firestorm, ten sa mi podarilo vynajst aj vyrobit este v preview verzii
2) Su tam rozne druhy UFO
3) Podla preview verzie je tam viac zbrani ako v povodnej hre. 100% mas celu seriu LASER az PLASMA zbrani.
:) Ergo, prve tri otazky si sa v podstate mohol spytat v clanku pod preview a niekto by ti urcite odpovedal. Stvrta, tiez by ma zaujimalo, co by na nu povedali, ale... Je to reimaginacia, inspiracia, takze preco rovno slapanie po povodnej hre? Hmm. -
-
1) U těch stíhaček bych víc druhů i čekal, i když ty souboje dle toho co si psal dost ořezali. Bylo to ode mě tak spíš takový rejpnutí:).
2) Tak to je dobře, že to zachovali. Docela důležitá čast atmosféry.
3) Zaujala tě nějaká nová nebo se spiš držej původních?
Každopádně dík za odpovědi:). Jinak u takovýhle hry musej očekávat, že to lidi budou porovnávat s původním titulem. A když změněj dost věcí, co aspoň třeba já považuju za jádro zábavnosti původní hry, tak to je z mýho pohledu šlapání po základech. Když už se to jmenuje stejně, tak by to mělo mít hlavní věci společný...a tím nemyslím jen ufony. Nesnažím se hledat chyby a nehraju si najdi deset rozdílů, ale prostě mě štve, když pro mě z nejlepší hry historie udělaj průměrnou konzumní tahovku. Místo toho aby universum rozšířili, prohloubili a dali hráči víc možností, tak to zakčnili, zjednodušili a sebrali prvky kvůli kterým jsem měl rád původní hru. Proti reimaginaci nic nemám, nebudu řešit jestli má heavy canon stejně nábojů a jestli odstín barvy pláště emzáka je stejnej, ale když překopávaj základ, tak mi to vadí. Každopádně to ode mě jsou jen dojmy z informací a krátkýho dema a chci to zkusit na ostro v plný verzi...nicméně jsem čímdál víc skeptickej a mám z toho pocit, že je to hra pro nový hráče spíš než pro fanoušky. -
-
No zbrane, mas viac-menej klasiku, lenze ako pridali specializacie, tak k tomu mas rozne zaujimave doplnky - cize laser pistol, rifle a heavy laser + laser sniper rifle, v plazmach napriklad light plasma rifle, zase sniper plasma rilfe a dalsie variacie. Treba povedat, ze napriklad Heavy Laser je tu velmi pouzitelny, kym v povodnej hre som ho v zivote pouzit nemusel. :) (mozno aj preto, ze v novom XCOMe je specializacia, ktora vyuziva len tazke zbrane, ehm)
Povazujem sa za fanusika celej serie X-COM (jedinu hru s touto znackou, ktoru som ako X-COM nerozdychal, bol Enforcer :) ). Novy XCOM je hlavne inspirovany povodnou hrou. Odkazy a pomrknutia na povodnu seriu sa obcas najdu. Jasna je inspiracia v nazvoslovi a tak. Ale pribehovo idu (pravdepodobne) svojim vlastnym smerom (napr. sa nezacina v roku 1999 ale 2015 :) ).
Co je vsak pre mna podstatne, ze ten preview ma chytil a nepustil, hral som ho rovnako zapalene ako v 1994 povodne UFO. Toto maloktora hra dnes dokaze. Takze mi ostava len dufat, ze finalna hra bude aspon tak dobra ako naznacoval preview. A to i napriek tomu, ze s niektorymi zmenami som sa este stale uplne nevyrovnal :) -
-
Ten poslední odstavec je nejpodstatnější, alespoň pro mě.... *4*
-
Tak ve zbraních snad kopanec neudělaj;).Každopádně to, že je nejde sebrat z mrtvoly a že supermegahyper odstřelovač neumí vzít do ruky pušku mi přijde zase takový divný. Hodně se mi líbilo jak byli udělaný zbraně v aftershocku. Jinak mě minul i interceptor a apocalypsa(ta mě vcelku mrzí...lidi jí maj docela rádi a co jsem koukal, tak má i dost zajímavých prvků). A příběh nepovažuju za to nejpodstatnější. Ten je pro mě spíš jen jeden z mnoha prostředků jak si udrzet konzistenci herního světa aby měl člověk pocit, že jeho konání má nějakej význam.
Čet jsem tvoje dojmy z preview a čekám, že to bude vcelku zábavný, jen by se to mělo jmenovat jinak. Už se budu v několikatý diskuzy opakovat, ale mám z toho pocit jako z JA:BIA.
-
-
-
-
Phe, tak pod tohle bych se taky podepsal...bohužel
-
-
Novej článek o půlnoci? Respekt redaktoři games plní svůj plán na 110%
-
-
Nebo šikovně nastavenej redakční systém - ráno přijdou a bude jasno ;)
-
-
Kdepak – jsme vzhůru a děláme!
-
-
Respekt *3*
-
-
-
-
Dotaz k Xcom:
O hře jako takové toho bylo řečeno dost, nicméně byli by autoři ochotni nastínit budoucnost tého hry, jejich expanzí, popř. jaké jsou plány do budoucna s touto značkou?? (jop, je to dost podobná otázka jako měl MickTheMage) -
Mne by zajimalo, proc porad ve 21. stoleti porad mame odlisne datum vydani mezi USA a zbytkem sveta. Jaky to ma smysl? Krome toho, ze ti, co se nemohou dockat si to proste stahnou 9.10. zadarmo, zatimco platici zakaznici budou mit smulu.
-
-
protoze si americani mysli ze se v americe nekrade a tak prodaji vice origosu (ale ve finale to ma dusledek ktery jsi psal ...tedy zbytek sveta to stahne nelegalne
-
-
1. V původním Xcomu a TFTD bylo možné mít až 14 vojáku, člověk je mohl rozdělit do menších taktických squadu, některé použít jako nosiče munice, či jako návnadu. Proč jste se rozhodli zmenšit limit na max. 6 vojáku?
2. V původním Xcomu také šlo zabít nepřítele, sebrat z jeho mrtvoly zbraň nebo nějaký předmět a ještě během mise to to použít. Což přidávalo hře realismus a hloubku. Proč byla taky tato funkce odebrána? -
-
To si delas srandu,ze nejde lootovat emzaky? To snad ne.
-
-
opět jedno dojebané "pokračování", ještě že tu máme free vývojáře
-
Ak som to pochopil, nebude možné ani po padlom vojakovi zobrať jeho výbavu. [neoverené] Vôbec, inventár - batoh tam úplne chýba. Číselné štatistiky sa zdá sa zmrskli na 4 hodnoty a celý systém je postavený na výbere vlastností z talentového stromu.
Ešte stále to môže byť dobrá hra, ale čakal som, že k originál rozšíria o nové možnosti, grafiku a nie že ho orežú na kosť. -
-
A na co by jsi sbiral vybavu po padlem vojakovi? Mas svou vybavu. Nebo jako ze by sniper uprostred mise zahodil sniperku a sebral assault rifle, na kterou neni trenovany? Nechapu tvoji logiku.
A naopak, totalni zbytecnost v podobe inventare je prezitek. Konecne se muzu soustredit na to, co mam delat a neztracet cas hovadinami typu otevreni inventare, prendani lekarnicky do ruky, uzdraveni, a prehozeni zbrane zpatky. Proc to proboha nemuze ten vojak udelat sam, kdyz mu to reknu? A ejhle, ted muze.
A ciselne statistiky? Takove, ktere nemuzes nijak ovlivnit a jen se ti samy zvysuji? Dekuji nechci. Az budu chtit statistiky, zapnu si Excel.
Ale jak rikam porad. On vam nekdo novy XCom nuti? Nenuti. Tak ho nehrajte a s odpustenim nezasirejte kazdou diskuzi narky nad vecmi, ktere jsou zname jiz nejmene pul roku. -
-
Tvá úvaha moc logická není, od kdy je voják trénovanej na jednu zbraň ? Odstřelovač podle tebe neumí zacházet s útočnou puškou ? :) A hlavně boj je o improvizaci.
-
Když, mise vypadá na katastrofu, tak sebereš co můžeš (zbraně, mrtvoly, předměty) a vrátíš se do výsadkové lodě. Sice mise skončí neúspěchem, ale máš alespoň něco. Teď je to jenom černobílé. Nebo zabiješ emzáka, sebereš mu granát a hodíš jeho kámošům. Opravdu nevidím, jak zjednodušení této mechaniky je k lepšímu.
-
-
Ver ci never , kopa povodnych hracov ufa pouzivala load iba pri starte hry ;-)
-
Tomu sam neveris. Kdyz mise vypada na katastrofu, nasleduje load.
-
Souhlas. Navíc když to jde, přivydělávám si nevyužitou manufakturou medikitů :) Čsimž lze opravdu vydělat hodně.
-
Jj, je pravda, ze pri casual hrani to asi moc velkou roli nehraje. Ale pokud si nekdo bude chtit dat iron mana, tak bude zalezet na kazde malickosti. Navic v TFD (mozna i EU) se prodejem cizackych zbrani daly vydelat slusne prachy a casto byl mesicni prijem z prodeje vetsi nez "statni podpora" :D.
-
-
Hmm. Kdyz v UFU byla mise prilis dlouha(treba diky spatne taktice),dosly mi kolikrat naboje. Pak bylo lootovani mrtvych nepratel zasadni a pro ukonceni mise nezbytne. A bylo to sakra zabavne-hre do dodavalo stavu. Proc by jako sniper nemohl pouzit samopal proboha? Jestli je to v teto hre nejak zasadne omezne,pak pekne dekuji.
UFO sleduji,ale vubec s enepamatuji an veci,ktere lidi pisou tady jako dojmy z dema.
A otazka na konec-libi se tobe vubec X-Com serie? Mam pocit ze ty hledas jinou hru. -
-
@Killer Tady nikdo kvality UFO Enemy Unknown nenaznačuje, nemusí. UFO EU je všeobecně považováno za jednu z nejlepších her dosud vytvořenou.
-
Protoze na nej neni trenovany. A ano, prestav si, ze to tady omezene je. Nehral jsi demo? Sniper ma sniperku a pistoli. Logicky.
A pro tvou informaci, hral a dohral jsem vsechny dily od Enemy Unknown pre Terror From the Deep a Apocalypse po Interceptor plus vsechny tri ceske dily. To ale neznamena, ze budu dvacet let po tom zasirat kazdou diskusi tim, ze ja chci aby toto bylo stejne. Za a kvuli vam tu hru opravdu predelavat nebudou a za b puvodni X-Com take nebyl zadna slava jak se tu dnes mnozi snazi naznacit. Byl pouze prvni v dobe, kdy nic podobneho nebylo. A pokud se vam tak libi, tak si ho nainstalujte a hraje, nebo nejaky z hafo remaku.
-
-
-
Ja uz mam sice davno predobjednano,ale ja stejne cekam hlavne na UFO2:Extraterrestrials. Jednicka je pro me porad nejlepsi remake X-Com serie a dvojka snad horsi nebude. Od Xcom:EU prilis necekam,tak snad enbudu zklamany
-
-
To že je to zjednodušené ešte nemusí byť zlé. Hra sa zase zrýchlila. Som zvedavý hlavne na dĺžku hry a aké budú možnosti výskumu.
Ešte tu sú Xenonauts, ale tu som si nie istý, či bude v silách tvorcov urobiť hru dostatočne veľkú so všetkým čo do toho patrí - výstroj a výbava, prostredia, nepriatelia...
-
-
-
-
-
Zeptejte se jestli bude hra stejně otevřená modifikacím, jako jejich Civilizace.
-
-
Doufám že bude otevřenější a doladěnejší než Civilizace , která je odladěná pravidelně až po třech datadiscích .. :(
-
-
Čím víc toho o novém XCOMu vím, tím méně se mi líbí (jakožto nástupce UFO EU). Nepřítomnost stavby více základen a jejich obrany - to je obrovské mínus. I přes ztrátu původního tahového systému a inventáře bych se přenesl snáze. Ale jak už bylo několikrát řečeno: "Dobrá hra, mizerný nástupce."
Každopádně, pár otázek bych měl:
1) Budeme alespoň schopni útočit na cizácké báze?
2) Řeklo se, že terén bude náhodně generován - já žádnou pořádnou generaci zatím neviděl, ale budiž - pokud sestřelíme ufo, přistaneme u něj s jednotkou, bude součástí mapy jako dříve, nebo se prostě emzáci rozesejí po nějaké náhodné mapě a do ufa samotného se nepodíváme? Trochu se totiž bojím, že takové velké ufo, které dříve mohlo mít i 15-20 cizáků na palubě, už neuvidíme. Mapy musí být určitě uzpůsobené jednotce o 6 mužích, tudíž velmi malé, cizáků tedy bude taky málo.
3) Jak velká ufa tedy uvidíme? Kolik cizáků bude maximální počet? -
-
Ještě mě napadla jedna:
Jak dlouhá bude hra? Jde mi o to, že v původní hře nebyl příběh a vlastně jste mohli hrát "donekonečna" dokud jste se nevydali na Cydonii. Tady má být jakýsi příběh jestli to správně chápu. Jak od sebe budou vzdálené příběhové mise? Projdou jednou nascriptovanou misí a pak 5 generovaných a pak zase nascriptovaná mise? Nebo se to bude odvíjet třeba od vynálezu určité technologie?
Prostě - budeme nějak limitovaní časově/počtem misí nebo budeme moci hrát donekonečna? -
-
Řikal pro gamespot, že kolem dvaceti hodin, ale že samozřejmě záleží na způsobu hraní.
-
V tomto to zrejme bude podobne ako v pripade povodnej hry. Aj ked... Tak daleko som sa nedostal, ale odohral som 17 hodin preview verzie a to hlavne preto, ze som ignoroval jeden klucovy vyskum, ktory celu hru/pribeh posuval dalej.
Podla preview su tie "pribehove" veci zavisle na celkovych ulohach, ktore musis splnit. Mas tam zoznam uloh a ked ich splnis dostanes sa do bodu "pribehovej animacie". Medzitym, ale hra pokracuje normalne. Zostrelujes UFO, chodis na terror misie, plnis specialne ulohy pre Medzinarodnu radu atd.
Priklad, jednou z prvych uloh je zajat specialneho mimozemstana - ziveho. Kym to neurobis, veselo si hras dalej. Akurat sa cely pribeh nikam neposunie. -
Vyvojari nekde rikali, ze po dojeti dejovy linky muzes hrat porad dal treba donekonecna.
-
Snad to bude se odvíjet od výzkumu nějaký tý technologie, možná to i někde řikali...
-
-
1) v ramci pribehu, minimalne na jednu asi urcite :)
2) Zostrelene UFO je zostrelene aj na mape kam prides s vysadkom. Ci je to vopred dana mapa, v zavislosti na prostredi, to netusim. Ak som ich nechtiac nevymazal tak mam niekde aj screenshoty :) Len tie si asi este musim nechat pre seba (?). Casto som mal pocit, ze alienov je na mape niekolkonasobne viac, nez dokonca bolo v povodnom UFO :) Ale bacha, nepocital som ich, je to len pocit.
3) velke, hodne velke... -
-
Alespoň malá útěcha. Děkuji *3*
Na obranu vlastní báze ale asi opravu můžeme zapomenout, že? Už jen díky její vertikální konstrukci.
Také jsem hlavně hodně zvědavý co provedou s XCOM FPS. Já byl z prvního traileru hrozně nadšený, ale pak rok po tom ten gameplay to úplně zabil. Snad to nakonec zdárně překopou. -
-
Obrana báze nebude. Přesně jak řikás kvůli konstrukci...bohužel.
-
Proč by dělení na patra mělo být problém ? Už v Silent Stormu jsem prolézal několik podlaží zamořených nepřítelem ... a AI které by mělo problémy najít vchod do nižšího patra ? No tak ať se inspirují u Cortex Command a jejich vlezlých útočníků ...
Xcom FPS mne také zajímá , ne zrovna kvůlli tomu FPS .... vlastně ano . FPS strategie ve stylu Hired Guns od DMA Designu křísnutá s Incubation , to je to co tomuto trhu kde dominuje Call of Duty:Battlefield 3 schází ..... Podle mne si vzali těžké sousto a věděli , že s plytkou FPS by je fandové rychle poslali v prach .. -
-
Byl by to problém. Byl by to jeden hloupý koridor - žádné uhýbání, prostě jen dopředu, po schodech dolů zase dopředu. V lepším případě by byly dvě cesty z patra do parta, takže by jste si mohli vzájemně lézt z´do zad, ale i tak je to prostě divné.
-
-
-
-
tak jdi brecet do domova duchodcu *7*
-