Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ?
  • Jinými slovy: Bohužel pokrytectví není jen to, co si ty definuješ na Games.cz, ale i to, co si já definuji na Games.cz.
  • Lugal - ta povídka byla napsána z hecu, stejně jako ho přemluvili k napsání celého románu. Původně nechtěl a tvrdil, že neumí psát, že jen tak předělával pohádky pro zábavu jako agentura "Uvádění románů na pravou míru" ze Saturnina.
    Není třeba brát všechno vážně. To je jedna z věcí, proč se Sapek straní všech nadšenců a říká od plic, co si myslí....nebrat vážně :-)
  • Vždy som mal z tej poviedky pocit, že je to skôr taká fantázia Ciri, ktorá nevie stráviť realitu (Geralta zapichli, ona musí utekať pred lóžou a pred elfami...).

No a z pohľadu autora skrátka taký malý výstrelok.
  • Ále jo, máš pravdu. :)
  • Bohužel pokrytectví není jen to, co si ty definuješ na Games.cz, ale i to, co předvání pan S.
  • Svatba "Něco končí, něco začíná" byla napsána mezi čtvrtým a posledním dílem románu. Byla to taková alternativa pro ty, o nichž Sapek věděl velmi dobře, že mu neodpustí pobití všech hlavních postav....taková malá náplast s trochou humoru do toho všeho umírání, které Paní jezera přinesla. Vyšla tuším v Ikarii a my vyhladovělí jsme se po ní vrhli v tom mnohaletém čekání na pátý díl.
    Jinak ty povídkové knihy byly původně čtyři. Konec světa a Poslední přání byly dvě povídky, co vyšly ve sbírce Tandaradei! spolu s dalšími třemi Sapkowými povídkami mimo svět Zaklínače....
  • Dobře, souhlasím. Dunu absolutně zbožňuju, ale není to fantasy. Já jsem měl na mysli žánr fantasy, tam jde o specifickou věc. Pokud jde o sci-fi, je Duna absolutně top. Možná snad Dan Simmons a sága Hyperion, ale to je o něco rozvláčnější, než Duna. :)
    Edit: možná že přirovnáním k shakespearovi jsme si zavařili. Shodněme se na kvalitních autore, ouk? :) Protože pokud jde o jazykohru, zbožňuju Pratchetta. :)
    Edit2: Frank Herbert. ;)
  • Práveže sa dej vôbec neprepadá, ale výborne to do seba zapadá. Ciri, Vilgefortz, lóža, Emhyr, korunované hlavy, elfovia, špirála a "zrnko piesku" v ozubených kolách osudu - Geralt. Pričom sa skoro všetky hlavné charaktery vyvíjajú a menia, ich dejové línie sa stretávajú vyúsťujú do nových zápletiek.
  • Isteže. Úplne jednoduchým štýlom, s jednoduchým obsahom. Najzložitejšie, čo môže človek čakať, je rozdvojenie dejovej línie v dvoch vežiach.

A že pre dospelých...
  • Jednoduché...hm asi vím, co chce říct, Tolkien si spoustu věcí zjednodušil - například všichni jeho hrdinové jsou buď černí nebo bílí (vyjma Boromira, což je součást zápletky- jde o vůli prstenu). Všichni kladní hrdinové jsou stejně uvědomělí a jdou za společným cílem prospěchu spelečnosti bez postranních úmyslů, osobních zájmů, vzájemných antipatií.....a všichni jsou na stejné intelektuální úrovni....a elfišťata jsou nejnamakanější magiči a vůbec dokonalí :-) Je to až infantilně prosté....to vše však Tolkien používá pouze k vyjádření myšlenek a ideí....proto tolik zjednodušuje.
  • Uz jsem tu nekde psal,ze roman skutecne vznikl jen na zakazku kvuli penezum. Cetl jsem to tusim v nejakem rozhovoru. Roman nebyl puvodne v planu. Pokud si to s necim pletu,klidne me opravte.
  • Duna je úplne niekde inde ako tie A -----> B rozprávky od Tolkiena.
  • * dyslektik (br asi to je nakažlivé :-p)
  • Gratuluji. Ja osobne jsem zacal Pana prstenu cist ve veku jako ty+-,ale diky velmi podrobnym popisum hobiti oslavy a vubec sveta me to nejak nebavilo. Knizka lezela vekolik let netknuta. Na chut jsem tomu prisel az mnohem pozdeji. A pak jsem to precetl hned nekolikrat:)
    A ano,Pan prstenu je ''jen'' pohadka ( v tom pravem slova smyslu) pro dospele,ale tvrdit ze je psana jednoduchym stylem? Tak to vazne nevim co myslis.
  • Pár ľudí tu písalo, že Sapkowski už z fotky vyzerá ako riadna násoska - tak to zase Mievil už z fotky vyzerá ako riadny feťák a jeho knihy v tom čitateľa len utvrdia. *15*
  • Paulcz
    Tolkien má hlavně promyšlenější a kompaktnější svět zatímco Zaklínač se s každým dalším románem propadá do čím dál větší ujetosti. Paní jezera je už absurdní, perverzní a pohádková šílenost :) Sága o zaklínači je úžasná, ale i dost rozporuplná záležitost.
  • Ja osobne kaslu na nejaky titul nebo privlastek. Me jen bylo lito ze se na Herberta zapomina,protoze co se tyce psani,tak (podle me) je to opravdu velikan. Na svete neni jen Tolkien a Sapkowski
  • Keď som mal 14 rokov a Tolkien bol prvý fantasy autor, od ktorého som niečo čítal, tak sa mi to veľmi páčilo - samí tí vznešení elfovia, boj proti temnému pánovi etc. Vlastne práve Tolkien ma priviedol k fantasy literatúre.

Ale po pár rokoch, keď mi z fantasy už pár kníh prešlo pod rukami, tak mi celý pán prsteňov aj s hobitom prišli ako lineárna rozprávočka s jednoduchým dejom písaná jednoduchým štýlom. Rovnako napríklad aj riftwar saga, eragon, amber a celkovo sa mi fantasy začalo odcudzovať, lebo som si myslel, že nemôže ponúknuť viac ako spomenuté diela.

Vtedy sa mi dostal do rúk Zaklínač... bolo to skrátka fantasy kvalitatívne na úplne inej úrovni, ako obsahovo, tak aj štýlom. Pristupoval som k nemu veľmi skepticky, lebo som inklinoval k západnému fantasy, ale dnes musím povedať, že doteraz som nečítal nič lepšie. Popravde, ani nemôžem povedať, žeby sa k nemu niečo približovalo (a rozhodne teda nie seriálom prehypovaný soiaf alebo rozťahané a nudné mbof).

Husitská trilógia bola taktiež výborná, krásne spojenie fantasy a histórie, nadobudol som z nej pocit, že Sapkowski je tak dobrý, že keby chcel napísať niečo na spôsob Mena ruže, tak sa Eco môže zahrabať.

A hra - oba diely si jednoznačne zaslúžia miesto medzi najlepšími rpg posledných rokov. Inak môj názor je, že hra jeho knihy spopularizovala na "západe," zatiaľ čo na "východe" (stredná E) dosť ťažila z ich popularity
  • Co ja vim,tak povidky se v drobnostech lisi od romanu jen z jednoho duvodu-roman nebyl puvodne v planu a zacal ho psat az dlouho po povidkach. Dokonce jsem tusim nekde cetl ze slo hlavne o penize(to neni kritika,jen konstatovani)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit