Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Skvělej článek pane Loukota *5*
  • Co si takhle střihnout střílečkou ze Španělský občanský války? Nebo bránit Falklandy?
    • Já bych radši vylodění v Normandii
    • Magister_Peditum
      Nebo válku v Afghánistánu za Sověty. *3*
      • Tikov
        Já bych Afgán udělal epičtější- za afgánský rod od úvodu proti Anglánům, přes Sověty a Taliban po tu poslední invazi
        • Magister_Peditum
          Myslíš lstivé Afgánce majora Hopfira? *15*
          • Tikov
            První mise s cílem namazat se kolomazí a proplížit se pro závěry anglických pušek by byl neopakovatelný zážitek *1*
            • konečně nějaká stealth hra :D
          • No teda ...dik za tip, jdu to opet vyhrabat z knihovny :)
    • Ano, španělskou občanskou válku, napráskat Frankovi prdel! a konečně nastolit ráj na zemi *14*
    • Alebo Lunik IX pred rozzúrenými potkanmi *8*
      • kdyby šlo střílet civilisty, mohlo by to být zajímavé
      • *brániť
  • Whoossain
    Přiznám se, celý jsem to nečetl, ale i přes to si dovolím reagovat na 2 věci z článku. Tou první je neférovost nařčení série Battlefield z kopírování postupů série Call of Duty. Battlefield 2 se v prostředí moderní války pohyboval o dobré 2 roky dříve, než CoD. To spíš naopak můžeme uvažovat o tom, že CoD 4 přebírá koncept moderní války/fiktivního konfliktu od BF 2 a rozšiřuje ho o, pro svoji značku typickou, singelplayerovou kampaň. Vidím v tom především snahu konkurovat náplní jiné tříáčkové hře, která ve stejné době vychází. A tou je Crysis. Je tedy celkem diskutabilní, zda z inspirace značkou CoD nařknout i tuto hru, která vychází ve stejný měsíc a ve vývoji je (i díky značně pokročilejšímu enginu a otevřenosti světa) o poznání déle, než pvní MW.
    Druhou věcí pak je, že se v článku mluví o enginu IW 3.0. Faktem ale je, že se jedná o letitý přepracovaný ID Tech 3 engine, který byl poprvé použit tuším pro Quake 3 Arena v roce 2005.
    • "Přiznám se, celý jsem to nečetl, ale " .. když tohle někdo napíše tak si automaticky klepu rukou na čelo. Jak se chceš k něčemu vyjadřovat když si to celý nečetl? *9*
      • Takze razis styl: "Vyjadruj se ke vsemu nebo k nicemu" ?
      • Whoossain
        Jednoduše - vyjadřuji se ke dvoum konkrétním věcem v začátku článku, nevyjadřuju se k článku jako takovýmu.
    • Ladislav_Loukota
      To není tak jednoduché. Válečné střílečky zasazené do současnosti tu byly před Battlefieldem 2 i před CoD 4: NW. Série Delta Force nebo i první Spec Ops, třeba. Přesto asi nikdo neřekne, že Delta Force 1 je něco jako Modern Warfare 3; jenom současné guny prostě podobnost neudělají. Důvodem podobnosti Bf3 a s CoD4 a dále je tempo, potažmo celý narativ; Battlefield 3 se svým střídáním perspektiv a hutnou, rychle vyprávěnou "filmovou" story dost zjevně snaží o totéž, co vyplodil první Modern Warfare (jež zase navázal a rozvinul vyprávění prvního Call of Duty) a s čím byl úspěšný.

Určitá inspirace při předchodu CoDu do současnosti u Bf jistě být mohla, ale stejně tak se mohlo jednat o normální posun kulis z přejedené druhé světové války. Na to prostě nemáme moc dat. O co mi šlo, je podobnost nejen Bf3, ale i Homefrontu a dalších děl vyprávění kampaně CoD 4: MW. Ono co se týče inspirace válečných her, když to budeme stopovat hodně daleko, tak opustíme sféru her, protože největším stylovým milníkem a ovlivňovatelem soudobých válečných her není CoD ani Bf, ale Černý jestřáb sestřelen od Scotta...

Druhá připomínka ok, v nuancích enginů mi znalosti haprují.
      • Whoossain
        Tak jistě, je to především věcí názoru a úhlu pohledu. Jak píšeš, nemáme dostatečný podklady k tomu, aby se dalo přesně říct, kdo se čím inspiroval. Nešlo mi o nějaké opravování článku. Jenom jsem napsal, jak to vidím já. Mimochodem - BF3 není prvním titulem ze série, který se pouští do příběhové kampaně podobné té CoDkovské. Tam se Battlefield vydal už rok po prvním MW se svojí odbočkou Bad Company. Člověče a když si zmínil toho Černýho jestřába, tak jsem se hned musel jít přesvědčit, jestli ses náhodou nesek v roce vzniku. A nesek. Ani se nechce věřit, že už je to 11 let starý film. Vizuálně pořád aktuální. Jako by to vzniklo letos...
        • Ladislav_Loukota
          Určitě, já mám teda u Bad Company jen povrchní znalost hry, nicméně u ní mi příjde, že dominanci CoDu zase posiluje tím, že (první díl BC) chtěl být takovou jeho parodií. "Bad Company", všechny ty trailery parodující Gears of War a podobně. Ale to by bylo zase na delší text, kde by se až rozetlo, jak to přesně je...

Jojo, vizuál bombastický dodnes. Ještě na tom taky lze vidět vliv Generation Kill - rozkaz "Oscar Mike" se objevil až po GK v MW2, předtím vůbec. Leč když jsem se Black Hawk Down po letech dival někdy loni, tak mi to přišlo straně jednostranný a dehumanizující somálskou stranu. I když tohle taky krásně ladí s CoDy/současnými FPS, ve kterých sice máme více stran pohledu na konflikt, ale nikdy úhel samotného opforu, ať už by šlo o nacisty za WW2 nebo Rusy/teroristy v pozdějších dílech.
          • Whoossain
            To máš pravdu. Pokud bych měl přirovnávat ty hry k filmům, pak CoD se snažilo o "realistický" pohled na věc v duchu třeba toho Černýho jestřába a Bad Company bych přirovnal spíš ke Třem králům. Jinak problém dehumanizace v těch filmech nebo hrách je už takovym standardem a Jestřáb na tom není zdaleka nejhůř. Taková gumácká agitačka Act of Valor by mohla vyprávět. Nedávno jsem tu psal, že by bylo zajímavý sledovat reakce veřejnosti na tříáčkový titul, kde by byl hlavním hrdinou řekněme Iráčan, který by při invazi US přišel o rodinu a rozhodl by se v duchu principů akčních her mstít (z jeho pohledu) okupantům. Střílet na Rusy nabo Araby jsme si už tak nějak "zvykli" a mnohdy k tomu ani nepotřebujeme ve hrách a filmech pádný důvod. Ale střílet na Američany? Ale to už sem asi nepatří...
            • Ladislav_Loukota
              ZvacA

"Neměl bych chuť" je přesně to, proč má smysl podobné věci dělat. Hry nemusejí být jenom o zábavě, stejně jako literatura a film nejsou jenom o zábavě. Už od antiky máme komedii, ale i tragedii. A myslím, že hry mohou právě k tragedii přistupovat nejenom tím, že v cutscéně ukážou, že protagonista brečí, aby pak v hratelné části tak jako tak šel střílet do panáků. Prezentovat názor na něco tíživého, to taky může být jejich smysl - ale nemusejí to dělat jenom cutscénama, nýbrž i svou formou. Hráč vlastně hraje, skoro úplně mechanicky. Když ti pustím FPS, víš, jak se to ovládá, zabiješ automaticky pár panáků; máš zkušenost s jinými hrami podobných žánrů, takže víš, co se od tebe čeká - a až když ti za půl hodinu hraní ukážu, že vlastně střílíš do (převlečených) poldů a jsi záporák, tak se nad tím zamyslíš. Tohle konkrétně by krásně demaskovalo podstatu násilí u mnoha jedinců, kteří se taky nezamýšlení nad tím, jestli někoho sejmou nebo ne. Samozřejmě by to muselo být trochu složitější, než jen hrát za SS - to by bylo samo o sobě strašně prvoplánové. Ale já tu taky jen tak nahlas ("psaně") uvažuju, nekonstruuju celou fiktivní hru :-) Jistě můžeš zcela nekonfliktně podat story vojáka wermachtu, co byl prostě naverbován, ale to ignoruje to, co Třetí říše dělala za války. Je to ploché.

Herní smysl to skutečně nemá žádný, ale o tom to je. Příběh/svět hry nemusí vůbec (nebo skoro vůbec) souviset s hratelností/pravidly dané hry. Právě to je celé stopování toho, co hra vlastně svou story říká.
            • ZvacA
              Ladislav_Loukota

A vlastně k čemu? Jistě, možnost vidět daný konflikt nebo situaci u druhé strany je fajn, dokud to má ale nějaký smysl a umí se to podat s logikou. Představa, že bych se angažoval s německým charakterem při obraně koncentračního táboru je absurdní už sama o sobě. Jednak bych neměl buď chuť hrát za SS týlové skupiny, kde bych normálního vojcla pohledal ( přičemž angažovanost běžných jednotek z Wehrmachtu do toho těžko zasahovala ) a navíc se z těch míst stahovalo dřív, než k nim Rusové a později Američané vůbec přifrčeli. Takové podání příběhu Němce, který skončil na frontové linii ať už na východní nebo západní frontě, včetně jihu, je přece jen zajímavější a místo tu má i problematika válečných zločinů, ať té či oné strany a mohla by se tu dále rozvíjet i ta psychologie postavy, která stojí na druhé straně barikády. Ale výše popsaná myšlenka je dle mého už přepal, protože v tom chybí pochopení " Proč? ". To samé mučení z druhé strany nebo řízení demoličních vozidel do příslušných zón v podání hráče? Mě uniká totiž ta logika, proč bych to měl jako hráč chtít? Abych si udělal dobře, že jsem to pro změnu nandal někomu ze západu? Šílený, na to nepotřebuju hru a nebo to mohou zařídit cutsceny. Tedy taky fandím nečernobílé prezentaci událostí, historie a jiných, ale zrovna tohle jsou věci, ve kterých v nich nevidím herní význam.
            • Ladislav_Loukota
              Nemůžu než souhlasit. A když už na něco takového dojde - jako třeba v jednom z datadisků Company of Heroes s kampaní za Němce - tak se ignoruje možné využití jistých temnějších motivů. Jak by se hráč cítil, kdyby odrážel útok spojenců na koncentrační tábor? Nemusíme vlastně ani jít do WW2 - jak by se hráč v MW sérii cítil, kdyby mučil někoho v letu CIA? A, ať jsme postmoderní, v MW3 jim zase unikla možnost řídit ty výbušná auta s plynem. Určitě by to bylo kontroverzní a klouzalo by to povrchu, ale sním svůj kloubouk a řeknu, že při správném provedení by si hráč až do chvíle detonace snad ani neuvědomil, že hraje za teroristy. Prostě hra ti dá kontrolu, a jede se. Nejspíše by se někdo ozval s tím, že tyhle hry bohužel neobsahují možnost volby (jako se dalo číst v recenzích na Spec Ops: The Line), ale zjevně by to nikomu nevadilo, dokud hrál za US Marine dobývající "nějaké hadrácké město". I linearita může být kvalitou.

Každopádně ano, už jsme se dostali trochu mimo téma. Nicméně volba postav, příběhu a formy určitě souvisí s tím, co chtějí autoři říct (i když to sami nemusejí nutně takto vnímat), což je celý smysl Ztraceno v procesu. Vývoj tvorby díla nejjednodušeji ukazuje, s čím vlastně máme tu čest.
  • Největší sranda je že ať se objeví jakákoliv diskuse o CoD, MoH, BF tak se vyrojí banda diskutérů, kteří se furt dokola hádají vo stejnejch hovnech jako u ostatních článků jako je tento. 1 čtvrtina je pro, 2 čtvrtina je proti, 3 pro jistotu proti oběma prvním a čtvrtá se těm třem předešlím jenom směje jaké sra.ky řeší dokolečka dokola jako kafemlejnek. Neni to snad jedno?? Každý má přece jiný pohled na věc a baví ho něco jiného tak proč se tu neustále už nějakejch 5 let urážíte kuli ničemu? *8*
  • Zufalo sa snazim zistit pointu tohto clanku, ale nenachadzam ju, tak ako, precital som to cele, ale vlastne rozmyslam, ze co som to vlastne precital, lebo nejako vlastne si uz ani nepamatam, o com autor pisal *6*
    • Ladislav_Loukota
      "První Modern Warfare dovedla ve virtuálním prostředí zhmotnit patos a atmosféru populární představy o ozbrojených konfliktech. A i když hru pro to můžete postavit vedle propagand typu Zrození národa či Triumfu vůle, je to sukces tak či onak. Pro její nehynoucí vliv na zbytek FPS scény je však nanejvýše politováníhodné, že ve svém prvním díle nepropasovala série Modern Warfare reference na aktuální svět. Možná bychom se totiž již dávno dočkali více Spec Opsů: The Linů a dalších her, jež se svou formou i dějem snaží o něco více, než jen věrohodné zasazení."
    • To co je ta hatlanina? Rozumi mu nekdo? Odkdy sem lezou maďari? *8* *6* *12* *11*
      • Nechte toho vy východňáry *15*
  • Hra, která kopírovala jinou hru je dnes kopírována všemi ..
    • Ladislav_Loukota
      A takhle fungují žánry od nepaměti...
  • Kinet1c
    nebol to nahodou prvy call of duty (2003), ktory vlastne kopiroval prvy medal of honor (2002), sice od vtedy sa CoD seria prehnala cez nase pocitace ako tornado a zanechala vnas rozlicne dojmy
    • Delali to stejni lide. Medal of Honor delali jeste pro EA ale pak se nejak nedohodli a presli pod Activision a udelali Call of Duty. A ted delaji zas pro EA :-D.
  • Jenže jste nepochopili jednu věc: I když to může někoho bavit, tahle herní série je nesmírně stupidní (minimálně od CoD2). A proto je vlastně jedno, jestli je "děj" zasazený do pokroucené reality nebo úplné fikce.
    A taky druhou věc: Ta vyzdvihovaná Hollywoodskost je přece totálně mimo mísu! Přesně kvůli tomu jsou tyhle hry stupidní, hloupé a stupidní (možná jsem zapomněl na STUPIDNÍ).
    • Ty jsi stupidní. Call of Duty je na tebe moc super aby si jí mohl hrát. Jsi RPG blb**ek.
      • simon.leska1
        Co to je vůbec za termín? RPG blbeček... Hrál jsi snad někdy hru jako Elder Scrolls Morrowind nebo Skyrim? .... To jsou výborný hry za dobrý peníze...ne taková vyčůranost jako CODko který stojí plnou cenu i tři měsíce od vydaní. A DLCčka stojej navíc uplně za ho*no *6*
      • RPG? Boha jeho, to jsou neuvěřitelně stupidní hry. Jediné RPG, které jsem ve svém životě hrál, bylo Diablo 2, a to mě po pěti minutách přestalo bavit. Žádné jiná hra takového typu se mého počítače ani nedotkla.
        Aby sis uvědomil o čem mluvím. CoD1 a CoD:UO považuju za vrchol nenáročných singleplay stříleček (multiplayer mě nezajímá, v těchto hrách je stupidní). V závěsu je MoH:AA a Vietcong. CoD2 jsem dohrál, ale neskutečně mě tam sr*lo několik idiotských věcí, např. autoheal. Tendence rozšiřovat a umocňovat podobné blbosti a rušit všechno dobré udělala ze série absolutní paskvil a výkladní skříň demence. Proto jsem žádný další díl CoD nezakoupil. Existuje jistá hranice mezi jednoduchostí a stupiditou, a ta byla překročena.
        • přesně proto hraju Armu 2,pro pocit větší realističnosti je pravda že CoDčka mě bavějí taky ale víc teda simulatory jako Arma,Operace Flashpoint atd.
          řekl bych že máš pravdu ale jsem velký zastánce her takže na druhou stranu ANO na druhou NE
        • simon.leska1
          Ty seš taky dobrej... prej RPG a odsoudíš je všechny protože tě nebavilo Diablo.... Zkus třeba Fallouty 3ky nebo Skyrim.... *14*
        • Myslím, že ženská se tvojeho péra taky nikdy nedotkla.
          • Opravdu? Tak to se jich asi budu muset zeptat, jestli jsou a v daný moment byly ženami. Já bych řekl, že ano.
        • má pravdu chlapec. ohledně CoD:)
  • misho8723
    Už niekoľko rokov nie som veľký fanúšik CoD série, ale jednoznačne bola časť CoD 4 : Modern Warfare vo svojej dobe pecka.. všetko prvky v tej hre boli perfektne vyrovnané a na mnohé úseky z tejto časti pamätám doteraz, ale z tých novších častí neviem si skoro nič vybaviť (áno, niektoré momenty samozrejme, napríklad záber z pohľadu kozmonauta na Zem, atď), ale v príbehu MW série mám veľký chaos, takisto ako aj Black Ops mi prišiel síce dobrý, ale na nič si skoro nepamätám z neho.. a momentálne mňa tá séria už vôbec nezaujíma a neberie ma.. fakt som vďačný za ten štvrtý diel, ale tam to končí..
    P.S. misia na ruskom letisku z MW2 je podľa mňa strašná blbosť - zo začiatku som ju vždy obhajoval, ale nakoniec musím uznať, že možno ten nápad alebo zmysel toho, čo chcela sprostredkovať bol super, ale ako bola nakoniec prevedená, je strašné - a nie, nejde mi o to, že človek tam môže strieľať bezbranných civilistov - ide mi o to, že tá misia nemala taký účinok na mňa ako si asi autori mysleli, že bude mať.. proste úbohé spracovanie tej misie mi strašne prekáža

P.S.S. teraz sa najviac teším na first person hry ako Dishonored, BioShock:Infinite, Metro: Last Light, Far Cry3
    • Mne sa najviac vryla do pamate misia ked v Makarovovej chatke taham data, branim to tam a davam si pozor nech mi vsetci aj na hardcore preziju, citim sa jak poloboh az do doby ked ma pri odlete ten zebrak generalsky postreli, poleju benzinom a zapalia. Co som citil bola nefalsovana nenavist a tesil som sa ako to tomu hajzlovy spocitam :)
    • Počkej, ty mínusy, hned po tý první větě :D ale jo, s tim letištěm to bylo laciný
  • Call of Duty jdou sice od Black Ops mimo mne,ale rozhodně moc pěkný článek a ty odkazy jsou náhodou užity vkusně. Každopádně bych také ocenil hrát v nějakém FPS za jiný národ než amíky/jiné "západní" armády,Izrael bude asi pár (desítek) let pasé,ale třeba hrát za takovou armádu Kataru by bylo taky zajímavé a nejspíše i politicky korektní.
    • Od black ops *1* *1*
      • genki.sudo
        Black ops je najlepší diel od časov MW1 (ktoré dokonalé tiež nie je ale v jednoduchosti je krása.. )

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit