-
Myslím, že hru by měl recenzovat člověk, který je odborník na daný žánr. Je nesmysl tvrdit, že pak je to "fanboyismus". Já mám třeba rád RPG, ale to přece neznamená, že bych každému RPG dal 10/10. Naopak - těm dobrým ano, těm špatným ne.
Připadne mi logické, že simulátor formulí si koupí hlavně fanoušci do formulí. Mně například formule nezajímají a nekoupím si je. A fanoušci do formulí budou chtít hodně "odborné" věci a ty jim posoudí redaktor, který se v simulátorech formulí vyzná.
Ohánění se "průměrným hráčem" spíš maskuje skutečnost, že erudovaný recenzent často chybí. -
je to umyselne zhadzovanie hry ktora si to nezasluzi. dalej, stovky mozno par tisic citatelov si taktiez vytvori na tu hru nazor podla toho cisla a to jej tiez ublizi
-
bude si clovek co nema rad hadanky kupovat hru v ktorej su same hadanky? Svara je jeden z nich asi
-
autor je d3bil
-
No najit ten hlubsi vyznam, ktery je popsan pod SPOILER muselo dat urcite podstatne vetsi namahu, nez vylustit vsechny hadanky ve hre.
-
Ja mam za stejny cas komplet dohran hlavni "pribeh" pokud se to tak vubec da nazvat. Pripoustim, asi 2x jsem se v posledni lokaci mrknul na video, protoze resit po sedmdesate osme uplne tutez hadanku pouze ve slozitejsi verzi, uz me proste absolutne nebavilo. Osobne bych tomu dal maximalne 7ku. Vubec to neni spatna hra, to ne, ale recenzent rozhodne neni uplne mimo, jak se tu povida. Zadny hlubsi pribeh, ktery tu kdosi zminoval, jsem neodhalil. Asi jsem dostatecne nehledal, nevim.
-
Hra je rozdelena na niekolko oblasti ktorym dominuje urcity typ puzzlov - aby si si ich spristupnil, musis najprv prejst seriou akych si vyukovych. Okrem toho pocas hry nachadzas lokacie do ktorych sa nevies dostat kedze este v ten moment nepoznas podstatu toho oneho puzzle. Takze ano, je to otvorene ale niekam sa dostanes az potom ako sa naucis ten ktory princip.
-
Recenzent ani hru dohrát nemohl. Pokud nemá člověk inteligenci na to aby, tam vyděl ten hlubší smysl a neskutečné detaily( např:stín ženy tvořený jen větvemi několika stromů a plachtou), tak přece nemůže dokázat vyřešit poslední rébusy, natož ty bonusové. Kdo hledá, tak najde i soundtrack. I závěrečné titulky jsou pojaté velice originálně. A celý level design je neskutečně detailní. Když si hráč uvědomí, že muže hledat rébusy přímo v prostředí(např: část řeky z horního pohledu tvoří obrazec.) Tak každému musí dojít, jak moc je to geniálně navržené.
Já si konec vyložil takhleV celé hře vidíš sochy, které nejspíš představují vzpomínky na lidi nebo události , které Blow v životě potkal. Nacházíš citáty slavných osobností, které jsou asi jeho oblíbené. Také nacházíš náčrtky prostředí hry a modely, které určitě použil při vývoji. Samotné rébusy by se daly vyložit jako zpřeházené myšlenky, které demonstroval tím, že na konci lžičkou hraje na skleničky, prostě že ho napadne cokoliv, tak jde a udělá to. Hlavně celou hru hrajeme z pohledu očí a pak konec vidíme po probuzení Jonathana Blowa, taktéž jeho očima. Také mne dostala ta láhev plná chcanek, kterou měl vedle postele a která mu pomohla při vývoji. Také postoval její obrázek na svém twitteru. -
Asi jsem nedosel ke stejne konkretnimu zaveru ohledne pointy, pro me byl konec rozhodne otevrenejsi, jinak ale souhlas.
V recenzi chapu ze nemuze psat o poznanich o veskerym okolnim prostredi ke kterym se hrac dopracuje v prubehu hrani, to by zmizelo zajemcum o hru 70% zazitku. Zaroven ale pri cteni jsem mel pocit, ze k nim recenzent ani nedosel. Nenaznacil vubec nic ze se ve hre skryva neco navic (a ze to neco tvori prakticky jadro hry), jedine o cem psal byly panely. Coz by znamenalo ze sam vetsinu zazitku vubec nemel. A tech veci si ani nejde nevsimnout pokud dohral alespon do 'endgame achievementu' = zakladni konec prakticky nevyzadujici zadne vetsi usili. Pri vystupu na horu to je jasne vecpano vsem co to ani do ty doby nezaregistrovali.
Je mi jedno jaky da hre cislo, pokud o ni bude psat smysluplne. "Nehledáte-li ve hrách hlubší smysl, novinka se vám nejspíše zalíbí." - pan recenzent si celkem protireci -> prokazatelne nehledal a stejne se mu nezalibila.
Naopak Talos Principle rekne tem nehledajicim par peknych veci, The Witness je nechava hrace objevit v prubehu hrani samostatne, pokud tedy hledaji prave ten hlubsi smysl. Neni to pristup pro vsechny to ani nahodou, sam mam primocary vypraveni celkem rad. Ale priste by bylo lepsi volit slova vhodnejsim zpusobem. -
Tak nevím no. Normálně nikomu neberu osobní názor ale pan Ondřej Švára asi nebude ten pravý člověk k recenzování her. A redakce by se měla zamyslet nad jeho propuštěním. Nevadí mi značné podhodnocení hry, celá recenze je napsaná jako by autor ani hru pořádně nehrál ale jen jí rychle prolétnul a sepsal recenzi. Nejhorší recenze za poslední roky co jsem tady četl.
Vyčítat hře "Schází jí atmosféra, přehlednost i jednotící myšlenka." Je důkaz že autor ani hru nehrál.
Také by mne zajímalo jestli pan Švára viděl pravý konec a tudíž odhalil hlavní pointu "příběhu".
Spoiler :Kdo dohrál, tak ví, že celá hra představuje geniální mysl Jonathana Blowa. Tudíž doslova "myšlenka", tam je a je sakra důležitá. -
Tak já bych řekl, že poměr cena/herní doba je tu skvělý. Mám za sebou 1/5 hry a mám nahráno přes 8 hodin. A díky tomu, že každá oblast má jiný mechaniky toho základního principu puzzlů a nebo jich kombinuje víc dohromady, tak nuda nehrozí.
-
JSou ty puzzle nějak propletené, že když vyluštíš více, otevře se další puzzle/lokace a nebo jsou všechny puzzle dalo by se říci samostatná, nevlivňující další puzzle? Audio nahrávky jsou citáty chytrých lidí, takže v tom nevidím něco co by tvořilo nějaký příběh nebo konečný wow egekt apod.
-
Ani ne tak aktivace jako samotne objeveni. Ten proces, kdy se clovek postupne od jednoduchych (mysleno po strance 'ocividnosti' - ciste logickych) puzzlu dostane k puzzle panelum propojenym s prostredim (stiny, perspektiva atp), az si uvedomi, ze samotne prostredi ma co nabidnout. A budto po standardnim dokonceni (kdyz hru pusti znovu) nebo 'specialnim' dokonceni (kdy zjisti jak se vratit do stavu na zacatku) si diky jeho predchozim uvedomeni otevre cestu .. jinam .. not to spoil too much too publicly.
Prave proto me fascinuje formulace "Nehledáte-li ve hrách hlubší smysl". Ani ne tak samotny hlubsi smysl primo ve hre predlozeny, ale to, ze hra je presne o hledani toho smyslu vsude kolem. *13* A na zaklade ingame videi celkem snadno clovek pochopi, ze nejde o hledani jenom ve hre. Tuhle cast uz chapu ze nekdo muze online nazyvat 'pretentious crap', to uz je individualni a zalezi na postoji, ale aspon to tam ten clovek vidi, ne jako cesti recenzenti. -
recenzent je profesionál, ne nějaký PC troll...
-
ale hodnotenie recenzie má hodnotu?
no väčšina ľudí sa sťažuje, že hra je príliš drahá na to čo ponúka, a že je príliš repetitívna a po čase ich nudí. prídu ti to ako nezmyselné pripomienky túto hru? -
uživatelské hodnocení na MT má vypovídající hodnotu spláchnutého hovvna. Hra je moc těžká = 0.
-
užívateľské recenzie na metacritics 6,7/10, naozaj je tá 6 tak odveci?
-
Nejlepší logická hra od dob Braidu. Games 6/10. Klasika. Je čím dál těžší brát tyhle šašky vážně.
-
Nejlepší na celé hře je aktivace momumentů.
-
Ale vždyť to je správně. Na jedný straně máš games s 6, na druhý straně si tahle hra určitě vytvořila spoustu fanboyů, kteří to budou hrát následujících 20 let a oslavovat to jako nejlepší hru všech dob. V konečným důsledku se to nějak vyrovná, ale fascinuje mě, jak někoho rozhořčí jedno číslo. Skoro jako kdyby mu došla 6 domů a vzala mu jeho prvorozeného syna.