The Last of Us: Part I – recenze krásného remaku
-
Na druhou stranu nemuset řešit to nastavení a neustále se trápit nad tím, jestli by přeci jen tahle kravinka nebyla lepší zapnutá za cenu občasnýho dropu o FPS o 5 % a neustálý skákání tam a zpět, je něco, co mi na PS nechybí :D A abych napálil vše na max, na to jsem hardware nikdy neměl a nemám ani teď.
Nejradši bych asi byl, kdyby si autoři dávali ještě trošku práce navíc, dali nám na PS třeba 4 možnosti, který by byly odladění přesně na ten FPS cap (ať už 30 nebo 60) a bylo by. Zkrátka trošku svobody, ale ne moc :D Ale ne jako je to v novém Saints Row, kde je množství možností sice impressive, ale jsou všechny naprd :D
-
Okrem toho, ze v texte sa neprimerane vela krat odkazuje na Bětku😀, on to myslel tak, ze pokial si napriklad uplne novy hrac alebo majitel PS5 a toto bude tvoja prva interakcia s hrou, je logicke, ze zaplatis plnu sumu.
A s tym suhlasim.
Ale prave preto, majitelia hry mali dostat moznost kupit si to s vyraznou zlavou. Ide o princip.
Na druhej strane, ked Bethesda mohla reediciu Skyrimu za full price predat uz hadam 5x, preco nie, Sony je stale len korporat, kde na vrchole su akcionari na jachtach a nie nas hracsky zaujem :)
-
Haha
Jo, v diskuzích na internetu se občas objeví opravdu zvláštní názory. 😂
-
Amen.
-
Tady jde spíš o to, že měl přehnané očekávání u nějakých her a pak "schladl", když ty hry nebyly zas až tak božské, jak očekával. Bez ohledu na to, jestli hraješ na PC nebo konzoli, přehnaná očekávání jsou nezdravá. LOL
Už tolikrát jsem zažil situaci, že lidi chválili nějakou hru, a mě pak ta hra nebavila. Sto lidí, sto chutí.
Jestli většinu lidí něco baví a tebe to nebavilo, tak to není důvod hned plakat, že hra je špatná a ostatní lidé tomu nerozumí. Prostě každý má trochu jiný vkus.
-
>>Jistě určitě jsou náklady nižší, než kdyby dělali úplně novou hru. Ale to není argument, aby hra byla levnější<<
Štípněte mě někdo, že se mi tenhle pán nezdá.
-
Tak ten problém s remastery není jenom u Sony. I takový Blizzard rýžuje na remasteru WoW. Začalo to s WoW Classic a teď se postupně znovu vydávají ty datadisky od začátku jako "classic".
Kdyby to lidi nekupovali a nehráli, tak by to vývojáři nevydávali.
-
Tak recenzenti by neměli ohledňovat cenu (i když je ta cena fakt hodně přestřelená). Stačí drobný komentář na konci recenze. Přece jenom cena se po pár měsících sníží a pak ten poměr cena/kvalita bude úplně jiný.
To by si měl každý hráč sám rozhodnout, za jakou cenu je hru ochotný koupit.
-
Pravda. Pro lidi, co nehráli původní verzi, to asi může být zajímavá hra. Ale pro lidi, co hráli originál, je to prostě jenom zbytečný grafický update.
-
Jn. Kdyby to lidi nekupovali, tak to nikdo nevydává. Jenže remastery jsou z nějakého důvodu populární, a tak se to pořád vydává.
Např. takový WoW Classic. Vydal se původní vanilla WoW a hned to fanboys utíkali hrát. A teď se budou znovu od začátku postupně vydávat všechny Datadisky a fanboys pláčou štěstím... a peníze se sypou a sypou.
-
Jn, přesně. Markeťáci studují dlouhodobé průzkumy, aby stanovili "ideální" cenu, která maximalizuje zisku. Samozřejmě pak mají i spočítáné, jak mají hru postupně slevňovat, aby si hru mohli dovolit i lidi, co nechcou vyhodit tolik peněz za hry.
Jediné, co hraje roli, jsou peníze. Kdo chce, koupí. Kdo nechce, nekoupí. Nějaké stížnosti na fórech jsou zbytečné.
-
"Level detail v dálce a hustotu vegetace"
Jo, takhle se pozná člověk, co je zmlsaný výkonným HW u PC. Člověk si vše může nastavit tak, aby mu to vyhovovalo. Taky s tím mám problém, když jednou za čas sednu k PS5. 😀
Bohužel konzolisti jsou zvyklí akurát na 2 (nebo 3) různé módy nastavení, které preferují buď co nejvyšší FPS a nebo co nejvyšší rozlišení. (3. mód je compromisem někde mezi).
-
Tak on i Todd narovinu říkal "Pokud nechcete další edice Skyrimu, tak je přestaňte kupovat" :-D
-
Jenom opravím. TLOU 1 má buď 4K 40 fps a nebo upscale 4K v 60 fps. Myslím že 40 fps je v pohodě, ale uvidím až hru budu mít a porovnam. Je pravda že mě taky štve že slavné PS5 neumi 4K a 60fps, ale to chce čas než se stim vývojáři nauči pracovat a budou to umět optimalizovat.
-
Samozřejmě jsem četl recenzi. Proč bych jí jinak komentoval :) Viděl jsem i od Digital Foundry celé 50 minut porovnání. Já Last of Us (oba díly) miluju, jsou to v mnoha ohledech jedny z nejlepších her vůbec pro mě. Part I si určitě koupím na PC. Platit v roce 2022, abych ani na PS5 nedostal 60fps 4K nechci.
Já chápu, že skok je masivní. Chápu, že to člověk pozná, až se podívá zpětně na starší díl. Toto je jeden z lidských biasů, který jsem zažil už několikrát, vůbec mě to nepřekvapuje, recenze mi neobjevila nic nového.
Já jenom tvrdím, že velký skok oproti původnímu dílu nerovná se super grafika nyní. A nás jako spotřebitele nezajímá skok oproti staršímu dílu (což spíš z velké části vypovídá o stavu staršího dílu) ale zajímá nás stav hry oproti současnosti. A ten popravdě zcela top není. 4k a 30 fps v roce 2022 je fakt výsměch. Zvlášť, když i PS4 Pro zvládla remaster na 1800p v 60 fps. Jasný, ve své horší grafice, ale taky je to PS4 Pro šmarja.
Celý můj příspěvek byl opravdu jen poukázání na tu nelogickou formulaci "grafika není nic moc dneska....jé počkat, vlastně je uplně dechberoucí, protože je tam velký rozdíl oproti PS3" :)
Jinak souhlasím - nex-gen jen buzzword, hrubá síla konzolí nerovná se hrubý posun v subjektivní grafice.
-
Zrovna NHL bych jako argument pro nedostatečný mezigenerační posun moc nepoužíval, ty hry mi přijdou docela notorické pro to, že jsou každý rok stejné.
Jinak ale souhlasím, u všeho, co zatím na PS5 vyšlo, si říkám že jako dobrý, ale proč to pořád nevypadá líp než TLOU2 a RDR2?
Až teď, když jsem se dostal k HFW, musím uznat, že jsme se asi zase posunuli, ta hra vypadá neskutečně. Jenom bych si přál, aby měla nějaký mód co se spokojí s 30 fps, ale nerve to do zbytečného 4K a místo toho zvedne level of detail v dálce a hustotu vegetace.
-
Ještě mě napadá, jestli to není jen na PS5 kvůli tomu, že by optimalizace na PS4 bylo strašně moc práce.
Nejsem herní vývojář, ale že hra jako TLOU2 běží na PS4 ve fullhd na vpodstatě perfektních 30 fps, to je malej zázrak. Možná by s tím zkrátka bylo hodně práce.
-
Trošku ten hejt nechápu. TLOU je samaosobě vynikající hra stále - remaster jsem snad po Xtý dal na jaře. A stejně těch 1700,- milerád dám za remake. Asi je otázka očekávání, co po remaku člověk očekává. Já očekávám převedení hry na úroveň TLOU2, kterou má taky moc rád. A osobně moc změn (v příběhu) nepotřebuji, určitě se těším na novou AI nepřátel. Recenze od Bětky mi defakto potvrdila, že to co čekám dostanu.
A co se týče ceny, tak ten hejt vůbec nechápu. Pokud pominu, že Sony se drží jisté finanční strategie dlouhodobě a informuje o ní. Bětka v recenzi potvrdila, že na hře ta práce je vidět. Jistě určitě jsou náklady nižší, než kdyby dělali úplně novou hru. Ale to není argument, aby hra byla levnější. Jasně u lidí, kteří TLOU hráli je otázka volby - já (a otevřeně většina mých PS přátel) hru koupím Day one, protože jsem fanoušek. A úplně chápu, že někdo si rád počká na slevu či až to bude v plusku. Je to v podstatě to samé, jako rozhodnutí zda jít na Dunu/ novou Marvelku do kina nebo počkat 3 měsíce než to bude na streamu. Takže nikdo nikoho nenutí, aby si hru hned kupoval, tím pádem ten hejt nechápu. Pochopím někoho, kdo chce hrát Day one, ale nemá peníze.
Uvidíte sami, že prodeje budou v pohodě, neb TLOU má slušnou fanouškovskou základnu + jak Bětka správně postřehla, jsou zde nový hráči, kteří TLOU budou hrát poprvé. A navíc, tohle je jen předvoj - hlavní prachy vydělá Sony až vydá TLOU remake na jiný platformy. Což je dle mého hlavní důvod, proč ho dělali a z toho jak dopadli jiné exkluzivity na PC, mám dojem, že se jim to vyplatí. A já z toho mám radost, neb jsem rád že moji nePS přátelé konečně budou mít možnost si to taky zahrát.
Vím, že tyhle diskuze jsou většinou o hejtu, ale tady mi to připadá, že si většina nevidí za špičku svého nosu a hejtuje pouze ze svého pohledu.
-
Tak Sony v rámci her má čistě americké vedení a opravdu to jde vidět.
Invence na bodě nula, remastery, remaky a pořad stejné žánry dokola.
MS má diky Bethesdě a Obsidianu velkou výhodu v množství žánru, snad to dokáži zužitkovat, aby Sony dostala klepec přes prsty.
-
Ale remaky a remastery bez přidaný hodnoty jsou odpověď trhu, protože jinak by to přece nikdo nekupoval, takže to vlastně hráči chtějí. 😍