Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Neřekl bych to lépe.
  • To je zase jednou nicneříkající, stupidní a povrchní výrok. Jen absolutní masochisti, extrémní konzervativci a několik tragédů, kteří se snaží být zajímaví, tvrdí, že na grafice vůbec nezáleží. Většina sečtělých a hloubku hledajících rpg hráčů dobrou grafiku ocení, ale není pro ně ukazatelem kvality hry. To ten chlápek z Bethesdy reaguje na těch pár jednotlivců, nebo spíš (pravděpodobnější) vytrhává věci z kontextu a snaží se bejt zajímavej?

Nad grafikou si v Bethesdě klidně onanujte, ale snažte se neposrat to ostatní...
  • Nemluvě o tom, že autor toho výroku si sype popel na hlavu. Drtivá většina fanoušků, když ohlásili Skyrim, určitě nepřemýšleli nejvíc o tom, jak bude hra vypadat, ale jak se bude hrát. Myšlenky na grafiku jim vnuknula Bethesda sama, když vydala trailer očividně postavený na propagaci úžasné grafiky nového dílu. Styl "čím líp to bude vypadat, tím víc toho prodáme" je trochu mimo, i když nepopírám, že spousta lidí kupuje jen na základě toho, jak věci vypadají...
  • No rozhodně to auto vliv má, už z hlediska bezpečnosti. Problém je, že ten chytrý člověk obvykle potřebuje vypadat dobře a prezentovat se i autem.
    "dnes stejne vsechny neuveritelne hnusny" - s tím rozhodně nesouhlasím.
  • Jinými slovy. Technologická pokročilost grafiky je k ničemu, pokud je výsledek neuvěřitelný, mrtvý a sterilní a bez podmanivého kouzla.
  • Vidím ji jako styl, protože se nemusím omezovat tím, že ta a ta hra má hnusnou grafiku... Je mi jedno, jak moc detajlní má grafiku, když je gameplay naprosto nezajímavý. Crysis jsem si koupil a po hodině šla z disku, protože celá hra byla tak hrozně nezajímavá... Metro má skvělý grafický kabátek, ale hra nestojí za nic... U mě prostě hlavní věcí je hratelnost, zasazení, příběh, hudba a dabing. Poté je až stylizace grafiky.
  • Souhlas. Stylizování a kvalita animací je podle mě to nejdůležitější pro ponoření se do herního světa. Žádná hi-tech 3D strategie mě nikdy nezaujala a nepohltila tak, jako krásně prokreslená 2D strategie minulosti.
  • A ještě podotek: pokud by měla grafika prodávat, pak by nejprodávanější hry museli být grafické skvosty, což samozřejmě nejsou. Proč? Protože není důležitá *1*
  • ne, vy zase vidíte grafiku jenom jako styl... to přece nejde, vidíte to stejně omezeně jako ti, co provolávají chválu Crysis grafice a zároveň odmítají stylizované tituly bez těchto kvantitativních kvalit (počet polygonů, realističnost nasvícení, rozlišení textur....). Grafika Crysis má smysl a má ho velký, bohužel se ukázalo, že jedna PC-only hra nedokáže pohnout s trhem zabržděným línými vývojáři a výkonovým omezením daným konzolemi (proč Crysis 2 nevypadá lépe než čtyři roky stará jednička)? Podobně Metro 2033...
  • Právě že podstanější není. Grafika v počítačové hře musí být především funkční, musí sledovat tvůrčí záměr, musí vést k zamýšlené atmosféře a vyznění. Je to jeden z nástrojů (spolu se zvuky, desingem atd.) pro realizaci nějakého nápadu. Myslím, že takový Ken Levine by k tomu Bethesdě mohl říct své...
  • jakubc
    samozřejmě, a myslel to tak i Hines, kdo to není schopen pochopit, tak buď málo přemýšlí, nebo nemá myšlenkovou kapacitu na to, aby se vůbec o těchto tématech vyjadřoval- obojí je dosti špatné... Kde je v článku zmínka o počtu polygonů a realistickém nasvícení? Nikde. Jen o grafice a jejích kvalitách, které jsou různé včetně stylizace/realističnosti, technické kvalitě,... Často nejsou tento rozdíl schopni vidět ani herní novináři...
  • Já myslím, že takhle přemýšlí každý vývojář, čímž neříkám, že si to každý uvědomuje. Na začátku je vždycky nápad (a samozřejmě že to může být nápad vydat posedmé to stejné), kterému pak musíte podřídit technické zpracování. Team Fortress přislo s ideou multiplayerové nadsázky, s devíti hratelnými třídami, modifikovatelnými mapami a dalším, což bylo nutné nějak ztvárnit. V duchu zamýšlené nadsázky tedy sáhli po komiksové grafice. Mě přijde, že vy to trochu převracíte, jako by z grafiky teprve vyplynul nápad.
  • Jistě, že na ní záleží, ale není to nejdůležitější aspekt hry. *3*
  • Gothic 3 posunul grafiku mnohem dále, nežli Oblivion.
  • No většina lidí považuje grafiku za "počet polygonů", což v dnešní době je vidět hodně - Crysis a podobné nesmysly. Grafický styl je věc pro mě osobně hodně jinde, protože si raději zahraju Baldur's Gate či Neverwinter Nights, které mají lepší grafický styl, nežli třeba "slavný" Dragon Age (momentálně neřeším hratelnost a propracovanost, která mi v DA přijde ubohá).

V podstatě stačí si přečíst jednu větu článku - "Pokud pomineme klasický první příklad o tom, jak lepší grafika napomáhá snadnějšímu ponoření se do herního světa, je důležitá i (a hlavně) druhá věc – grafika prodává." - která mě v tom pouze utvrzuje.
  • prosím? buďto neznalost, nebo lež. Morrowind, Oblivion a v budoucnu i Skyrim posouvají grafiku žánru k novým kvalitám. Už označení "nějaká Bethesda" mluví zcela jasně o tom, že nic nevíš a navíc jsi ignorant. Nechci mít nějaké předsudky, ale není v tvých top10 hrách cca 6x Call of Duty?
  • tak on se treba chytry a sikovny clovek prezentuje vysledky sve prace a na nejake plechovky (dnes stejne vsechny neuveritelne hnusny) kasle, ne tak podle nich urcovat kvalitu a schopnosti...
  • RakeW
    "Na grafice nezáleží, záleží na grafickém stylu."

A já osobně tyhle dvě věci považuji za úzce spojené a proto si myslím, že na grafice záleží :).
  • Tikov
    Kde by bylo M&B?... asi tam kde je, (zaslouženě) zapomenut Warbandem a mody. Nikdy mi ani nepřišlo, že by vypadalo špatně a vždy mne na něm iritovalo spíše málo možností- což řešily mody. Teď s M&BW se to zase o trochu zlepšilo (a mody to zase vytáhly o trochu dál) + MP (který je jeden z nejmasovějších v dnešních hrách (až 250 lidí)).
  • ale vždyť mluvíte o něčem jiném, než Bethesda a vaše tvrzení se s jejím vůbec nevylučuje. Na druhou stranu je ve vašem příspěvku i velká míra naivity- někteří vývojáři takhle vůbec nepřemýšlejí, stačí jim vytvořit paskvil (například právě Black Ops), který se bude dobře prodávat, našroubují na to grafiku, se kterou budou mít co nejmíň práce (vezmou kvalitní engine, který přetexturují a přemodelují) a hurá, máme tu prodejní hit, který nenabízí vůbec nic- grafika 1000x viděna, hratelnost 1000x zažita...

Minecraft sem vůbec netahejte, je to hlavně freeware, který si koupí nadšenci, jeho model je nekopírovatelný a rozhodně se nemůže stát nějakým vzorem pro většinovou produkci her. Tím nesrážím kvality minecraftu, který mě sice nezajímá, ale musí nabízet extrémní porci zábavy. Osobně mě spíš zaujalo Dwarf fortress...

TF2? Vždyť právě tahle grafika mnoho lidí přilákala!!! Nikdo nemluví o počtu polygonů a realističnosti světelných efektů, ale o GRAFICE, která zaujme. V tomhle ohledu se moc neliší právě od Crysis, i když každý jde jinou cestou- z objektivního hlediska sice Crysis neskrývá tolik zábavy, ale prvotní nadšení grafikou hráče naláká.

To co uvádíte vy, je ideální stav, který často odpovídá realitě pouze náhodou, kdežto Bethesda vidí stav věcí, jaký je, a nepokrytecky se ho nebojí vyslovit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit