Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tohle je přesně to, na co jsem čekal. Paráda!
    A vy ostatní nevíte, o čem píšete (krom toho, že to ničí TES tradici, s tím lehce souhlasím). Kdyby to bylo F2P nebo nedej bože B2P, tak by hra byla odsouzena k neúspěchu. Proč?
    Tenhle platební model zaručí nejen to, že se v Tamrielu budou pohybovat převážně dospělí lidé a většinu dětí to odradí, ale i to, že budou pravidelně vycházet updaty (podle vývojářů každé 4 týdny jedna oblast, úkolová línie apod.), datadisky a hra bude běžet na nějaké úrovni. Ty peníze, které jim pošlete jdou automaticky na to, co hrajete. Chcete toho víc? Peníze nepadají jen tak ze stromu. Musíte zaplatit! Většina lidí ale zpanikaří, když vidí tu částku 300,- No a teď si to vydělte 30-ti. Kolik to máme? 10 ,-
    Je opravdu desetikoruna za den takový problém, aby vás vyhodili z bytu na ulici? Ne, není. I dítě to může obětovat z kapesného.
    Spousta lidí by chtělo platební model Free to play, alias kupování si úkolů, lokací a in-game itemů za reálné peníze. Vážně to chcete? Opravdu chcete, aby nastala situace, kdy si jdete kolem Chorrolu a náhodný kolemjdoucí vás brutálně zmasakruje jen kvůli tomu, že má koupenou zbraň za 50 dolarů a vy ne?
    Mimochodem, člověk by do této hry investoval daleko více peněz, než kdyby tam sázel tři kila měsíčně. Na to vemte jed.
    Ti z vás, kteří chtějí to samé, jako má Guild Wars 2, tedy Buy to play alias kup hru a nic víc neplať, jste bláhoví. To prostě nemůže u takového projektu fungovat.
    Uvědomte si také, že to je zatím nejdražší MMo, co kdy bylo děláno. Kde jinde vezme ZeniMax peníze na chod hry? Pouhým prodejem krabicovek nebo ultimátních elixírů na nesmrtelnost v PvP? To asi těžko.
    A než začnete psát nějaký hate, tak si prosím přečtěte nějaké informace. The Elder Scrolls Online je The Elder Scrolls, jenom je online. Vy jste nikdy nechtěli hrát tuto úžasnou sérii se svými přáteli? Nikdy jste nechtěli všechny ty zážitky prožít spolu? Nebo se snad bojíte lidí kolem vás, nemáte žádné přátele, se kterými byste trávili deštivé večery v Tamrielu? Ne? To je ovšem škoda...
    Buď jak buď, já se na tuhle hru moc těším. Je to prostě další hra ze série Elder Scrolls a já zatím hrál (krom Arény) všechny díly. Nehodlám tuto tradici porušovat jen z toho důvodu, že mám předsudky proti WoWku a LoLku. Takhle to cítím já a děkuji všem, kteří si to přečetli.
    • V severoatlantických hrách je P2W model tak jak ho popisuješ velkou vzácností. F2P samozřejmě neznamená automaticky P2W.

Já se vysmívám těm řečem, že F2P je dražší než P2P. Já si to počítal a naprosto jednoznačně jsem došel k závěru, že to tak není. Samozřejmě jsem bral v úvahu pouze taková F2P, kde si lze kupovat obsah i za herní měnu, kterou lze tzv. vygrindovat.

Počítejme:
      Průměrně se dá u MMO strávit nejméně rok, aby to mělo cenu. Tzn.: Koupím hru - 1000 Kč. Následně platím 10 až 11 měsíců cca 300 Kč (ale spíše 350 Kč, ale ať se to zjednoduší). Tedy za rok: 1000+ (10x300) = 4000 Kč nejméně za jednu hru za rok. Já nevím, ale Morrowind mě přišel na nějakých 500 Kč svého času a taky jsem ho hrál rok. Oblivion na 1000 Kč a totéž Skyrim a rovněž jsem hrál cca rok obojí. Dát 4000 Kč a více za jednu hru není zrovna málo. A to jsem samozřejmě nepočítal placení případných datadisků, kde se cena může pohybovat od 500 do 1000 Kč! Když počítáme jeden datadisk ročně, může cena ještě slušně narůst. *6*
      • P2P v SWTOR - 350/mesic
        F2P v SWTOR - 150 korun za jednu rasu. Je jich tam tak 5. Vidis? A to jsou jenom unlocky ras.

Tak dlouho jak budes pocitat, ze hrac si muze "vygrindovat" kolik toho chce protoze to jde unlocknou herni menou, se nedopocitas k nicemu protoze si herni hodiny cucas z prstu. Pocitej ze jedna hodina hrace ma cenu takovou jakou si vydela ten clovek v praci. Pak se dostanes k tomu, ze 350 za mesic je smesna castka. Rekneme 4 hodiny mesicne.
        Zvladnes vsechen mesicni content vygrindovat za 4 hodiny?

Takze se dal vysmivej na zaklade zkreslenych vypoctu. Cas jsou totiz penize. *5*
        • Taky proto to nikdo nehraje, vime? A taky proto je ta hra tezce v minusu a nikdy se z nej nevyhrabe, vime?

To je totiz rozdil mezi funcnim a nefunkcnim f2p modelem. To co predvadi swtor nasira nejen free hrace, ale i platici hrace. Oni totiz nemaji s kym hrat, protoze jako free hrac sposutu veci nemuzu ... trebas jim dat neco, co sem sebral a nepotrebuju to.

Tady totiz nekdo zjevne nechape, ze fungujici model je zalozen na dobrovolnosti platby => hrac musi mit pocit, ze si kupuje neco zcela dobrovolne, ne ze si to koupit musi, protoze se bez toho neda hrat. Viz nakup slotu na ability ...
        • SWTOR má jeden z nejhorších F2P modelů, co jsem kdy viděl. Lepší je LOTRO, Age of Conan, Planetside 2, Vanguard, Neverwinter atd.

Já původně chtěl SWTOR po F2P zkusit, ale právě podoba F2P mě zcela odradila.
          • F2P v toru je opravdu za trest, ale sub ti 90% odemce. Nemusis pak platit za vetsi inv. resp. kupjes za ingame menu. Nemusis platit za unlocky na pve, pvp, mas vsechny rasy k vyberu.
            Prvni a asi jedina vec co me napada je ze sub nemuze menit zadarmo vzhled postavy.

Zrovna Planetside, kde by mi tech 1000 certu trvalo na f2p 50h mi jako uzasny neprijde. Ani kdyby premium davalo o 100% vic. Fakt ale je ze pres noc dostanu rested 14 certu a sub to zvysuje na nebo o 300%. Takze 40-50 certu denne za nic.

Zbyly hry jsem nehral.
            • A kdyz tu sub skonci tak o vse zase prijdes ... a to jiste potesi, kdyz se po 3/4 roce vratis ke hre, tak misto aby se ti snazili predvest co je uzasne noveho a ze by sisi moh trebas sub obnovit ... tak ti reknou, ze "nemas sub, mas smulu".
    • Za 1. máš moc dlouhej post, nečetl sem celý. 2. Vysvětli to rodičům emerickejch děcek, což je zarážející, ale i ty se chovali lépe než než kdejaký evropský hráč.
    • Amen. Jako skalní fanoušek TES nemůžu více souhlasit.
    • já nesouhlasím.. 15 USD je dost pro odrazení českých dětí, ale málo pro odrazení dětí z USA apod. Pro ně jsou to tři čokoládové tyčinky *3*
      • Je vidět, že jsi MMO nikdy nehrál, snad ani multiplayer, jinak by ti bylo jasné, že na evropském serveru americké děti nehrají... *7*
        • fakt? já hrál řadu MMO a na američany a rusy na jednom serveru jsem narážel velmi často. dokonce i na australany. a byl to příklad. místo američana si dosaď třeba němce...
    • Já nesnáším, když je něco časově omezené. Vyhodim 300 Kč a pak si ten měsíc ani nezahraju...
      • Kinet1c
        to je prave jedna zla vec na tomto, ked clovek chce, ale nemoze vzdy hrat ako chce, ale zaplatit musi ked hrat chce aspon vtedy ked moze, tak inak to nepojde, pricom pri F2P clovek moze hrat kedy chce kolko chce ako chce a za kolko chce, kazde F2P sa tiez nezameruje na zbrane za 50$, ale zameriavaju sa na itemy, ktore hru len pre toho dotycneho hraca mozu vylepsit, dobry priklad na tento sposob je path of exile, kto musi a chce si kupi efekty na zbrane, kto nie ten hra bez nich, ale obaja dostavaju to iste, akuraat ten co je ochotny si priplatit dostane kus navyse, ale hru to nijak extra neovplivni
    • "Tenhle platební model zaručí nejen to, že se v Tamrielu budou pohybovat převážně dospělí lidé a většinu dětí to odradí,"
      TAk urciteeee :D WOW vobec nieje plne deti :D
      "ale i to, že budou pravidelně vycházet updaty (podle vývojářů každé 4 týdny jedna oblast, úkolová línie apod.) "
      maximalene tak questova linia, novu oblast ti kazde 4 tyzdne neda nikdo .
      "Uvědomte si také, že to je zatím nejdražší MMo, co kdy bylo děláno. Kde jinde vezme ZeniMax peníze na chod hry "
      kde som toto uz len pocul , aha KOTOR ktory skoro vymrel po 6 mesiacoch :D

Ak by to bolo dobre MMO nieje problem s 13e, ale po vsetkych tych inych uzasnych MMO ktore vzdy priniestly revolucne nic , viem ako to chodi :D
      • Vsichni jste moc skepticti :D radsi se budu tesit na zazrak, nez nadavat skoro rok pred vydanim, ze to bude stat za ho*no. Nechapu dnesni premysleni gameru. Meli bychom byt radi, ze se neco takoveho vubec uskutecni :D TES ONLINE !! :D
        • Jenze ono to bude stat za howno. Nikdy v herni historii nevysla vyhypovana hra, ktera by zahowno nestala. Vzdycky kdyz vysla nejaka bomba, tak se o ni pred vydanim skoro nemluvilo.
  • Thorar
    Pokud mě hru nechají nejprve zdarmavyzkoušet a bude se mi líbit, nemám problém s poplatky. Jinak do toho ale naslepo nejdu.
  • Jsem pro měsíční poplatky, a nechápu proč se tomu začalo říkat "starý" platební systém? Jen protože to posledních pár let vývojáři a vydavatelé dělají špatně? Měsíční poplatky tu budou pořád, teď nemluvím o placení inkasa ale o softwaru včetně her, příjde mi OK když budu měsíčně platit 15 dollarů a nemusím se již o nic starat, každej si bude sám sobě rovný, nikdo jen díky tomu že má prachy nebude mít něco víc nebo něco rychleji než ten který ty prachy nemá, ve hře se nebudou rozdělovat hráči na desítky typů, kde ten může tohle, tamten tamto a tak, např. aktuální systém SWTOR mě příjde jako jeden velkej "joke", kde je kolik těch typů účtů? 4? 5? už to nějak nesleduju, ale tohle je právě něco, co konkrétně mě okamžitě od té hry odradí, na tohle se tím pádem těším ještě víc. Hold 15 dollarů nebo teda 13 euro může být pro někoho dost, já dokázal jako student na střední škole živit WoW 4 roky z kapesnýho, a co si budem říkat, vždy byla případně i jiná cesta i když né úplně legální, sem tam nějakej kamarád potřeboval goldy, tak se dalo jednoduše domluvit, prepaid za ně a bylo to.

Nikdo už samozřejmně nemůže počítat s tím, že ta hra si získá i desítku milionů předplatitelů jak se to podařilo WoW - ta doba už je dávno pryč, dnes už je tu mnoho jiných MMO, celá ta svéra hráčů se rozdelila všude možně, ale řekl bych že pokud to bude kvalitní MMO a nějak to nepodělaj, tak i třeba dva až tři miliony předplatitelů by jim mělo bohatě stačit, a tím pádem doufám že nikdy nepřejdou na nějakej F2P model, teda alespoň do doby, než to bude nezbytně nutné.
    • Takhle funguje komunismus,akorat ze v nem je tohle vsechno zdarma.....jo a taky ho nikdo nikde nevidel.

Ale chapu tvoje rozcarovani. Nicmene bohuzel,subscription v takovy podobe v jaky ho zname dnes NENI V ZADNEM PRIPADE ZARUKOU USPECHU a tveho klidneho spanku:( A to je treba si uvedomit. Bylo by na tom svete hezky...
  • nekromant33
    Klidně ať tam měsíční poplatky jsou, pokud obsah opravdu vydrží tak dlouho jak tvrdí a bude pravidelnými updaty bobtnat, tak to přežiju. Jestli ale ty stovky hodiny obsahu zase většina lidí projde během prvních dvou týdnů jako u swtor a vývojáří budou zase brečet, že nepočítali s grindery, tak to skončí úplně stejně, ne-li hůř.

A jestli F2P, tak jedině stejným stylem jakým je třeba ve Star Trek Online, kde za většinu obsahu neutratíte ani cent a když už fakt něco potřebujete, tak si můžete herní měnu převést na ty jejich ZEN body, za který se kupuje premium obsah.
  • Měsíční poplatky jednoznačně ano. Viz. třeba Lineage 2 před zrušením poplatků a potom. Předtím tam sice bylo míň lidí, ale šlo o slušný hráče, kdežto poté se nahrnula hromada pakošů.

Co mi spíš vadí je, že si člověk nejdřív musí koupit za litr hru. To považuju za naprostej nesmysl, pokud hráč potom měsíčně platí aby mohl hrát. Prostě buď jedno, nebo druhý a ne oboje dohromady.
    • Pakoši vždycky brzy odpadnou. To je pravidlo, které se mi mnohokrát potvrdilo. Je jen opravdu málo idiotů, co vydrží chodit trollit do hry dlouhodoběji a je málo lidí, kteří hrajou hry, které je nebaví. A koho začne bavit hrát nějaké MMO, dříve či později je nucen chovat se sociálně, začlenit se, tedy nebýt pakošem a stát se součástí normální komunity.

Z mého pohledu je zlodějina chtít po hráči 1000 Kč nejméně za pouhé stáhnutí klienta. Že je pak 1 měsíc "zdarma" je naprostý nesmysl, kterému věří jen hlupáci. Ne, ten měsíc stojí hráče mnohem více než měsíce následující, takže zdarma není.
  • "Už samotná hra prý nabízí stovky hodin hratelnosti ..."
    Kolikrat ja uz tyhle kecy slysel? Tak za kolik hodin po spusteni budou prvni hraci na max lv a mit splneny vsechny Qsty? Jinak predpokladam, ze jim to nadseni vydrzi tak 1/2 roku, mozna rok.
    • walltar
      Tak to že se rozhodneš tu hru proletět a nevyužít toho co ti nabízí je tak trochu tvůj problém. Ty stovky hratelnosti v té hře třeba i jsou, ale každý letí k endgame jak magor a potom brečí, že tam není co dělat ... hlavně ale že si to nafarmil a celou tu hru co má zasebou ani pořádně neviděl. Mě osobně i ten skyrim vydržel na pár set hodin hraní ...
      • Ne, je to chyba vyvojare, vyhradne jeho. To on stanovil pravidla, podle kterych ja hraju. Pokud lze hru proletet za par hodin, je to chyba vyhradne jeho.

Stejne tak je jeho chyba, kdyz nemam s kym hrat ... viz trebas lotro ... kde je pusto a prazdno.
      • Skyrim je Skyrim, TES je TES, prikazdom velkem MMO stale pocujes to iste ako su pripraveny na naval, stovky hodin hratelnosti, obrovská hlubka a vela obsahu.
        Za 2 mesiace 3/4 nema co robit lebo ma prelezene dungy, pvp je nevybalancovane, pribehova linka dokonca, grindovat nik nebude lebo nie je korejec, na vedlajsaky kazdy dlabe.
        Potom je masivny odliv hracov, zmena na f2p, verny su nastvany.
        Pricom GW2 jasne dokazuje ze ani mesacne poplatky,ani F2P nieje potreba
        • Tak třeba GW2 bych za příklad moc nedával.
          Sice je PvE pěkný a i ty nový updaty jsou pěkný. Ale značná část hráčstva,tedy WvW hráči, jsou pěkně nasraní.
          Po roce vydání nejde už ani tak o novinky ale o opravu starých bugů. Proč se lze přes bránu naportovat dovnitř hradu a po celý rok to nikdo neřešil? Proč nejde ovládat partu ve WvW a celý rok to nikdo neřešil? Teď je nový update, přidali různý eventy různě po světě. Jenže když je v Bloodtide Coastu tak se celej event bugne stejně jako je zabugovaný celý zbytek té zóny po celý rok.
          Takže GW2 bych dával jen jako příklad jak získat prachy z lidí za gem store. A pokud mi někdo napíše že on si zrovna nic nekoupil, tak to nic nedokazuje. Naopak třeba ten cooper-o-matic, za 800 gemů(v cenách goldů je to docela už dost) je setsakra drahý a za každý použití navíc bere gw2 měnu? To je vtip? Navíc je to z toho základního salvage kitu, takže skoro nulový šance na rare a na získání upgradů ze salvage. Huh. 25použití za 5 silver má lepší šance. Vypočtěte si za 5 silver je 25 použití. Za 30 goldů je ten copper-o-matic. 0,2silver vyjde na jedno použití. Aby se vyrovnala cena za koupi je potřeba 15 000 krát salvagovat. Anebo koupit gemy a za ně ten copper-o-matic. Výhodné.
          • le gemy si muzes koupit za herni penize, neni to levny, ale nemusis do GW2 vrazit zadny realny penize krome tech, za ktery si koupis hru. A ja si treba na koupil z gem storu nekolik policek pro postavy (3x 800 gemu), digital deluxe edici (2000 gemu myslim) a jeste nejakou ptakovinku, vse za herni menu
            • Ano to můžeš, jenže je jen pár základních věcí který jsou pořád. Většina je teď časově omezená akce a musíš to koupit "hned". No a shánět každej týden 30-60 goldů zas taková sranda není.
              Nepočítejme time-based T7 materiál který už je ve hře a další je oznámený. A to si pište že Ascended armor bude pěkně drahý díky time-based materiálu.
        • Mam nainstaleny nwn ... nestih sem ani projit vsechny Qsty, protoze to expi tak rychle, ze proste pak uz to nejde ... protoze sou pro moc malej lv. Doexpil sem postavu na max, odehral par hracskych misi ... a ... po cca 14ti dnech nebylo do ceho pichnout. Jop, mozna kdybych si nasel guildu, tak by tam neco jeste tak na 2-3 dny bylo. Nachapu co ze ma byt zabavnyho na tom, chodit porad dokola ty stejny dungy, cekat hodiny a hodiny nez se vubec poskladaj ... a pak se modlit, jestli zrovna ja budu mit kliku a neco z toho padne ...

A taky vsude plno kecu o tom jak bude to ci ono ...
        • walltar
          Tak ono bude hodně záležet jak se poperou s questama ... hratelnost třeba skyrimu je daná právě těma vedlejšákama na které každý kašle ... ta hra má šanci vydržet podobně dlouho jako skyrim ... sou tam stejné mini dungeony jako v každé TES, stejné velké otevřené prostranství, které člověk může prozkoumávat ... pokud se rozhodneš prolítnout skyrim tak to stihneš za pár hodin, pokud se rozhodneš prolítnou TESO tak to stihneš za pár hodin ... já jenom říkám, že je na každém jak hraje ... pokud máš po měsící full level tak nemáš co dělat. Mě to zaím ve všech MMO buď zabralo mnohem dýl, než všem co znám a nebo mě to přestalo bavit ještě při skillování ... ale málo kdy sem měl problém s nedostatkem contentu.

Bohužel když má hry questy typu zabij 5 krys tak je to problém ... tady sou všechny postavy aspoň namluvené jako v tom skyrimu, takže to snad bude lepší.

Neříkám, že se nemůže stát, že TESO bude obrovský fail ... to není schopný teď říct nikdo, ale je tam pár věcí, které by tu dlouho hratelnost mohli zajistit.
          • No ja uz som poucil takze si davam na tieto PR keci uz bacha, Naletel som Warhammeru, lebo som ten svet mal rad a 7mesiacov som ochotne veril ze sa ta hra nekama posune. Nastastie na Kotor som mal betu a uz v neje som videl ze to je "warhammer 2.0", take som dal od toho rychlo ruky prec.

Teraz som spokojny v Secret Worlde zaplatil som raz a nemusim uz nic platit, ked chcem idem dung, raid, ked pride novy obsah alebo outfit a paci sa mi, tak si ho kupim
            Prema je to najlepsi system, Uz nemam kvatna casu aby som ho vsetko marnil v MMO, a zas je mi luto davat 15e ked hram 7dni z 30,
  • další zklamáni ?po armě druhá hra co už nechci.
  • "Einstein definoval šílenství děláním jedné a tentýž věci pořád dokola s očekáváním jiného výsledku." Jedna z věcí co jsem se dozvěděl od Sheldona Coopera z Big Bang Theory :)
  • obavali? are you f*cking kidding me? jsem pro poplatky.. vsechno pro vsechny... ne jen neco pro nekoho..
  • Ach proč jim jen s tou obrovskou hloubkou vůbec nevěřím a celé to na mě působí tak lacině? Tak rád bych se mýlil a vrátil se do Tamrielu v onlinovce, která by dokázala zachovat dost slušný "common sense" (tedy aby se vyhli nedomyšlenostem, které mi znechutily Skyrim). Jinak je ten svět super. Pak bych jim klidně platil měsíční polatky. No, nezbývá než se modlit k bohu pařby.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit