Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Odstranit prostrednik se da tak, ze vyvojari svou hru budou prodavat na svem webu. Tak jak to dela radu let treba Spiderweb Software. To neni ulohou KS. Ulohou KS je neco fikanejsiho. Riziko neuspechu prenest na hrace a pripadny zisk na vyvojare. Tradicni model, kdy riziko i zisk nese ten samy subjekt, mi prijde ferovejsi.
  • Velka facka? Mas spatne meritko, kravataci se pohybuji v o rad vyssich cislech. Az se o KS zacne ze 100M pc hracu zajimat alespon 1 %, mozna je to zacne zajimat.
  • x_ander
    Paradoxy jsou všude. A nejde (jen) o kupování zajíce v pytli. Jde o to, že hra by jinak nikdy nevznikla. Takže sice jo, často jde o slavnou značku, ale taky jde o to, že to pokračování značky budou tvořit lidi, kteří stáli za původní hrou, nebudou nijak omezováni vydavatelem atd. atd. Což je pro hráče "srdcaře" obrovská výzva, kterou by jinak nikdy nedostali. Pokud následně zjistíme, že ty "velké" KS hry budou stát za prd, tak to samozřejmě bude problém.

Stejně tak onen paradox pokračování vs. originální námět. Není pokračování jako pokračování. Je třeba rozlišit ždímání značky a pokračování, které má co říct. Pokračování Tormentu po patnácti letech určitě není to samé co každoroční CoD nebo Assassin´s creed. U těch je zřejmé, že jde o pravdu jen o ždímání značky a pumpování prachů. A pokud by si další Assassin nebo CoD dali na pár let pauzu a až pak přišlo pokračování, které by sérii někam posunulo, tak by to většinu hráčů potěšilo. No a pak máš spoustu her, u kterých si pokračování přeje spousta lidí, protože tu hru chtějí znovu vidět - ať už je to Wasteland, Torment nebo Dreamfall, které úspěšně nakopl právě kickstarter, nebo další, se kterými se zatím nic neděje (Baldurs Gate 3, System Shock 3 z novějších třeba Mirrors Edge 2). Nebo si myslíš, že nový Torment by snesl porovnání s x-tým dílem CoD?
  • Odstranění prostředníka není špatný obchodní model. A to že teď riziko neúspěchu nese dobrovolně někdo jiný není nic závadného.

Já osobně jsem rád, že mohu přispět na střední třídu her, která je příliš velká na nezávislý vývoj a příliš malá pro rozlišovací schopnosti velkých vydavatelů.
  • JezboX
    Dal jsem zatím jenom na Wasteland 2 (65$) a říkal jsem si, že na další přispěju podle toho jak W2 dopadne. Já starej RGP maniak jsem odolal i Project Eternity, ale tohle už je vážně na pováženou. Ale ještě chvíli musim zvažovat, protože jsem si nedávno koupil novej foťák a hned na to mi začal u herního PC odcházet disk do lovišť věčných.
  • Jo doufam, ze to bude mit stejnou kvalitu humoru a zpracovani jako torment, mozna to jsou velka ocekavani, ale rekneme, ze kvalita byla stanovena samotnou hrou :)
  • Souhlas a zaroven litost, ze tak hezky mluvis o tom RPG a nezkusil jsi ho :D. Tam jsou proste dokonale ty rozhovory, vtipy a celkove ono zpracovani. To vsechno tu hru delalo dokonalou.

Jestli ti nevadi starsi grafika a mas rad RPG jako Baldurs Gate, tak doporucuji do toho jit i ted.
    A tusim, ze i cesky preklad stal za to:)
  • No vidis a me prijde prave xcom celkem dobrej, i kdyz je to rozdilne pojaty a slo by to zpracovat i jinak. Navic prave XCOM tusim nebyl pres kickstarter, takze zadny prispevek jsi nemusel davat, leda si hru koupit :)
  • Paulcz
    to se navzájem nevylučuje
  • Takhle treba uvazuje nenavidena Sony, ktera bezne podporuje nezavisle a divne projekty. A stejne se na ni nadava :-).
  • Velka facka kravatakom co v zivote nehrali hru a jedinym ich cielom je zisk, pricom su ochotny do marketingu investovat viac ako do hry samotnej. Pomocou kickstarteru sa tu pekne nakopavaju ultimatne hry z 90tych rokov ktore su uz dlhe roky zatlacane do pozadia.
    Ten Fargo je ale sikovny. Rozhodne nezaspal a snazi sa kut zelezo kym je horuce. Paci sa mi, ze aj pri Wasteland 2 ukazuje aj alpha verzie a tiez sleduje a naslucha komunite. Dufajme teda, ze to vsetko dobre dopadne a vsetko co naplanoval uskutocni.
    Ja bohuzial z financnych dovodov som nedotoval ale hru urcite kupim ked vyjde.
    A som vazne rad, ze pomocou kickstarteru tu mame moznost na rozvoj aj ineho druhu "vyroby" hier nez sme zvyknuti doteraz.
    Neviem ci som dobre pochopil ale co som cital tak Torment bude na rovnakom engine ako Wasteland? Nie zeby mi to vadilo ale prave naopak. Som skor za ten izometricky pohlad ktory sa podla mna viac hodi do podobnych hier.
  • Spis te politujeme, az budes narikat nad vysledky a bude nas hrat u srdce, ze jsme nenaleteli :-). Platit predem za neco co neexistuje je hodne spatny obchodni model, nadsenecky, ktery nemuze byt univerzalni a dlouhodobe stabilni.
  • x_ander
    Kéž by takhle velcí vydavatele uvažovali....
  • x_ander
    Jasně, to máš pravdu. Ale u tady těch Kickstarterovských projektů jde často o "srdcovky". Proto hráči sypou kotel peněz. A pokud to tvůrce podělá, tak sice nebude ve ztrátě, a nejpíš i něco navíc vydělá, ale u fanoušků tím imho skončí a nikdy mu už na nic prachy nedají. A z jednoho (byť komerčně i třeba úspěšného) projektu si nezaplatí náklady na zbytek života.
  • hitokage
    U her dávám 30-50$. Od Wastelandu 2 jsem přispěl na 8 projektů a přes 50$ jsem zatím nešel.
  • x_ander
    Na Dreamfall a Broken Sword jsem poslal těch základních 25 dolarů. Poslal bych i více (a v budoucnu do mám i v plánu u případných zajímavých projektů), kolem cca 100 dolarů, ale zařízování bytu se s investováním peněz do her v mé peněžence moc neslučuje :-D
  • Tak když to hrajou na city...
  • Nebo třeba mýtné, regulační poplatek... atd. A jak to vypadá :D
  • Shania
    Davam tak 10 - 50 usd podle obsahu, vetsinou minimum, pokud nemaji artbook nebo pristup do bety, ale tyhle veci davaji za dost penez, tak vetsinou odolam.

Zatim jsem prispel na strike suit zero, star citizen, skyjacker, banner saga, starship corporation.

Jinak docela casto nakupuju alfa beta verze her: neverwinter, arma 3, kerbal space program, starfarer (nyni starsector), cortex command a sposuta dalsich, ne vsechny hry za ty penize stoji:)
  • MrSanta
    Já měl spíš na mysli něco na způsob "uměleckých" filmů. Velkou hrou vydělám sto miliónů, tak vezmu třeba 10 mega, dám to třeba Obsidianu a nechám je kutat si svojí hru. Oni přijdou s něčím bezva, lidi to budou žrát, zisk z toho sice bude malej, ale zase si šplhnem u komunity *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit