Přejít na výpis diskuzí
Wasteland 2 - dojmy z hraní rané bety
30.12.2013 | Jan Smejkal
114 příspěvků
-
Jestli se z Wastelandu nevyklube solidní hra, nadšení kolem oldschoolových RPGéček z Kickstarteru možná zmizi ještě větší rychlostí, než s jakou se slavnostně rozbujela... Začínám se trochu bát.
Sám jsem betu nehrál (nikdy jsem na tohle nebyl), ale na základě toho, co jsem dosud pochytil, se nemohu zbavit dojmu, že v týmu InXile chybí talentovaná designérská esa... Fargo je fajn. Ale... -
-
Takhle... nehral jsem betu dlouho, nemam na hrani cas.. ale ty dv hodiny hrani me urcite neurazily.
-
Na to kolik vybrali prachů by to mělo být supr. Jestliže hodnotím pouze grafickou stránku tak i Shadowrun vypadal lépe a to vybral prd. I když nemám rád ten styl grafiky co měl Shadowrun tak to musím uznat.
Chtěl bych vidět jejich rozpočet. To by mě fakt zajímalo abych měl přehled jak to chodí u těch borců. Jestli je 3M USD fakt málo tak nevím kolik je potřeba....
Když pak člověk vidí hry které dělalo pár lidi vymysleli supr RPG pravidla a naprogramovali to dobře, tak si říkám "Jo, kdyby měli prachy navíc to by navíc i skvěle vypadalo a bylo tam hodně možností". Jak je vidět nemusí to být možná pravda. Uvidíme po vydání.
-
-
Skvělej článek u kterého jsem se i zasmál a zároveň dostal přiblížení (FO a tedy ani Wasteland jsem nehrál). Jeden z nejlepších článků tady v poslední době.
-
-
FU kdy kdyz jsi nehral FO *1*
-
-
Hlavně nemít přehnaná očekávání. Raději dokončit bez větších chyb, než rok tahat opravné patche.
-
-
Hmmm... hlavně ne další Rome II.
-
-
Jak autor dojmů píše autoři upozorňují ŽE HRA JE NEHOTOVÁ a OBSAHUJE MNOŽSTVí CHYB. Stejně jako v tomto tak v DAYZ případě se najde větší množství hráčů, kteří si stěžují, že to je rozbité a to a to nepracuje a potom se nedivím, že v USA musí psát, že kočka se nemá dávat do mikrovlnky.
-
-
Ja zas nechapu tubpce, kterym nekdo nasere do dlani ... a oni si pochvalujou, jak je to vonavoucky.
-
To som tiež nepochopil. Early acces je niečo ako alfa, podivovať sa na tým, že je hra rozbitá nedáva zmysel *7* Okrem toho ukázali nejakých 15% z hry, ale autor súdi, ako by už písal recenziu.
-
-
a krom toho poukazuje na chyby v level designu a zpracovnai map a dalsi chyby ktere jak pise tak pujdou velmi stezi opravit..
-
-
-
No hral som to, neni to uplne zle ale osobne si myslim ze vydanie za 4 mesiace je viac ako optimisticky termin. Za 4 mesiace mozno budu mat hotove veci ktore tam chybaju ale rozhodne to pri tom rozsahu nebude odladene a doladene. Vobec by ma neprekvapilo keby to bolo aj 2x tak dlho, kludne aj za 8 mesiacov. Skor , ako to bolo poznamenane aj v clanku, je mozne ze ich tlacia financie a za 4 mesiace to vydaju kompletne ale tazko povedat ci odladene a hratelne. No a potom z predaju to budu fixovat a opravovat.
-
-
Pak spis dojdou prachy a nic opravovat uz nebudou. Vitej v realnym svete.
-
Paradoxně tím jdou proti sobě samým. Kdo si jejich hru předobjedná / koupí za plnou cenu příště, pokud si ji "teď" koupí nedodělanou a dlouze opravovanou?
-
-
JSem mozna naivni, ale porad verim, ze vetsina, co do toho sla, chape, do ceho sla. Ja mam pristup k bete, mohu a nemusim ho vyuzit, mohu cekat az na ostrou... je to moje vec. A do bety pujdu vzdy s tim, ze narazim na cokoli od vakliku po megavakly. Ostatne, to i v mnoha AAA po vydani (:
V zasade ... kvuli early-access ani kvuli bete jsem do toho nesel.
A jen na okraj, pokud si vybavuju, tak savy jsou hlaseny jako silne zavisly na verzi/buildu hry, a mezi verzema obecne hlasi, ze je silna pravdepodobnost nefunkcnosti savu.. (ale mozna se mylim, sleduju jen nejviditelnejsi ohlasky)
-
-
-
Podle první věty to vypadá na super zcelna propracovanou věc. Co jsem koukal tak tomu ale asi není.
Blbci se netrefí brokovnici na 10 cm vzdálenosti do postavy (nemají šanci na zásah 99%). Tohle je tak hovadský systém, který šlo řešit jinak. Nevypadá to zatím nějak dobře co se týká grafického zpracování. A přehnané nadšení z možnosti voleb je komické. Je to sice skvělé ale není to první hra ani to nelze stavět nad vše. Navíc je potřeba studovat jak vlastně ten RPG sytém dovedností funguje, protože je podle nějaké zvláštní logiky. To je také zmíněno v textu.
I když jsou borci, co tvrdí, že příběh v Mass Effectu byl nejvíce věrohodný co kdy hráli... Tak, je možné vše. -
Pěkný článek. Zatím mě ale dost překvapuje stav hry. To že je to rozesr... bych pochopil, ale některá rozhodnutí ohledě designu a herních mechanik mě zaráží. Co si vybavuju, tak sis Smejki dost pochvaloval, jak komunikují s backery a že se budou ptát, jak co dělat. Díval jsem se trochu i na to fórum a vypadalo to hodně nadějně. Jak je teda možný, že se tam objevily takový divný věci, který to můžou tak pokazit?
-
Vím že to nemá být žádný Unity benchmark, vím, že takové hry nejsou o grafice, ale ta grafika je fakt hnusná. Vývojáři ty hnusný tileovací textury na zemi a podlahách snad nevidí? Vizuálně mě to fakt odpuzuje, což se moc často nestává. Škoda.
-
-
Me se to posledni dobou naopak stava velmi casto. Vsechny ty nove hry z komiksovou grafikou jako pro petilete deti...a ze jich neni malo.
S W2 problem nemam,ale soudim jen podle screenu. Betu jsem nehral
-
-
smejki díky za dobře sepsané dojmy :) délkou celkem překvapily, na to, že jde o early betu a překonávají leckteré recenze, ale ta hra se opravdu nedá odbít pár řádky *4* po dlouhé době jsem si i přes alfa/beta stav opět užil hraní
chtěl bych se zeptat, jak to vypadá s češtinou? nebylo na brahmině i nějaké vlákno? pak jsem to už nesledoval -
-
s češtinou to vypadá tak, že pokud by se někdo ujal jejího vedení, má k ruce asi tak 7-10 lidí na výpomoc (včetně mě). Překlad je tak jako tak odsouzen k tomu, že bude čistě fanouškovský (tedy i bez supportu). InXile český překlad WL2 odmítli, u Tormentu ho nevylučují.
http://forum.madbrahmin.cz/viewtopic.php?f=12&t=11347 -
-
Proč byl vlastně odmítnut? To po obřím modu Resurrection nevidí jaká je tu fanouškovská základna. Nechápu....
-
-
obří mod znamená pouze to, že tu jsou alespoň 4 tvůrčí lidé.
důvody here: http://forum.madbrahmin.cz/viewtopic.php?p=237615#p237615 -
-
"důvody here", jak už bylo řečeno jsi vohrndíra, která používá českoangličtinu, prostě písáleckej normální barbar. I když je článek dobrej, tak jsi ho tímhle pěkně dojebal, Howg.
-
-
Obří mod může jen znamenat, že tu je jeden obří fanoušek. O velikosti základny to nic nevypovídá ;-).
-
-
-
-
Ále nevim co furt řešíte, já jsem (za ty prachy co na to dostali) zatím celkem spokojenej. Jasně, některý nedostatky si jim budou blbě odstraňovat, ale tak nic není dokonalý :). Každopádně je fakt, že s takovým padáním jaké popisuje Smejky jsem se nesetkal, takže mě to asi tak nenaštvalo :). Steam mi ukazuje nahraných 16 hodin a hra mě spadla všehovšudy jednou, takže u mě je beta v klidu ;-).
-
-
Tak nevím. Za 3M USD bych čekal více. Ale uvidíme po vydání. I když řeči o to, že to je beta a hodně se to změní často neplatí.
Asi to bude stejně ošklivé apod. Fakt, zajímavý, že na to prostě nejsou prachy. Možná za 6 M by to šlo udělat. Taky dobrá cena. -
-
Všechny hry ktere budou financovány přes kickstarter budou nízkorozpočtové. Jediné na čem se dá ušetřit je grafika(engine), videa a reklama. Horko těško se s takovou summou dá udělat dobrá grafika. I Baldurs gate 1 , stála v té době přes 100M usd. Tak si to porovnejte
-
3M usd stoji vytvoreni a nasazeni jednoho reklamního shotu na ac nebo gta (a to jsou ještě aspoň ty poslední dily rozsahlejsi hry narozdil od joudohubek cod atp., co na hypei taky nesetri)
-
-
Tak snad to takto neutratili. To by byli dost hloupí.
Myslel jsem náklady na hru a určitě velice stručný marketing když na to nemají. Stačí se mrknou na jiné nezávislé hry co udělal z minimem. Jestli to opravu použili blbě na nějakou hovadina viz tvůj příklad tak to je zoufalé. -
-
InXile má kolem 30 vývojářů a pracují na 2 hrách (dejme tomu, že v pruměru 15 lidí dělá na 1 hře). V USA si herní vývojář vydělá průměrně 85000USD/rok a na hře se bude pracovat dohromady minimálně 2 roky. To vychází na 2,75M z 3M jen za těch 15 lidí, pak jestě musí zaplatit nějaké zázemí, vybavení, technologie, apod. Je jasné, že těch 15 lidí muselo ještě slevit z toho, co by dostali někde jinde.
-
-
Pokud v tom jsou jen peníze z Kickstarteru a úspěch kampaně nepřitáhnul další investory, jako je tomu třeba v případě Oculus Rift nebo Star Citizena.
-
-
ne, ja se snazil rict, ze to delaj za hubicku a nechapu tvoje narky, kde byly, kdyz se bastlily overhyped sw old republic napr. (vyvoj taky udajne az ve stovkach milionu $)
musis mit prostory, elektrinu, stroje, programatory, prava na kazdy cinknuti, dubing...
vavruv prototyp stal skoro stejne jako tady cela hra, a taky engine nedelali
-
-
-
-