Přejít na výpis diskuzí
Valve oznamuje operační systém SteamOS na bázi Linuxu
23.9.2013 | Petr Poláček
331 příspěvků
-
Co treba konkurence Windows (PC), konkurence konzoli, bez nutnosti mit porad stejny Hardware a ten si lidi meni podle moznosti a potreby (pouze ti pravidelne muzou vylepsovat OS).
-
Drzim palce aby tohle vyslo. Kdyby to znamenalo ze se muzu zbavit Windows vubec bych se nezlobil.
-
Přesně takhle to vidim taky. HL3 jako exkluzivka. Něco, co lidi probudí. Co si budeme povídat. Nějakej SteamBox a OS mě nezvedá ze židle.
-
Tak bylo pár slušných - první Crysis, FEAR, a mě osobně se líbila třeba Killzone 2. Ale Half Life je Half Life, to je jasný :)
-
Ono to smysl dává, viditelně chtějí udělat co největší mediální pecku, navíc je tam ta souvislost:
SteamOS - to nikdo moc nečekal a jako samostatný oznámení po tom asi víceméně neštěkne pes.
SteamBOX - to už je zajímavější, SteamOS je dělaný pro "velké obrazovky", tj. TV, ale málokdo má dneska k TV připojenej komp, takže tady dostaneme (pravděpodobně nadupaný) standard, který si k té TV můžeme koupit.
Half Life 3 - a tohle je ta finální pecka, Half Life 3 dokonale optimalizovaný pro SteamBOX se SteamOS. Nepřekvapilo by mě, kdyby byl Half Life 3 dokonce exkulivní pro SteamOS...
Ale jen spekuluji samozřejmě... Uvidíme koncem týdne, jestli jsem se trefil. *5* -
Jo, tomu věřím.
-
Většina nepojede nativně, ale půjdou streamovat z hlavního kompu. Stejně u telky nechcete mít velkéj hlučnej křáp. Já raději krabičku, která nepůjde ani vidět. V pokoji si zahraješ na win třeba Crysis, vedle na gauči streamovaný NHL z kámošem.
-
tak to jsem zvědavej na zítřek
zajímavej je ten bod s Intelem -
pekne si popsal oligopol, ten tu ted je (ta rozstristenost, rozdeleni trhu, vybirat muzes jen mensi zlo, nemuzes snadno kombinovat produkty od ruznych spolecnosti)
uz to tu zapadlo, ale steamos ma bejt pokus o great fusion, presnej opak -
Ale rozdíl mezi otveřeným a uzavřeným softwarem, platformou přeci neni o exkluzivních hrách. To je o tom, že kdo chce a tomu rozumí, si to může upravit k obrazu svýmu. Že nadšenci mají volnou ruku dělat si tam co se jim zlíbí ve zdrojácích. Že si tam klidně hodíš nějakej emulátor, aniž bys ztrácel nějakou záruku, že ti to pak ještě poběží a musel bys to patchovat. Že indie vývojáři si klidně udělají pro ten systém hru a rovnou ji tam spustí, aniž by museli mít nějaké devkity a žadonit u firmy, aby si tam mohli vůbec něco dělat. Že tam půjdou vytvářet mody, atd. Exkluzivita her je uplně něco jiného.
-
Sotvky miliónů hrají na Linuxu? Povídej přeháněj a takový ArchiCad 14 doteď nejede pořádně na žádné distribuci Linuxu;) AutoCad 2013 taktéž.
-
Windows chci hodit z okna už od dob 95. Jediné, co je u mě drží, jsou hry, které nejedou ani pod Wine, že Bohemko? Před několika lety jsem s prací přešel na linux, alternativy bohatě stačí (inkscape, gimp, eclipse, ...).
Od Valve očekávám rozvíření stojatých vod linuxu. Doufám, že jím to vyjde, přitáhnout vývojáře, zlepšit ovladače. Stabilnější ovladače jsou na linuxu rozhodně třeba, je to jedna z mála věcí, díky kterým může občas spadnout.
Možná ledy roztajou a armu 3 si někdy zahrajem pod linuxem nativně, díky steamos zatím jen jako stream na TV.
Roztříštěnost není u linuxu nevýhodou, je to čirá evoluce. To špatné zanikne, to dobré se rozvíjí dál.
U windowsu je jen jedna větev, kdy zanikne je jen otázkou času. -
tak nejak, pokud chtej bejt skutecna alternativa, tak se nemuzou chovat stejne...
-
tak nikdo si nemysli ze tam sedi dedeckove hribeckove co nehedi na penize ale jen rozdavaji, ale valve se snazi prosazovat svou otevrenosti a kdyz budou chtit nalakat hrace pro svuj OS tak to bude spis funkcema a podporou nez v uzavrenosti a hrach jen pro jejich OS
-
presne to je ta nejvetsi tragedie, lidi nadavaji na monpol, ale chvala za nej, neni nic horsiho nez mit 10 OS a pri kazde kopi hw/sw se rozhodovat zda koupit to ci to kdyz mi tam nepojede tehle pet aplikaci a zase na tamtom tamtech pet, ale na tom tretim z tech obou peti 6 jede nojo jenze zas tam nejde tamto... OMG to je na palici! zlatej monopol
-
pravda, ale pak mi prave trochu unika smysl steamboxu... to ma bejt neco jako pokus o valve standard?
-
ja myslim, ze nikdo nepochybuje, ze to delaj pro zisk, a oni ten zisk vidi v tom, ze pres ne pujde distribuovat hry (mozna i filmy a jine veci) napric systemy, v idealnim pripade dokud ten jejich nezvitezi *5*
coz mi nebrani doufat, ze prestanu platit za vyvoj systemu, ktery ani nechci ani nepotrebuju (treba u ms mi klidne staci xp, a s w7 vydrzim az do smrti, teda dokud me ms nakou exkluzivitou nepresvedci o opaku) -
Tak jaq pevně doufám že to nějak ošéfujou, jinak bych v tom fakt smysl neviděl, na stream jim kašlu.
-
Nevěřím, že to bude Half-Life 3. Pochybuju, že by se Valve chystali oznámit dva nejočekávanější projekty: SteamBox a Half-Life 3 takhle dohromady i přes to, že by to v případě HL3 exkluzivity po stránce marketingu smysl dávalo. Spíše očekávám, že to oznámení bude ryze technologická záležitost.
-
Pozde to vubec neni, jelikoz ty si to OS muzes stahnout na jakoukoliv masinu nebo HW jak uz psali, tedy nezalezi na tom, zda si koupis konzoli nebo mas doma PC. Vicemene jsi dostal z casti platformu zdarma a jestli dana hra vyjde letos nebo pristi rok, tak to uz tolik neznamena jako, co nejvice titulu (i starych) dostat na novy OS. A casto byva, ze o tom vedi vyvojari driv nez to daji tiskovkou ven.