Přejít na výpis diskuzí
Šermířský souboj z Kingdom Come: Deliverance láká na novou alfa verzi
5.6.2015 | Aleš Smutný
183 příspěvků
-
Mě se to moc líbí, nejvíce pohled z vlastní osoby. Celkově mě KC:D zajímá čím dál tím více. Jsem na to opravdu zvědavej. A samozřejmě držím palce ať se práce daří a odsýpá..
A vy, místní chytráci - počkejte až to vyleze a pak začněte sypat ta moudra. Zatím jsou to jen zvratky nebo hejt na Vávru. Mě je ukradený co kde a kdy napsal nebo řekl, mě zajímá, jak hra bude ve finále vypadat. A hlavně obsah, o kterým zatím víme velmi málo. -
1 video vydá za 1000 slov *7*
https://www.youtube.com/watch?v=5hlIUrd7d1Q -
-
Co jim to bylo platný, když pak přišel nějakej jouda s píšťalou nebo později s arkebuzou a hrdého rytíře v prvotřídní zbroji, která stála jako středně velký palác, sejmul. *3*
-
-
Střelné zbraně a plátová zbroj se spolu na bojištích potkávaly přes 300 let. A cena prvotřídní zbroje by se dala porovnat přibližně s cenou dnešního luxusního auta (samo sebou nejdražší zbroje králů a speciální královské dary mohly dosahovat ceny dnešní vily s bazénem i víc). Zbroj obvyklé kvality se dala koupit na trzích, jarmarcích a v městských obchodech za cenu dostupnou pro obyčejného měšťana nebo žoldnéře.
-
-
Zalezi na obdobi, v dobach kdy se zacla pouzivat krouzkova zbroj, tak mela hodnotu nekolika vesnic. Na platovou zbroj se preslo proto, ze byla levnejsi, a v jistych ohledech kvalitnejsi, ale celoplatovou zbroj si rozhodne jen tak nejakej bezdomovec dovolit nemoh. "lepsi" lidi meli tak maximalne kyrys v kombinaci s prevazne kozenyma doplnkama.
Ad strelny zbrane, ony taky mely ucinnost vrzenyho kamene, a presnost +- kilometr sem nebo tam, pricemz vystrelit se dalo jen nekolikrat za hodinu. Novodobejsi zbroje pak byly testovany i na vystrel - prave kyrys olovenou kulku spolehlive zastavil. Proto se taky dlouhy roky pouzival jako primarni zbroj. -
Zbroj, nebo kyrys?
Tak nějak si nedovedu představit vojáka v plné plátové zbroji na přelomu 17. a 18. století (ani o století dřív). Možná šlechtice když se nechal portrétovat, možná těžkou jízdu. A že by "obyčejný měšťan" (tj. nikoliv bohatý měšťan) nebo "žoldnéř" běhal v bitvě oblečený v "plné plátové"? Jedině snad v pozdním patnáctém století. (Tj. během Burgundských válek apod.)
Samozřejmě, zbroj byla "svlékána" pomalu, nejprve části chránící nejméně zranitelné části těla a nejvíc bránící pohybu, později třeba i přilby, až zůstal jen kyrys. Ovšem nikoliv jako ochrana primárně proti střelným zbraním. Ačkoliv kvalitní zbroj samozřejmě měla (musela) zásah střelnou zbraní vydržet. -
-
Plátová zbroj nikdy nebyla nějakým standardním vybavením. Snad až s příchodem stálých žoldnéřských skupin jako byli kondotiéři nebo lancksnechti došlo k určité unifikaci výzbroje. A i tak se jednalo max. o kyrysy a nějaké ty chrániče kolen/ramen. Bitva u Pavie byla v mnoha ohledech poslední "rytířskou" bitvou - není bez zajímavosti, že zde zvítězili právě lancknechti. Pak už se uplatňovala v podstatě jen u jednotek těžké jízdy a zčásti u pikenýrů (kterým odzvonilo s vynálezem bodáku).
-
Vynech slovo "plná" ve spojení "plná plátová zbroj" a odpadne ti první odstavec. Vytvořil jsi argument proti tvrzení, které nikdo neobhajuje (strawman). Takže jinak souhlas*4*
-
-
Video se týká plné plátové zbroje, já reagoval na Magistera, jehož poznámka o zbytečnosti zbroje v době palných zbraní byla obecnější. Plus jsem chtěl rozporovat jím zmiňovanou cenu, která ale byla ve skutečnosti o dva řády jinde. Chápu, že schválně přeháněl, ale tohle mě při čtení jeho příspěvku prostě napadlo. Nedržel jsem se tedy striktně obsahu videa, přiznávám.
-
Beru, ale celé vlákno se týká videa o pozdně středověkých plných plátových zbrojích burgundských válek nebo ještě jízdy u Pavie, nikoliv zbroje páteře armád třeba už u Pavie (tercia, landsknechti, švýcarská pěchota...).
-
-
Pavia, střet dvou asi nejbohatších evropských mocností své doby (pochopitelně pokud nepočítáme Suleymanovo Turecko): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Joachim_Patinir_009.jpg
-
-
-
-
(Jen bych poznamenal, že 1403 a 1450/80 je trochu rozdíl. *5* )
-
-
Subojovy render pekny. Skoda, ze v hre to bude implementovane trosku inak.
-
Převelice povedené.
Doufám, že "speciální akce" která má být součástí soubojového systému může být v závislosti na kontextu i předvedený šerm s uchopením čepele. -
Lol obrazok a hned anotacia na obal hry Demon Souls..identicke brnenie. Az na to ze tento trailer srsi pozerstvom a z Demona kvapkala nelutostna spinava atmosfera stredoveku ako zo ziadnej inej hry. Kazdy citatel Potopy krochkal blahom. Zaujimalo by ma z akeho motivu sa 2 rytieri trtkali do makoveho pola na f2f suboj bez sekundanta.
-
-
Slovák je naštvaný, protože na Slovensku nikdy nevznikla žádná dobrá hra xD
-
Je vidět, že se vyznáš. Zejména evidentě víš co je to sekundant a správně poukazuješ na to, že souboj podle pravidel 18. století byl v pozdním středověku samozřejmě běžný. "Špinavá atmésféra středověku" taky pobavila.
Naštětí se Warhorse vyznají přeci jen trochu lépe než ty a tak si nepletou středověk a Monty Python and the Holy Grail. *5* -
-
uhm...ja vravím o feelingu, nie o historickej presnosti, nato sú encyklopédie, hry sú od toho aby človek unikol od reality. Štúdium histórie mi stačilo počas výšky bohato. Ono ani Sienkiewiczova epopeja Potopa a Ohňom a mečom nie je úplne historicky presná a aké sú to knižky, žiadna hra sa absolútne nechytá. Poukazoval som explicitne nato, že hra ktorá sa prezentuje extrémne tým, že bude prísne realistická a historicky presná, sa preukazuje absolútne gýčovýtim trailerom uprostred rozkvitnutého makového poľa, kde dvaja tuľpasi v brnení naleštenom voskom na baworáka bojujú ako z nejakého CoD traileru. Demon Souls narozdiel od toho nemal prezentáciu žiadnu, ale dokonale vystihol atmosféru akú má stredovek zafixovanú u dnešných ľudí.
-
-
"Štúdium histórie mi stačilo počas výšky bohato." Po tom výblitku ti zrovna tohle nějak nevěřím. Nebo bych chtěl vidět ty pány profesory, co ti za tohle dali lepší než nedostatečně. *15*
-
-
u nás máme 10 000 000 odborníků na všechno, ne jen na hokej a fotbal, slovensko jak se zdá drží krok... x)
-
-
Ne, Sienkiewics vskutku není historicky o nic přesnější než jeho "druh ve zbrani" Jirásek. Žánr "propagandistický historický román" je evidentně obecně oblíbený. *1*
Nevím jakou má středověk "atomosféru zafixovanou u dnešních lidí" a nezajímá mne to. (Přijde mi ale komické zmiňovat jako dobrý příklad zrovna Dark Souls s absurdními asijskými monstry apod., to bych spíš zmínil Game of Thrones nebo Baldurs Gate třeba.) To, že chce někdo působit realisticky přece nevylučuje dobrou hru a dobrý scénář. (Viz třeba Markétu Lazarovou.) A pole s vlčím mákem může ve hře krásně zahrát, koneckonců vlčí mák je od WWI pevně spjatý se symbolikou bitevního pole a všichni mu tak intersubjektivně rozumíme.
KC: D je žánrově "historická fikce", Dark Souls fantasy. Nevidíš rozdíl? Vážně ne?
A přitom tě fakt baví číst Sienkiewicse s jeho neskutečně sáhodlouhými rozvláčnými popisy, věčnými popisy vesnic, lidí, šatů, zbraní, kurníků, slepic... hra má dvojí výhodu, je to vizuální a "časové" médium, takže se s popisy patlat nemusí, narozdíl od autora historického románu.
Absolutní kýč vidím osobně spíš v tvých Dark Souls. Sto lidí, sto chutí. -
-
nevravím o Dark Souls ale o Demon Souls.... (Přijde mi ale komické zmiňovat jako dobrý příklad zrovna Dark Souls s absurdními asijskými monstry apod., to bych spíš zmínil Game of Thrones...rofl...jj GoT s jeho drakmi a zombíkmi na konoch, mamutmi a obrami je úplne stredoveko presný *3* *15* *15* *15*
-
-
Není, já ho taky nemám rád, ale řel bych, že tvému pojetí středověku a nebo tomu jak ho chápu vyhovuje víc. (Koneckonců draci, "nemrtví" a obři do středověkého folkloru bezpochyby patřili.) Za Dark/Demon Souls se omlouvám, pokud je mezi nimi nějaký podstatný rozdíl.
-
-
-
"...dokonale vystihol atmosféru akú má stredovek zafixovanú u dnešných ľudí..."
A má i spousty jiných vad!
-
-
-
-
Jsem se do toho tak vžil, že jsem uplně živě viděl, jak ti rytíři zuřivě mačkají čudlíky na klávesnici *1*
-
-
Já jsem si zase při čtení tvého příspěvku živě představil dva rytíře, kteří šermují s klávesnicema... úplně vidím jak ty tlačítka lítají okolo *1*
-
-
Všimli jste si, že v některých záběrech (point of view záběry) je použitý jiný model než v celcích a polocelcích? *1* A kdepak se Jindřišek dostane k plátové zbroji? *8*
-
-
je to teaser na bojovy system ... proc u toho resis storyline
-
-
Pochopitelně ironicky. *3*
-
-
Hlavní novinkou v alfě budou šermířské souboje jeden na jednoho (viz náš článek), což je ostatně i obsah trailerové pozvánky, jíž vás na E3 novinky lákají.
Zodpoví ti to oba tvé postřehy? -
-
Tomu nerozumím. Bojím se, že nezodpoví.
-
-
Abych vysvětlil jak jsem to myslel, tj. pro nechápavé: v teaseru bojují dva ozbrojenci, jeden má přes plátovou zbroj přehozenou ještě kápi. Pobavilo mne, že p.o.v. záběry jsou záběry z pohledu ozbrojence bez kápě (kápi má přece soupeř), ale při pohledu dolů vidíte kápi i na něm.
-
-
-
-
To sa mi paci, ze vsetci tu riesia "realistickost" a "historicku vernost".
Dufam ze mu to potom riadne nandate, ked to nebude realisticke a historicky verne.
Lebo, bradaty buzik mal velke pripomienky k domom a zachodom v Skyrime a tiez 100 hovadin ktore mu strasne prekazali vo Fallout 3. A to su fantasy RPG a PostApo fikcia.... -
-
Celkem sranda, kolika lidem to ublížilo a kolik lidí vlastně nepochopilo, na co se snažil poukázat :)
-
-
Jo mě tohle dodneška rozesměje... Mám Skyrim rád, ale nebýt diskusí na games, tak sem už dávno zapomněl že nějaký takový článek napsal. *1*
Holt je pěkné vědět, že některým dokážou ležet v žaludku i takové blbosti jako článek na herním webu. -
-
Nejsrandovnější na celé věci je, že ta diskuze je i dnes živá. Poslední post byl před necelým týdnem a lidé tam stále přispívají průběžně, což je celkem úctyhodný výkon na bezmála čtyři roky starý článek.
-
-
Já si zase myslím, že ten článek by neměl zapadnout. Články Dana Vávry mám moc rád, je to možná nejzajímavější současný český herní autor. Ale zároveň si myslím, že Dan Vávra je jedním z ústředních tvůrců hatu, který Skyrim podle mě nezaslouženě tady na Games dodnes sklízí. Je jeden z tvůrců mýtu o špatném Skyrimu a špatné Bethesdě, která neumí dělat hry atd. Když si poslechnete podcast, kde Dan Vávra svůj hate poprvé prezentoval, ostatní účastníci se na něj dívali málem jako na blázna. A dneska je z hatu na Skyrim takřka mainstreamová záležitost. Dan Vávra o sobě sám říká, že močí proti větru - a všichni víme, jak to přísloví je dál. Takže, Vávrovi fandím a držím KC palce - ale na 100 chyb Skyrimu nejde tak snadno zapomenout.
-
-
mýtu? *6*
-
-
kvalitka, no prostě Vávra x)
-
No tak Vávra pokud by někdy skončil s vývojem her, tak se může uplatnit jako novinář. Pár takovejch článků naplnit reklamou a je za vodou. *1*
-
-
Tak se buduje návštěvnost *1*
-
-
zdá se mi že tam přispívá jenom jeden člověk pod různými nicky, a všichni asi tušíme který :)
-
-
-
-
Takže nějaký bradatý buzík měl před pár lety nějaké připomínky a ty kvůli tomu do teď nespíš, to musí být teda těžký život *1* *1* *1*
-
-
borec v platove zbroji tančí jak baletka a postavy levituji ve vzduchu. čekal sem vic
-
-
Ale noták... většina má furt tu představu, že zbroj vrcholného středověku byla tak těžká, že sotva uděláš pár kroků a pak lehneš mrtvej na zem. Vážila nějakých 13kg a i když to může vypadat drsně, tak je to docela prdlajs, dokonce i ženský v tom dokázali bojovat (viz. Johanka z Arku)
-
-
Jana z Arku ve skutečnosti do bitev pravděpodobně aktivně nezasahovala. A plná výbava pozdně středověkého "rytíře" vážila mnohem víc než 13 kg.
Na druhou stranu pohyb omezovala překvapivě málo a zátěž 30-40kg člověka sice omezí a unaví, ale není to zase tak hrozné. Sám vážím necelých 70 kg a nemám problém týden nosit po horách až 40kg batoh s dobrým zádovým systémem, protože mám docela silné nohy.
Koneckonců protivníka v "plné plátové" bylo zřejmě potřeba předevší unavit, srazit na zem a až posléze případně zabít. Video je poměrně realistické. -
Že na toho kašpara vůbec reaguješ
-
-
Skyrim FTW!!!
-
-
Pěkné, ale pořád to vypadá tak nějak prkenně.
-
-
Tak "ninja" z něho nebude v tom brnění asi ne? *3*
Intro nic nevypovídá, ale taky to není špatný. -
asi použili levny motion cap; jinak ja vavrovi fandim jen se bojim aby ho s timhle v americe nevysmali.
-
-
Použili vlastní motion capture
-
-