Přejít na výpis diskuzí
Ztraceno v procesu: Half-Life 2 a propagace čisté videohry
25.10.2012 | Ladislav Loukota
162 příspěvků
-
Ja bych takhle z fleku placnul Jedi Knight II. Skvele podany pribeh jak ve hre, tak v dodatecnych FMV filmeccich. A navrch to nebylo nic mensiho nez Star Wars. ;) A takovej Terminator: Future Shock na tom taky nebyl zle. Skvely mise a skvele vykreslena tisniva atmosfera.
-
praveze vsetky su lepsie ako HL2
-
Tak v tomhle ohledu máš asi pravdu. Co se týká FPS před Halfem, tak mě teď z fleku žádné vyloženě příběhové nenapadá (mohl bych hodit do placu třeba Unreal, který byl v tomhle směru Halfovi dost podobný, lepší však ne). Ta doba přišla až pak (třeba Deus Ex)..
Edit: Jo, System Shock, vidíš. Vyjímka potvrzující pravidlo. Bohužel k němu jsem se zatím nedostal (a stydím se za to, toužebně čekám na GOG :) ) -
No ale přesto, vem si to v té době. Doufám, že teď nebudu kecat, protože si taky už všechno nepamatuju, ale která hra měla tehdy lepší příběh a děj než Half-Life1? Podle mě žádná, když tak ať mě někdo opraví. A od té doby se říkalo, Half-Life má skvělý příběh, protože to bylo opravdu dobré na tu dobu a Half 2 to posunul ještě dál a dal tam i pozadí příběhu, atd. Takže já nevím. Z dnešního hlediska asi jednička nemá nějak výrazný příběh, ale to mu na kvalitách z hlediska herní historie nic neubírá. Pokud mě teda někdo netrumfne s mnohem lepším příběhem v fps před Halfem :)
edit: (I když samotného mě teď napadl System Shock, ale to jde spíš o střílečky, což SS je trochu jiný žánr). -
Právě že Half 1 toho zase tolik nevypráví. Základnu napadnou emzáci, tak se hlavní hrdina celou základnou prostřílí a na konci si odskočí zabít hlavní potvoru. Toť vše. Tuctové béčko. Jasně, náznaky o nějakém daleko zajímavějším pozadí tam jsou (především g-man), ale jinak? Jinak nic. Všechno to podstatné dozvídáš až ve dvojce, kde jsem si uvědomil, že to je geniálně vymyšlené univerzum o kterém se chci dozvědět co nejvíc. A taky jsem se dozvěděl. V jedničce jsem tenhle pocit neměl, a to i přesto, že jsem ji hrál několikrát.
-
A čo tak FEAR ? Battlefield 2 ? STALKER ? Serious Sam 2 ? Condemned: Criminal Origins? Call of Juarez- či jednotka alebo dvojka ? Cryostasis: The Sleep of Reason ? Borderlands ? Left 4 Dead ? The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena ? BioShock ? Metro 2033 ? Singularity ? atď.. to som vymenoval len niektoré kvalitné FPS hry, ktoré vyšli od roku 2004 (čiže od vydania HL2) - podľa mňa samotného ani jedna nie je lepšia ako HL2, ale toto všetko sú veľmi kvalitné FPS hry, ale samozrejme každý máme svoj vlastný vkus a názor
-
Taky mám takovou "tradici" si každoročně - aspoň tu dvojku - projít :). Geniální hra!
-
Tak já zase takhle konkrétně nevím, co to zapříčinilo. Taky to mohlo být samotným ovladačem, že nebyl tolik uzpůsobený na hraní fps, jako dnešní dualshocky 3? Nevím, ale rozhodně když jsem hrál první Killzone na PS2, tak to bylo hodně těžké si na to zvyknout, takřka na hranici, jestli to mám hrát vůbec dál. Je samozřejmě super, že Killzone HD se hraje výborně, a jinak proti Killzone fakt nic nemám ;)
-
Když se mluví o příběhu ve hrách a lidé říkají, tahle hra má dobrý příběh, tenhle nestojí za nic, vždycky jsem si tak trochu myslel, že stejně spíš mluví o ději, co se v té hře děje zajímavého, jak je gradovaný, jak to odsýpá, jestli hráče stále drží ve střehu, co se stane dál? Protože vetšina herních příběhu, když se odvypráví sama o sobě? Nic zvláštního to vlastně není, ale až to ponoření se do děje ve hře tomu dává ten obsah, který si člověk zažije a zajímá ho to. A podle mě v tomhle byl i Half 1 právě že dobrý. Teda aspoň určitě v té době v konkurenci tehdejších fps.
-
schopnost se vytentit je základní a nezbytný přepoklad existence. tahle usazovací paralela se hrou by tedy byla spíše trefnější, kdyby někdo tvrdil, že hry po hře X kopírují polygonovou grafiku.
skripty a lineární design jsou oproti tentění věcí (designérského) rozhodnutí, jak něco dělat. A v tom je Half-Life skutečně první. A áno, třeba CoD je rozvinutím tohoto konceptu, ať se to někomu líbí nebo ne. -
Jenže v remaku přidali HD rozlišení a trochu poladili kolísání FPS. Ovládání nijak neupravovali (prej) a kritika většinou tehdy na K1 pomlouvala právě kolísající FPS. Tím chci říct že ovládání asi zůstalo pořád stejné a já sním problém nemám. S čím ale problém mám je sehnání PS2 takže si to asi nevyskouším.
-
Možná vyslovím trošku kacířskou myšlenku, ale nikdy mi nepřišlo, že by Half-life (jednička) měla nějaký extra příběh. Ale než mě začnete mínuskovat, vysvětlím svoje důvody.
Naprosto souhlasím s tím, že Half-life, a to oba díly, jsou přelomové hry v mhoha směrech. A obě ty hry mám velice rád. A zdůrazňuju, že první Half jsem zažil v "jeho" době (bylo mi tehdy cca 15). První Half byl revoluce v technických záležitostech, v hratelnosti, pocit ze samotné akce byl nevídaný atd. Ale příběh? Nejde mi teď o absenci cutscén nebo tak něco, ale celý příběh HL1 se dá shrnout do tří vět (Gordon jednoho dne přijede do práce v laboratorním komplexu a hned se posere experiment, kdy se celá základna zamoří mimozemskou havětí. Inu, rozhodne se to nějak řešit, tak se emzákama prostřílí, přičemž zjistí, že vojáci, vyslaní zachránit situaci, nejsou až tak přátelští. Ke konci zjistí, že jediný způsob, jak dát věc dohromady, je teleportovat se na Xen a sejmout hlavní potvoru.). Ano, univerzum Half-life je promyšlené, úžasné a zatracené zajímavé. Ale tohle rozvinula až dvojka. Samotná jednička byla plná nějakých náznaků, ale samotný příběh nebyl ničím vybočujícím. Druhá věc je samozřejmě dokonalá atmosféra, děj však nikoliv. Pokud byl člověk pozorný, narazil na spoustu náznaků, že za tím je mnohem víc, ale ve výsledku se dozvěděl prd.
Tohle však rozhodně není kritika Half-life. Naprosto souhlasím s její jedinečností ve všech ohledech, ale nechápu, jak spousta lidí vyřvává, že ta hra má jeden z nejlepších příběhů ever. Celá série bez diskuse ano. Ale pokud se bavíme pouze o jedničce, tak ani náhodou. Byl to jen průměrný úvod (dějově) do něčeho mnohem většího, s čím pak přišla dvojka a epizody, a co jednou (snad) dotáhne do finále trojka. -
No samozřejmě, že remake Killzone 1 na PS3 je v poho. Vždyť to byl taky hlavní důvod, proč Killzone 1 udělat jako remake, protože na PS2 už je hodně vidět, jak se fpska na nových konzolích zdokonalila a nedá se srovnávat zážitek a komfort nové hry s tou starou původní. Kdybys měl někdy možnost zkusit si origo Killzone 1 tak si schválě chvilku zahraj, uvidíš...
-
Robotron3
Však jak říkám, ono " přebírání příjezdu u každé druhé FPS " a " přebírání ostatními " jen takový dojem zprvu vytváří - něco na způsob, že kdyby nebylo HL, tak bychom dneska seděli na stromech. Ale chápu, nebylo to nic ofensivního, jen připomínka toho, jak byl HL tím "prvním ", takže v pohodě... :) -
Ale zároveň je to jedna z nejlepších FPS, válečných, arkádových, sci-fi stříleček s jednoznačně nejcharismatičtějšími nepřáteli co jsem ve hrách potkal
-
NE to se přiznám, ale hraji Killzone 1 HD předělávku na PS3 a je to úplně v poho. A to jsem si myslel že hra co běží na 30 FPS se nedá hrát.
Nevím jak moc to předělali, ale myslím že s ovládáním nic nedělali -
Ale prosímtě, otři si sliny kapesníčkem s logem Valve a pak se ještě pro jistotu jednou nadechni a napočítej do deseti. A teď si dáme malí kvíz jaká je nejvíce přeceňovaná hra v dějinách herní historie?
a) Half Life
b) Half Life
c) Half Life
d) Half Life
Nechci tu nijak trollovat, hrál jsem HL 1 a přinutil jsem se zahrát a dohrát i HL 2 a stále nevím co je na tom tak úžasného. S G. Gunem je sice sranda, ale příběh je špatně podané Bééčko, grafika je dobrá to jo, avšak pocit ze střelby je bída a tak by se dalo pokračovat + Gordon je nejméně zajímavý hlavní hrdina od dob hada ve hře Had.
PS: G-bod tedy pardon G-man může být zajímavá postava jen pro člověka z velmi malým rozhledem. Tajemný chlápek kolem něhož se mlží a mlží je nejvíc klišé postava od dob černocha co rapuje.
PS2: ne každej kdo nemusí HL je troll, flamer, nebo lamer to by sis měl uvědomit -
ZvacA: O hrách, které z Halfa vychází a nesahají mu po paty jsem vůbec nic nepsal, ani jsem nic takového nenaznačoval. Jen že Half přinesl výraznou inovaci v žánru fps. Sice se docela podivuju, že je tolik odpůrců prostého vyjádření, že někdo něco udělal jako první. Tohle ale já obdivuju. Netvrdim nic o tom, že je to nejlepší hra, obdivuju vývojáře a jejich hry, které ten výrazný krok udělají před ostatními a přinesou něco nového, dosud neviděného, z čeho se ostatní posléze inspirují.
-
Hráls Killzone 1 na PS2? To je totiž něco zhola jiného, než jak vypadají FPSka na PS3 a x360. V době prvního Killzone tu byla sice řada pokusů s fps na konzolích ale zdaleka to ještě nebylo takové jako dnes. V té době se to špatné hrálo a podle mě, kdyby si to chtěl někdo zahrát zpětně? Vůbec by se přes pomalé, nepřesné ovládání nepřenesl.
-
Nesouhlasim s tim, ze je to nejvetsi herni hrdina vsech dob, nema vubec zadnou osobnost jenom dela co se mu poruci. Typicke je to v HL2 - na zacatku ho g-man odnekud vytahne, necha ho udelat spinavou praci a pak ho zase ulozi k ledu. Mi proste nesedi hlavni hrdina bez ducha, srovnej to treba s Garrettem z Thiefa, Alexem z Deus-Ex3, Sheppardem, dokonce i s hrdiny ruznych konzolovych strilecek. Gordon je proste jenom nemy fackovaci panak. A neda se to omluvit ani starim puvodniho HL, uz Duke Nukem ukazal ze hrdina muze mit charizma.