Přejít na výpis diskuzí
Andrzej Sapkowski, autor Zaklínače, hry nehraje
7.11.2012 | Aleš Smutný
158 příspěvků
-
Kdyby ta kniha byla, jak říkáš, nudná, tak by kvůli ní těžko vznikla hra. A ta vznikla v první řadě kvůli jejím čtenářům, ne naopak.
-
To môže s čistým svedomím tvrdiť každý, čo si porovná zaklínača a lotr.
Lotr je skrátka písaný jednoduchým štýlom pre nenáročného čitateľa, s jednoduchou lineárnou dejovou líniou, maximálne dvoma, bez interferencií medzi nimi, bez vývoja charakterov, s použitím jednoduchého a univerzálneho jazyka, prvkov atď. -
Hmm tak to nečíst nějakou knížku takovou dobu bych si vyškubal vlasy z hlavy. Já sem teď s písní ledu a ohně začal a jak to tak za měsíc dočtu tak dám zase nějakou jinou sérii.
-
Tak za prvé, Amber je jasné fantasy. Za druhé, Tolkien nič nevymyslel, elfovia, trpaslíci, draci etc. sú všetko prvky mytológií rôznych kultúr z rôznych období. Jediné čo urobil je spopularizovanie "západného typu" fantasy (hrdina bez bázne a hany, dobrí elfovia, zlí škriatkovia etc.).
Každé jedno klasické fantasy využíva tie isté prvky, ale zaklínač sa na rozdiel od A to B rozprávok typu lotr snaží vykresliť prostredie, v ktorom sa dej odohráva aj zo spoločenského, kultúrneho a politického hľadiska, a to ako živý organizmus (vzhľadom na to, že sa snaží prezentovať reálne spoločenské vzťahy, tak nie je prekvapujúce, že sa tam často objavujú drogy, rasizmus, či sex - ktorý je akosi základom prežitia pre akúkoľvek ľudskú spoločnosť).
Lore tolkienovho sveta je neskutočne primitívne (časť je fakticky skopírovaný genezis a exodus), svet je absolútne statický bez akýchkoľvek spoločenských či politických prvkov. Je postavený na boji proti temnému pánovi, či už je to morgot alebo sauron, a človek tak nadobudne pocit, že keby nebolo úhlavného temného nepriateľa, tak sa tam ani nič nedeje (lebo sa tam ani nič nedeje, všetko zlé je "úkladom" temného pána alebo "semenom zla čo zasial do sŕdc ľudí/elfo/trpaslíkov" a iné infantilnosti). Zaklínač má veľmi dobre premyslený background a lore, ale bohužiaľ (pre niekoho) nie je vytvorený poznámkami na konci knihy alebo primitívnym rozprávaním, ale je zakomponovaný priamo do poviedok a ságy.
Inak hovoriť, že lotr (absolútne black and white svet) má nejakú hĺbku, a že zaklínač, kde sa riešia reálne otázky rasizmu, životného prostredia, zneužívania moci a rôzne ďalšie etické a spoločenské otázky, ju nemá, tak to je už naozaj niečo. -
Sorry, ale tvé příspěvky moc nedávají smysl. Neexistuje žáden morální rozpor mezi tím, že někdo poskytne licenci za peníze (a netají se tím) a mezi tím, že se od těch děl autorsky distancuje, protože na nich nedělal. Stále máváš nějakou tajemnou absolutní jednoznačně matematicky aplikovatelnou definicí pokrytectví. Schválně jsem se podíval na definici na wikipedii (jo, jasně, není to ten nejlepší zdroj a blablabla) a ani podle ní mi to nepřijde jako pokrytectví. Pokud už to mám vnímat jako negativní jev, tak by to mohla být spíš chamtivost, nenažranost, drzost apod. Pokrytectví je o rozporu, ne o tom jestli je něco morální/dobré/voňavé.
-
Jako že týpek musí opíchat svojí dceru aby nedošlo k době ledové? Děsně hluboká myšlenka, skoro jako z rapehentai
-
Zaklínač má spoustu hlubokých myšlenek, asi jsme oba četli něco jiného.
-
Původně vůbec nebyla určena k publikaci.
-
"Nemálo lidí došlo k mému přístupu"
"lebi"
co je toto ku*va za vyjadrovanie? -
problem asi bude v prekladoch.
ja mam precitane vsetko od tolkiena a dost sa mi to zhnusilo. ale vsetky knihy som cital v slovencine. a vraj je slovensky preklad naozaj priserny, comu nemam problem uverit.
metro 2033 po slovensky, to je ciste peklo. tu zensku co to prekladala by som dal ukamenovat.
mna moc zaklinac neocaril, akoze dospele temy atd su naozaj fajn, ale styl pisania mi nesadol. mozno to bolo zase prekladom.
dlho som pokladal feista za najlepsieho fantasy autora, mal som od neho asi vsekty knihy, a potom som natrafil na MBotF a odvtedy mam problem aku kolvek inu fantasy knihu citat, lebo su to oproti Eriksonovy imo uplne sr*cky.
(witcher hry su obe uplne uzasne) -
Pán prstenů je jako film od kim ki duka - má hloubku, tu zaklínač-sága nemá(některé povídky však ano) zaklínač -sága je jako dobrý akční béčkový fillm, mám rád Bčkové akční filmy, ale nikdy je nebudu stavět nad umělecká díla, čímž bezpochyby pán prstenů je, ale zaklínač nemá nárók. Četl jsem se zaklínačem vše, bavilo mě to, ale nejde srovnávat škoda oktavia s bugatti veyron
-
Zaklínač (komplet sága) leží v mé knihovně už dost dlouho, asi dva roky, ale prostě dokud G.R.R Martin nedokončí konečně Píseň ledu a ohně tak nezačnu s něčím novým:)
-
pozadí má Zaklínač dle mého naopak velmi dobré- jen ne jako Tolkien do minulosti, ale do budoucna (třeba ty archeologické vykopávky, nebo výbor z balad a slovníků)
Navíc tam je co zmínili lidé již předtím- kašle na osudovost, vůdcovství, černo-bílost postav. Pán prstenů je hoch sága legitimizačního typu. Naporti tomu Zaklínač vypráví jak taková hoch sága legitimizačního typu probíhala ve skutečnosti a ve střípcích ukazuje tu vyleštěnou verzi. -
Pokrytectví bohužel neznamená, co si asi ty myslíš, že znamená. Jinak by si takto nereagoval.
Kritizovat něco, čeho se sám účastním, je pokrytecké. To je fakt a ne žádná moje definice. -
Tak za prvé Amber není fantasy ale science-fantasy, za druhé Tolkien vymyslel to, jak se dnešní tzv. klasická fantasy dívá na postavy, vymyslel i elfy, kteří do té doby byly malí květinoví skřítci a spoustu dalších reálií a tím vlastně fantasy zabil, respektive ne on ale ti co přišli po něm tak kopírují kopírují a kopírují, zaklínač se tváří drsně originálně, ale využívá ty samé prvky, navíc tam má snad jen drogy a sex, což je sice fajn nicméně nedokáže tím nahradit kvalitní vyprávění. Za Tolkienem stojí mytologie a detailně promyšlený svět, zaklínač má slušný příběh ale ta kniha nemá žádné pozadí, nic, když jsem viděl Sapkowského "Mapu" světa tak jsem si myslel, že si dělá srandu. Navíc povídky mi přišli lepší než celá sága a kdo je nečetl tak přišel i o dost point z knih
-
Já se k zaklínači dostal vlastně docela zajímavě. Ještě než první hra vyšla, začal jsem se o ní zajímat (asi na základě nějakého videa, nebo článku, už nevím) a zjistil jsem, že je to adaptace knižních románu, tak jsem zašel do knihovny. Trvalo to asi deset stran, ale hned po té jsem věděl, že jsem nalezl patrně nejlepší fantasy román vůbec...
Hru jsem posléze koupil, ale kvalit knihy ani zdaleka nedosahovala. Spoustu věcí z knihy doslova kopíruji (což je zvláštní, vzhledem k tomu, že by příběh měl volně navazovat na knihy), některé překrucují a úplně zadupali tu ironickou atmosféru která z knížek přímo kape... Přesto ale obě hry příběhově předčí 90% všech ostatních RPG. -
+1. A jednou větou...
-
Ten konec
družiny na hradě mi přišel trochu laciný, abych se přiznal. Někdo mohl skončit dřív/ později. Aneb přišlo mi to- nemám pro ně další zápletku, tak co s nima udělám... -
Možná, že se čistě náhodou George R. R. Martinovi seriálové zpracování jeho knih opravdu líbí a jenom ty s tím máš problém, klika že to je naštěstí úplně irelevantní. *7*
-
Jednoduchý obsahem, ale ne formou, to by mohl tvrdit jen hidiot.