Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • BoB.2
    Jediný co jsem hrál je Legend of Grimrock takže jasná volba
  • Damn. Teď mám chuť si to Dragons Dogma zahrát, ale absence PC verze :-( .
    Jinak ačkoli se na Diablo čekalo dlouho a byl kolem něj obří humbuk, do volby nejlepší hry roku bych ho nedal. Nehodnotíte přeci úspěšnost (prodeje) a hype ale kvalitu hry jako takovou a to si myslím, že Torchlight 2 je letos nejlepší klikačka. A rozhodnutí zařadit GW 2 mezi RPG mě taky trošku mrzí, ale tak vo co go... :-)
    Happy new year
    • Jinak až po přečtení tohoto článku jsem si uvědomil jak slabá byla letos produkce co se RPG týče. No snad nám to ten příští rok vylepší.
  • RodneY55
    Dragons Dogma pro me bylo velky prekvapeni. O te hre jsem predtim vubec neslysel, najednou koukam na recenze, kdyz to vyslo, a vsude pomerne vysoka hodnoceni. A tak jsem koupil a hral. A byl jsem strasne mile prekvapenej. Hodne dobrejch napadu, sice ne vsechno bylo uplne dotazeny, ale s hodnocenim naprosto souhlasim.
  • Keyz
    Klidně by nemuselo být to rozdělení na "nezávislé" hry.
    Pak zde byl Grimrock atd.
    Rozhodně se může kvalitou rovnat hrám které jsou v sekci RPG.
    Zbytečně se tak vyčlení RPG které jsou velké a RPG menší jsou v jiné sekci.Škoda,byl by to pěkný pohled kdyby RPG anebo jinou sekci vyhrálo něco se spadlo do "nezávislých" her.
  • MickTheMage
    Amen. A o zvysku si povieme az vytriezveme :) (teda myslim k tomu...no, ze je DD len taka bum-bac-plesk. Nie tak uplne :) )
  • Co treba The Secret World? Hra mnohem originalnejsi a zabavnejsi nez Guild Wars2
    • Pilgrim66
      Zabavnější nevim (mám oboje, btw), ale nominaci by si zasloužil podle mne.
      • Ja hlavne nesouhlasim s michanim konzolovych a PC her(az na vyjimky,ktere vychazi na obou platformach).

Vubec mi nejak hlava nebere jak si hraci i redaktori neustale stezuji na nedostatek originalnich (a zabavnych) her a kdyz neco vyjde (ano,opet jsem u Secret World),pak se to nedostane ani do uzsiho vyberu.Zatimco nepovedene D3,hloupa klikacka s pribehem jako s materske skolky,vevodi v top 5 u RPG her
        • USER47
          To bys pak musel udělat ještě speciální články pro X360, PS3, Wii a bůh ví co ještě. Proč to vůbec oddělovat? Však hry jsou hry, je jedno, zda je někdo hraje na mašině X nebo Y.
          • No fajn. Rovnou k nim pridejme hry na mobily a tablety.

*7*
      • jsem proti tomu, aby se mmorpg strkaly do kategorií s nesíťovými RPG
        • Nesouhlasim s michanim PC a konzolovych her. Ale delit rpg? Navic v dobe,kdy se uplne kazde MMORPG da hrat solo a kazde druhe obsahuje pribeh(a mnohdy lepsi nez v ''klasickych'' rpg hrach)? Zbytecnost.
          To bych se spise pozastavoval nad smyslem techto ''redakcnich zebricku''. Flamewar na konci roku?
          • kvůli singleplayeru si jistě bude někdo pořizovat guild wars 2 nebo ty další mmorpg co dnes vychází, kouzlo singleplayer rpg je v tom, že hráč je ten jediný, který proplouvá příběhem a nikdo další kolem nepoletuje a nepíše personal message

navíc online hry mají jiné herní prvky než obyčejné rpg pro jednoho hráče, strkat to dohromady je jak míchat jabka a hrušky jen proto, že je obojí ovocem
            • Tve predsudky jsou tve. U MMORPG her vydrzi clovek mnohem,mnohem dele nez u jakekoliv single RPG a zazitek je vetsinou srovnatelny. Zivouci ekonomika je pak skvelym bonusem.
        • USER47
          To bys pak mohl klidně vykuchat dungeony, arpg a spoustu dalších odnoží. Plošinovky bys mohl rozdělit na akční/puzzle atd. Pak bys měl dvě stě padesát kategorií s nulovou výpovědní hodnotou.
  • http://diskuse.tiscali.cz/games/clanek/best-of-2012-nejlepsi-rpg-61653/

ty tři zápory, co zmiňuje, nezněj úplně zábavně...
    • sakra, blbej link... http://www.youtube.com/watch?v=bGlgpncvNps
  • MickTheMage
    Prepacte kolegovia, ale Diablo 3 by tu vobec nemalo byt. Hadam, ze zanroveho kolegu (mega nudu minuleho roka) menom Bordellands 2 mate niekde v akciach, ale... stylovo, typovo (a ked chcete zanrovo) je to 1st person diablovka, takze... Bud to nema v tychto miestach co hladat ani Diablo (bleh) alebo ste nieco potentovali.

Ad Dragons Dogma - happy Mick za vyhlasenie. Nehneval by som sa ani za Grimrock, ale... Dragons Dogma je (aspon pre moju malickost) nieco ako prekvapenie roka 2012. Hra, o ktoru som nemal najmensi zaujem, ale ktoru som do konca hral velmi dlho a dodnes ma bavi. Je tak japonska a tak zapadna zaroven, ze to az pekne nie je. Zapadna v zmysle prostredia - Chymera sa na priklad podoba velmi na svoje 2D zobrazenie z 3 Eye of the Beholder, ze to ani nemoze byt nahoda. Resp. inspiracia v D&D a zapadnom videni sveta je zrejma. Plus, ale mnozstvo japonskych podivnosti - moralnych - zvadzat vydanu (kralovu?) zenu alebo nie? Ak ano, trosku sa vam to vypomsti - jasne moralne poucenie. Vydate zeny nechat napokoji. Ale z toho nam potom vyplyvan niekolko dalsich questov. Alebo - zasiahnut v pripade cestneho suboja rytierky Mercedes alebo to nechat tak? Cest, slava, hrdost - to vsetko tam je. Zaujimave, i ked na vyslsedok pribehu to prilis nema vplyv. Kdeze Diablo. Trapne Diablo 3 sa na Dragons Dogma nechyta. Dynamicke akcne suboje, ktore mozu trvat aj niekolko realnych hodin. Pravda, nie az tolko, ale od polhodiny vyssie, niekey trvaju. A potom je tu system pawnov, vysvetelenie ich existencie a pseudo multiplayer. Skratka prekvapenie roka a skvele RPG zarove. A cert vezmi, ze nie je na PC, ostatne na co som si k svojmu (forever PC gamer) PC tu PS3 kupoval? Presne kvoli tomuto!

Zaroven dobrovolen suhlasim, ze MMO veci by v nominaciach normalnych, pravych, skutocnych, single veci nemali co hladat. MMO je zlo! Pamatajte si to! Radsej im dajte vlastnu kategoriu. Aj za cenu, ze by tam mala byt len jedna (dve) hry. Pretoze, napriek tomu, ze nie som z tej hry extra nadseny, je napriklad taka Kingdoms of Amalur celkom solidna hra a minimalne do nominacie by sa hodila.

Sice som napisal, ze by bolo pekne pisat za triezva, ale vtedy toho clovek napise najmenej. Uz nasi klasicki basnici vedeli, ze sa najlepsie pise pod vplyvom, takze...promile nepromile - games.cz rozhodlo dobre, ale nenominovalo uplne najlepsie :)
    • USER47
      Inu, většina i klasických RPG je hodně akční. I starý dungeony, izometrický příběhový RPG a další odnože. Ty žánry se různě překrejvaj a zařazení her jako je Diablo či Borderlands nebo i Deus Ex a System Shock je tak spíš otázkou osobního pohledu. Já třeba nepovažuju za kdovíjaký RPG ani Grimrock a jeho žánrový kolegy, ale chápu, že dost ostatních lidí asi ano.

Co se týče MMO, nechápu, proč by měla mít vlastní kategorii. Třeba ten zmíněnej Amalur se totiž hraje prakticky stejně jako většina z nich. Dojdeš do hubu, nabereš sto questů v okolí (z toho jeden příběhovej), hodinku obíháš od jednoho quest markeru k druhýmu a pak se vrátíš do hubu pro odměny. Jseš poslán do dalšího hubu atd. atd. Rozdíl mezi Amalurem a třeba TOR je kromě bojovýho systému jen v tom, že v Amaluru nevidíš kolem pobíhat ostatní lidi. Jinak je to prakticky to samý.

Navíc tohle není nominace "normalnych, pravych, skutocnych, single veci", to je nominace RPG. MMORPG jsou prostě jejich podskupinou a tak do nominací bezesporu patří.
    • Zrovna tenhle rok jsem dostal pěknou povídkovou knížku od Michaela Chabona. Hned první povídka se zabývá knižní zábavou a roztřiďováním do žánrů. Jak nám někdy více velí schématičnost a škatulkování více než požitek. A podle něho tuhle vinu nesou dost často nakladatelé, kteří berou žánr jako marketingový nástroj. Podobně se na to dá koukat i v herním průmyslu.

Máš ale v podstatě pravdu, že Diablo III a Borderlands 2 jsou oboje stejně rpg jako akce. Série Diablo se ale díky konvencím, které byli podporovány důvody, že přece jenom izometrický pohled a fantasy má blíže k rpg než k akční hře. *4*
      • sorry za ty chyby
    • Veskoslav
      Rozdíl je v tom, že Borderlands 2 není prezentován jako RPG, Diablo ano a ať si každý říká, co chce, stále je D III nadprůměrné H&S RPG, což B2 není:) Takto by jsi pomalu mohl dát poloviu her do jedné kategorie, protože se prvky vzájemně prolínají. Hrál jsem hry, co kombinovaly RTS, RPG a FPS do jedné hry atd. Prostě B 2 je zástupce FPS s prvky RPG.
      • rhaegar
        Kdyby Diablo III odbouralo mmo prvky a ponechali klasický systém skillů byla by to nejspíš hra roku. Zbytečně moc hate hypu tahle hra schytala,přitom hratelnost je stále skvělá.
        • akorát trochu plochá a silně nudná
      • "Rozdíl je v tom, že Borderlands 2 není prezentován jako RPG"

Pravda, par rokov dozadu redakcia zaexperimentovala a nezaradila medzi RPG ME2 - polka tiscali sa stazovala. Experimentovanie je fajn na blogy, Borderlands je predavany ako shooter, tak nech aj sutazi medzi shootrami.
        • langustyn
          No nevím, jak to bylo u B2, ale pokud si dobře pamatuju tak jednička byla prezentována jako Role Playing Shooter...
  • Ono celkově s tím jak definovat RPG hru je to celkem ošemetné,např.podle této definice "V jádru jsou tyto hry formou interaktivní zábavy založené na výpravnosti příběhu, který lze ovlivnit a na kterém lze mít svou fiktivní rolí autentický podíl a také možnost odnést si reálný zážitek, plynoucí z procesu transformace vlastní libovůle do fiktivní postavy herního světa. Hráč takový svět svou fiktivní rolí tedy odvíjí a na základě sobě vlastní libovůle do jisté míry spoluvytváří." jež je zrovna mě osobně velmi blízká je Mass effect(a to ať už se jedná o 1,2 nebo 3-ku) mnohem více RPG hra nežli například takový Dark Souls, což je hra jež já osobně považuji "pouhou" akční mlátičku.Já osobně považuji celou serii ME za do značné míry ztělesnění toho,co to RPG žánr je nebo čí by alespoň být měl tj.nějaká možnost určovat směřování příběhu hry a to skrze různá rozhodnutí,možnost formovat charakter či řekněme morální kodex hl.postavy+nějaká iluze skutečného světa jež se skrývá za obrazovkou mého monitoru (a skutečným světem automaticky nemyslím otevřený/rozlehlý svět i když je to samozřejmě výhoda)...
    • ME effect jsem zkoušel hrát bez toho abych cokoliv vylepšoval a šlo to. Toto je pro mně u RPG základ, vývoj postavy musí být znatelný ve hře.
    • proč ty mínusi,já s nim teda stoprocentně souhlasim.
  • jacks11
    jednoznačně Diablo 3
    • D3 by vyhralo propadak roku...
      • resshi
        Propadák zase ne, spíše zklamání roku.
        • já to zklamání čekal, a ten kdo ho nečekal, byl zaslepenej a nechtěl vnímat realitu

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit