Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • BoB.2
    Vím že Planescape: Torment je jedna z nejlepších RPG ale bohužel nikdy nechytla *11*
    • Za to Planeseed Torrent se uchytil až moc :-D
    • smejki
      A co ty ostatní? Pokud ani ty ne, pak to asi pro tebe není ta správná podoba žánru.
    • Jak to víš, že je to jedna z nejlepších RPG, když tě nikdy nechytla?:)
      • BoB.2
        http://www.hodnoceniher.cz/all/rpg/0/hodnoceni/
        • Tak toto je pre mňa uveritelnejšie:
          http://www.databaze-her.cz/hry/?zanr=s27s&hodnoceni=2&razeni=hodnoceni
      • DarkHawk
        .
        • GlaDOS
          To si nemyslím. Právě že PST patří mezi ty nejlepší. Moji známí zase nikdy nehráli Machinarium a přesto je to skvělá hra.
        • Styl je obcas dost prychopatickej ale rozsahlost a uroven dialogu je obrovska. Souboje jsou na vedlejší koleji (a ja osobně si nepamatuju že by jich bylo nejak moc). Tohle všechno dohromady z toho dělá hru která rozhodně není pro každého a chápu že se někomu nemusí líbit jako takové "klasické" fantasy typu Baldurs Gate nebo scifi ve stylu Falloutu.
          • Ke konci je jich podle mě zbytečně moc, prvních +- 85 procent hry je to ale jenom o rozhovorech a pro mě osobně naprosto SUPER.
  • Thorleif_cz
    Všech šest palců pro tebe Smejki!!! Povedenej článek, dost jsem se u něho pobavil...
  • Trol.diskuzni
    Nerozumím, čemu se autor diví v případě oné "sociální hysterie". Téměř každá dnešní hra se nějakým způsobem snaží neumětelsky naroubovat určitý "sociální content" bez jediného opravdového přínosu pro herní zážitek ze hry... Zajímalo by mě, jak si pan Poláček představuje onu "možnost výrazně ovlivnit zážitek někoho jiného". Já v tomhle vidím akorát lacinou snahu si kolem sebe naakumulovat větší masu hráčů, kteří si budou moci připadat "propojeni" s ostatními hráči a tedy součástí jakési komunity. Působí to na mě jako nepěkný způsob tvůrců, jak reflektovat o poznání nepěknější fejsbůkové peklo, které se v posledních letech na světě rozšířilo, a tedy si přivydělat něco málo navíc.

    Řešení všech potíží s komunitou, nad kterými se autor pozastavuje, je jednoduché - Zbytečně se nesnažit recyklovat po mnoho let mrtvé herní série, nechat je spát a hledět vpřed. Osobně tuto hysterii s kickstarterem nechápu - lidé chtějí vrátit něco, co se vrátit prostě nedá... Připomíná mi to takové ty komické pokusy o "revivaly" slavných kapel nebo remaky starých filmů, tady to bude velmi podobné... Očekávání nebude naplněno téměř u nikoho, všichni budou nadávat a vidět především nedostatky.

    První polovina článku, která se zabývala tím, proč byly (a stále jsou) zmiňované hry důležité a zábavné, se mi velmi líbila. Zbytek, jak je naznačeno výše, už tolik ne... Ale to zejména proto, že tady pro mě není nic k řešení - série jako Fallout či Wasteland by tvůrci měli nechat spát a věnovat se věcem novým. Nebudou mít svázané ruce komunitou a třeba stvoří (izometrické) RPG, které tento žánr nějakým způsobem doopravdy redefinuje. Tady to vidím jen na bezpředmětnou recyklaci.
    • GlaDOS
      Tak s tímto musím souhlasit. Velmi nerad vidím, když se do her vkrádají sociální funkce. Je to velmi laciný nástroj, jak si nabalit další fanoušky ale to, že to pak kazí atmosféru hry už pak ani nikoho nezajímá. Na Kickstarteru se mi nelíbí jedna věc a to ta, že pak autoři mají pocit, že by měli poslouchat fanoušky. Sice z toho vzejdou nějaké zajímavé nápady nicméně taky spousta žumpy a to pak autoři musejí odfiltrovávat, což se může na hře negativně projevit.
    • Já vidím bezpředmětnou recyklaci ve Fife...
      • Trol.diskuzni
        Jenže o fifě nikdo nemluví jako o nějakém umění. FIFA je prostě hra pro fanoušky fotbalu, která každý rok nabízí úpravy po herní i grafické stránce a o tom to je, nikdo si na nic nehraje.

        Nebo jsi někde viděl o*anovat rádoby hardcore sportovní hráče nad tím, jak je FIFA přelomem herního průmyslu, co si zaslouží pozornost každého správného hráče? Já tohle vidím akorát u fanatiků rpgček... Ti pořád laborují nad svými klenoty, jak kdyby na tom záležel celý svět. Sportovní hráči nic neřeší a prostě hrají.
        • Cahir
          To bude tím, že RPGéčko má nejblíže k filmu a literatuře, a tak logicky, dělají-li ho lidé, kteří mají pod čepcem, vznikne hlubší dílko. Přeskočím-li různé hybridy a experimenty (artové hry, výborně napsané/s vymakaným světem střílečky), rpgéčka mají šanci zaujmout jinou sortu lidí než pouhé zabijáky času...
          • Trol.diskuzni
            Na tom něco určitě bude, ale je to zvláště u her dvousečná zbraň... Recyklováním starých sérií skrze zavazující Kickstarter totiž nějaké kvalitní dílo s hloubkou nejspíš nevznikne a opět tedy zůstane jen u těch doufajících diskuzí.
        • Jak nic sportovní hráči neřeší? Dyť nejvíc nenávistných příspěvků tu máš ty... Facebook je zlo, Skyrim je zlo, Bioware je zlo, FNV dlc jsou zlo, redaktoři jsou zlo atd atd...

          Sorry, ale u rpgéček je si aspoň o čem povídat - o čem si chceš povídat u sportovní hry? Že rozhodčí je svině? Nebo o tom jak tvoje postavička střelil gól. http://www.youtube.com/watch?v=bGe3aQ8nfSk Můžeš si udělat třebas i fiktivní rozhovor. *3*

          Na tvoje závěry bych moc nebral zřetel... Kickstarter ukázal, že lidi mají zájem.

          Ale doopravdy se nemám chuť pouštět do nějaký haterský diskuze, která mi to tady akorát znechutí...
          Extrémistů je tu pár a mezi nimi nejvíc vynikáš ty. *3*
          • Trol.diskuzni
            Já nejsem vzorek reprezentující sportovní hráče, takže tohle si můžeš odpustit. Nejsem totiž sportovní hráč, spíše bych se dal zařadit do škatulky příležitostného hráče...

            Řekl jsem, že zlo je akorát facebook a to je (IMHO).

            U sportovních her se dá povídat o velkém množství věcí, stačí mít k těmto hrám vztah.

            Na mé závěry jsi zřetel očividně nebral, neb jsem nikde neříkal, že by lidi neměli zájem. Já jen říkám, že je to slepá ulička - ty hry nedopadnou podle představ, neboť revivaly a remaky v drtivé většině případů dobře nedopadají.

            Než mě začneš příště z něčeho osočovat, lépe si nastuduj mé příspěvky... A nebo mě z ničeho raději neosočuj. *3*
            • Já bych tě spíš zařadil do škatulky hráče co se nechce moc k něčemu pozitivně vyjadřovat a být něčeho fanouškem, aby nikomu nedal příležitost se do něj strefovat... Ale to je můj názor - neříkám že je pravdivý...
            • Trol.diskuzni
              No, vzhledem k tomu, že jsi mě včera odborně klasifikoval jako imbecila...
            • Zas takový hlupák asi nebudeš...
            • Trol.diskuzni
              Seriál urážek uživatele qwer, tak to myslíš? Ano, jak vidno, právě jsi načal další díl... *3*
            • Stačí se podívat na tvůj avatar a každý hned pochopí jaký jsi zakomplexovaný hlupák. (seriál pokračuje...)
  • Dost mě to připomíná situaci ve světě. Takové to "Kdysi bejvávalo dobře, a tak se vrátíme ke starému a osvědčenému". To sice fungovat může ale ne na úkor novinek a nových technologií. Osobně bych bral syntézu nového a starého-pořádná právce vývojářu a kvalitní práce scénáristů spojená s moderním programováním a novátorským přístupem k interaktivitě ve virtuálním světě.
    Taky mě velmi pobavilo jak redaktor nadává na hráčskou obec a na fanoušky, kteří si "dovolí ozvat". No vzhledem k tomu, že oni si ten produkt koupí tak sakra mají právo se ozvat. Jasně, né každé jejich připomínky jsou dobré ale kauza ME3 jasně ukázala, že komunita dokáže být i rozumná. Bohužel problém je ve velikánech jako EA, kteří prostě tahají peníze z hráčů kde se dá a všechny hry postupně mění na systém FIFA. Každý rok nový díl s minimem změn. A oni to hráči stejně koupí.
    • smejki
      redaktor nadává na hráčskou obec a na fanoušky, kteří si "dovolí ozvat"
      Pan redaktor, jímž není, nenadává na na fanoušky, kteří si dovolí s ozvat, ale na fanoušky, kteří vymýšlejí blbosti a spřádají vize, které popírají samy sebe hned na několika úrovních. Sám mezi ozývající se skupinu patřím, ale nekecám do toho, čemu nerozumím. Té hře jsem navíc přispěl víc než drtivá většina donátorů, takže si osobuji právo vyjadřovat se nejen ke hře, ale taky ke komunitě, která mi v určitých věcech pije krev.
    • Trol.diskuzni
      Smejki tímhle článkem jenom ultimátně trolluje, nic víc.
  • Vynikající článek, který se netýká jen Wasteland, ale mě oslovil hlavně co se týče tvých názorů na hráčskou komunitu. Skoro bych řekl, že by, na rozdíl od haterských a obecně nekonstruktivních štěků na různých fórech, stálo za to ho Fargovi poslat. Kdyby byl zájem, tak článek s radostí přeložím (insomnic(at)centrum.cz)
    • Polovica "štěků" na oficiálnom fóre je iba trolling borcov z RPG Codexu, ktorí takýmto spôsobom reagujú na rôzne Biotardské a Bethboyácke príspevky. Iba cvok by písal do fóra trojstránkový elaborát! :D
      • no tak mu to můžu poslat třeba na mail;)
        • insomnic:
          Tvoj plán s prekladom som nekomentoval, poukazujem len na to, že oficiálne fórum W2 si vzali do parády nasratí fotríci a zarytí fandovia prvého Wastelandu, ktorých už dožrali Biotarďácke rečičky o virtuálnych románikoch a preto sa pustili do tvrdého trolingu. Tu je důkaz místo slipů:
          http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/wasteland-2-forum-codex-vigilance.70308/
          Príspevky na oficiálnom fóre netreba kritizovať, musíš brať s nadhľadom. A Smejki též. YHBT! ;-)
          • smejki
            o tom trollingu vím moc dobře, ten je ještě smutnější. nicméně jsem ho do své kritiky nezahrnul.
            • Jop, vďaka trolom som celé W2 fórum prestal sledovať. Však ono sa to po čase upokojí, dovtedy dávam prednosť rôznym recenziám. Táto tvoja retrospektíva sa čítala fajn, recenzia na Grimrock bola hrozne krkolomná! *2*
    • smejki
      klidně mu to přelož a pošli *3*
  • Protože jsem za Husáka poprvé uviděl sluníčko a vzápětí to výše jmenovaný položil, tak díky za hezky podané info o pár RPG hrách z generace, kterou příliš neznám.

    Chápu že hardcore oldies jsou někdy pěkně nepříjemní, ale docela jim rozumím, občas asi v tomto směru společně trpíme lehkou paranoiou ^_^. Jenže (z mojí zkušenosti), u Mafie II byla chuťovka sledovat, jak se projekt mění z původně předkládaného konceptu "vážné pseudorealistické akce" na vážněji pojatý klon GTA. Pár takových zkušeností a člověku se ježí krk hned jak slyší "Protože je dnes jiná doba, je potřeba herní mechanismy posunout dále..."
  • kostasasa
    Díky za článek. Bez širšího vhledu do situace se nebojím říct, že pan Fargo a spol. udělají hru, která bude jiná než současná produkce, protože na to prostě chce jít po svém a nebude mít za zády businessmany, kterým jde hlavně o návrat investic. Nejdůležitější je hratelnost a nápad/příběh, které nás přisaje do židle. Těším se!
    • life28
      Fargovi tiež musí ísť o návrat investícií, inak by to nedával na kickstarter, ale robil to ako koníček.
      • asi toho moc nevíš o vývoji her, co? a kde by na to vzal peníze na ten koníček?
        • Vyhravas zlatyho zaluda *7*
  • Díky za pěkný článek. Možná, že samotná interakce s komunitou bude bude ten největší boj Fargova týmu. Připomíná to anarchii nebo parlament. Jesliže Fargo dopředu nastínil koncept hry, tak by to platiči měli respektovat. Třeba i zavést nějaké diskuzní pravidlo bude potřeba. A pokud to nepůjde jinak a bude tam skupina zaprděných křiklounů, kteří budou chtít ostatní přeřvat, tak nezbyde než udělat o konkrétních rozhodnutí a mechanismech hlasování a rozhodne prostě většina. Vzhledem k tomu, jakým způsobem tenhle projekt vznikl, je to volba na kterou i ten největší "expert" musí přistoupit. Moje neinformovaná představa byla, že to bude stylem připomínat právě Fallouty. Zajímavý nápad je inspirace v tahových soubojích u tak propracované hry jako je JA. Nezdá se mi ale, že možnost měnit kameru by byl dobrý nápad. Nechápu taky třeba, proč by někomu vadila animace smrti, pro drsný svět Wastlendu je to, řekl bych žádoucí. Jsem zvědavý na další dění kolem tohoto atypického počinu, který možná vyplní tu lobotomickou díru ve videoherním průmyslu.
  • Co se tyka tech "zel" tak maji dost casto pravdu, treba ruzne stupne obtiznosti svedci hlavne o tom, ze vyvojari nedokazou spravne nastavit herni mechanismy - v podstate se jedna o neschopnost. Viz treba Skyrim - vsechny obtiznosti jsou na nic, bylo by uplne jedno kdyby byla jedna nebo kdyz je jich pet, protoze problem je nekde uplne jinde. Timhle je ovsem Bethesda znama odjakziva.
    • smejki
      Dávání spojitosti mezi stupně obtížnosti a špatným balancem je přesně ten případ špatné analýzy problematiky, kterou v článku kritizuji. Mezi balancem a přítomností více stupňů obtížnosti není žádná spojitost. Stupeň obtížnosti je nadřazený balancu, protože jde o soubor parametrů, které balanc ovlivňují. Každý level obtížnosti je izolovanou množinou a balanc se vždy vztahuje jen k ní. První nevede k druhému a druhé nevede k prvnímu. To, že se oboje může vyskytovat vedle sebe, nic neznamená. Stejně docházejí lidé k tomu, že 3D je zlo, když se podívají na Warcraft 3 a jeho hnusnou stylizaci a ultra nízké detaily. Není zde žádná implikace ani ekvivalence. Ty aspekty jsou na sobě nezávislé, stejně jako stupně obtížnosti na balancu.

      Stupně obtížnosti tu nejsou proto, aby si hráč sám napravoval chyby vývojářů. Jsou tu proto, že hry mají více druhů obsahu a hráči mají různé priority, co se jich týče. Je to možnost volby. Hra není hůře vybalancovaná, když má více stupňů obtížnosti, ani když je celá lehká nebo těžká. Hra je blbě vybalancovaná, když musím stupeň obtížnosti měnit, abych pocit balancu měl.
      • Hra ma klast odpor, kdyz ho neklade tak k cemu je cely system navysovani levelu, zlepsovani schopnosti a ziskavani lepsiho EQ? Je to pak uplne k nicemu a jedna z hlavnich slozek RPG, podle me ta vubec nejdulezitejsi, se uplne vytraci. Kdyz nema hrac kam couvnou a jenom pohne posuvnikem doleva co je to pak za hrani. Stupne obtiznoti maji zamaskovat skutecnost, ze neexistuje dostatecne kvalitni a atraktivni cesta k uspechu stadardni cestou, tedy samotnym hranim, ze system levelovani a zvysovani skillu je jenom atrapa. Ted je doufam jasne, ze me stupne obtiznosti vubec nevadi, za jejich pouzitim je totiz velmi casto schovano to co dela dnesni rpg takovym jaky je. *3*
        • vsetko posudzujes len podla seba. sebectvo nie je objektivny faktor veruze.
          hra ma klast odpor, niekto kto hra RPG, alebo akukolvek hru prvykrat tak moze mat problemy aj na easy, a niekto kto nic ine nerobi len sa 15hodin denne hra vsetko mozne hlada vacsiu vyzvu a normalna obtiaznost mu nemusi stacit.

          moznosti nastavenia obtiaznosti su urcite super a clovek to moze kritizovat len preto aby nieco kritizoval. to ci je hra postavena dobre a zmenu obtiaznosti zvlada je uz vec druha. a ked medzi tym nevies rozlisovat tak.. co ti mam na to povedat
        • Placas hlouposti... menit obtiznost v prubehu hrani je samosrejme volovina... Ale opravdu me moc nebude bavit hra, ktera je balancovana tak aby ji dohral kazdy pubertak s prstem v nose... proto volbu nastaveni obtiznosti pri staru hry vitam.
    • prepac, toto je uplne scestne pausalizovanie. to, ze bethesda nieco nevie zvladnut, neznamena, ze v rukach inych vyvojarov nejde o zmysluplny prvok.
    • Thorleif_cz
      S tím, že různé stupně obtížnosti jsou zlo nesouhlasím. Nepamatuju si hru, která by měla jen jeden... Navíc různé stupně hry zpřístupňují hru i nezainteresovaným hráčům. A dávat za příklad Bethesdu? No fuj, ukaž mi něco, co neumí podělit.

      Věřím tomu, že z fullbetaversion release vývojářů si Brian vzor rozhodně brát nebude. Má za sebou už sakra pevný portfolio her na to, aby věděl jak to chce dělat a ne o tom jen mluvil...
      • PreidaQ
        Neměla třeba zrovna Mafie jenom jednu obtížnost? Nebo si to s něčím pletu...?
      • Jeden stupeň obtiažnosti? Hm.. napríklad Wasteland. :D
        • smejki
          otázka je: "proč?"
          • Myslím že preto, lebo to nebolo potrebné. Rovnako ako starý Wasteland sa správali aj staré PnP hry na hrdinov, boli tam presne nastavené pravidlá a tie platili bez výnimky pre každú postavu. Vďaka tomu hráč zvažuje každý krok, nevalí sa dopredu ako Nerevarin, ktorý na prvom leveli môže bez obáv prekročiť Ghost Gate a hrdzavou dýkou zapichnúť level scale (tm) korprusáka.
            • Thorleif_cz
              Nedá mi to, musím se zeptat... Hrál jsi někdy takové stolní RPG? Protože to co jsi napsal je imho hovadina...
              Obtížnost u pnp RPG je daleko variabilnější a pohyblivější než u cRPGček. Game Master rozhodně neuvrhne skupinku zelenáčů do hardcore složitýho dungeonu s kopou sofistikovaných pastí, těžkých hádanek a ultrasilných potvor, které hráči dokáží porazit jen za pomoci brilantní taktiky...

              Právě v tom, že si hru dokáže užít jak zelenáč, který se s ničím podobným dříve nesetkal, tak ostřílenej harcovník a fanoušek žánru, beru jako to největší plus více obtížností...
            • smejki
              vytahovat Bethesdu u debaty o kvalitě her je podpásovka *4*

              já bych spíš řekl, že je to proto, že se tehdy stupně obtížnosti nedělaly. A nedělaly se proto, že hry často lpěly na porovnávání výsledků (pro relevantní porovnávání skóre je nutná stejná obtížnost) a protože se soustředily jen na jeden druh obsahu (čisté herní mechanismy a překonávání výzev na nich postavených).
    • Trol.diskuzni
      Nezapomeň, že:

      http://www.metacritic.com/game/pc/the-elder-scrolls-v-skyrim

      Metacritics je to, co rozhoduje o kvalitě!
      • Nezapomeň, že jsi hlupák.
        • niekto kto nevie rozpoznat ironiu nazyva niekoho ineho hlupakom:(
        • Ano, ano přesně.
          • Trol.diskuzni
            Hmmm... *6*
            • Trol.diskuzni
              Tleskám, umíš rozdělit slovo "hlupák" na slabiky. *3*
            • Hlu-pák
  • Pamatuju ještě na Gorky 17!!! Také jedna boyband RPG *4* Mám ještě origo cd ze Score ale nějak už nefachčí *13*
    • skvelá hra! Škoda, že dnes sa nič podobné nerobí.
    • Psychotic
      Ó, tak to je srdcovka. Taky mám origo :-) Přitom dostávala nic moc hodnocení, pokud vím...
      • Nizke hodnoceni dostavala za neuveritelne kratkou herni dobu. Ve chvili nejvetsi extaze jsem si rikal-a ted se to skvele rozjizdi-a on to byl konec. *2*
        • Psychotic
          Pak je škoda, že nepodporovala uživatelské kampaně. Nějaký ten editor a možná bychom dnes hráli pátý díl.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit