Přejít na výpis diskuzí
XCOM: Enemy Unknown - videorecenze
15.10.2012 | Pavel Dobrovský
214 příspěvků
-
Rád bych se podíval na na jakoukoliv videorecenzi, ale vaše video technologie nejen že odmítá fungovat ve firefoxu, ale i v IE, což jsem zažil poprvé. Asi mám smůlu.
-
Já nešťastník jsem si XCOM taky pořídil, abych zjistil, že i na normál dostanu na frak. :D Jinak kamera mě štve hodně při hodu granátu.Taky se mi stává, že chci poslat vojáka do budovy a on vyleze na střechu, kde ho odstřelí nebo se mi zobrazí, že bude krytý, ale když doběhne, tak stojí mimo kryt. :D Taky jsem nepochopil zabití přes betonovou stěnu, stěnu ufa, přes korbu dodávky atd. Jinak potěšilo, že i na šest let staré mašině se vše hýbe a loaduje neuvěřitelně rychle.Budu tomu muset dát více času.
-
-
Ja ty granaty vetsinou resim rotaci pohledu - kdyz je hazis jakoby do strany a ne nahoru/dolu, tak se miri lip.
-
taky sem se vtipne schoval za stenu ufa a myslel si, kdovijak nejsem v bezpeci, pak mi blbej malej emzak s nafouknutou hlavou ustrelil celou stenu, za kterou se vojak krcil a druhej mu poslal smrtici davku... ta hra se s clovekem moc nemazli (na classic obtiznost), musel sem to jakozto zacinajici hrac xcomu zmenit na normal, protoze jinak to byl fakt spis silenej stres... zadny prachy/ spousta tuhych nepratel a neucinny zbrane kuli nedostatku casu na vyzkumy. tezsi obtiznost a iron man mod je fakt pro masochisty
-
Scrollovacim koleckem menis vysku ve ktere operujes. Kdyz to udelas spravne tak se ti to s tou strechou nemuze stat. Co se krytu tyce tak jen snizuje pravdepodobnost ze te zasahnou ale zasahnout te porad muzou.
-
-
Možná už to tu někdo napsal, ale existují modifikace, jež ve hře odemikají věci, jež byly kvůli konzolím a obtížnosti vypnuty. Namísto výběru ze tří misí se vám oběví na radarech (máteli je nad danou zemí) UFO a podle sestřelení (nesestřelení) se vám zpřístupní klasické mise či crashsite. Takže místo jedné ze tří máte mise 3. Hru to značně prodlužuje a minimálně zprvu znáročňuje. Nesestřelená UFO zýší paniku, komanda musí dát více misí v těsném sledu apod. Je třeba více taktizovat, ale zase je více dostupných surovin....
-
Předem, UFO:EU pamatuju a hrál jsem ho. Teď ale k tomu novýmu.
Co mě nehorázně sere je, že i když všechno nakrásně vyzkoumám, nemůžu to vyrobit, protože nemám DOSTATEK inženýrů. Prostitutka co je to za logiku? Neštvalo by mě to tak, kdyby se s tím dalo něco dělat, jenže já musim jako trotl čekat, než se namane nějaká mise, kde se mi uráčí za odměnu nabídnout čtyři (sakra proč čtyři?!, včechno je odstupňovaný 5,10,15) takže jich po úspěšné misi nebudu mít beztak dostatek. Celá výroba je postavená úplně na hlavu. Instantní výroba a z toho plynoucí mechanika. Kravina.
K taktické části. To balíčkování nepřátel je nepřirozený. Mám pocit, jako bych hrál nějaký tupý FPSko, kde je všechno naskriptovaný. Nehledě na to, že se tenhle systém může oboustraně využívat. Nikdo vás nepřekvapí z boku, tudíž se na "balíček" můžete připravit a může to trvat kolik kol chcete (oni se prostě nehnou). To znamená, že můžete na "balíček" jit s celým týmem a obávám se, že to v pozdějších fázích hry bude na vyšší obtížnost nutnost. Prostě nenechat nepřítele hrát jediný kolo. U "balíčků" je děsná sranda potkat v nepřátelský lodi balíček tří Chrissalidů. Tohle se nedá vyhrát, jen minimalizovat ztráty.
Tím navážu na další problém, který mám podle ohlasů asi jenom já. Hraju na NORMAL a emzáci mě minou jen velice vyjímečně. To znamená že čím dál tím víc přemýšlím stylem 1 emzák za 1 kolo = 2-5 dní na marodce. Kryt nekryt.
Kryt nekryt, někdo to tu už konstatoval, že ani fullcover není nic platný. Kryt můžou odstřelit, mě se stává i to, že mě stejně přes fullcover zasáhnou rovnou vojáka.
Na to navazuje další problém. Sakra jak mám vědět/vidět/odhadovat, jestli na mě bude moct ten emzák střílet nebo ně? To střílení přez zdi je úplně uaaaaaaahhhh!!
Další neprůhledný mechanismus vidím ve zdraví vojáků. Čekal jsem, že brnění přidá rezistenci, ono ale přidává životy. WTF? Nehledě na to, že lehce zraněný vojáky mi to na konci mise NĚKDY vyhodnotí jako zdravé. Nevím podle jaké logiky (hod kostkou?). V mém případě tedy tento herní mechanismus pouze zvětšuje šanci, že voják nepadne po prvním zásahu. Zato si to hezky odleží.
A úplně na závěr, je normální na NORMAL obtížnost, že lítám na mise v průměru jednou za dva až tři dny? Začíná to být docela otrava, protože vývoj se ani za týden nikam nehne a já tak jedu jednu misi za druhou pořát se stejnou výbavou, ale různejma lidma (dle toho jak mi koho zraněj). -
-
"mise v průměru jednou za dva až tři dny"?? To se teda máš, já většinou na misi čekám 6-10 dní a tak mám často nedostatek surovin (alloys, weapon fragments atd.), protože je nemám z čeho získat.
A ani po 15 hodinách hraní se to nezměnilo *7* Průměrné čekání na misi bych odhadnul tak 8 dní. A taktéž hraju na Normal -
-
Včera jsem vyzkoumal dvě mrtvoly (každá po dni) a Ellerium (4dny) a za tu dobu jsem dal tři mise (volitelnou, únosy a sestřelený ufo). A to jenom co si pamatuju, protože sem začínal už v nějaký misi se sestřelenym velkym ufem a ažpo něm jsem dával vyzkoumat ty emzáky. Prostě masakr.
-
Suroviny si můžeš nakoupit v Grey marketu.Situation room.Já jakožto odbojný Afričan mám dostatek kreditů, tak nakupuji v Grey marketu. :D
-
-
Už jsi mě zaskočil a chtěl jsem jásat, ale pak jsem si všiml, že jsi to už vyvrátil :-( .. no ale aspoň si nemusím nadávat do nevšímavých debilů, když tam ta možnost opravdu není :)
-
-
Taky ve mě hrklo jak ve starých kukačkách *1* Jinak ta situace, kdy se zbraně emzáků neustále rozbíjejí při každém zabití, zatímco na mrtvém vojákovi zůstane výbava komplet, je směšná. Za celou dobu se mi povedlo získat jen jedinou, nepoškozenou Plasma rifle, kterou jsem mohl použít
-
-
To je vlastně pravda. Teď mi došlo že ta zbraň byla od jediného živého Sectoida kterého jsem chytil nad plán. :)
-
Tak ono sa daju zbierat len treba stunovat, co je asi najnebezpecnejsia cinnost. Bez load save na ironmanovi je to prilis nebezpecne a neoplati sa to ;-)
-
Pokud emzáka chytneš živýho, zbraň je tvoje. Jinej způsob asi není a nebude, leda nějakej výzkum, kterej by zabránil zničení zbraně po zabití majitele.
-
-
-
Tam jde i nakupovat?! UPS!! *7*
-
-
A tak se omlouvám za desinformaci.Já jsem zkoušel jeden mini mod a tam bylo přepnutí i na buy. V originálu je tam jak teď koukám jen sell. Hlavně v modu měla být méně neposlušná kamera, ale spíš to bylo horší a taky to schazovalo hru :D
-
-
-
-
Tiež mám pocit, že ohľadom armoru bol systém v originálnom XCOMe lepší. Celkovo okolo zdravia. Lekárničky mali okrem liečenia aj možnosť použitia stimulantov a liekov proti bolesti. Okrem toho, bolo vidieť do ktorej časti tela vojak dostal zásah a lekárnička slúžila len na zastavenie krvácania, resp. aby vojak misiu prežil.
Tu by to však nefungovalo, pretože všetko je postavené na krytoch a vpodstate aj nevyhnutnosti, že vojaka trafia. EMZaci sa vyskytujú v balíčkoch po ceste, čo hru urýchľuje pretože ich netreba naháňať po mape a hľadať posledného ukrytého v skrini. Na druhú stranu, mám z toho pocit koridoru.
Btw, nestažuj sa. V starom XCOMe sa stávalo, že bolo treba lietať jeden deň aj viacero misiíi. A to tu ešte zjednodušili, pretože nočné misie sú len iné nasvietenie a netreba nosiť svetlice aby vojak niečo videl. :-)) -
-
No jooo, ale v UFU sem z toho měl tak nějak větší radost. Vyčistit za jeden den takovýho svinstva, to sem si pak pěkně oprášil ruce a v duchu proneslu "Job Done." :) A hlavně sem věděl, že si daji na dalších 14 dní pokoj a nebo je prostě budu sestřelovat nad vodou (body k dobru si za to nějaký taky dostal).
Tady vím, že udělám misi, v USA a Brazílii se zvedne už tak dost vysoká panika a čína mi pošle čtyři inži, který mi sice nepomůžou, ale za další takovou misi si už konečně budu moc vyrobit nějakou novou bambitku. Nebo taky ne, protože budu muset udržovat klid někde, kde to bude potřeba víc, což oddálí výrobu a další kus. A tak dokola.
-
-
Ad inženýři: můžeš stavět workshopy, ty ti inženýry taky přidávaj.
Ad skupinky MZáků: jo, je to trochu divný. Už se mi teda párkrát stalo, že MZáci přepadli mě a ne naopak, ale spočet bych to na prstech jedný ruky čerstvě prošlý cirkulárkou. Určitej pohyb tam je, ale minimální.
Ad miss MZáků: nemůžu potvrdit, míjejí zhruba ve třetině až čtvrtině případů (čili asi jako já) a vcelku logicky (úměrně podle vzdálenosti). Hraju taky Normal. Full cover je platný, snižuje šanci na zásah. Řekl bych, že máš spíš prostě smůlu *4*. Střílení přes zdi je na houno, o tom žádná, ale dá se to naučit a pak s tím pracovat. Kazí to ovšem dost dojem.
Ad brnění a jeho efekty: to je podle mě spíš plus. Skeleton armor dává bonus k obraně (zvyšuje šanci na miss), jinak je to zatím všechno o životech navíc. Je to přehlednější a neřeší se přesně jak píšeš, žádný házení kostkou, takže se u toho míň navztekám.
Ad četnost misí: jak jsem napsal, hraju taky na Normal a i po cca 7 měsících mám tak tři až čtyři mise měsíčně. Asi jsi je nasral *1* -
-
Nepopírám že sem velkej smolař (viz. nick). *16*
S těma workshopama si nějak nejsem jistej. Oni asi přidávají inži, ale zároveň pro jejich stavbu už potřebuješ určitej počet inženýrů mít. Každopádně to napíšu asi takhle. Začínal jsem v Evropě a v podstatě od začátku mám ukrutně málo inženýrů a né a né se k nějakým dostat a to už jsem asi ve třetím měsíci (hry *15* ). Fakt mě štve, že Carapace Armour (nebo jak se to jmenuje) jsem v podstatě vyrobil až nyní (po dvou měsících od vynalezení).
-
-
Hele stim ze se nehnou to neni vubec pravda. Jeden priklad za vsechny - Ja mel jednu misi kde na me hned v po prvnim tahu kdy jsem nikoho jsem neobjevil vyritilo 9 mutonu a jeden bersekr a ne z jednoho smeru. Totalni masakr a jak jinak fail mise:)
-
-
Toto je spíš bug... classic už sem si prošel a vim že se hybe maximálně jeden pack v terror misi.
Pokud oni tebe předtím neviděli, budou tám stát jak lemry do nekonečna, což mam odzkoušeno za pomoci ghost armoru.
JEDNOU se mi však stalo, že se na mě naspawnovaly asi 3 packy.
A teď když nad tim uvažuju, v jeden z misi na impossible se na mě naspawnovali floateři.
Každopadně rada nad zlato - ukladat, loadovat! -
-
Já zkusil hned první misi na Impossible, zůstal jsem na místě a za 3 tahy mě našla skupinka šedivejch. Takže pohybovat se dovedou (a vidět mě nemohli, pokud nemají několikrát větší dohled než já).
-
-
Tak promiň, ale tohle se mi ještě nestalo a dle tvýho popisu to vidím spíš než na úmysl hry na chybu při generování "balíčků", kde je to prostě náhodně prsklo moc blízko Skyrangeru. To že to byl masakr si umim představit. :)
-
-
No ja na classic takovych situaci zazil dost kdy potkas jak rikas balicek. Kdyz jim das poradne pokourit a prezije jen jeden z balicku tak to proste kolikrat zabalil a zmizel ve FOW aby se o dve kola pozdeji objevil s kamaradama z boku:) Nebo a na to nezapomenu jak sem sem honil utikajiciho Elite mutota. Asi tri kola sem ho pronasledoval do nitra mimozemsky lodi, (mel jsem pocit z toho divnej pocit) a samozrejme jsem tupe vbehl do pasti kde byl balicek sectopoda:) Jinak jak jsi psal vyse s tim coverem tak na classic se me delo preste to samy cover necover samej crit a papapampala man down.
-
-
To s tím Elitem....no to sis prostě vykoledoval sám. :) Je pravda, že si občas přivolávají pomoc, ale nikdy jsem si nevšiml, že by jim nějaká přišla.
-
-
-
-
-
Inventař nechybí, novy tahový systém je idealní, hra velmi zábavná a návyková, za mě 85% rozhodně nelituju vynaloženych peněz. Pár věcí co mě serou/udivujou:
Chtěl bych tvrdý zámek pater, ne že sem ve třetím patře a myš přeskakuje někam dolů.
Hodit granát nebo raketa (myší) je taky chaoticke.
10 enginerů dokáže udělat 10 věcí 10 dní, ale 9 enginerů nedokáže tento předmět zkonstruovat vůbec, wtf? Vyzkum není moc rozsáhlý, ale aspoň počet vědců ovlivňuje dobu a nedokáže makat na X vecech naráz.
Nemužeme zvolit povolani vojaka... ale mužu uložit hru těsně před povyšenim a loadovat dokud nedostanou povolani, jake se mi libi. Stejně odměny za mimořadne ukoly. Tohle je trochu k smichu. *8* -
-
Království za zámek úrovně kamery *9* . V současné podobě je (doslova) k vzteku *10*
-
-
Nikdy by som neveril ze budem hrat strategiu na PC s XBOXovym ovladacom. T ovladanie je perfektne a ziadne chyby urovne nie su. Odporucam zainvestovat do ovladaca a bude to bez problemov.
-
-
Abych jenom nenadával. Inventář mi taky nijak moc nechybí. S kamerou jsem si ale včera taky užil svý a řešitelný je to jenom otáčením kamery. Bylo to peklo. Jo Inženýři...tohle bych chápal spíš u výzkumníků (přecijen mezi 10ti výzkůmníky ještě nemusí být borec, který rozumí tomu co zrovna na daný výzkum potřebují). Inženýr je ale greesmonkey s titulem, který podle výkresů za podpory výzkumníků postaví cokoli, ale bude to prostě trvat dýl.
Z tohohle důvodu se zdá, že je rozumnější brát na misích Inženýry. Výzkum bude trvat dýl, ale pojede. Pokud nemáte Inži, to krásný brňko který by tak strašně slušelo vašim na kaši rozstřílenym soldátům prostě nevyrobíte (nehledě na hromadu dalších neméně důležitých vecí).
-
-
No cakal som, ze to bude horsie, ale je to naozaj dobra hra. Zaklad toho engine je dobry, dokonca aj stavba zakladne je slusna, v niecom lepsia v niecom horsia ako original. Kedze je len jedna chybaju tie misie utokov na zakladne. Skoda len ze v tom engine, kde sa vojaci kryju, vyliezaju po rebrikoch, preskakuju oknami atd. nie je povodny system s AP a inventarom a dalsimi x moznostami, ktore tuna kvoli zjednoduseniu absentuju. Co sa zatial neoplati hrat , aspon na PC, je ironman mode, stava sa ze sa hra zasekne na AI tahu a nejde s tym nic urobit. Naozaj by ma zaujimalo ci bude niekto schopny dat impossible s ironmanom ;)
-
-
Hraju Classic Na Ironmana a nikdy se mi nestalo, že by se hra zasekla na UI a kdyby ano a schodíš ji i pře ctrl+alt+del, hra je uložená na posledním ukončení kola, takže max přijdeš o jeden tah, který musíš udělat znova (samo, pokud máš zapnuté auto-savy).
-
-
No jasne ze som ju zhodil, inak totiz vypnut nesla, a nepomohlo to. Po loade to iste..je to daky zombie mimo mojho pohladu a tym padom to nedokazem opravit tym, ze by som ho zabil. Kazdopadne vysiel patch tak mozno to uz bude opravene, skusim ked pridem domov.
-
-
Tak patch nevysiel, to ma len zmiatol ten dnesny uzasne aktualny clanok na eurogameri ;-) Problem stale zostava.
-
-
Potvrzuju, u mě taky bez problému. Při jednom průserovým výsadku (uvítací delegace asi sedmi chrysalidů mezi spoustou civilistů) jsem to zkoušel přechcat killnutím procesu, ale bylo mi to houby platný. Iron Man automaticky ukládá po tazích.
Skoro bych řekl, že Iron Man je jedinej správnej způsob jak hru hrát (a plně docenit), protože jinak bych cheatoval s loadováním jak zjednanej *1*
EDIT: Skvěle to popsal nějakej blogger tady:
http://hoopleton.com/omega-man/ -
-
Ironman jde "očůrat" :-)
-
-
Nechci to vědět *1*
-
-
Ani ti to neřeknu, ejdině, že by si mě tu na kolenou prosil a dělal smutné oči jako kocour ve Shrekovi. To by mohlo možná fungovat :-D
-
-
-
-
-
taky se me to na pc seklo.. treba pri double tap... vse se tvari ok jen nejde nic zvolit.. jako kdyby ui nedostalo informaci o skonceni predchozi akce..
-
-
To možná bude tím, že double tap jsou dvě střely za sebou a když vystřelíš první, tak hra čeká v tom tvém zaseklém modu, až vystřelíš druhou. Normálně ukonči kolo (pokud nemáš cíl, na který by si mohl vystřelit) a jedeš dál :-)
-
-
-
Kdy se začnou objevovat první módy nevíte někdo ??? nebo kdy a to vyjdou nástroje...
-
-
Mody uz jsou na nexusu. nejvetsi skoda je ze neni ificialne implementovany Secon Wawe oprions , ktery by z toho udelalo lepsi hru.Proc to tam nedali kdyz to tam vlastne je nechapu. Da se zprovoznit pomoci modifikace ale co to pak v realu udela se hrou nevim , kdyz se vyvojari nechali slyset ze to je neco s cim si jen tak pohravali.
http://forums.2kgames.com/showthread.php?150041-Do-quot-Second-Wave-quot-Settings-Even-Exist-Doesn-t-Look-Like-It -
-
No co jsem cetl, tak treba Marathon mod az tak nefunguje, neobjevi se klicovy prvek pro pokracovani v pribehu. To je mozna duvod, proc to tam nedali. Jednoduse to nestihli dodelat.
-
To je zajímavé.Otázka je jak píšeš.Zda to nenaruší nějaký balanc ve hře.I když možná to ten pravý balanc vyvolá :)
-
-
-
Dobrá hra...osobně jsem potěšen...souboje jsou zábavné a za těch pár hodin jsem narazil jen 1x na podobnou mapu (nějakej rozsekanej most), občas až moc chytrá kamera která zneviditelňuje vyšší patra a stěny dokáže fakt naštvat...(když vojáka stojícího na schodech v mezipatří místo do horního patra pošlete dolů nebo ke stěně která tam neni), trochu víc už zamrzí dění na globální mapě a výzkum...to první se dá přežít i když osobně si nemyslim, že systém tři abducation mise, z čehož si můžu vybrat jednu je šťastněj, ufony rozsekáte jak řešeto a soldáti se vrátěj s výrazem Duka v bordelu tak...se panika ve dvou zemích zvedla oproti vaší jedný úspěšný misi...to je takový trochu...na hlavu ale dá se to přežít...horší je to s tim výzkumem kterýho je oproti originálu tak 1/3 a to možná přehánim (český Aftershock v tomdle Xcom válcuje (nejlepší díl z CZ trilogie)), stavba základny je uspokojující...doufám, že hra bude přístupná "moderské" scéně která by měla možnost neuspokojivý stav výzkumu zvrátit, inventář nechybí, musíte se pořádně rozmějšlet co si kterej voják vezme, což přidává dost na taktice, dělaní si vojclů je taková samotná (zábavná) minihra...za mě tak 75% - 85% uvidim po druhym zahrání (což udělá obrázek o znovuhratelnosti)
-
-
K tomuhle ještě dodám. Je tam někde vidět o kolik se zvedne panika na kontinentě na který se vykašleš? Čekal jsem o jeden bod, ale tak to nefunguje. Jinak souhlasim, že tohle rozhodování se na kterou misi poletim je taky...ehm...trochu...obzvlášť když je tu Skyranger o dost rychlejší než v UFO:EU.
-
-
Jo...v situation room je taková přehledná tabulka...myslim že i po dané misi je to napsáno dole v logu...
-
-
Nene, já mám na mysli vědět tohle předem, abych měl podle čeho se rozhodnout, na kterou misi jít (když z toho udělali tak klíčovou věc). Oni napíšou že se zvedne panika, ale nevím o kolik, což je docela zásadní. Ještě se mi nepodařilo vypozorovat, zda to není dáno obtížností mise v daném regionu. :/
-
-
Jo tak to taky nevim...ale myslim, že ne...sice jsem to nehledal ale ani sem si toho nikde nevšiml...panic level u té mise je zobrazen ale to bude spíš -actual-
-
-
-
-
-
díky za recenzi, navnadilo.
-
no, hrál jsem všechny Ufa hned jak vyšly ( už od roku 1994 ). První díl je klasika. Dvojka graficky lepší, ale celkem nic novýho a terror lodí byl zdlouhavý a nudný. Trojka byla úplně jiná, dle mého názoru nejvíce propracovaná, ale konec hry už nebyl tak zábavný jak začátek. Série od Altaru nebyla vůbec špatná, Aftermatch - OK, Aftershock - takový nekonzistentní, Afterlight - asi nejlepší, i když s původním Ufo to má pramálo společného. UFO Extraterrestrials mě nějak vůbec nebaví, je to asi nejpřesnější remake, ale grafika se mi nelíbí a pohyby postav jsou mi protivný. No a tohle Ufo... jako není špatný, pohyb v bázi je celkem zajímavý, grafika pěkná, animace také, ale na můj vkus je to až moc moderní a ta kamera se mi prostě nelíbí, pocit z mise trošku ztísněný, volnost velmi malá, nevim no. Pro "mladší" hráče to asi nebude špatný, ale mě to nechytlo...
-
-
No super..takze kdyz bych tvuj prispevek sumarizoval..tak se ti vlastne zadne UFO nelibilo a libit nebude...:)
-
-
Ne, tvrdim ze vsechny dily si s chuti rad zahraju, i jsem je nekolikrat dohral, nektere mene, nektere vice, ale xcom extraterrestrial a toto nove ufo mi nic nerikaji a ani nemam chut to hrat - dohrat, natoz hrat znovu.
-
-