Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Chápu, že je to pro vás občas nerealizovatelný, ale mám radši když psanou recenzi a videorecenzi dělá jiný člověk. Rád si poslechnu názor z více stran.
  • Ja to dohral na normal a blizim se ke konci classic. Neni to spatne, ale neco tomu proste chybi. Nepratele, co se vyjimecne sami pohybuji po mape a jen cekaji, az je objevite. Strasne malo veci k vyzkumu, takze nema cenu vubec najimat vedce a stavet laborky. Divny system vyroby, kdyz stihacka stoji min nez plasmova sniperka. A navic postavit novou stihacku na zaklade emzackych trva 14 dni, ale jeden blby satelit se stavi 20 dni? WTF? Naprosto uchylny system paniky, kdy uspesna mise snizi paniku v dane zemi, ale tam, kam neletite to zvysi paniku v celem regionu. Navic si celou dobu vubec nepripadam, jako pri invazi. Za mesic maximalne 2 mise a kdyz se objevi UFO, tak je to spis zazrak. No a nakonec opet reseni Firaxisu ohledne obtiznosti. Na co delat AI, proste na vyssi obtiznost dame buffy nepratelum a nerfy vlastnim jednotkam. Takze mi vojaci permanentne mijeji cile pri 85 a vice % na zasah a emazaci to do mne husti pres pul mapy a jeste s critical.
    Ale i tak mne to porad bavi. Ale vickrat to asi hrat nebudu, je tu bohuzel nulova znovuhratelnost. Je to porad stejne. Tri klicove body v pribehu a konec. Mozna, az se zacnou objevovat MODy, tak to prubnu.
    • Zajimalo by mne kolik typu zbrani jde vyzkoumat, zatim sem pochopil ze jdou laserovy typy a plazmovy typy zbrani a dal ??? A co nejake psyonicke zbrane ??? Kolik tak typu emzaku je v te hre ??? Taky by mne zajimalo jak jako hrac muzu ovlivnit sestreleni ufa v te minihre to jsem moc nepochopil, diky za odpoved.
      • Zbrane jsou klasicke, ktere mas na zacatku. Pak je tam laser a po nem plasma, kterou maji alieni od zacatku. To je vse.
        Psionicke zbrane nejsou, ale je to dovednost kterou zistakoji 3 tvoji vojaci.
        Alienu je docela dost: Sectoid, Thin Man, Floater (2 verze - rozdil v HP), Chrysalid (+ zombie), Muton (2 verze - rozdil v HP), Berserker, Cyberdisc, Drone, Outsider, Sectopod, Ethereal (+ zaverecny boss - vice HP)
        Souboj s ufem muzes ovlivnit predmetama, ktere vyrobis. Jsou na jedno pouzit (trefi dve nasledujici strely, uhne dve strely, a pak je tam jeste jeden). Ale maji jen maly vliv. Hlavni je zbran a stihacka (zakladni nebo ta co se musi vynaleznout a vyrobit).
        • Diky za info, jeste tomu dam sanci :-)
    • Taky bych to tak videl. Je to dobra hra, ale k puvodnimu ufo to ma daleko.
      Malo veci na vyzkum. Laboratore a vyrobny jsou na nic. Vyroba je divna (1 satelit = 20 dnu, 10 satelitu = 20 dnu). Globlani strategie na me pusobi jen jako nejaka zasterka, ktera me kazdych x dnu da taktickou misi.
      Kombat me prekvapil, zruseni TU bylo dobre rozhodnuti a nikdy bych to necekal. UI a kemara jsou strasne. Inventar a vlastnosti vojaka, totalne zjednodusene. Strom skillu je dobry, ale zelenaci pak namaji moc moznosti co mohou udelat. Kombat je hodne o stesti. Kdyz hraji iron man, tak jsme zjistil, ze spoleham prevazne na hloupost AI. Misto vystrelu ho prinutim at stravi tah pohybem a nemuze mne pak nikoho zabit.
    • Killere přečti si můj příspěvek. Já mám s misema přesně opačný problém. Jedu jednu za druhou.
      • Aha, tak to je zajimave. Jak rikam, jedu uz druhou hru, prvni normal, nyni classic a misi je dost malo. Mozna dali nahodu i do tohoto.
    • Je to cele takove podezrele.... pockej 85% je prece 85%. To jako hra na vyssich obtiznostech podvadi? :D
      • Pisu 85% a vice. A ano, kdyz vojak mine pri sanci 100%, tak opravdu nevim, co si mam myslet.
    • Hram tiez na classic , ale nemam dojem, ze by emzaci mali nejaku supermusku. Jasne trafia obcas aj cez fullcover , ale to je dan za dvojtahovy system, tahove hry vzdy simuluju realtime, cize je to vlastne simulacia ze obaja po sebe strielate vyklananim z krytu. S AP by sa to nestavalo. Chyba mi blind fire, hlavne ked by som chcel trafit tie vybuchujuce auta a vyuzit to ako takticku vyhodu. Pravdu mas s UFO, cele to zostrelovanie je hrozne divne , a dost nudne. Ufo sa objavi naozaj iba obcas, zostreluje sa prilis lahko aj so zakladnym stihacom, rozmyslam na co su v hre 4 miesta v kazdom hangari, ked aj tie najsilnejsie ufa vydrzia mozno utok jedneho a aj po uplnom poskodeni je istota, ze kym sa opravi dalsie ufo sa urcite neobjavi ;-)
      • Zayl
        Cože? Chci tě vidět jak sestřelíš normální large ufo s avalanche interceptorem. Nedej bože ty silnější.
        • No kedze UF je tak strasne malo, a vacsie su az na konci hry tak v podstate celu si vystacis so zakladnym stihacom + lepsia zbran, a to som nevyuzil ani tie tmp boosty. Kym prislo large uz som ten jeden firestorm mal.
          • kostejnesmrtelny
            Mně přišla vlna středních a větších UFO někdy ve čtvrtým/pátým měsíci hry. Na jedno velký jsem se odvážil a utratil jsem na něm tři interceptory s avalanchema a defensivním boostem a stejně jsem ho nesundal. Takže to nebude až tak jednoduchý.
            • kostejnesmrtelny
              @ sektan navigator: a to bys ty měl vědět *1*
            • na large ufo staci jeden interceptor s phoenix cannonem ( classic )
            • No ja nevim, v okamziku, kdyz mate plasma gun na stihacky, tak opravdu staci ta zakladni stihacka s defense boosty. O tom nejsilnejsim delu ani nemluve. A ja bych take rad mel vlny ufo, ale proste tam nejsou. Jedno UFO mesicne je zhruba prumer :(
          • Zayl
            No to jednak není základní interceptor, ale interceptor s upgradem a navíc je to o náhodě. Máš hry kde potkáš skoro hned na začátku scanovací UFO s death laserem který sundá normální interceptor na dvě rány a dodgnout se mi povedl jen defense matrixem.

Máš pravdu v tom že ten UFO hunting je odfláknutý a navíc hodně o tom kolik zrovna hra napočítá na RNG.
  • Hra dobrá, ale tí ktorý hrali orginal z pred 20 rokov pocitujú istú frustráciu

teda aspon ja ju pocitujem, strašne vela vecí mi tam chýba, ktoré v hre čo zaberala 5 000 krat menej boli a boli ovela lepšie spracovane. Tento Xcom je len o misiach, správa základni je tam uplne plocho vágno zbytočná. Chbýba mi ta euforia z budovania, nakupovania zbraní, delenie vedcov na vyskumi, vobec ekonomika , tu to je ale je to ovela plochšie - "jednoduchšie" akoby vo firaxis predpokladali že ludia su idioti a nezvládli by to.

strašne ma štve akým sposobom riešia obťiažnosť, = obmedzením mojich možností. 4/6 vojaci na bojisku. uplná vtákovina a ešte k tomu max 1 raketa mat 1x granát.. kde je moznosť zobrat si zbrat od padleho vojaka, a ked si spomeniem ako som v Xcom 2 z emzackej zakladne na chrbte vynašal omraceneho kraba navigatora tak mam naval nostalgie a tato hra mi ho nie a nie usopkojiť

dobrá hra, ale nie pre tých čo hrali orginál
    • Kein
      Nový XCOM se mi sice líbí, ale souhlasím s tebou, ten starý byl o mnoho promakanější.
    • rancor1223
      Absolutní souhlas. Vzpomínám si, jak tu někdo před vydáním vykřikoval, že možnost sbírání munice od padlých je úplně k h*vnu. No nevím, já bych tuto možnost využil snad v každé druhé misi.
      Stejnětak základna. Sice hezká, ale úplně o ničem. A ještě neprakticky široká (mám 22" monitor, s nějakou 27" by se mi tam snad vešla celá). Jinak mi neuvěřitelně vadí ten interkom, který na mě pořád ječí ať jdu někam (a to si myslím, že tutorial jsem dokončil).
      Tutorial jsem taky málem nerozdejchal. Počítal jsem s tím, že ho asi potřebovat nebudu, ale pro jistotu jsem si ho pustil a to utrpení, kdy jsem se jím musel řídit snad 3 hodiny bylo neuvěřitelné. Ale stěžování si na úvod Borderlands 2 mě přešlo, to ano...

A ještě mám jeden problém, který jsem nikde zmíněný neviděl. Fakt mě to s*re.
      V původním XCOMu (proč originálu vůbec říkáme XCOM? *1* Vždyť v Evropě se to jmenuje UFO, ne?) v tahové mapě, když jsem poslal vojáka za nějaký plůtek a dal zakleknout, byla to jedna z nejlepších variant krytí. Ale nebylo to krytí v pravém slovasmyslu. Voják klečel a metr před ním byl třeba plot (ten nízký). Když cizák vystřelil, viděl jsem jak střela přeletěla zídku a trefila vojáka do hlavy. V novém XCOMu leží voják v krytí, nekouká mu ani rukáv (ano koukám na vás, pravidla airsoftu/paintballu *15*), cizák vystřelí a dá hit. WTF? Ano občas tam voják načuhuje, ale ne vždy a děje se mi to pořád. V jednom kuse mi vojáky zabíjí přes krytí. Krytí funguje naprosto stejně jako v originálním UFO EU - žádné není. Stojím za zdí, bum, voják dole, zeď stojí, Jak? F*ck logic. Jde mi vlastně jen o tu vizualizaci samotného krytí. Podle mě to teď jen vypadá nesmyslně a nespravedlivě.

Takže souhlas, dobrá hra, ale ne pro ty, kteří milují originál.
      • Shania
        Protoze nechapes herni mechanismy, kryt jen zvysuje obranu vojaka z urciteho uhlu, nedává mu to imunitu. Kdyby jsi imunitu mel, tak budes donucen utocit na kazdeho emzaka z boku.
        • rancor1223
          Ale vždyť píšu, že mi vadí jen ta vizualizace. Princip chápu, funguje to stejně jako v originále. Ale zrovna za pevnou zdí už mě několikrát taky dostali, což hovadina je.
    • ono je teď moderní zjednodušovat, to se děje normálně u většiny her
    • Coffin.Corner
      Absolutně nemůžu souhlasit, že správa základny je plochá a o ničem. Naopak, je tady mnohem větší provázanost a všechno souvisí se vším. Stavbu jednotlivých zařízení neovlivňuje jen (ne)dostatek financí, ale i energetické nároky, materiál a živá síla. To samé platí pro vynalézání a výrobu. Prostě, jak v recenzi uvádí Pavel, člověk je pořád v presu a pořád má pocit že se nedostává zdrojů, nebo že nějaký směr zanedbává.
      Jsem velký fanoušek původních X-COMů, do dneška je hraji, ale musím uznat že správa základny je lepší a zábavnější tady.
      A co se týče bitev, takové potěšení z dobře provedených taktických hrátek jsem naposledy prožíval snad jen u Jagged Alliance2..
      Výborná hra, i pro ty co hráli originál.
      • Ten prídavok potreby energie je fajn, to beriem. Ale npr potreba X inžinierov na začatie výrobi z toho ma ide poraziť, teda najme z faktu že si ich ako organizacia ktora ma zachraniť svet nemôžem najať, do frasa jak že nie, vyvážim chlapíka zlatom a že by neprišiel? Tak diamantmi.. tu ale nie, vedci deto, počet fragmentov na zacatie vyskumu chápem, ma to istu logiku i ked by to malo skor predlžovať výskum /davať šancu na zlyhanie. Alebo že možem skumať/vyrábať len jednu vec naraz. prečo to nemôžem deliť ? Kde je zmysel? len stupidne obmedzenie. Nákup a predaj zbraní, no nakupiť si nemožem nič, lebo všetkého mam nekonečno What a hell.. tak technikov nemožem najať ale zbraní mi sypú kominom že ich nemam kam ukladať. Nehovoriac o tom, že tych zbraní bolo pred 20 rokmi viac,

alebo municia, tiež nekonečno... to bol dosť rozhodujuci prvok a pocit z toho že nebudem strielať daavkov jak blazon lebo mam už len jeden zasobník a inak už len obračovač = samovražda. A vôbec strielanie dávkou alebo ine druhy strielania - tá vlastnosti pri špecializovaní sa vojaka je fajn, ale i tak mi to chýba prečo jeden tah = 1 výstrel ? Alebo kolko vlastnosti vojaci mali v Xcom 2 tu vobec nepocitujem že by nejake mali. Absolutne nemam pocit že sniper ktorý ma presnost 86 mieri presnejšie ako posledný funebrák s medikitom, možno ano ale rozdiel som si vobec nevšimol.

A to skupinovanie nepriatelov to je dalšia kapitola sama o sebe, rozmýšlam nad tým ako chodiť aby som nenarazil na inu skupinu kím jednu nevystrielam a nie ako ich všetkých vystrielať, pertože ak by sa hýbali naraz všetci tak by sa to nedalo a to mi príde ako že nevedeli ako to spravit aby to bolo hratelné tak to vyriešili tym najmenej nárocným sposobom na kodenie ale najdebilnejšie pre hráča
    • Na jednu stranu tě chápu. Ale zase musíš chápat i vývojáře. Vem si,že kdyby udělali starou dobrou XCOMovku akorát do téhle grafiky třeba. Tak by si to nejspíš tolik lidí nekoupilo. Lidi jsou v téhle dobře línější (většina) a nebaví je tolik přemýšlet u her. Já bych taky ocenil větší rozmanitost map,výzkumu,budování základny a další věci.
      Psal jsem to už jinde v komentáři a doufám,že časem udělají Datadisk (ne DLC) nebo další díl,který bude více promakanější a detailnější co se týče toho co tu píšeš. Ale tím co se líbí menšině se nezavdečíš většině.

Jinak FIRAXIS před vydáním řeklo,že bude podporovat mody. Už i nějaké jsou,ale hra je venku chvíli,takže není zatím moc o co stát.
      Zde je odkaz na stránku s mody: http://xcom.nexusmods.com/mods/categories/
      • Starej dobrej Spellcross, sice to nema absolutne nic s Xcomem spolecneho, ale ze by ho nekdo prekonal ? Jinak ke hre hraju ji me se docela libi. Nemuzu srovnavat s orginalem i kdyz asi si ho na steamu poridim a vyzkousim. Hra neni spatna, po dlouhe dobe pekna tahovka, ale obavam se ze to za chvilu omrzi. Prijde mi to trosku zjednoduseny, ale to je u vsech her. S tou zakladnou mate pravdu. Spousta veci by se dala vysperkovat k dokonalosti. Ale hral by to nekdo ? Mozna jen fanousci a to si dneska asi studio nemuze dovolit. Je potreba delat hry pro masu. Problem je ze dneska penize hejbou svetem... skoda.
      • walltar
        Tak jestli hra podporuje mody tak se třeba časem dočkáme i Opravdového Xcomu ....
  • V podstate je to dost zjednoduseny oproti puvodnimu ufu nebo apocalypse, ale zase mise jsou zabavnejsi. Skoda, ze abductions prostredi se negeneruje a mapy by mohly byt vetsi. Cekal jsem i rozvinutejsi popis technologii a emzaku. Jinak ale atmosfera vyborna, zvlast hudba je skvela, jen ti emzaci mohli vypadat malinko hroziveji. Jeste bych si nakonec postezoval na konzoloidni ovladani, ale to uz je dneska skoro standard.
    Urcite me to ale prijemne prekvapilo, cekal jsem nejakou fallout3/gears of war mix kasi, ale evidentne to delali lidi, co maji uctu ke starym x-com hram a nakrocili spravnym smerem.
    V dnesni dobe si myslim, ze tahle hra si koupi zaslouzi.
    • Já jsem za to konzoloidní ovládání velice rád. Konečně strategie kterou mohu hrát z gauče na TV a ne u stolu na monitoru :) A teď v zimě hezky pod dekou a s hrnkem čaje se slivovicí :) Značka ideál :D Proto jsem nevájal a utratil 730Kč v předobjednávce a mám to doma ...
    • Naprostej souhlas.
  • Je to chytlavý..já se kvuli tomu chytil i s přítelkyní:).....rychle u toho utíká čas a po nějaký době hraní, když se člověk odprostí od toho, že se to jmenuje xcom, tak je to dost návyková záležitost. K vojákům si člověk udělá rychle vztah, boje jsou zábavný, i když aktivování soupeřů a takovej celkovej pocit předpřipravenosti bojů, ač tomu tak není, v člověku zůstává. Není to takový piplání s každým krokem jako ve starým, ale vlastní druh zábavnosti to má taky. Změny na globu mi přišli spíš k horšímu(at čas,tak boje). Co se týče jedný základny, tak je to menší problém než se původně zdálo. Graficky mi to v pohybu taky vadilo mín než v teorii, i když se těším na to jesti výjde mod ve kterým budou zbraně tak nějak zrealističtěný(je to vůbec slovo?.)). Ovládání myší a klavesnicí vadí jen při raketách a granátech, ale nic co by nešlo vychytat. Celkově spokojenost. Na rozpitvání by to chtělo asi jinou formu než jen komentář v diskuzi;).
    • Me neskutecne stve ze jednotlive mise neodpovidaji casu na globu! pristanu ve dne, zacnu hrat a noc. Pritom si nemyslim ze by to mel byt pro vyvojare az tak zasadni problem tuto mechaniku do map implementovat, jde preci jen osvetleni ktere je vicemene dynamicke. Kdyz uz opustili od generovani map a maji je prepripravene (nebo alespon mohli udelat mapy ve 3 variantach - noc, den, rozbresk). Skoda, stejne tak vyroba sla urcite vic poladit. To ze se mi neustale prepinaji skiny vojaku pri navratu z marodky... to je uz jen tresnicka na dortu. Jinak ale prekvapive spokojenost je to navykove jako driv.
      • Ten skin se změní jen když si nastavoval vojáka až před misí, když to zmeníš ve view soldiers v barracs, tak se vrátí z marodky nastavenej;). Jinak celkově ten globe je na prd. Vůbec na něm nemám pocit času a jde o to jen si zapnout další misi. V původním bylo skvělý, když člověk sledoval planetu a čekal co se kde stane..občas ho to zahltilo obšas měl klid. Tady žadnej terror není osamocenej a vždycky musís volit apod. V tomhle udělali velkej krok zpátky. Letecký boje jsou taky spíš nuda.
    • Kein
      Že je to tak chytlavý je podle mně hlavně proto, že mise jsou krátké a rychlé a je jich hodně takže člověk chce pořád další a další a má pocit že postupuje. Mě tohle vyhovuje víc, než aby se jedna mise táhla půl dne, neměl bych takový pocit pokroku.
      • velký ufa a základny si vemou svou porci času, i když mě štve, že to dost linearně narůstá.
  • BoB.2
    Teda vy ty videorecenze sypete jednu za druhou a jedna lepší než druhá diky. *2*
  • Ja bych snad jen zminil ze me obcas stve jak mi casto bere hra kameru z ruky a vypnout to nejde ale jinak se musim Firaxisu omluvit. Fakt jsem cekal ze to bude fiasko a vysledek je proste vybornej i pres tu infantilne baculatou grafiku :D
    • action camera jde vypnout v nastaveni! ;)
      • Akcni kameru mam samozrejme vypnutou... to je opravdu priserna funkce. Ale stejne ti tu kameru veme a prehraje animacku kdyz narazis na novy mimozemstany, zaslechnes zvuk atp.
        • a nakonec i kdyz stridas jednotlive vojaky tak na ne najizdi focus, pozdeji s 6 vojaky pri delsich presunech celkem otravne, ale porad nic zasadniho
  • Zjednoduseni oproti puvodnimu XCOMu by se to obeslo dnes jen tezko. Puvodni XCOM jsou HC tahovky. Je to tak u vsech remaku nebo nastupcich 10-20 let starych hernich serii. Fallout, Deus Ex, FPS vseho druhu........ Dnes je hrani velky byznis, toci se v nem miliardy a hracu uz nejsou miliony ale stovky milionu. Cim drive si tohle clovek uvedomi a zvykne si na to tim lepe pro nej. Ostatne ty puvodni XCOM a Spellcross a dalsi prece nikomu nikdo nebere a zustanou HC uz naveky.
  • Jason_dinAlt
    Kamarád, co také hraje mi doporučil IronMan mód. Jak jistě víte, je vestavěný přímo ve hře a spočívá v tom, že není možnost dávat "Load" hry. Takže když jdete do mise, tak jednou mrtvej paňák už je definitivně kaput.
    Rozhodně to takto prohlubuje zážitek z hraní. Výboenej adrenalin, kdy třeba vstupujete do "very hard" mise s úplnými nováčky, protože zkušení pardálové si válej šunky na ošetřovně. Zkuste si to sami. Poté co se seznámíte s herními mechanismi, zkuste rozjet hru znovu s IronManem ;p)
    • Skvela rada u hry, ktera ma bugy. Takze pak mas jeden nepouzitelny save a muzes zacit znova. Opravdu nechapu lidi, co si daji takovyto mod u cerstve vydane hry a pak jdou brecet na ofiko fora.
      • Nejspíš tam nějaké bugy jsou, ale nějaké vážnější jsem teda nezaznamenal. Jo občas když je cutscena,tak je mimozemšťan trochu ve zdi nebo místo aby měl sniper v ruce pistoli a střílel,tak má pořád sniperku ale zvuk a střelba jde jakože z pistole :D ale nic význameného jsem zatím opravdu nenašel
      • Bugy tam žádný nejsou, nelži. Mám dohráno a žádnej problém. Jdu to rozjet znovu. *7*
        • Jason_dinAlt
          Existuje takové novodobé pořekadlo, které říká: Každý program má alespoň jeden bug. :o)
          • souhlas.. a kdyz ho vyresis, je tam porad alespon jeden ;)
        • walltar
          Tohle si myslel vážně, nebo jsi úplnej analfabet co se PC týče?
      • Jason_dinAlt
        Ať si každý pochopitelně rozjede hru jak mu nejvíc vyhovuje. Jen jsem chtěl upozornit na to, že IronMan je "jako fakt dobrej".
        Bugů ve hrách je hromada a možná i trochu víc, ale osobně si nevybavuji žádnou hru, kde bych kvůli nějakýmu bugu hledal jednu ze starších pozici abych mohl pokračovat ve hře.
        Každopádně tímto potcrzuji, že nějakou dobu hrajeme a nemáme ani "jeden nepoužitý save".
        Takže zatím maluješ čerta na zeď.
        Ale jinak souhlasím. Také nechápu lidi, co "chodí brečet na fóra".
        Zpráva pro ostatní: Nebuďte pesimisti a jděte do toho ;o)
  • Hra je sice vyborna, az na par bugov, ktore sa casom vyliecia, len by som ocakaval trochu dlhsiu hernu dobu.. ked sa clovek konecne do toho dostane, hra konci...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit