Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • (i kdyz prispevek chapu, bohuzel o tom presne ta hra byla a to me na ty recenzi desi nejvic, celkem by me zajimalo jestli sem jedinej kdo k necemu takovymu pri jejim hrani dospel *7*)
  • Osobne je vnimam hodne odlisne. Chapu smer premysleni ohledne jejich podoby na prvni pohled, ale pro me to je nekde uplne jinde.

Z ciste herniho pohledu Unfinished Swan nevnimam po puzzle strance jako hru nijak logicky orientovanou, jenom exploracne, Witness obsahuje v masivnim mnozstvi oboji a jedno zavisy na druhym, prostredi i puzzly jsou tam uzce propojeny.

A z pohledu herniho zasazeni zrovna tak. Unfinished Swan v zasade vypravi konkretni osobni pribeh/pohadku/s trochou fantazie maximalne nejakou alegorii(?). The Witness se nepokousi v dejovym smeru nic primo vypravet. Najdou se mozna utrzky okolo jeho sveta, ale spis jako okrajova zalezitost pro hoodne zkoumave jedince. Pro TWitness je mnohem dulezitejsi vlastni objevovani, a skoro bych rek nejaka pocitova zprava nad ramec hry samotny nez pro dej v ni. TW uci hrace videt (/slyset) veci co predtim nevnimal, hledat smysl v detailech... k tomu prihodi par myslenek a videi pro vyvolani vnitrni debaty a zakonci se citatem a odpovidajici akci pro umocneni nejakeho postupne vystaveneho dojmu, ale osobni pribeh nejake postavy se tam najde tezko, miri proste jinam.

Unfinished Swan je krasna pohadka, The Witness je vicemene dospela esej co si hrac musi sestavit sam. Podle recenze to tam ale ocividne nenajdou vsichni :) (vsechno samozrejme jen osobni interpretace a osobni dojmy, nekdo v tom vidi proste jenom spoustu puzzlovejch panelu)
  • Ale není tam atmosféra!!! Recenzent chtěl řešit puzzly a přitom cítit podzimní nádech melancholie! A to tam nebylo. Ani se tam neřešila žádná filozofická témata, nebyl tam ani jeden prvek existencionálního dramatu, ani jedno zamyšlení nad současným stavem společnosti!! Prostě jen puzzly, puzzly a puzzly!! To nejde jinak než za šest!!!
  • Hnisavec
    Wau...dat logickej hre kde su genialne puzzle co je gro hry 6/10.
  • Pomalu neexistuje sračka, které by někdo někde nedal 10/10. Podle těhle fanboyů se ale těžko může někdo řídit, zvlášť na mainstreamovém serveru.
  • "Nehledáte-li ve hrách hlubší smysl, novinka se vám nejspíše zalíbí."
    Wow! Ta hra nebyla o nicem jinem nez hledani hlubsiho smyslu. Puzzly jsou pekne pripmarne pri interakci s prostredim (uprava mostu/smeru/pozice neceho). Tech ciste logickych slouzicich pro vyukove ucely je tam na muj vkus zbytecne moc ale ocividne je nekdo potrebuje pro hlubsi pochopeni jejich zakladnich principu, tak to autorum neberu. Ale jestli ta hra byla necim vyjimecna a odlisovala se od 95% trhu, tak prave hledanim hlubsiho smyslu. Podobne Braidovi, akorat o uroven dal. Rozhodne otevrena interpretaci, bezpochyby ji kazdy neporozumi stejne, ale velice silne vedena prave principy vedoucimi k reseni predlozenych hadanek. Nemam nic proti dat nizsi hodnoceni nez 9-10/10 (coz je popularni na 'opatrnych webech'), ale 6 podlozenych tim ze zrovna tahle hra 'nema hlubsi smysl'? WOW!
    Hra rozhodne nebyla tezka, pokud vite jak ji hrat (ne jenom jeji puzzly, ale tu hru celkove).
  • Jack1947
    Hehe, 6/10 recenzoval to vůbec člověk co má rád Puzzlesnebo jen někdo kdo to dostal za trest, no co jen se ptám samotného mne to zajímá.
  • Jack1947
    Hodláš tady snad naznačit něco v tom smyslu, že už si ani do... nevidí ? *7*
  • podobné stylizací, jj vidím co myslíš, Unfinished Swan bylo v podstatě černobílý, toto jsou hipster omalovánky, je to skoro to samý... škoda že nejdou dávat digitální facky protože teď bys jí měl že bys vzal druhou o zeď
  • christianus
    Hodně se mi líbila hra The Unfinished Swan. Stylizací mi jí The Witness připomíná. Je podobná herně?
  • MickeyMutant
    Ještě jsem nehrál, takže nemůžu soudit, ale každopádně musím autora recenze už teď pochválit za odvahu jít proti proudu.

Je ale trochu zvláštní, že u podobného předloňského opusu Mind: Path to Thalamus je ochotný nad děsivě banálním scénářem a triviálně klišovitým příběhem zavřít obě oči, když mu absence dějové linky a hlubšího smyslu u The Witness tak zkazila zážitek.

V recenzi na Mind: Path to Thalamus o příběhu píše, cituji: "škoda toho povídání" a zmiňuje jeho "amatérské zpracování", o dabingu mluví jako o "podprůměrném" a vadí mu mimo jiné "krátká hrací doba" a "technická neohrabanost". Přesto je ochotný hru ocenit osmičkou.
  • Že to je puzzle hra bez atmosféry je jako vyčítat point and click adventuře že je pomalá a bez akčních honiček. Pokud autor nerespektuje žánry a jejich základní dělení, nechápu jak může psát pro takto prestižní server a ještě za to brát peníze. Úkol kritika je krizitovat v rámci daného žánru - filmový kritik taky nebude strhávat body romantické komedii ze současnosti za to že v ní nejsou žádní koně jako ve westernu... Tahle idea že perfektní hra musí být jeden kotlík všeho: hratelnosti, dialogů, atmosféry, puzzlů.. to je největší zoufalost.
  • Mart9
    Takové GTA Sudoku
  • Já to mám přesně opačně Braid jsem ani nedohrál, ten mě moc neuchvátil. Tady je to jiný kafe. Na achievementy kašle pes, ty tam k ničemu nejsou...
  • No je videt, ze autor trochu nepochopil zanr open world rpg. Jasne, jsou tam puzzly. Jasne, jsou tam dungy. Jasne, nikdo te nevede za rucicku. Ale to neznamena, ze je prece hra spatna. Skyrim, coz je v podstate duchovni predchudce The Witness byl dost podobnej a taky to byla hra jen pro to nejtvrdsi jadro PC hracu.
  • Ovšem tato logická hra opravdu nepřináší nic jiného než jen puzzly a zase puzzly....facepalm
  • ucho
    tak těžko říct, na základě čeho dal autor recenze toto hodnocení. vytýkal i příliš těžké puzzly a že je asi v daný moment neměl řešit a hra ho na to nijak neupozornila (tak jsem to pochopil).
    spíš by mě zajímalo, kolik času recenzent potřeboval k dohrání hry, zhruba jaký nejdelší zákys měl u nějakého puzzlu a kolik přibližně je tam vlastně těch puzzlů. prostě takové ty základní věci o puzzlech, když je to tedy hra o nich :)
  • preco by to malo byt ako Talos? tato hra je iba o hadankach. boha, puzzle preco nema dej. omg alebo tetris, infinifactory..bohuzial, ziadne zrkadlo doby, socialny komentar a iny bullshit tato hra neskryva..dame tomu 6/10
  • že vy by jste zase chtěli příběh plný zachraňování princezen, že ano?
  • Kozy
    Akorát jsem nepochopil v čem je ta hra kontroverzní.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit