Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Whoossain
    Celkově ekonomika založená na očekávání neustálýho růstu (tržeb, HDP...) je odsouzená ke krachu. Ne jinak tomu je i u jednotlivých obchodních subjektů. Překvapuje mě, že vedení podobných společností vždycky překvapí, že zisky nerostly podle plánu nebo dokonce klesly oproti předchozímu období...
    • smejki
      Spíš ekonomika založená na šílených sázkách (všechno nebo nic aneb CoD killer nebo krach)
    • no jo no, nadržený akcionáři chtěj furt vidět jen růst, jinak hned radši prchaj jinam.
      • A ty se ji divíš?
        • já jsem skromnej, mně by stačilo dostávat pořád stejně, nemusel bych mít každej rok víc :)
          • Takhle bohužel 99% lidské populace nefunguje a pochybuju že kdy fungovat bude
            • 90% populace je rado, kdyz se ma vecer ceho nazrat a kde si lehnout. Takze v tomhle pohledu resit neci miliardy ... (a to pres to, ze produkujem tolik zradla, ze by se tim nakrmil dvojnasobek lidi)
  • Kedysi sa strata rátala ako pomer nákladov a príjmu.
    Dnes sme svedkami toho, že stratou je každý zisk, ktorý nedosiahne nereálne očakávania...
    Je to normálne???
    Podobne je to aj v prípade "pirátskych kópií".
    Firma v rámci očakávaní predpokladá, že každá "ilegálne" nadobudnutá kópia je stratou na príjme.
    Ja sa len čudujem, ako je možné, že tento typ iracionálnej a absurdnej ekonomiky už dávno neskrachoval...
    • Jason_dinAlt
      Jo jo, to mě taky hlava nebere, že ztráty plynoucí z pirátství přepočítávají přesně na počet odhadů ukradenách kopií. Tedy tak, že by si v případě nemožnosti ukradení, hru všichni potencionální piráti koupili. I tady přeci fungují základní pravidla nabídky a poptávky. Se zvyšující cenou, klesá počet nakupujících.
    • smajdal
      Další, který prošel rychlokurzem ekonomiky "selský rozum" a skončil u slova selský. Kde mám začít? První věta, nikoliv poměr ale rozdíl. Druhá věta, dlouhodobé plánování ti nic neříká? Ztráta očekávaných příjmů nebo nárůst očekávaných nákladů ovlivní výsledek hospodaření směrem dolů. To je normální. Iracionální je bohužel tvé chování.
      • Či sa jedná o súčet, rozdiel, súčin alebo podiel, vždy pracujem s dvoma alebo viacerými číslami, ktoré sú vo vzájomnom pomere (vzťahu). Vzájomný vzťah týchto čísel sa vyjadruje +, -, x, :
        Takže celkom nerozumiem tvojej reakcii.

Ad:"Iracionální je bohužel tvé chování"
        Predpokladám, že si mal na mysli môj názor (aj keď...) vzhľadom na to, že chovanie ako súhrn objektívne pozorovateľných aktivít hodnotiť nemôžeš...
        ...to by si bol vážnym kandidátom na Nobelovú cenu za neuropsychológiu a telepatiu.
      • Ztráta očekávaných příjmů může být buď záležitost pojišťovnictví nebo dlouhodobého plánování strategie firmy. Jenomže ty očekávané příjmy musím odhadnout ne stylem "volové, s takovým marketingem si to musí koupit každý, vyděláme balík", ale stylem opravdu reálného odhadu (což se zejména u fenoménu pirátství nejen na PC opravdu neděje).

Problém spočívá v tom, že na každé volovině dneska maká 100+ lidí. Navíc spoustu dodatečných nákladů spolyká marketing, kdy mě přesvědčují blbečci v kravatě (co v životě neviděli kvalitní hru ani z rychlíku) že miliontou kopii ničím nezajímavé střílečky si prostě musím koupit, jinak nebudu dost "in" a "cool", protože "Podivejte jakej to má příběh a jak to bouchá a vůbec". Pak není divu, že vydavatelé počítají s tím, že se téměř každé hry musí prodat miliony kusů, což je naprosto nereálné.

Celé to má vypadat tak, že si nejprve zjistím, jak velký trh pro daný typ titulu asi je. Podle toho nastřelím cenu výsledného produktu, tím získám rozpočet a vím, kolik lidí na tom asi může makat a za jaké peníze. Že to dnes vydavatelé dělají v obráceném gardu a pak se diví, že to nesype, mě opravdu nepřekvapuje, každý chytrý být nemůže.
    • taky bych chtěl vedět, jaké jsou reálná čísla výdaje a přijmy...

páni akcionáři asi holt pokládají za ztrátu to, že minulý rok byl zisk 100M$ a tento rok je zisk jen 50M$
    • Oni mají ztrátu z jinýho důvodu, ve hrách jenom nedosáhli očekávanýho zisku, takže tu ztrátu mají vyšší, než čekali.

A pirátství je ztráta, berou to tak všichni. Nebo si myslíš, že třeba těch 5M pirátských kopií Zaklínače 2 přinesla CDP nějakej zisk? Nepřinesla. Sice se to nedá počítat podle HV = T - N, ale pokud by těch 5M kopií bylo pořízeno legálně, zisk by byl určitě vyšší (prostě by byly vyšší tržby logicky).
      • Pirátská kopie není ani ztráta ani zisk, nejlepší je ji z ekonomického hlediska ignorovat a soustředit se na lidi, kteří hry kupují. A ne jim házet klacky pod nohy a motivovat i je ke stáhnutí kvalitnějšího a levnějšího produktu.
      • Kdyby nebylo "tech 5M" piratskych kopii, nebylo by ani mega prodanych ... umera je totiz zcela prima, vime?

Nejstahovanejsi film historie ... a voiala ... nejziskovejsi film historie ... === AVATAR ... kde ze sou ty skody? Znam lidi, kteri na tom byli !v kine! i 5x, a minimalne se to bude jeste milionkrat prodavat do TV ... pritom by mel distribudor odecist minimalne pocet vsech prodanych vstupenek (pri prodeji do TV) protoze ti lide si uz film zaplatili!

Zadna ztrata z piratsvi neexistuje, bud je neco dost dobry na to, aby si to vydelalo nebo to dost dobry neni a pak si to proste nevydela. Kdyz si sednu na vaclavak a budu prodavat lejna, tak taky muzu pocitat ztraty - 7G obyvatel planety me okrada, protoze si ty sv…ine vydelaj svoje ... A jelikoz prodavam jedno za litr, tak sem ve ztrate minimalne 7bilionu co 2-3 dny.
      • Kolko z tych 5M ludi by si tu hru realne kupilo, aj kebyze je lacna? Na viacerych key-seller strankach sa pohybovala cena par mesiacov po vydani okolo 15 EUR ak si dobre spominam a? Zapocitat piratov do usleho zisku je absolutny nezmysel.
      • Proboha, kde se bere ta pseudologika, že každá pirátská kopie by byla zisk, tudíž to musíme počítat do ztrát?

Plno lidí co vyvalí peníze za PC nebo flashnutý Xbox jen proto, že nebudou muset ty hry kupovat. Nemluvě o tom, že nějaký teenager kteého živí rodiče by nikdy neměl prachy na to, aby si je jinak koupil a ten "potencionální zisk" existuje leda ve vlhkých snech akcionářů podobných společností.
        • A pak je tu diablo 3, ktere melo fakt blby start, spoustu nepovedenych rozhodnuti, silny hate, ale dokonalou drm ochranu a zavratne prodeje.
          • D3 se prodávalo kvůli svému jménu. Při jeho vyslovení totiž většina lidí přestávala vidět i slyšet a všichni pak jen klikali v obchodech na tlačítko "checkout". Stejně jako když v Electrowordlu prodávají LCD televize ve slevě až do vyprodání zásob. A až jednou někdy během příštích patnácti let Blizzard konečně loot opraví tak, že budou padat i hodnotné věci, bude z toho dokonála hra.
          • Prodeje D3 nezpusobila dokonala ochrana, ale bylo prostě extremně hyped, i předprodeje překonaly spoustu prodeju jinych AAA her. Jsou tu jine hry, ktere jsou online-only, s neproniknutelnou drm atp. a nemaji prodeje ani zlomek toho co D3, takže přikladat to za nasledek dobre drm je totalně mimo. Nemluvě o tom, že Squeenix je ve ztratě v prodejich na konzolich, takže si tentokrat ten konzoloidní fanboismus mužeš nechat pro sebe.

Mimochodem, D3 prodali 6M kopii behem tydne, lidi ani nevěděli jestli to nebude cracknutelne.

A silny hate byl až následek špatneho startu, špatna rozhodnuti byla videt později, kdy většina lidi už měla D3 zakoupeno.
            • Chapu ze si to nechces pripustit, ale zpusobila. Kdyby kazdy jako obvykle aplikoval metodu stahnu, vyzkousim a koupim kdyz se mi to bude libit, tak by to mnoho lidi nekoupilo. Ano, je to zadouci hra, kazdy to chtel videt a diky drm ochrane to neslo jinak, nez koupi. Takze potom take nasledoval pekny hate.

SE neni ve ztrate kvuli konzolim, ale blbym odhadum prijmu a nezvladnutym vydajum.

Mimochodem, uz behem bety to hackeri vzdali, takze se to vedelo.

Prave o to jde, ze to zjistili az kdyz meli koupeno, protoze diky drm to nemohli vyzkouset pred koupi. DRM zafungovala bajecne, diky ni lidi kupívali D3 jako divi.
      • pointa je, ze z tych 5mil ludi, co to upiratili, by si 90% z nich hru nekupili, aj keby sa nedala upiratit. cize ratat to ako stratu 5m predanych kusov je proste hovadina. nedavno niekto robil podobny prieskum s MP3 a prislo sa na to, ze aj tak by to cez 90% ludi nekupilo, aj keby si to nestiahli.
        • Ale celé to je o těch 10% (u takto kvalitní hry bych hádal že by šlo spíš o 20%) pirátů co by si tu hru místo upirácení koupili. Z pěti milionů pirátů vnikne o půl milionu méně prodaných kopií, což je rozdíl mezi pěkným ziskem a katastrofální ztrátou.
  • To mi připomíná situaci ve firmě kde pracuji(řetězec prodejen). Za loňský fiskální rok naše pobočka přeplnila celoroční plán o cca 4 miliony. V lednu a únoru tohoto roku jsme nesplnili plán obratu za oba měsíce o cca 1.3 milionů. Přesto nám vedení zvedlo celoroční plán o 8 milionů. Očekávat takový růst a to ještě v době krize, kdy třžby všech subjektů jdou směrem dolů je přinejmenším naivní.Bohužel ale firmy co nereagují na vývoj trhu a nedokáží se tomu přízpůsobit čeká trvdý pát obličejem přímo na beton.
    • Ti co vedi vo co go to prave delaj tak, ze pokud to vypada, ze by se plan vyrazne prekrocil, tak odsunou plneni do dalsiho obdobi. Delam pro podobnou firmu, rok co rok zvedaj plan, a pak se strasne divej, se se neplni ... nastesti to jde tak trocha mimo me.
    • Předem se omlouvám za případné hrubky či překlepy:-)
      • je vidět, že se znáš, takže palec nahoru :D

jinak máš recht, a ono je takovejch firem víc... až se divím, že ta ekonomika nekrachuje častějc, když se vždycky jen trochu otřepe a už se zas hamouní.
  • Umaroth
    To mě jako hráče mrzí, protože byť ''japonské'' hry jsou mi cizí (Final Fantasy) tak vše co jsem za poslední dobu od nich koupil byly výberné hry !!!! Deus Ex Human Revolution, Sleeping Dogs, Hitman Absolution a Tomb Raider, všechno se mi moc líbílo a nelituji ani haléře co jsem za ty hry utratil !
    Snad se vyhrabou *3*
  • Ztráty na konzolích? Jsem v šoku
    • Za to prece muzou PC pirati ... nebo ne?
  • Black_Hand
    to me docela zarazi. squeenix ma "docela" dobry hry. skoda.
    • Souhlasím, doufám, že se tím nepozastaví nejnovější Hitman.
  • kostejnesmrtelny
    Nedivím se. Pokud mají tak brutální rozpočty, že je potřeba prodat 4 milióny her, aby se vývoj zaplatil, asi bude čas znovu zvážit, co dělá úspěšnou hru úspěšnou hrou.

Nápověda: Tress FX to nebude.
    • A tys věděl, že v TR něco jako Tress FX bude? Já ne a pochybu že to někde na krabici inzerovali (na Steamu o tom třeba není ani slovo). Myslím, že bychom spíš měli pochválit Nixxes za (snad) výbornou konverzi.
    • Nizke naklady na vyvoj + vysoka predajnost + silny marketing.... CoD. Dnes je in kvantita, nie kvalita.
      • Kdyz vynechas marketing, staci ti prodat polovinu kopii. A to marketingem urcite nedozenes.
        • To by ses prave divil.
  • To volá po Square Enix Humble Bundle! *15*
  • Xcomik
    Square Enix jako vydavatele mám hodně rád. Nicméně problém je v tom že do vývoje hry cpou naprosto zbytečně moc peněz. Jako typický příklad budiž firma Koch která si koupila značku Metro a k ní dostala i studio 4A Games. Jelikož na Metru dělá necelá 100 vývojářů a navíc na ukraině (kde je průměrný plat tuším něco kolem 10 tisíc korun na naše) Čili ve studiu pracují programátoři s platem třeba 17 tisíc korun to je pak jasné že takovému Metru stačí aby se prodalo něco kolem 1 milionu kopií hry a vývojáři jsou pak spokojeni.

Jenže když někdo dělá hru ala stylem 300 vývojářů támhle v kanadě tak to je potom jasné že se hra musí celkově prodat aspoň se 4 miliony kopií jinak se to prostě nemůže zaplatit. Tady se ale nabízí otázka jestli někdo udělá AAA hru za 15% náklady a ta hra je přesto kvalitní a velice hratelná (osobně sem Metro 2033 otočil asi 5x) tak to ukazuje na to že je chyba v samotném konceptu vývoje (zbytečně placení lidé).

Stejně tak je na tom i vývoj zaklínače i tam stačilo 1.5 milionu prodaných kopií k tomu aby to studio přežilo a mohlo vyvájet další díl a s příchodem dalšího dílu mohli expandovat a začít pracovat i na jiných hrách. V tom se ukazuje jedna podstatná věc zatím co mi slované jsme naučený makat každý za 3 lidi tak na západě jsou naučený makat 3 lidi za jednoho a výsledek je tatam.

Navíc se tu ukazuje ještě jeden jev a to typycká hloupost velkovydavatelů typu EA, jestli-že mělo Metro 2033 prodeje cca 2 miliony kopií tak se to takovému vydavateli nevyplácí tu značku koupit ale už prostě nepřemýšlel nikdo nad tím kolik byla investice do samotného vývoje hry. Vývoj Metro 2033 mohl klidně stát nějakých 60 milionů korun takže v hrubém měřítku stačilo aby hru koupilo 100 tisíc PC hráčů v době začínajícího prodeje (kdy hra byla za cca 1000kč) Takže prvních 100 tisíc hráčů zaplatilo vývoj hry a zbytek jsou peníze které dopomohly jednak k vývoji dalšího dílu a hlavně k rozšíření studia (například o několik programátorů který hru naportují i na PS3).

Kdyby THQ dále spolupracovalo s GSC a rozvíjelo vývojářská studia ve východní evropě jsem si naprosto jistý že by tu s náma bylo i dneska. Samozřejmě to není jen THQ kdo takhle pracuje třeba i Ubisoft má studio v rumunsku (tuším krom Silent Hunter serie se tam dělal i Hawx) a i u nich nezavíraj pobočky kůli tom že SH se prodal jen kolem milionu a Hawx na tom nebyl o moc lépe. Viz třeba připravovaný SH Online.
    Pokud jde ještě o Koch media tak já už dlouho říkám že němci jsou v tomto ohledu velice chytrý národ. Umějí si to spočítat (zatím co američané vůbec) proto také dneska vlastní velké řetězce, naší automobilku (která je na celém světě profláklá) a takhle bych mohl pokračovat. Zatím co jako národ moc nejsou schopný pracovat jako programátoři (čest vyjímkám typu Crytek ale i tam je ve studiu v menšině samotní němci). Ze zničeného poválečného německa vybudovat za cca 50 let jeden z nejsilnějších ekonomických států evropy je jen ukázkou toho co jsou jako národ zač.
    • spook.y
      Dobře napsáno. Pěkně jsem si početl a souhlasím. Bod pro tebe :D
  • Herní studia by se měla spíše soustředit na náklady a vydávat hry které nejsou na vývoj finančně náročné místo toho aby doufali že prodají dostatečný počet kusů na to aby se vývoj zaplatil. Jaktože CD Project RED, který prodal dohromady zhruba 3 miliony obou zaklínačů, dokáže z toho vyžít a ještě expandovat? Manažeři by se měli vzpamatovat a nedoufat že čím víc do hry narvou peněz, tím více na ní vydělají. Příkladem budiž BioWare a SW:TOR, který se snad nikdy nezaplatí.
    • Normalne se to dela tak, ze firma (a je jedno jaka) pokud ma dlouhodobe fungovat, si musi !nejdriv! vydelat a teprve pak muze neco utracet. Takze pokud budes chtit delat hry, predpokladam, ze zacnes na necem co zvladnes sam, a kdyz to bude mit uspech, a neco ti to vydela, tak se muzes pustit za ty prachy do neceho vetsiho ... v nejhorsim pripade utratis prachy cos vydelal, ale nikomu nebudes nic dluzit.

Jenze dneska je modni nejdriv prachy utratit, na vsechno si vzit uver, a par resit, jak to neplatit. A to je i primarni duvod cely tzv krize.

Navic, specilelne v pripade her, se resi (predevsim prave u velkych vydavatelu) "jak toho co nejvic prodat" ... misto "jak to udelat co nejlepsi". A na vysledku je to videt.
    • Pro tvojí informaci, CD Projekt RED byli asi rok před vydáním Zaklínače 2 poměrně dost ve finanční tísni, museli zrušit konverzi prvního dílu na konzole a další plánovanou hru (sci-fi FPS nebo tak něco), uspíšit vývoj Zaklínače (na hře je znát, kde se začalo chvátat), aby se z toho vyhrabali. Teď se snaží znovu expandovat, ale těžko říct, jestli to nemůže dopadnout podobně.
    • Presne tak, nakladovo bobtnaju a potom sa cuduju, ze nemaju dostatocne vynosy.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit