Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je mi z nich na blití. *16* Neslysel jsem nikdy, ze by si prodejci knih, aut ci onoseneho obloceni stezovali na usle zisky.Proste jednou prodano a vyhulte.Mamon je nemoc a meli by se lecit!!!
    • 1+
    • Přesně, kámo.
  • Masa-san
    Tak tohle je pořádně omletá výmluva na to že si nenacpali kapsy jak si plánovali. A to, že někdo hraje hru od nich, kterou si nekoupil je blbost, tu samou kopii už někdo od nich koupil, chtějí snad peníze 2x za stejnou kopii ? To je podle mě krádež. Dále pokud si koupím použitou přečtenou, rozbalenou knihu od někoho za pár šlupek, protože nová stojí nekřesťanské peníze a můj užitek z ní je daleko pod úrovní užitku sumy peněz vynaložené na pořízení nového výtisku, tak bych si ji přeci nekoupil, ani kdybych ji z nějakého důvodu měl možnost pořídit pouze za tu vysokou cenu. Stejná logika se dá uplatnit na hry a mnoho dalšího.
    • Presne tohle chteji, ne jen 2x, ale 5x 100x milionkrat ... zkratka pouzivas zidli? Zaplat mi korunu pokazdy, kdy si na ni sednes. ...

Autorsky prava a patenty je treba zrusit bez nahrady.
      • Tu poslední větu jsem raději nečetl...
        • ta je na tom nejdulezitejsi *3*
  • At jdou s takovou filozofii do hajzlu. Hra je jako kazdy jiny produkt a nevim proc bych ho nemohl prodat a nasledne nekdo jiny koupit. Kdyz si koupim,kolo,auto,telefon tak to muzu naprosto bez problemu prodat a nikdo to neresi. Spise me vytaci jako hrace, ktery zacal od didaktika m az po dnesek a povazuju se za solidniho hrace, kterymu proslo pod rukama spousta her. To jak dneska vyvojari serou na hrace me vadi. Tim myslim mikrotransakcni system,ktery hru akorat kazi a nahrava lamam s krupicou. Spousta her ma kratky herni cas k dohrani hry apod. Herni branze uz davno neni o vnimani hracu ale jen o penezich. Chapu ze o vydelku to pro vyvojare samo je, ale nekdy za jakou cenu, viz. Diablo 3, ktery bude hratelny jen v online variante s mikr.trans. To at jdou doprdele. Ruzny nfs a nhl,nfl,fifa serie, ktery maji minimum inovaci, spise zadne, max graf.engine a aktualizovane stat. hracu a tymu a vydavaji to za cenu neceho jako by to tu uz xxxxxxxxx nebylo. Vadi me jakym smerem se to ubira a zachvilku tu bude jen same posrane mmorpg a co nebude mmorpg tak to bude online hratelne a k tomu kdyz budeme radi nejaka kampan na 8-10 hod hrani a cau. Do roka bude polovina titulu uz jen online bez singlu bo proc by s tim srali ne. Mraky let hraji i po netu, takze mam rad online hry ale odsud podsud. At se staveji treba na hlavu ze z bazarovyho prodeje nic nemaji. Kazdyho vec jestli to proda. Kdyz neco legal koupim tak to muzu i prodat. ahoj
    • jj, je to tak, vydavaj cim dal vetsi sr.c.ky a pak brecej, ze lidi radsi vyrazej do bazaru a koupej starou, ale proverenou gamesu.

Dneska se jako plna hra vydava to, co se kdysi jmenovalo demo - 2-3hodiny hrani ... bleh. Komp mam o nekolik radu vykonejsi, ale misto otevrenyho sveta se objevuje cim dal vic loadingu a to klidne kazdejch per vterin minutu ...

Neni se pak co divit, ze si lidi koupej veci jako minecraft ... zabava na tydny, da se to hrat vlastne furt dokola a stale se to meni, nema to sice uzasnou nejdokonalejsi grafiku, ale je to zabava.

Origosku za plnou cenu sem si naposled koupil pred 15ti lety, od ty doby kupuju bud gamesu s casakem nebo ruzny slevneny varinaty za max 300.
    • Hraju take od dob Sinclairu zx spectrum a lepe bych to nenapsal.
    • Masa-san
      JJ, Občas se musí mluvit otevřeně jinak to nikoho netrkne. Dobře řečeno *1*
  • klasika, abychom si zduvodnili, ze nase hry lidem za ty penize nestoji, svedeme to na bazary. pritom by mohly byt zajimava cisla z uvahy, kolik lidi by si hru koupilo kdyby vedelo, ze ji nebude mit sanci zase odprodat .. spis by meli byt jeste MOOC RADI za ty 2M ;)
    • Jestli nestoji za nejakych tech 599Kc co se ted Heavy Rain prodava, tak uz fakt nevim, ktera hra za neco vubec stoji....
      • můžu tě ubezpečit, že vyřčené cifry se týkají doby, kdy se hra prodávala za ty +/- 2 litry nebo co to na PS3 stojí jako novinka a kdy už to někdo dal do bazaru a jiný koupil, aktuální cena je zajímá pramálo, protože z 599,- mají skoro stejný nic jako když to někdo koupí v bazaru...
        • To je ale fakt hrozny, co tady dycky hazete za sumy konzolovych her. Zadne konzolovkdy nestoji 2000 pri uvedeni na trh! Heavy Rain v te dobe stala kolem nejakych 1200Kc, coz je zhruba tak relace, za kterou vychazi nove AAA hry.
          • To Ucho: JRC se ohani Robotron, ne ja.
            • ucho
              Dodo: každej nemá možnost nakupovat v obchodě? levné se dají najít i u nás.
              a kde se pořád bere to, že mám něco proti bazarům? řekl jsem tady jediné slovo proti bazarům? Kde bazarový prodej odsuzuji? Mně je ukradený, jestli někdo do bazaru prodá nebo v něm nakupuje...
              osobně to pouze nepovažuji za příliš výhodné, protože většina titulů se dá sehnat levně nových. a člověk nemusí dlouho čekat. většina lidí ale bohužel nemá ponětí o cenách her. ve většině diskuzí se objevují astronomické částky za nové tituly. skutečnost ale tak černá není.
          • Ty jses uplne blbej. Nemam XBox ani PS3, ale dost často narazim na novy konzolovy hry kolem 1600. A na PC jsou nektery novy hry kolem 1200.
            • To Ucho: Ale ja tohle preci moc dobre vim, a taky tak nakupuju. Ale kazdej treba tu moznost nema. A bohuzel vetsina obchodu je spis predrazenejch. Me jen vadi, ze odsuzujete bazarovej prodej, pritom je to uplne normalni. Kdybych mel konzoli, taky bych asi obcas neco koupil v bazaru, tot vse.
            • ucho
              Dodo: nevím sice, proč mě nazýváš "vymaštěným", ale beru to jako kolorit diskuze, někteří jedinci si musí ulevovat :)
              pokud lpíš na češtině (mimochodem i verze na Steamu by měla být česky...) a nemáš rád Steam, Dead Island stojí nyní 899,-. doporučuji ale s nákupem počkat, jestli chceš ušetřit, cena půjde u této hry dolů rychle.

a když se oháníš JRC, dost her mají cenově předražené nad konkurencí, je ale zajímavé, že tam lidé stále tolik nakupují...
            • Robotron3 - tak se na JRC koukni, kolik her maj nad 1000Kc. I blbej COD.
            • ucho
              tak to na ně narážíš v předražených obchodech. výjimkou budiž některé tituly od EA (ale jen některé), které se mohou točit kolem tisícovky. většina novinek se však pohybuje v rozmezí 700-900 korun. když sleduješ vývoj cen a různé akce, za hry moc nedáš. v době, kdy se zde prodávaly nové NFS Hot Pursuit za 1199,- (v předraženém obchodě, jinde za 899,-), koupil jsem hru za 140,- (včetně poštovného)... po půl roce většina cen klesne na 50 %, pokud nemáš potřebu nebo čas hrát veškeré novinky a klidně si rok počkáš, nedáš skoro za jakýkoli titul víc než 200,- ...).
            • to Ucho: Ty jsi taky vymastenej. Kazdej nemuze, nebo nechce kupovat na Steamu - treba kvuli cestine. Ja taky shanim, kde tu svou hru dostanu nejlevnejc, ale chapu lidi, ktery to z nejakyho duvodu na Steamu nekoupi.
            • Najed si sem, http://www.jrc.cz/ dej si kategorii PC vyhledat nove hry. Pokud nejsi idiot, nebo uplne splepy, tak vidis, ze nove hry na PC jsou v relaci prumerne mozna jeste min nez 900Kc. A JRC fakt neni z nejlevnejsich shopu...
          • Plkas z cesty 1200 stoji PC gamesa, pokud jde o neco vyhypovanyho, tak i 1500, konzolovka po vydani pod 1500 rozhodne neni, spis tak 1700 - 1800.
            • ucho
              johny: no a to je ten příklad, který uváděl Robotron3, ty si koupíš rohlík za 5 korun a přitom vedle ho mají za korunu. ale tak každý musí někde vydělat. (za těch 590,- můžeš mít Dead Island na Steamu...)
            • Na steamu jsou novinky vzdycky drazsi nez krabicovky u nas. To vi kazdy, kdo si hry kupuje normalne v obchodech...
            • ucho
              Dead Island na PC stojí 590,- ... je to drahé na novinku? na konzole 1300-1400...
            • Robotron3: na Steamu stojí Dead Island 49.99 euro. Převeď si to sám mě vychází že je to něco přes 1200kč a pak kdo tu mele.
            • PC hry se pohybuji u novinek kolem 900kc. Budto si tady nikdo hry nekupuje a ty cisla si vylozene vymysly, nebo hry kupuje schvalne v nejakem predrazenem obchode, nebo nevim.
        • ucho
          z 599,- mají stále velmi slušný zisk. ne sice jako při uvedení, ale pakatel to taky není...
          hra se dá každopádně sehnat za 450,- (možná už byla i levněji nebo někde je levněji)
      • Cena je skvela (narozdil od ostatnich her). Je ale zajimave, ze breci, kdyz sami predpokladali, ze prodaji pouze 300k kopii.
        Prodat vice nez sestinasobek odhadu a pak jeste brecet, ze jim bazary brutalne kazi vydelky? To mi prijde jako nenazranost.
        • Masa-san
          No začali se jim hrnout penízky a pak jich bylo hodně a pořád se hrnuly, až se to najednou začalo zpomalovat, no teď už se tak nehrnou, tak si holt musejí pobrečet a postěžovat si *7*
      • az ji vydaji na pc, tak si ji za 599kc radi koupime... *3*
  • Pocinaje zitrkem by vsechny automobilky meli zastavit vyrobu aut a az vyschnout barazy a vsechna auta skonci nepojizdna na vrakovistich tak jeste radi prijdeme s prosikem aby obnovily vyrobu a mi si mohli koupit novy vuz. *6*
    • Navíc by se měli zavést licence na počet převážených osob a ještě OEM verze vozidel, takže pokud se majitel vozidla přestěhuje nebo si postaví novou garáž, tak má utrum.
      • A pozor, auto bude schvaleno pouze pro provoz na vybranych komunikacich, takze nezbytnou nutnosti je neustale pripojeni k siti, aby se to mohlo overovat. Pokud se pokusis vyjet mimo vytycenou trasu, nebo dokonce odpojit vuz od site, tak se odpali pyrozamky na nabojich a upadnou ti kola.
      • Masa-san
        Má pravdu ten chlapec *1*
      • dobrééé *1* *1* *1* *1*
  • Tak kdypak se tu objeví "ucho" a bude obhajovat tyto restrikce proti bazarovému prodeji? *1* *1* *1*
    • ucho
      se divím, že ses opět nevytasil s tím obhajováním znásilňování malých holčiček *1* *1* *1*
    • ucho
      já jsem někdy obhajoval restrikce proti bazarovému prodeji? pořád to nechápeš? jen jsem říkal, že je to věc vydavatele, ať si vymyslí restrikci jakou chce. hráč má pak právo na takovou hru hodit bobek, víš? ;) rozhoduješ svojí peněženkou, co podpoříš a co ne...
      stejně jako kdyby někdo přišel se hrou a prodával ji za 10k, jeho věc... pochop rozdíl mezi obhajováním a svobodným rozhodováním, chlapče ;)
      • Nikolivek, nakupujici koupi ziskava pravo nakladat zakoupenym produktem dle libosti. (!tecka!)

Tohle pravo je daleko starsi nez jakakoli jina prava a omezeni a tudiz naprosto popravu nebudou nikdy respektovana.
      • Hrac ma pravo se rozhodnout a danou hru/produkt nekoupit.
        Jde o to,ze vse stavi do roviny predpokladu,ze kazdy kdo si hru koupi z bazaru by si tu samou hru bezel koupit do obchodu,kdyby tady moznost bazaru nebyla.
        A tenhle predpoklad je podle me dost naivni.Nemluve o tom,ze spousty lidi by si tu danou hru ani nekoupili,kdyby tu moznost to nasledne prodat nemeli.
        Bud jsou vydatavatele tak zabedneni a nevidi to a nebo delaji jen bubu bu.
        Ostatne,pokud zacnou trochu razantneji proti bazarum brojit v podobe ruznych ochran,aktivaci apod.,tak na to muzou taky doplatit v podobe nizkych prodeju.
        Problem je,ze v takovem pripade by to svalili na dalsi oblibeny terc - a to piraty.
        A ted asi reknes,ze kdyz s pristupem vydavatele nesouhlasim,tak si to nekoupim,ani nestahnu.S tim souhlasim,bohuzel vetsina lidi tohle neresi a proste si to stahne.
        Pak z toho mame zacarovany kruh,kdy vydavatele "neuspech" svaluji pokazde na nekoho/neco,aniz by se nad sebou zamysleli,jestli ten problem neni u nich.
      • Ucho ma v tomhle pravdu, hrac co nesouhlasi s podminkama muze vydavateli rict papa a hru si proste nekoupit. Ale v tomhle pripade hraci voli daleko mensi zlo. Hru si koupi a pak poslou licenci dal. Pokud se hra nerozmnozi a hraci opravdu hraji sami svou legalne zakoupenou kopii. Taky se na to mohli vsichni vykaslat a hru si stahnout. Nejak mi unika proc vydavatel breci kdyz titulek mohl taky znit "Moznost bazaroveho prodeje nam zvedla zisky o 5-10 milionu eur" oproti situaci, kdy by si nikdo z duvodu nesouhlasu tu hru nekoupil. (A je naprosto jedno zda by ju uwarezil nebo ne) Mince ma vzdycky dve strany.
  • Pan Smutný do hezky vysvětlil v dodatku po rozkliknutí, že to není pravda a já se pod to snad jen podepíšu.
  • dr.gonzo
    ja osobne nakupuju predevsim v bazaru,protoze v dnesni dobe vychazi 95 procent her ktere si proste tech 1500kc nezaslouzi,protoze jsou kratke ,s nulovou znovuhratelnosti a jen kopiruji napady z her co uz vysli pred nimi,proste hry o kterych za par let ani nebudu vedet ze jsem je nekdy hral.ovsem tech zbylich 5 procent jsou hry vymecne za ktere tech 1500kc s radosti dam,protoze jsou to originalni hry,s vybornym pribehem a vim ze mne budou zdobyt moji zbirku a i za x let si je rad zahraju k temto hram patri treba heavy rain,uncharted serie,metal gear solid serie,red dead redemption,little big panet,flower,flow,bioshock..........
    • Jezis, pro si vsichni tak strasne vymysli? Ktera hra prosimte stoji 1500Kc?
      • Jen na prvni pohled do ceniku (doporucene launch ceny): Resistance 3, Infamous 2, Dragon Age 2, DC Universe, Dead Space 2, Bulletstorm, Crysis 2, Alice, Shift 2, ... nektere z nich zacinaji na 1.8k a spec. edice jdou ke 3k.

Samozrejme nektere sezenes levneji diky dnesni konkurenci, ale to plati pro vsechny hry.
      • No oni tam trochu zneužívají toho, že ti s necracknutou konzolí si to musí koupit, pokud chtějí hrát. Pak se co bazarům nemají divit. *3*
      • dr.gonzo
        na konzole kazda druha.
        • A ticho po pesine...
          • @Robotron3: Psal jsem kdyz srovnavas ceny... Kazdy nakupuje jinde.

Kdyz budu argumentovat o tom, jak jsou hry drahe, budu vychazet z cen, kde si hru muzu sehnat levneji
            Ja si muzu hru sehnat (z anglie) treba o 40% levnej nez Ty a pak se s Tebou muzu hadat, ze tahle hra nestoji 1200, ale 720! No uznej sam, ze prave TO je blbost!

Navic si vsimni co pisi o cenach ostatni diskutujici (nejen z teto diskuze), neco na tom bude, ne? Nevim, proc jsi jako jediny nepochopil, ze vetsina ostatnich srovnava oficialni ceny.

Jinak kdyz mi neveris, ze ofi cena je 1599, podivej se do ofi obchodu nebo si zavolej do sony czech. Pripadne pokud mas zivnostak a prodavas SW, k cenam se dostanes. A pokud se Ti nechce, no Tvuj problem, saska tu ze sebe delas Ty.
            • Neverit pravde, kdyz si ji muzu sam lehce overit, to je vrchol... Ale tak na svete je spousta pitomu.
            • Proc se za kazdou cenu snazis mit vzdy a ve vsem pravdu? *15* O tom, ze v takovem obchodu pracujes silne pochybuji (nebo nemas pristup k distribuci), protoze jinak bys mi dal za pravdu. To je proste fakt, muzes se proti tomu stavet na hlavu. A jen pro poradek - kdyby Ti to nedoslo: oficialni = doporucena cena pro EU.

Jo a jeste me napadlo, ze bys tu ofi cenu mohl najit i u konkurence, nektere shopy ji maji i vystavenou na webu.

Napriklad Aliens: Colonial Marines (preorder)
              PS3: offi: 1699, znamy a relativne levny inet shop: 1319
              XBOX: to same.
              PC: ~o 600 levneji

Timto s Tebou koncim diskuzi na tema cen. Ani fakta na Tebe ocividne nemaji efekt. Kazdy kdo chce si muze pomerne jednoduse zjistit, jak to skutecne je a vysmat se Ti misto me (par lidi to uz ocividne udelalo). Howgh.
            • Ja v tom jednom obchode pracuju vis. Vylozene malokdy mame novinku vic jak za 1300, kdo vi, jestli vubec nekdy... Zadna takova oficialni cena neexistuje, jsou pouze doporucene ceny a v zivote jsem nevidel u nove hry doporucenou cenu 1599kc.
          • hele, prece nema cenu se bavit, jestli hry stoji presne 1500 nebo o neco mene (a v tomto fakt trollujes)...proste stoji dost na to, aby se uzivili i bazace.
            btw konzolove novinky pod 1200 - 1400 v drtive vetsine nejdou viz jakykoli CZ eshop a aktualne treba Dead Island na Xzone nebo jrc. Borec nahore to proste zaokrouhlil na 1500 - k cene treba pricital postovny. Ale pokud se chce hadat o slovicka/ ceny / cokoli nepodostatneho, tak prosim...
            • Oficialni cena Dead Island ze je 1599? A to z jakyho prstu sis vycucal? Ne, to teda fakt neni. Kdyz budu argumentovat o tom, jak jsou hry drahe, budu vychazet z cen, kde si hru muzu sehnat levneji a nikoli premrstele draz! Taky si nekoupis rohliky za 5 korun, kdyz vedle je maj ty same za korunu.
            • Inet shopy maji vyssi konkurenci. Nektere kamenne obchody dodrzuji oficialni cenu, ktera je 1599,--. Dead Island po netu v CR sezenes treba i za 1150,--, v anglii i levnej. Pokud chces srovnavat ceny her, musis brat bud oficialni cenu, nebo cenu pouze jednoho obchodu.

To mas stejne jako s elektronikou, oficialni (doporucena) cena vyrobce je vzdy nekde jinde nez ta, za co ji prodavaji na netu.
            • A kdyz se divam na jiny shopy, tak Dead Island x360 i ps3 bezne za 1149Kc.
            • Dead Siland http://www.gameexpres.cz/hra-pro-xbox-360-dead-island-p-12767.html?keywords=dead+island&Submit.x=0&Submit.y=0

1299Kc. Zaokrouhlovat na 1500 je fakt husarsky kousek. Zvlast kdyz se to cloveku hodi do argumentace, ze...
            • Nove hry na konzole se pohybuji kolem 1200Kc.
        • Tak mi jednu jmenuj prosim.
          • treba se jenom nechce bavit s trollem...
            • Aha, takze kdyz poukazuju na nesmysly, co lide pisi, tak jsem troll. Jasne, mnohem lepsi je lhat. Ty asi taky vidis kazdou druhou konzolovou hru za 1500 vid. A v jaky risi fantazie ze to zijete?
  • Heavy Rain je naprosto geniální hra, která má obří znovuhratelnost, přesto je jedna třetina z bazarovek (a vypůjčenejch, na to bych nezapomínal). Ono je uplně jedno jaká je motivace, důsledek je ten, že za tuhle hru měli vydělat mnohem víc, aby se podobnejch dospělejch her dělalo víc. Ať už tady vymudrujete co chcete, nic to nemění na faktu, že jedna z nejlepších her lidské historie nevydělala tolik kolik měla. Každej si to rád půjčí a zahraje, ale pak si radši koupí něco kuli Multiplayeru, aby si zahrál s kámošema.
    • Tikov
      jo pac man je děsně nedoceněný
    • calwin
      môže byť geniálna ako chce pokiaľ je nedostupná... pokiaľ nepresvedčia svojou cenovou politikou tých zvyšných milión ludí tak im bude k hovnu vyplakávať že sa ich ľudia snažia prechcať kde sa dá...

dovolím si vytiahnuť slovo "nič to nemení na fakte" že majú proste nadhodnotené ceny a keby hry ponúkali tak ako občas na steame tak si myslím že o bazaroch nebude ani reč... a je to proste fakt že ti za tú hru liter a pol nevysolím...
      • Ty se asi do nabidek hernich obchodu moc nedivas vid? Kdyby ano, tak bys videl, ze akce, ktere maji na Steamu, maji v podobne mire i normalni kamenne, ci internetove obchody.
        • calwin
          nemajú... AAA tituly ťažko zoženieš so zľavou ... stále sa to drží na 49-55€
          ano vyznám sa... často totiž nakupujem :)

a taktiež ešte dodám že 80% hier ktoré kúpim sú v hodnote 20-25 € teraz napríklad dobrú cenu ponúkli na mafiu 2 ... ale po pekne dlhej dobe...
          • Tikov
            jednu dobu byl M&B Warband u JRC o několik procent levnější než na steame či přímo u Taleworlds. Ale šlo možná o nějakou distributorskou chybu protože o dva měsíce později šla cena rapidně nahoru.
          • Tak se divas asi do nejakejch divnejch obchodu, protoze nase obchody napr. xzone, jrc, gameexpres, jsou ruznymi akcemi a slevami doslova napechovane, staci jen sledovat... Nejvic akci a slev si myslim dela EA.
            • calwin
              skaven 123: pozrel som... docela zaujímavé :) diks za tip...
            • skaven123
              calwin: skus playko.sk
            • calwin
              neviem... je to možné ale v čechách nenakupujem... keď už zo zahraničia tak je to anglicko... a slovensko nemá veľkú konkurenciu kedže brloh na svoju cenovú politiku očividne serie a alza by hry dávala najradšej k rožkom... toť môj názor...
  • Tikov
    EDIT:aj překlik, reakce na uživatele Deem

a z takového předpokladu nám pak vznikají "remaky" zavedených značek (X COM, Fallout), cpaní absolutně odlišných her pod zavedenou značku (BiA) apod. Ono by se úplně stačilo vrátit k demům- pirátům by se vzala výmluva a hra by mohla mít větší tržbu (nebo menší když jí zprasí, což je snad čím dál tím častější)
    • Nejdřív ti napíšu reakci na to, co jsi napsal, a pak vysvětlím, jak jsem to myslel. Co se týče remaku, je to pravda. Tomu se prostě zabránit nedá. Značka prodává(viz CoD). Co se týče demo verzí, tak by to bylo super. Piráti by sice neměli výmluvu(nebo spíš by si našli jinou), ale pirátili by dál.

Já to předtím myslel tak, že mě neskutečně s.e.r.e., jak dnešní herní trh funguje. Pokud se tady objeví vývojářská společnost, tak by měla začít od začátku. Začít si jednoduše budovat základnu fanoušků. Udělat první hru. Prodávat ji za méně peněz(viz můj komentář předtím). Až se jim jejich fanouškovská základna rozšíří, tak na tom začít vydělávat peníze(ne na úkor kvality). Místo toho to dnes funguje tak, že se založí společnost z nějakých bývalých zaměstnanců slavných firem. Ty dostanou od EA nebo Activision 50mil dolarů, obrovskej hype a já nevím, co ještě. A pak brečí, že aby si zaplatili vývoj, musí prodat minimálně 2mil kopií. Takhle to prostě nejde. Musí se začít od píky. Ten vývoj musí stát co nejmíň peněz. Dovolit si investovat takové peníze si mohou, až budou mít, komu ty hry prodávat. Takové hry, jako Heavy Rain nemají utvořenou základnu fanoušků, ale odvažují se někoho kritizovat za to, že si tu hru nechce koupit a že to kupuje v bazarů. Co si o sobě myslí? Já nedám 1500,- za zajíce v pytli. Můžu dát 4, 5 stovek, abych si to vyzkoušel. Ale určitě ne plnou cenu. Příklad zajímavého vývoje je například společnost Crytek. Udělali FarCry, které nemělo žádný hype ani nepatřilo k nejočekávanějším hrám. To se stalo úspěšné. Pak se rozhodli posunout laťku výš. Vytvořili Crysis, který už něco stál a měl svůj hype. A nakonec Crysis 2, kdy už měli svojí základnu fandů. Nebo iDSoft. Začali plošinovkou a skončili na Rage. Od nuly až nahoru. Proto je to velmi silná společnost, která si může určovat, s kým do toho vývoje půjde. Takhle se to má dělat. Od zdola nahoru a ne zezhora a ještě doufat, že se dostanu vejš. Je to stejný, jako kdybych přišel do Hollywoodu a řekl jim, ať mi dají 200mil dolarů, abych mohl natočit film. Jak by to asi dopadlo?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit