Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • delO

Můžeš být úplně v klidu, letos je to velká bída i na PS5. Alan nedrží ani stabilních 30FPS.

• Horst_Fuchs

No, nebyl bych tak hrr do koupě. Jednička také měla až nadpřirozeně vysoký hodnocení, ale když to pak po letech vyšlo pod windows nestačil jsem se divit. 

Všechny ty velkohubý sliby byly jedna velká lež. Lineární nudná, nestrašidelná hra s totálně nelogickým a divným systémem boje. Jak se ukázalo Alan Waka od hodnocení propadák dělil jen docela zajímavej příběh. Nikdy jsem nedohrál, jsou k mání mnohem zajímavější hororový hry.

• Chapem.. ak mas najnovsi rig za bohvie kolko tisic tak ta to nemusi zaujimat. Ale vacsina z nas hra na medium end (stale silnych) pocitacoch ktore zvladaju vacsinu novych a krasnych hier bez problemov. A potom tu mas dost AAA  titulov ktore kaslu na optimalizaciu a v tom pripade si v hajzli. Nepotrebujem mat hru na Ultra Hight detailoch. Hrat ju vsak na low a mat ledva 30fps je vysmech a doslova to je pre mna nehratelne. Hier je vela a stale je z coho vyberat.

• jiri.svak

A jede to 5 FPS?

• medveddd

Ježiš ty tvoje "high" settings :D Vypadá ta hra blbě na low nebo medium? Kvůli lidem jako ty to měli pojmenovat Ultra, Turbo a SuperMax a byli byste happy :D

Ta hra na 4070 vypadá a běží naprosto úžasně a jestli je v menu low, medium, nebo MEGAMEGANEJVÍCEPICGRAFIKA, na tom by ti záležet snad nemuselo ne? :)

• medveddd

Myslím, že je těch důvodů víc, když se nad tím zamyslím:

1) Část jsou určitě developeři vsázející na technologii upscalingu. Ptám se ale - dokud to nezajde do extrému (což občas zachází), je to nezbytně špatně? Zrovna tak jako raytracing může vývojářům usnadnit práci s manuálními hrátkami se světlem, které jsou časově náročné, může jim upscaling trochu usnadnit práci s optimalizací. Toto je samozřejmě o nějaké hranici, kterou rozhodně někteří devs překračují, ale v principu mi to nepřijde VŽDY špatné.

2) V některých případech je to kvůli raytracingu - ta technologie je neskutečně náročná a je to zkrátka obrovský skok. Alan kupříkladu má některé prvky nasvětlení raytraced i když máš raytracing jako takový v menu vypnutý.

3) Někdy v průběhu minulé generace se začaly rozšiřovat vyšší rozlišení - 1440p a 4k, tedy až čtyřnásobek toho, co byl do té doby standard. Vezmi si, že předtím byl standard hrozně dlouho 1920*1080 a třeba já osobně jsem předtím měl od roku 2004 monitor co byl 1280*1024, od toho je nárůst k FHD o pouhou polovinu. Dá se tedy říct, že se na PC hroznou dobu rozlišení až tolik nevyvíjelo a "najednou" tu bylo čtyřnásobné 4k. Na něj ale nebylo s moderním hardwarem až tak těžké dosáhnout, protože v té době brzdila průmysl stárnoucí 8. generace konzolí, na kterou se hry primárně dělaly a násobně výkonnější počítače si tak mohly lítat ve větším rozlišení jak se jim zachtělo (však i GTX 1060, budget karta vydaná v polovině té generace byla PODSTATNĚ výkonnější, takže co teprve 1070+)... Jenomže teď je tu "nová" generace, která je samozřejmě stále dělaná tak, aby byla cenově dostupná, ale taky to už není žádné ořezávátko, a přesto pokud na ní chceš hrát něco ve 4k, musíš se ve většině her spokojit s 30 FPS, a často to ani nativní 4k není. Takže konzole, která výkonem odpovídá zhruba RTX2070, dává hry většinou pod 4k na 30 FPS a PC hráči by chtěli s podobným hardwarem hrát ve větším rozlišení na 60+.

Co se tím snažím říct je, že kromě klasického posunu v grafice, tedy větší textury, víc polygonů atd, který se stále děje, jsme za poslední roky skočili na násobě větší rozlišení a přidali k tomu výpočetně neskutečně náročnou technologii. A aby toho nebylo málo, 60 začíná být lidem málo, kde kdo hraje na 120.

Posun z FHD/60 na 4k/120 je osmkrát víc pixelů, co je potřeba zobrazit (a to je bez RT). A jasně, někdo chce hrát ve 1440p na 100+, ale to je taky setsakra rozdíl a o to mi jde - najednou jsou potřeba dělat ústupky. Nebo použít upscaling.

Pokud chceš hrát ve fullhd bez raytracingu na +-60 FPS, nemusíš s normální moderní kartou na DLSS nebo FSR ani sáhnout (což by ale podle mě byla chyba, protože v režimu Quality obě jenom přidávají, obzvlášť DLSS).

Jinak poznámka stranou, pokud si uživatel FSR v Alanovi zvýší nastavení postprocessingu, hra nebude dělat zdaleka takový bordel ani při FSR, protože se bude posproces aplikovat až na ten upscalovaný obraz a ne dřív.

• Veskoslav

Co sem ty vole pleteš 1060? Ani 4070 neudrží bez DLSS 1440p při 60 fps high settings, vlastně má okolo 45 fps. 4090 neudrží 4k 60 fps bez RT a DLSS. Jak říkám, okecávej si to jak chceš. 

• Veskoslav

Pochopils, že miliony lidí takto hrálo, protože neměli na konzolích na výběr?...Ne, že by se jim to extra líbílo a proto chtěli 30 fps...Meleš prostě naprosto z cesty. 30 fps byl standart, protože to konzole jinak neutáhly. Nebyl standart, protože by to bylo lepší, kvalitnější atd....Takže si užívej v roce 2023 30 fps a obhajuj si zprasený port jak chceš. 

• medveddd

Určitě lepší přirovnání, nicméně za poslední rok jsem hrál Watch Dogs Legion na ps5 na 30, Starfield na 50, většinu her na ps5 na 60, aktuálně Control na 100, a Overwatch na 165.

Takže bych řekl, že mám docela realistický pohled na to, jak chutnají krysy z kanálu i jahody. A pokud jsou raytraced nebo jinak vizuálně působivé, klidně se ke krysám čas od času vrátím :D

A ve finále nikdo nikoho nenutí hrát Alana na 30. Na novějším hardwaru si ho člověk může na 60 zahrát v pohodě a kdo má starší kartu bez mesh shaders, musí holt upgradovat, doba jde dál a Remedy tu technologii rozhodně dopředu tlačí. Skutečně to nejsou Cities co vypadají strašně a taky tak běží.

A jak říkám, i z 2060 vytáhnete 40 a ta hra přitom vypadá skvěle, tak co víc kdo chce herňajz? :D Nadosmrti hrát na 1060 6GB?

• Derp_1337

Napadlo mě jiné přirovnání:

Někdo v životě jedl jenom třeba krysy z kanálu a tak tvrdí, že nic lepšího nezná a je to dobré. Ale jakmile jednou ochutná jahody se šlehačkou, tak se mu pak k těm krysám nebude chtít vracet. Pak už nezáleží na tom, jak moc se bude argumentovat, že z krys se dá žít.

Stejně je to s 30FPS. Jo, dá se na tom hrát. Ale jakmile jsi vyzkoušel něco lepšího, tak pak to bude působit jako pěst na oko a bude tě z toho bolet hlava a oči.

Samozřejmě to neplatí pro úplně všechny hry. V pomalejších hrách těch 30fps člověk nemusí rozpoznat. Ale u akčních her (akční adventury, FPS, atd.) je to fakt jako pěst na oko.

•  tak hlavně že tam mají milion odlesků, světýlek, blikátek, stínů, sluníček, odrazů a já nevím co ještě aby to vyžadovalo PC od NASA, ale atmosférou to na hry jako FEAR, suffering, condemned nebo starý silent hill nemá ani zdaleka. Poslední dobou se hry jen předhání v tom, kdo dokáže nacpat přes sebe víc zbytečných efektů, na PC verzi se kašle, a hratelná se udělá jen verze pro PS5, protože na tom hrají všichni recenzenti...

• medveddd

Nepochopils. Každý ten posun vnímá v něčem jiném, proto je to o tom balancování.

Že je 30 FPS "nehratelné" je prostě objektivní nesmysl, což dokazují desítky milionů lidí, co teď tak několik dekád hráli. Okecávej si to jak chceš.

Pro tebe je budoucnost ve vysokých frameratech, pro někoho jiného v hezčí grafice.

A pokud se chceš mermomocí držet té svojí směšné paralely, vpodstatě mi tu obhajuješ, že se bez airbagů nedá jezdit.

• Morraw

Viděl jsem hned první memes ohledně optimalizace a vidím, že tady to ostatní taky potvrzuji.

Vždycky, když se rozhoduju, že vyhodim 50 klacků za nový stroj, tak se objeví něco takového. Tento a loňský rok je na optimalizace příšerný 😃

Nedávno jsem si konečně pořídil Gotham Knights a nechápu proč u takové hry musí byt fps propady 😂

• delO

tak ale to samé mají majitelé AMD karet na PC, což je kolik cca 30% herních PC? To není zanedbatelní číslo, abychom se vysrali doslova na optimalizaci, naflákali tam x efektů, dali mrzké rozlišení a pak na to šoupli upscaling. 

DLSS 3 má tu obrazovou kvalitu dobrou, takže chápu ,že to nemusí být  u Nvidia karet takový problém, ale desítky milionů lidí na konzoli a x milionů hráčů na PC s AMD kartou si musí zvykat na hnusný upscaling pomocí FSR, aby si hru zahráli.

Jak je možné, že v minulosti vznikaly graficky působivé hry a běžely fajn i bez nějakých DLSS či FRS, teď si nikdo nezahraje bez tady těch upscalingů.

• Veskoslav

Nepochopils. Kdybychom se měli nestále dívat do minulosti, jak to bylo a smířit se s tím, tak se sotva někam posuneme. A vývojáři AW2 jsou prostě líní optimalizovat. Okecávej si to jak chceš.

• skaven

nech si to kupia, aj tak budu len testovat, a nadavat, ako im to nejde...btw fakt by si ta hra zasluzila -2 body za neoptimalizaciu

• Derp_1337

Jo, popsal jsi to dobře. U Control nastal podobný dojem jako původního Alan Wake. Ze začátku zajímavé, ale pak se to okoukalo a ke konci člověk trpěl u těch neskutečně repetitivních soubojů. Remedy s tím má pravidelné problémy.

Akurát většina lidí ten konec nějak přetrpěla a pak jenom vzpomínají na to dobré, a že ten soubojový systém zpočátku působil zajímavě a svěže.

• Lukyz

Můj názor na combat:  Chápu, že to mají obhájené lorem, ale opravdu někomu přijde zábava přijít do arény XY, kde se spawne XY nepřátel, vy je vysekáte, pak se tam spawne dalších XY vln a pokračujete dál? Navíc díky backtrackingu tohle zažijete Xkrát v již navštívených oblastech. Hoď po nepříteli kus nábytku / prostředí, sejmi tím armor a pak ho ustřílej nebo uházej - to je v podstatě celý koncept bojů a je jedno proti jakým protivníkům.

Vedlejší mise mi přišly ze začátku fajn, jenže jich projedete cca 5 a pak se namísto jednotlivých mikro příběhů změní v zabij XY nepřátel / přines XY předmětů za lokace X a Y.
  • medveddd

Na PS je problém hlavně s tím upscalingem no, FSR tam ten binec skutečně dělá, to uznávám.

• medveddd

Zato tvoje přirovnání příjemnosti nějakýho zážitku k nebezpečí na silnici je naprosto vynikající. Airbagy se postupně zavedly a není důvod je zase odstraňovat. Optimalizace hry vždycky byla a bude o nějakém balancování mezi vizuální stránkou a tím, jak rychle hra poběží. Už ten rozdíl vidíš?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit