Přejít na výpis diskuzí
SteamOS je to nejlepší, co se hraní na PC mohlo stát
28.9.2013 | Adam Homola
1020 příspěvků
-
nechcem tady vyvolavat nejakej flame nebo tak, ale kdyz uz se tady bavime o linuxu a vim ze je to asi mimo, nebezi na nem uz ps3 a bude ho mit i ps4 ? Jen tak pro zajimavost.
-
-
Myslím, že Sony si nějakým způsobem upravují FreeBSD, což je laicky řečeno něco jako Linux, ale Linux to přímo neni :)
-
-
aha :), diky za info, tak jsem aspon o neco chytrejsi. Jen treba pro ostatni info z wiki:
FreeBSD je svobodný unixový operační systém, který vznikl z BSD verze Unixu vyvinutého na Kalifornské Univerzitě v Berkeley. Běží na IBM PC kompatibilních systémech rodiny Intel x86 (IA-32), DEC Alpha, SUN UltraSPARC, Itanium (IA-64), AMD64, PowerPC, ARM, NEC PC-98 a Microsoft Xbox. Podpora dalších architektur je v různém stádiu vývoje. -
-
bsd tam je hlavne proto ze ma z jisteho hlediska lepsi licenci pro velikou frimu.
linux je vseobecne pod Gpl, ktera ti dovluje si vsecko vzit a udelat cokoli co potrebujes, ale vysledek musis poskytnout pro vsechny. System kterej krasne fungue ke spokojenosti vsech stran.
bsd tohleto nema, vezmes udelas cokoli, a nikomu to nemusis ukazovat. (zjedondusene)
-
-
-
-
Je to jak to nekdo psal, kockopes. Kdyz budu chtit PC (coz mam) sestavim si ho, muzu ho kdykoliv obmenit upgradovat apod. Kdyz budu chtit konzoli (mel jsem), tak si chci s prominutim sednout na prdel, strcit tam to DVD/Blu-ray a nic neresit.
Me treba vyhovuje prvni pristup, ale chapu, ze nekdo se v tom angazovat nechce. Ale nejaky SteamOS, konzole tiery apod...
Pro konzolare zbytecna starost, pro PC lidi moc mala variabilita modifikace.
PS: Jinak vlastnim Xbox controller, takze hry, ktery se hrajou s ovladacem si pohodlne zahraju u pocitace. -
Mám originál Windows 7, dal jsem za ně dva a půl tisíce korun. Abych mohl využít naplno svou budoucí grafickou kartu, musel bych dát MS dalších několik tisíc za Windows 8.1, přestože není jediný důvod, proč by DirectX 11.2 nemohlo běžet ve Windows 7.
Což znamená, že:
1)MS už neplánuji dát ani korunu
2)Doufám že se Mantle razantně uchytí i v Linuxu
3)Nejspíš při dalším upgrade nainstaluju SteamOS do dualboot -
-
Naprostej souhlas.. Kdyby MS byla trochu serioznejsi firma, Windows 8 by se jmenoval Windows 7 Touch... A stahoval by se zadarmo pro majitele Windows 7...
( Naivni predstava, ze ?? Skoda, ze lide nejsou schopni pemyslet... Kdyby proste nekupovali, Windows 8 by nakonec presne tak dopadl) -
-
Spíš by vydal SP2 a naučil se aktualizovat jádro...
-
-
Uvidim ci dalsie Okna (po 8) poslu stvorceky doprdele, teda na tablety kde patria a podla toho sa zariadim. Kedze Ballmer ide doprdele je mozne vsetko.
-
DX 11 taky nefungoval v XP a musel jsi mit Visty... To tedka muzou pribehnou vsichni XPckari a zacit rvat ze uz MS nikdy nedaj ani korunu.
-
-
Pokud si dobře pamatuji, tak u XP/Vista v tom byl technický důvod (WDMM?) a hlavně, mezi těmi systémy bylo 6-7 let, zatímco mezi Win7 a Win8 jsou 3 roky, a jsou to téměř identické systémy, až na tu otřesnost s názvem Microsoft design language (metro).
-
-
3 roky ano, jenomže se podivej jakej je rozdíl mezi 11 a 11.2 už jenom z numerizace těch verzí je poznat, že se jedná a minimální upgrade. Lepsi bufferscaling, nejakej overlay apod. V zasade kosmeticky upravy. Hlavne nemesis MS je, ze kdyz udelaj dobrej system (XP, Win 7) tak lidi nemaj duvod upgradovat. Asi 40% lidi na internetu pouziva porad XPcka, protoze ten system byl/je fakt skvelej a oni proste nemaj duvod si kupovat novej.
-
-
Třeba D3D tiled resources má být dost důležitá funkce, a bude jen v DX11.2/Win8.1, čistě aby MS donutili lidi znovu utrácet. Takže na ně kašlu.
-
-
-
-
-
Fragmentácia trhu ničomu nepomôže, treba nájsť spôsobm ako obmedziť pirátstvo a PC bude zase dominantnou hernou platformou. Navyše jej môže pomôcť príchod virtuálnej reality ktorá bude vyžadovať vysoký výpočtový výkon.
-
-
PC je stejně dominantní platformou jako konzole. Stačí se podívat na čísla prodejů her. Pirátství už je dneska (z velké části díky Steamu) pasé. Osobně už neznám snad nikoho kdo by pirátil, když jsou na steam či humble bundle časté akce.
-
-
žial to je iba ilúzia, v tomto trhu vládne reč peňazí, nie zbožné želania. A peniaze hovoria jasnou rečou, produkovať AAA hry na PC sa vývojárom finančne nevypláca napriek obrovskému potenciálu tejto platformy.
-
-
Chceš mi říct, že levnej port CoD s 6 let starou grafikou se Activision nevyplati? H4h4
-
-
zisk by bol zrejme tak malý, že to pre nich nie je zaujímavé, ďalšia vec sú zmluvné vzťahy so Sony a MS do ktorých nevidíme.
-
-
hlavne na PC sa predava iba v zlavach za par supov ... co nejak vacsina firiem ktora vrazi kopu penazi do vyvoja nema cas cakat rok dokym budu zlavy a nieco sa preda
-
-
-
-
-
-
To, že hry nejdou (většina) na Linuxu, za to vděčíme MS a jejich hyper dotované kampani před 20 lety na své stupidní Directy X, kdyby nebyly vývojáři hloupí, dělali by hry v OpenGL - pro všechny operacni systemy.
-
-
Steve Jobs má na tom taky svou vinu, že mu byly hry vždycky u zádele a nikdy se jimi nezabýval, takže Mac s OpenGL byl ještě nedávno počítač na práci, kde se hry moc nehrajou. :) Že Microsoft vytvořil svojí knihovnu na hry, to přece neni špatná věc. Špatná věc je, že snad kromě ID Softu nikdo nikdy OpenGL na desktopu pořádně ve hrách nevyužíval.
-
-
... jeste Blizzard ma vsechny sve hry v MacOS+OpenGL verzi *3*
-
-
-
No ještě se vyjádřim jako kovanej Linuxák. Všude se rozebírá jaký bude mít SteamOS vliv na hry, jak to ovlivní herní průmysl, atd. Mnohem ale důležitější je, jak to ovlivní Linux. A i kdyby SteamOS byl spoustě lidí šumák tak tahle iniciativa od Valve je pro Linux strašně moc důležitá, a bude mít velkej vliv, jak přiblížit Linux na desktopu normálním lidem. Zlepší se podpora hardwaru, ovladačů grafických karet a to je pro Linux výhra jako nic za poslední roky. Každej Linuxák musí z toho bejt nadšenej. Já jsem :)
-
-
To je hodne kratkozraky pohled. Linux pouzivam od roku 97, a Steam, coz je v prvni rade online forma DRM, jde proti duchu Free Software, pro Linux to bude pohroma, pokud by to nejakym omylem uspelo a na linux se nahrnuly miliony uzivatelu, kterym free software nic nerika. Tak jako treba tobe.
-
Hlavne dulezita otazka. Xorg, Wayland nebo Mir. To bude to co rozhodne. A je to pekne zapeklita otazka.
Pokad to ma fungovat dneska tak musej na xorg, kterj uz ale do budoucna nikto nechce. Pokad to ma jeste nakej cas na pripravu mohli by na wayland, ale nemyslim si ze by to bylo dnes vhodne na nasazeni v takovem rozsahu, a pokad kutej neco s canonicalem tak nato se jim kazej muze vydlabat pac Mir nikdo jinej mit nebude, zvlast potom co se jim na nej vydlabal intel, kterej dava penize do waylandu.
Babo rad. -
-
Jo tak to je zajímavá otázka, dost aktuální. Podle mě to bude Wayland, přece jen SteamOS předpokládám bude nejdřív v nějaké betě přístupný a až za čas final.
-
-
No... já linux používám na některejch strojích. Sám jsem ho chtěl mít i na hlavním počítači abych ušetřil na licencích, ale to prostě nejde... všude se píše jak už je dneska vymakanej, ale pravdou je, že polovinu hardwaru to nezná, ovladače fungujou napůl a aplikace jsou slabý náhražky toho co se najde na Win. Koho baví se hodiny šťourat na linuxu a neustále řešit, proč to nefunguje? Koho to baví tak je linux správnou volbou. Pro zbytek jsou tu Windowsy. Éra XP, který zamrzaly na každým rohu jsou dávno pryč. Sedmičky nezkolabujou jak je rok dlouhej, když už něco náhodou zamrzne tak jen to vlákno daný aplikace, ale OS běží vesele dál. Už v základu není problém i s neznámým hardwarem... nehledě na šílenou diferenciaci linuxů a distribucí, celé je to tak děsně nekonzistetní skrz hromadu různých distribucí, různých přákazů a vůbec na tel/tabletech kde jsou různý verze a appky na miliony různejch verzí...
Zkrátka je fajn myšlenka open sourcu, ale za ty roky vývoje, kdy nebyl linux pod jednotným vedení jedný firmy jako třeba Microsoft, se zkrátka linux utrhl ze řetězu a jde to s ním z kopce. -
-
Naopak, Linux jde nahoru, ne z kopce, dyť to vidíš přímo i tu z iniciativy Valve. Žádná firma si nemůže uzmout Linux za své a dělat nějakou jednotnou oficiální Linuxovou distribuci, to by odporovalo Linuxu jako takovému. V tom je právě jeho slabost i síla, že když tomu opravdu rozumíš, tak ti pak už na nějaké distribuci nezáleží a klidně si postavíš OS tak jak sám potřebuješ jen na základu systému jako je Arch. Jasně, že problém pak je pro běžné uživatele, ale i tady se Linux zlepšuje.
-
-
At napise co mu nefunguje konkretne, nebo jakou aplikaci nema, pak uvidis jesli se ma cenu vubec bavit.
-
-
Zkoušel jsem různý distra - Archlinux, Debian, Fedora, CentOS, Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu... a vždycky jsem někde v něčem narazil, ať už to byly chybějící kodeky, nefungující zvuk, nepřipojování externích disků, nefungující wifi a o ovladačích na grafiku ani nemluvím a vůbec celkově podpora noťasů. Jasně, dá se to všechno doinstalovat a "nějak" zprovoznit, upravit konfiguráky a... proč bych to vlastně dělal, když nahodím Winy a všechno šlape?
-
-
Ten jsem taky zkoušel. Neříkám, že tam taky nic nefungovalo. Vždycky se mi to podařilo tak nějak zprovoznit a i to, co jsem tam potřeboval mít. Měl jsem linux nějakej ten měsíc, prolejzal fóra, četl a učil se, ale vždycky se našlo něco, co jsem musel řešit a se skřípěním zubů jsem se to snažil vyřešit. Pravdou je, že jsem si vždycky říkal - zlatý Winy. Určitě je to i tím, že jsem na nich vyrostl. Linuxy jsou fajn, když se poštelujou na přesně specifickou práci a pak se v nich nejlíp nevrtat. Výhodou je i to, že se daj nainstalovat bez gui a nezatěžuje to stroj. Jako univerzální nástroj na práci, podle mě, zkrátka jedině Winy. I proto, že nemusím denně hodiny prolejzat fóra a radit se, kde co a jak a můžu se věnovat tomu, co potřebuju :-).
Samozřejmě, jestli někdo léta používá linux tak bude stát za ním. Osobně na něm taky vidím jistý výhody, ale dokud nebude taková podpora programů jako na Win a hlavně podpora hardwaru tak nemyslím, že bežnej uživatel půjde do linuxu z vlastní vůle. A vůbec, když 99 % počítačů se kterýma přijde do styku běžej pod Win.
Omlouvám se za ten double post, ale už mě to nenechá na tebe reagovat Robotrone :-). -
A zkoušel jsi Linux Mint? Ten by měl být v tomhle smyslu snad nejvíc user friendly ze všech distribucí.
-
-
-
-
-
ámen
-
-
Ámen, kámen rozkutálen do talíře pastýře, který byl s ním smířen, sblížen a tížen, protože ho snědl a zhnědl!
-
-
Mazec *7*
-
-
-
-
Řeknu to asi takhle. Nějaký steamOS mě naprosto nezajímá, a mé kamarády, kteří si občas nějakou gamesu zahrají, také ne. Nikdy o tom neslyšeli a jsou spokojení s winama. Dnes jsem o steamOS slyšel poprvé a je mi to upřímně jedno. Mám svůj pc a OS od microsoftu, proč to měnit, když to funguje? Toť názor příležitostného hráče...
-
-
Pred par lety je nezajimali smartfouny a patlaci displeje, nezajimal je nakej ajfoun, nezajimal je nakej android.
A dneska si po tom lidi jdou urvat ruce. -
-
opravdu si myslíš, že steamOS je tak revoluční, že se po něm každý vrhne? oproti tomu, když jsem viděl první dotykáč, hned jsem ho chtěl...
-
-
legálně koupené windowsy?
-
-
to ti může být úplně jedno
-
-
Protože Win8 a směřování Microsoftu.
-
ono jde o to že tyhle oznámení nejsou zaměřený na typickýho českýho hráče ale na americký gaučouvý hráče, kterým dělá z problém nainstalovat obyč ovladače a na PC zvládnou stěží kancelářský programy a prohížeč. Zas an druhou stranu GabePad vypadá docela zajímavě podle ohlasů těch co to už zkoušeli
-
-
Americky gaucovy hrac ma uz davno XBox, takze ani ja nechapu na koho je tento OS a box mireny.
-
-
-
Já tak nějak nevim, co si mám o sérii oznámeni Valve myslet. Rozhodně to pro mě nepředstavuje nějakou zásadní událost, která by otřásla mym dosavdnim hráčskym světem. Jde zkrátka "jen" o představení koncepce, ucelenýho souboru řešení, pro hraní PC her na velký televizi. To je možný pochopitelně i teď, ale uživatelský rozhraní především OS není ani zdaleka tak "user friendly", jak by mohlo být, pokud jako zobrazovací zařízení použijeme televizi a sedíme několik metrů od ní. Na druhou stranu právě ta odtažitost u hraní na velý telvizi, kdy nejsem v přímym kontaktu se zobrazovací jednotkou, a je mezi náma ještě stůl a další nesmysly, je, alespoň pro mě, jednim z důvodů, proč moje obě konzole zahálí v televizním stolku a mnohem radši trávím večery na židli u monitoru. Pominu-li, že mi celkem zásadně nevyhovuje ovládání her gamepadem (nová koncepce ovladače od Valve je zajímavá a na její funkčnost jsem celkem zvědavý), tak právě ten prostor mezi televizí a mnou, hráčem, je asi tím nejrušivějším, co mi brání ponořit se do hry na konzoli. A nemyslím, že na tom něco změní SteamOS, SteamBox či cokoliv podobnýho, pokud se nebudu moct do hry ponořit...
-
-
Napodobne. Ja se do obyvaku stehovat nehodlam. PC mam v pokoji pro hosty kde krome obcasneho prespani pribuznych mam veskere soukromi a klid. Kdyz hraju nikdo nerusi me, stejne tak jako ja nerusim sve okoli. Vyhledove pocitam s porizenim nove GK a Win7 se chystam opustit jak nejpozdeji to pujde. Pocitam ze na DX11 se hry jeste nejaky ten patek delat budou a co bude pote se uvidi. Nic proti vizim ale tak dalece dopredu nehledim. *6*
-
-
Podle mě je dost jasný, jak bude vypadat SteamOS. Osekané Ubuntu nebo Debian sestavené a optimalizované na hry. Nebude tam nainstalováno nic co by s hrami nesouviselo a při startu se to automaticky spustí do Steam Big Screen modu.
-
PC není mrtvé, ani neumírá. Je pravda, že bych raději přešel na Mac, ale i tak. PC prostě nechcípne.
-
-
http://www.intelfreepress.com/files/2013/05/Is-the-PC-Is-Dead-2-Decades-of-PC-Obituaries-1024x576.jpg aka PC je "dying platform" už 20 let
-
-
To je genialni! *1*
-
:D
-
-
no PC je "umírající" platforma už minimálně 15 let , pamatuju si doby kolm roku 98 kdy se všude tvrdilo jak je PC mrtvá platforma a co teď?? PC stále žije a konzole mezitím vystřídali 2 generace
-
-
Trosku prehnane no tvrzeni ze je pc umirajici , ci dodychavajici platforma vzdycky nani vychazet hry budou a je jedno jestli se spozdenim neni ani mozne ani realne aby proste zemrela a konzole budou stridat generace . Kolobeh ktery se opakuje a musel by byt narusen nejakym silnejsim faktorem treba (koncem sveta, slunecni emp erupci , pohybem litosferickych desek a nebo zanikem sveta jako takoveho.)
-
-
Ty si radši nejdřív prostuduj, co znamená "PC" a "Mac". *1*
-
-
Krásně ses ztrapnil:)
-
Tak ono se chybně vžilo, že pc=počítač s Windows/Linuxem a Mac=předražené pc s Applovským "Linuxem".
-
-
Co to tu povídáte? Dyť Lukáš nenapsal vůbec nic mimo. Mac jsou zařizení od Apple a Mac neni PC. PC vždycky bylo to co mělo být IBM PC kompatibilní.
-
-
Ale já to vím. Ale stejně se pc označují všechny počítače a právě ty, co mají v sobě daný OS systém. PC jako takové už se dávno nepoužívá pouze pro IBM počítače. A MAC je osobní počítač. Nic víc to není. Takže je to také defacto pc.
-
-
Co prosím? Nechápu tu věčnou snahu srovnávat nesrovnatelné. Mac je označení pro něco jiného než PC. Pc prostě znamená osobní počítač a Mac je slovo, které se dost často vyskytuje v názvech produktů Apple. Když byla architektura apple počítačů trochu odlišná od typické IBM architektury, tak se dalo tak nějak tvrdit, že mac je něco jiného než typické PC, ale pořád to bylo PC. Teď už je to úplně (pod)průměrné PC.
-
Ale tradice a historická souvislost, co se označovalo jako PC, a co se jako PC dodnes chápe je ta větev od IBM PC kompatibilní. I když má Mac dnes stejnou architekturu, nikdo podle mě to nebere jako PC, to už by byly jen hrátky se slovy, že je to taky osobní počítač. To jen že jsem už několikrát viděl v diskusích, jak někdo někomu vytýká, že Mac je taky PC, ale neni.
-
-
-
-
-