Přejít na výpis diskuzí
Tvůrci střílečky Hatred chtějí hráče "bavit" genocidou o život prosících civilistů
17.10.2014 | Petr Poláček
480 příspěvků
-
Ta poslední věta nebyla jen o téhle jedné konkrétní hře.
-
tak zakazniky si urcite najde a az zas vyjde nejakej "chytrej" clanek jak nekdo nekoho zabil kvuli pocitacove hre reknu si neco, jineho nez obvykle "njn maj pravdu"
-
Nejsem žádný velký moralista a taky si rád ve hře někoho zastřelím ale souhlasím s Arenothem. Určité morální hranice by se překračovat neměli a tohle už je prostě moc. Po přečtení některých komentářů tady si říkám že bych radši neměl vůbec chodit ven...
-
Je to jen jedna hra z milionu, ty zapadni spolecnosti.
-
Tak článek jsem si přečetl celý, a i když jsem doposud o hře neslyšel (nejspíš už nemám takový přehled), tak mě docela zaujala. Jasně, je to naprosto jednoduchá zápletka a dalo by se říct i klišé, se kterým přišel už první díl Postalu a ten parodický zase tolik nebyl. To spíše až dvojka si z toho začala dělat více srandu. Jedničku mi tahle hra taky i dost připomíná a shodou okolností byl první Postal mojí první hrou, kterou jsem si na PC zahrál. Izometrické zpracování, chopíte se nějakého šílence. Jen tady je to lehce vysvětlené, zatímco v Postalovi jste prostě nafasovali nějakého úchyláka, ocitli se před domkem se samopalem, začli masakrovat a zbytek okolností jste si mohli jen domýšlet. Jen při nahrávacích obrazovkách tam byly, tuším, nějaké texty, že země touží po krvi apod. :-)
Ale přestože se tady jedná o jednoduchou hru, tak mě zaujala především svým černobílým grafickým zpracováním, které jen dokresluje ponurou atmosféru a trailer, kde hlavní záporák (či hrdina) vypadá celkem drsně. A když si člověk vezme, jak málo takových kontroverzních her poslední dobou vychází, tak proč toho nevyužít a nevžít se do role pořádného narušeného masového vraha, kterému už prostě došla trpělivost, pochopil, že na tenhle svět tolik nepatří a rozhodl se svůj vztek vyventilovat tím, že aspoň brokovnicí vyvrtá díru do hlavy těm spokojeným lidem okolo, kteří si svůj poslední den plánovali určitě nějak jinak *1*
Jinak v článku vidím takové rozporuplné pocity a i takové mám já na tento článek :-) Na jednu stranu autor píše, že je tato hra nechutná, hloupá a na druhou stranu zase tvrdí, že není problém, když taková hra vyjde. Ale svým způsobem to chápu, když někoho tahle hra nebere, ale zároveň si nechce poštvat ty, kterým se tahle hra zamlouvá. Jen možná mají pravdu kolegové pode mnou, že článek o této hře mohl napsat někdo jiný, protože mě taky určité typy her neberou a tak by můj postoj mohl být trochu zkreslený. Ale je to jen můj názor :-) -
Brutalita mi nevadí, pokud není samoúčelná. Ten trailer je na zvracení právě tím, jak se za každou cenu snaží šokovat, jak si pšonci řekli, že kontroverze prodává, tak si podle mě banda uhrovitých nerdů bastlí hru o věcech, ze kterých by se v reálu pochcali, stejně jako většina místních pošahanců, co tady tvrdí, jak se nemůžou dočkat, až ubodají civilistu prosícího o život. Jasně, je to hra, bla bla...no a co? Nevadí mi antihrdinové, pokud jsou dobře napsaní a vykreslení, např. Punisher. Anonymní dredař do střílí plačící ženskou do hlavy není prostě hrdina, nechápu, proč bych něco takovýho měl chtít "zkoušet" ve hře, nevidím v tom nic na odreagování, nic zábavnýho, nic inspirativního. Podotýkám, že jsem viděl x gore filmů, hry jako třeba taková Hotline Miami nebo i starej dobrej Manhunt mi vůbec nevadí. Vadí mi samoúčelnost a hloupost. A taky mi přijde, že blahobytná západní společnost, zvyklá sledovat násilí leda z obrazovky z tepla domova, už je pěkně zdegenerovaná.
-
No autor už je hold trochu starší a rozumnější :)
-
Uz vidim ten bordel okolo. Ale to ze sa taketo veci deju na tejto planete kazdy den, ci uz voci civilistom alebo zvieratam to uz nejaky zasrany k0 k0 t co si len nahana hlasy vo volbach riesti nebude ze?
-
Poláci se trefují do černého, neboť se jejich herní debut dočká značné mediální pozornosti, ať již jeho kvality budou jakékoliv.
Jinak mě osobně hra (nebo spíše to video) nijak výrazně nepobuřuje a pokud redakce vážně nebude moci sehnat recenzenta, klidně se o to pokusím :-) Jsem zastáncem tvůrčí svobody a oproti některým perverznostem ze světa filmu, je tohle ještě docela čajíček.
Na druhou stranu si na Hatred zase smlsne spousta "novodobých herních puristů" a hlavně bulvárních médií, které hrám -OBECNĚ- budou opět přisuzovat veškerou zkaženost dnešního světa. Ovšemže životní postoje jimi ovlivnitelných lidí, by mi mohly být celkem ukradené, zase jde ale o docela početnou masu a jak známo, masa si dokáže vyřvat všelico (třeba zpřísnění ratingu, či dokonce přijetí nových zákonů atp.).
Když už tedy tvůrci vstoupili do těchto vod, tak ať samotná hra za něco stojí a není to jen samoúčelná úchylárna (čehož se trochu obávám). -
Vsetko bude OK ked to nevydaju v amerike. Tie tupe deti aj Sims beru ako dovod strielat na skolach.
-
Zajdeme trošku dál... jo?
Hra je nechutně brutální, ale v základu nic neukazuje, co by nebylo viděno v hrách ala CoD.
Jde o podání, které tady všude všem vadí... protože tam není racionální důvod k tomu všemu násilí.
Takže jsme se zasekli na "ději"... co ho přesně k tomu dovede? Jenom ta nenávist? Vsadím se, že kdyby tam byl jakýkoliv důvod, (třeba společnost nepomohla jeho ženě a 2měsičnímu synkovi z hořícího auta) tak se začnete v ten moment dívat na hru jináč. Například takové GTA... nic proti, ale tam taky lidé křičí a prosí, a nikomu to nepřijde natolik brutální. Protože právě je důležité to, jak je to všechno podané.
Takže si osobně myslím, že narušeni jsou všichni! Protože někdo si své činy nechá omlouvat nějakým důvodem... (alkohol) nebo někým, kdo mu to nařídil... (šéf) nebo víra která to káže... (IS, aktuální věc)
Lidem vyhovuje svou zodpovědnost svalit na někoho, nebo něco jiného jen proto, aby se necítily provinile. A ani jim to nepřijde, protože je to podvědomý proces vyhodnocování.
Čím mě napadla jiná věc... je to domněnka, která se taky docela potvrzuje... pedofil... kdyby měl ty svoje prasácké videa, tak by nemusel "riskovat", a prznit děti za školkou. Nebo klidně samotné por*o... kolik lidí potřebuje SEX a nemůže ho mít, (ať je to z jakýchkoli důvodu) a pro dostatečnou stimulaci potřebuje por*o. Takže kolika znásilněním společnost předešla právě díky těmto "vymoženostem"? To je ta otázka... ve vyspělých zemích se šustne a provalí všelico velice rychle, takže člověk dobude dojmu, že je to tady samý úchy*. No pravda je taková, že znásilňovaní a zabíjení (tedy nutkání) je prakticky dovršeno v zemích, kde nejsou takové vymoženosti jako máme v EU... jen policií za to nevděčíme. Problém taky někdy je, že někteří jedinci ty vymoženosti nevyužívají a jednoduše se izolují. Pak jsou tady nakonec takové rodinky v ústraní, jako v Austrálií, kde se rodina po generace křížila mezi sebou hlava, nehlava.
Jde v podstatě o potřebu, neboli nedostatek, který potřebujete podvědomě vyplnit... o tom to cele je. O tom jsou hry, por*a, filmy, hudba, adrenalínové sporty... protože jednoduše náš mozek stimuluji v tom bodě, který potřebujeme, který nás "naplňuje".
Je to jak když máte hlad, a jdete se najíst... tak i narušený, závislý, nebo jednoduše silně zvídaví člověk vyhledává to své. No a táto hra podle mě, dokáže některým lidem nabídnout právě to, co v nich je nenaplněno, a navenek nemusí působit jako totální sadista. Takže čistě teoreticky, i když ne na 100%, můžou i hry omezit kriminalitu.
Nakonec... kdysi sem tady nedávno četl, že hry v US snižují kriminalitu, a já tomu věřím. Protože vše je o potřebách a jejích následném naplnění... ať je to v jakékoli formě. -
Po prečítaní článku som dostal chuť si hru zahrať ešte viacej a hneď som si ju na steame, gogu, gmg, humble inde bundle, pixelart hipster junkie server a všade možne kde sa dá aj predobjednal. Dúfam, že sa tam budú dať zabíť psíčkovia a mačičky a iné nevinné tvory, nepohrdol by som ani plantážnikmi. Autorom hry som na záver poslal aj ďakovný telegram.
-
LOL originálku tej hry mám niekde v skrini , je to stále perfektná top down strielačka s podmanivou hudbou :D
-
Podobne clanky by mel psat nekdo zkusenejsi se sirsim rozhledem. Rad bych si precetl napr. nazor Michala Rybky, klidne na nekolik stranek, nez tenhle zoufaly clanek...
Slysel autor nekdy o hre "Gender Wars"? Nemyslim si, ze byl tenkrat problem najit nekoho kdo by ji recenzoval... -
Dal bych i více než jedno "líbí" *1*
-
mhmm, nejaka prasarna typu postal v tomto bezlepkovem, multikulturnim, genderove vyvazenem, vuci lednim medvedum ohleduplnem a globalne oteplenem rybnicku uz leta chybela :)
-
Trailer mi přijde dost dobrý. A pokud bude hra zábavná, tak si ji klidně zahraju. Doufám, že to bude recenzovat někdo, komu z toho není "šoufl". Kdyby mi z takových věcí mělo být šoufl, tak bych musel sedět celý život v v jednom pokoji (ideálně i bez oken).
-
On asi nechtěl reagovat na tebe, ale na Kubase.
-
toho Peta Polacka by ste mali preradit do detskej sekcie. Veci ako Crusader, Postal, Abuse mozem :)
A nie nepojdem po vypnuti pocitaca rozflakat susede hlavu. -
No, doufám, že příběh bude dostatečně filozofický...