Přejít na výpis diskuzí
„Zničili jsme MMO?“, přemítá bývalý tvůrce World of Warcraft
1.7.2013 | Aleš Smutný
210 příspěvků
-
Myslim, ze pri WoW je dost podstatne co prinieslo na trh v momente ked zacinalo a v akom stave momentalne je.
Ked si spomeniete ake alternativy v momente nastupu boli, tak sa dalo povedat ze to je velky krok vpred. Vacsina mmo v tom case bol nekonecny grind a nieco ako pribeh, alebo questy prakticky neexistovalo (az na zopar vynimiek ako UO, AO a pod). Nehovorim, ze tie questy boli nejaky velky zazrak, ale aspon existovali v hojnom pocte. Keby boli vtedy zvladli pridat rozne alternativy ako quest riesit pre rozne classy tak by to bolo uplne uzasne.
Problem je skor v tom, co z WoW nakoniec spravili cez updaty. To znizovanie obtiaznosti to neskutocne potopilo. Naposledy co som hral tak som ako 25lvl hunter dal solo Dead Mines, co bolo povodne nemyslitelne.
Treba vsak podla mna povedat, ze cely problem vznika uz tym, ze je to level system. To automaticky znamena, ze ak nadstavite nad povodny obsah, tak novy nepriatelia jednoducho musia byt silnejsi nez cokolvek stare. Hraci musia mat viac hp, robit vyssi dmg, atd. Zaroven vsak endgame vo vanile zvladalo len zopar guild, co prakticky znamena, ze novy este silnejsi obsah by vacsina hracov nikdy nevidela. Takze v podstate spravili jedinu moznu vec.
Chyba podla mna je hlavne ta, ze sa v updatoch uz poriadne nezaoberali quest systemom a v podstate ani poriadne PVP systemom. Tym myslim dobijanie map atd - ale globalne. Utok na hlavne mesto co ma zmysel atd atd..
A ci WoW znicilo MMO? Podla mna nie, podla mna skor ukazalo, ze naozaj masivne mmo je realne. A v mnohych smeroch posunulo hranice a potom sa same zozralo. Davat WoW za chybu to, ze nove projekty nie su schopne zaujat a udrzat si ludi je trosku scestne.. -
WoW bylo první MMORPG. Bez něj by žánr ani nevznikl, takže já říkám NE a fandím Blizzardu
-
-
Děláš si srandu nebo jsi tak nevědoucí? :) MMORPG tu bylo ještě před WoW. MMORPG byla Ultima online, Everquest, Ragnarok, Lineage, MU online a další.
-
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Meridian_59
-
jooo k*rva Mu Online o toho jsem stravil stovky hodin :D
-
-
První byl EverQuest, když už chceš hrát tu to hru... WoW je akorát jeho vylepšený klon s více investicema...
-
-
davno predtim byla ultima online
-
-
-
z MMO jsem nejvic casu stravil u WoW a GW2,
WoW: nikdy jsem nehral na ofic, ale i tak si myslim, ze muzu hodnotit- expeni muze zabavit na chvili, ale driv nebo pozdeji to zacne byt nuda a to spise driv, ale na druhou stranu PVP me u WoWka opravdu bavi, osobne mi nejvic vyhovuje insta80PVP server kde si obcas zahraju (hral jsem BC a ted jsem na Wotlk, novejsi datadisky jsem nehral)
GW2: expeni me bavilo, sam jsem se tomu divil, ale opravdu to pro me byla zabava, naky cas jsem hral i na max lvl, ale dungeony jsou tu nudne a repetitivni a PVP me nijak nechytlo, zkusil jsem i dalsi postavu, ale na podruhe to byla nuda -
-
ismrael: tak treba by me to bavilo vyexpit jednu/dve postavy, ale myslim, ze casem by me to stejne prestalo bavit a jestli bude wow f2p tak ho urcite zkusim na offic
uff: proc ne? je to opravdu takovy rozdil mackat 1,2,3,1,1,5,1 oznacit dalsi priseru a opakovat na free a na offic? namitku bych chapal kdybych kritizoval pvp, protoze to je hodne zavisle na hracich, ale expeni? mozna melu blbosti, klidne me oprav, ale dej naky argument -
Pokud si nehrál na oficiálních serverech, tak hodnotit opravdu nemůžeš.
-
GW2 jsem nehrál, ale hraju WoW na offíku na Burning Blade a chci jenom ohledně těch 2 datadisků, které jsi zatím neměl šanci hrát.
- Cataclysm přišel s něčím novým v podobě zničeného světa a nápaditost, která někdy přechází až ve stupiditu se tomu nedá upřít. Expení mě popravdě celkem bavilo, až zónu Deepholm, kterou bytostně nesnáším. A eXtrémní skok směrem ke Casual hráčům v podobě LFR.
- Pandaria přišla s Pandama. To asi stačí napsat. *1* . Néé, mě popravdě expení na Pandarii neskutečně bavilo a poprvé si jdu pro Loremaster Achieve. V tomhle ohledu si myslím, že Pandaria částečně u mě splnila definici, která je napsána na konci článku. Ale co člověk, to názor. *5*
-
-
Musim se smat.. keci typu: WoW, cíleno na komunitu 5+ - 99+ aneb kdo má peníze, hraje, bez ohledu na počet končetin, věk či IQ... pochazej z huby neakyho low mmr hrace.. zkuste se vysrat na pve pro tupce a hrajte arenky.. pak se uvidi jestli je to tak easy hra jak tu melete.. kdo nedal ani 2.2 K rating ad nemluvi vubec !! a to je pres 85% lidi z celyho wow.. expeni je jen na poznani skillu svoji classy a je to nuda pro lidi co uz to znaji.. ta hra je práve o tom max lvl.. to je teprve wow.. pushovani ratingu je ta nejlepsi zabava jakou wow prinasi. (neni to o tom kdo ma jakej eq ale otom kolik ma kdo rating nebo exp z high ratu)
-
-
Syn (dostal free invite klíč od 9 letého kamaráda) to hrál v 6 letech a bez jakékoli znalosti angličtiny dokázal během těch free dnů nahrát solo cca 20 level běháním po questech a mydlením potvor. Pohádková grafika se mu taky moc líbila.
Nikdy jsem nemluvil o tom co považují Top PvP fraggeři za vrchol WOW - protože arénky nemají s MMORPG NIC SPOLEČNÉHO.
RPG = role playing game. Honění statistik v PvP arenách je herně daleko bližší fragování v CS hrách než RPG. WOW MMORPG žánr zabilo. protože totálně pokřivilo představu o tom, co to vlastně MMORPG je. Chápu že to někoho baví, neberu jim to, ale to co ve WOW a jejich klonech zbylo z RPG - tedy questy, vývoj postav od vidláka po hrdinu a právě ta role playing složka je obtížností nastavena na "kid 5+, IQ 40+, just give us $$$!" Komerční úspěch WOW stojí na tom, kolik lidí ho platí a většina ho nezačala platit kvůli 2.2k ratingu v endgame.
A bohužel, málo kdo má odvahu přijít se změnou, protože "proč měnit osvědčený koncept?".
A pak přichází FAIL. Nový klon +-zdechne, přežívá, ale NIKDY netrumfne WOW. Nejde o lidi tvého typu, kterým tenhle koncept vyhovuje, ale - upřímně, půjdeš do jakékoli nové MMO hry, která bude klonem WOW jen proto, abys dělal totéž, co ve WOW zase od začátku jen v jiných texturách a platil za to?
Opravdu úspěšná hra musí zaujmout právě ty hráče, kteří hrají WOW a jeho klony proto, že jiný koncept prostě na trhu k dispozici není. A není právě proto, že úspěšnost WOW konceptu vede k jeho tupému následování bez radikálního řezu. A právě to je v současnosti největší brzdou vývoje MMO. (Tak jako bylo křesťanství základem rozvoje západní kultury před 2000 lety, kdy bylo nositelem vzdělanosti a stejně jeho je jeho archaický koncept brzdou rozvoje naopak posledních 1200 let od doby temna, kdy naopak rozvoj potlačuje a dělá to dodnes, ale to je jiný MMORPG žánr pro jinou komunitu). -
http://www.youtube.com/watch?v=vW2O1tqAY5o
i ve got an EPIC!!!! :P
počítam že aj v budúcom zamestnaní sa ťa opýtajú či si dosiahol 2,2 k rating a čo si všetko spravil pre wow komunitu... -
"zkuste se vysrat na pve pro tupce a hrajte arenky.." :D tak to je konecna tohle. Arenky ktery v prvni rade naprosto podelaly cely wowko vyvrhly malyho usmrkanka co v arence beha kolem sloupku jednou rukou, a druhou rukou si honi lofaska vytelenyho na stole. Radoby "pro" sulinek. Takovy jako ty jsou nejvetsi vysmech cely herni komunity.
-
takze je to vlastne o tom byt statwhore ... dekuji nechci
-
-
Docela mě překvapilo že někdo z Blizzu má takovou sebe-reflexi (nebo jí pravděpodobně mají všichni ale jaksi prachy mají větší moc)
Co se týká wowka tak to sem hrál na neoff. asi 5let. A pravdou je že po BC mě to přestalo bavit. Ve WOTLK klesla náročnost na neskutečnou úroveň a pocit dosažení vítězství je vlastně nulový.
Paradoxem je že hra jako taková mě dostala k tvorbě serveru a k základnímu programování(scripty pro bosse) - nesmírně zajímavá zkušenost kdy člověk je schopný strávit několik hodin testováním proč tohle funguje a tamhle to ne :D
Dle mého názoru největším problémem MMO je příběh, který prostě buď neexistuje a nebo je schován v herním světě takovým způsobem že člověk, který v něm tráví svůj čas si ani nevšimne že tam nějaký je( z wowka se mi akorát vždy vyjeví příběh death knighta a tý jejich rebélie vůči arthasovy :))
A také mi tam chybí náročnost - představoval bych si to jako souboje s bossy v Dark Souls. Hezky umřít klidně i 50x, znát každej jeho pohyb a při sebemenší chybě nápis You Died!:D
Chybí mi tam takovej ten pocit, kdy po zabití bosse máte pocit jako že jste dosáhli nějaké úplně úžasné věci (opět srovnání Dark Souls - pomatuju si pocit jak sem zabil Four Kings - poprvý -> umřel jsem tam asi 50x :)) -
-
Stačí hrát RaiderZ.
Jako WoW, ale action combat a na bossa se člověk musí sakra dobře připravit a vdět co kdy dělá, jinak konec. Stačí aby jeden nedělal co má, nebo blbě umřel a rozpadne se celá skupinka. Úžasná hra. Kéžby to bylo rozsáhlé jako WoW, nic jinýho už byhc pak nehrál.
-
-
Podle mne WoW nemá co casual hráčum nabídnout a je silne zamerene na hráče kt. se tomu venují "naplno". Koneckoncu na to je i wowko stavene, aby vybudovalo závislost (nebo dlouhodobý zájem to hrát nebo jak to nazvat) a aby ti hráči mesíčne platili. Ale to uz nemužeme nazvat casual hraním. Skuteční casual nejsou pro Blizzard zajímaví a je to na té hře i videt.
-
-
Wow dokaze zabavit velky mnozstvi lidi. Jak casual hrace, tak raidery. Pvp hrace. Ale taky sem treba znal lidi, co ciste qestovali samotny. Nekteri si ujizdej na rp. Plno lidi zas crafti neo obchoduje. Je tam hodne druhu hracu. Mladi i stari.
-
To už jsi psal... *7*
-
-
Jestli jsou současný FPS p.*.r.n.o se světelnou pistolí, tak tohle je levelovací p.*.r.n.o. Těch chyb je daleko víc a jsou daleko závažnější, než na co se zmoh říct, ten exBliznák..
-
ještě že tu jsou moderní alternativy...
http://www.thesecretworld.com/news/game_director_letter_june_2013 -
Implementovat více prvek náhody do vývoje, schopností a limitů postavy, do tvorby a atributů předmětů. Leveling omezit na prvních pár hodin tutorialu, příběhové linie ponechat a rozvíjet. Podporovat živoucí svět, povolání, kreativitu (housing)... zkrátka trochu chaosu.
-
-
Viděl jsi matrix? " Někteří už jsou natolik ovlivněni, že se od matrixu nechtějí odpojit a budou za něj bojovat" :-) Takže dokud bude "osvědčený" wow hrát 8m lidí vývojáři moc experimentovat myslím nebudou. Ale třeba se pletu.
-
-
Logicky na mechanismu který vydělává velké peníze nikdo nic nezmění. Přesto, komunita na evropských serverech už teď řádně prořídla (co je jinde netuším). Ten koncept se tak bude muset dřív nebo později nějak změnit, pokud se to nechá jen dojet, tak bude konec velice strmý a rychlý.
-
-
-
Hlavně zničily vkus mnoha hráčů. Nemluvě o tom že z fantasy udělali omalovánky od Pixaru.
-
-
Zrovna výtvarní stránka WoW je nádherná.
-
-
Já prostě nasteroidovanýho orka a elfku co vypadá jak modelka po plastice, se zbraněmi z plastu ve fialových brněních nedokážu brát vážně. Pro mě to je hrozná ukázka nevkusu a kýčovitosti. Jistě, i Japonci mají mnohdy skutečně bizardní hry, ale nikdy z toho není cítit taková divná bakelitová atmosféra.
Sorry WoW fanoušci, ale když vidím todle nemůžu se do toho světa ponořit:
http://www.wowgoldspace.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/news/img/intelhdgraphics.jpg -
-
To je samozřejmě v pořádku. Každý máme jiný vkus a kreslená grafika v komiksovém stylu by neměla sedět každému. Možná by se dalo diskutovat o tom, že stylizovaná grafika pomaleji stárne a možná je i méně náročná na výkon HW, ale rozhodně nemá vůbec smysl bavit se o tom, jestli je třeba grafika WoWka lepší nebo hezčí než řekněme grafika v Guild Wars. To jsou čistě subjektivní pojmy a každý má právo to vidět po svém.
-
Nádherný screen a ukázka skvělé vizializace hry *14*
ALkorát ten kdo zbrojil orka byl trochu mimo . -
To je poprvý co s tebou souhlasím, máš recht.
-
protože to jsou vanilla brnení, skus si najít jak vypadají brnení ve wrath of the lich king a výš
-
-
Pořád vypadají jak plastové hračky od hasbro. Nejde navíc jen o zbroj, i postavy jsou jak nějaké karikatury. Nevkus z toho prostě teče a story taky není žádný zázrak.
-
-
Tohle říct s Bieberem na profilovce chce fakt koule
-
někomu stačí wow a někdo má rád kvalitu *5*
-
ty jsi karikatura a nevkus
-
-
-
-
A co teprv výtvarná
-
-
Mě se WoWko vždycky vizuálně líbilo, jak to tady nazýváte "omalovánky" tak to je jeden z důvodu proč grafika od blizzardu stárne tak strašně pomalu, pořád se na to pěkně dívá.
-
Pro jednou souhlas. *3*
-
Spiš je problém, že všechny MMO to chtějí dělat podobně. Každé hře také nesluší grafika ala Crytek Engine, ale např. Wildstar má své kouzlo, ale ten výtvarný styl je WoW až moc podobný. Co se týče malované grafiky, když je to nepřeplácané, tak to není rozhodně na škodu. Ten komiksový styl vemi sedl Borderlands, Mark of Ninja, Shank nebo XIII. Možná je taky problém částečně v asijském trhu, tam se většina her bere výtvarně od extrému do extrému. Nic mezi.
-