Přejít na výpis diskuzí
Andrzej Sapkowski, autor Zaklínače, hry nehraje
7.11.2012 | Aleš Smutný
158 příspěvků
-
Těch dílů je pět. Dva předchozí jsou "jenom" sbírky povídek. (nehledě na to, že ty knížky povídek byly tři, ale to ještě jako paperback, v hardbacku to myslím dali do dvou celků.) :) Např. povídka o strize (v jedničce ta princezna byla a byla náramně "přátelská") byla tou první, kde se Geralt objevil.
-
Jen jestli ti jen nedělá dobře povyšovat se nad ostatní na netu. *4*
-
Podle tvého přístupu by člověk nesměl nadávat na žádný obchod, ze kterého profituje. Neměl by nadávat šéfovi, který mu dává peníze, státu, když mu dává dávky apod. Pro všechna svobodná a zejména umělecká povolání je ale typické, že člověk prodává kousek projevu svého ega, své tvorby, která je pro něj samého mnohdy dokonalá, protože je právě tak hluboce jeho.
Většina výroků populárních umělců je tím, co chceš slyšet. Ale zpravidla to pravda bude asi sotva. Netvrdím, že by měl Sapku někdo milovat pro jeho osobnost, ale přijde mi dost absurdní odsuzovat ho za tak vzácnou upřímnost. Přitom pravděpodobně právě kvůli takové upřímnosti mají Sapkovy postavy ať už ze Zaklínačů nebo Narrenturm trilogie takovou uvěřitelnou hloubku a syrovou lidskost.
No a spekulovat nad jeho motivy pro prodej licence takovým způsobem... to už je celkem extrém. Co po něm chceš? Jestli máš rád Zaklínače, tak bys měl přece bez předsudků respektovat i jeho autora za to, že to pro nás napsal, ne? *3* -
Zaklinaca som precital jedinu knihu.. Nikdy viac.. Smiesne jednoducha az primitivna dejova linia.. Nezachrani to ani ten kvazi drsnejsi slovnik.. Vsak to je ako rozpravocka pre male deti.. Ti narocnejsi sahnu napr. po Eriksonovi.. :-)
-
Je škoda, že ten herní příběh teda vůbec neuznává. Hry mě donutily pořídit si všecky knížky a moc se mi líbí (zatím jsem u 4. dílu ze 7). Do té doby jsem v životě přečetl asi dvě knížky (jeden z toho Harry Potter *1* ) a tak mě překvapilo, jak moc se mi to líbí. Knížky jsem bral teda jako takové prequely ke hře a těšil jsem se, jak se dopracuju k vlastně začátku první hry. Bohužel teda plánuje pokračování a to bude naprosto ignorovat herní příběh. Je to škoda, v podstatě říká "právo na pokračování příběhu mám jen já, ale je fajn, že se hry lidem líbí". Tímhle mě tedy pan Sapkowski trochu zklamal. Jinak ale s jeho tvrzením (nevím, jestli je to zmíněno tady, četl jsem anglický článek) když mu vadí, že v různých zemích dávaj na obal knihy ilustrace ze hry, pak má člověk pocit, že se jedná o nějakou druhořadou knihu ke hře. Viděl jsem anglickou obálku Času opovržení a přesně takový pocit jsem z toho měl. Nevím, jestli se mi bude chtít číst tu jeho další knihu, mám rád jak knihy, tak hry a rád bych to bral jako jeden příběh. Rozhodně není pravda, že hry nemohou být pokračováním knih.
-
Tak to si asi moc fantasy asi necital :-)
-
Příběhy hodné knížek, ale ne v knižní kvalitě. Stačí si knihu přečíst a poslechnout si ji v audio podobě- pocit z příběhu je hned jiný než při samotném čtení. Knihu si čtenář imaginuje sám a uzpůsobuje si ji svému naturelu- to u zbylých forem vyprávění nefunguje a divákovi je tlačena představa tvůrce.
-
Tak co jsi budem povídat Zaklínač-kniha je kvalitní mainstream, což není na škodu pokud chce co nejvíce vydělat. Ale nic geniálního nebo specificky vytříbeného to teda není. Docela mě baví a třeba se můj zážitek z knihy postupně ještě zlepší. No každopádně ode mě peníze dostal, takže mise splněna..
PC hra Zaklínač 2 podle mě je v mnoha směrech geniální a přitom vesměs určena pro široké spektrum hráčů a to je hodné velkého obdivu, ale samozřejmě podobnou věc udělat u knihy je prakticky nemyslitelné, není tam tolik "manévrovacích schopností". O to víc si cením této hry a mám jí v oblibě víc než knihu. -
Andrzej Sapkowski je úžasný autor... Myslím si, že z fantasy prostředí se jeho popisu a jeho stylu psaní nikdo nevyrovná. Je to takový novodobý Shakespeare, který si se slovíčky hraje a dokáže jak atmosférou pohltit tak jí najednou paradoxně a vtipně zlehčit.
Ač mne Narrenturm nebavil, tak si pořád pamatuji skvělí začátek:Nevyplnila se temná proroctví..... Ale i tak bylo veselo
Na druhou stranu si říkám, že to bude velice arogantní člověk. Ale kdo ví, třeba se mýlím... -
No fajn, autor ctive fantasy se tvari jako mistr sveta. Jelikoz mam zaklinace rad, tak jsem cekal od Sapk. trochu vic. Nechapu jak ohrnuje nos nad hrou, ale prava na serial a hru prodal asi velice rad...holt prasule se hodi.
-
Radši toho Žambocha. I když vlastně Vyhlídka na věčnost nebyla vůbec špatná
-
Článek zrovna když vyšel poslední díl od Leonarda ve vázaném provedení. Po 6 letech konečně kompletní serie *3*
-
Sapkowski mi nie je vôbec sympatický, ale Zaklínača milujem. Knihy som začal čítať až po odohratí hry a oba príbehy majú obrovské kvality. Rovnako ako do hry, aj do kníh som sa potom pustil znova.
-
Tak to si ještě přečti Kulhánka a Žambocha.
-
Sto lidí sto chutí, ale nudná?
-
Hru Zaklínač jsem hrál dřív, pak jsem si vzal knihu, a v polovině ji odhodil. Je fakt nudná. V tu chvíli mě vlastně napadlo, že musí být autor knih rád, že mu to přitáhne na tu jeho nudu další čtenáře. Teď zjišťuji, že on má za to, že knihy přitáhli hráče. Což nechápu.
-
To se přece nedá srovnávat.
-
Nějak divně skloňujete slovo hra. Napsal bych něco vtipného, ale Váš pravopis je spíš k pláči.
Jinak Sapkowski je typický namyšlenece, kterému stoupla sláva do hlavy a má přílišnou sebedůvěru. Psat sice umí to jo, ale jinak je to namyšlenej hejsek. -
V článku je docela dost překlepů a ty překlady z angličtiny taky místy haprují. Kvituju s povděkem odkaz na rozhovor na začátku i na konci, autor myslí na komfort čtenáře a to je fajn.
-
Malaz, Zaklínač či Píseň ledu a ohně jsou parádní série, člověka vždy potěší, když hlavní hrdinové nemají na hlavách svatozář a nezachraňují svět svou láskou a porozuměním. *4*