Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mr.Lolendo
    To je otázka víry a i faktu že jsme jen změnily otěže.
  • A poslední poznámka, kterou skončím: děkuji za příjemnou a v mnoha ohledech obohacující debatu!
  • Tady bych měl asi trochu výhradu k tomu odečítání 92%. V momentě, kdy se bavíme o zbraních, tak je naprosto na místě mluvit o legálně a nelegalně držených zbraních. Ovšem ve chvíli, kdy hovoříme o počtu zabití střelnou zbraní, tak je fuk, jestli člověka zastřelí "slušný američan" legálně drženou zbraní nebo gangster nelegálně drženou zbraní. Pořád je to zabití střelnou zbraní, které se děje na území USA. A tu zbraň si tam nejspíš i obstaral (ač nelegální cestou). Takže přimhouřit oko nad 92% zabití, protože to dělají gangy - pořád to jde na triko USA. Když bychom to takhle odečetli i v Evropě, tak bychom byli nejspíš taky na jiných číslech (ačkliv by ta změna asi nebyla tak dramatická jako v USA).
    To je jako bychom řekli "V ČR se ročně rozkrade 80 miliard korun, ale odečteme z toho 70%, protože jsme z dob komunismu národ chmatáků."
    Jednou si tam ty gangy nechali rozrůst a jak jste sám podotkl, je to nedílnou součásti USA - God bless America.
  • Nikoli, nema se zkoumat vliv her na vrazdy strelnou zbrani, ale na nasili ve spolecnosti, na vrazdy sis to zuzil ty sam. A jedna se o dve grafy, jeden je o nasilnych cinech, druhy o majetkovych trestnych cinech.
  • No nic... jdu si zahrát Soldier of Fortune Gold. Přeji hezký večer včem.
  • Viktor_H
    Západní civilizace byla na otroctví postavená. Nevím jak v Egyptě, ale ve starověkém Řecku byla tehdejší polis bez otroctví i pro nejpokrokovější myslitele nepředstavitelná. Nemusíme ale chodit tak daleko. Např. jih Ameriky na otroctví v podstatě stál, protože zámožní jižani rvali kapitál hlavně do otroků (na rozdíl od seveřanů, kteří stavěli továrny). Celkově Spojené státy tratili na zrušení otroctví asi 10 bilionů dolarů, a přesto k jeho zrušení došlo.

Neříkám, že je to stejné, jen vyvracím tezi, že se společnost nikdy nepřenese přes to, co jí vynáší. Historie ukazuje, že přenese.
  • Robotron3
    Vycházím z moderní archeologie. Pověst o Mojžíšovi ze starého zákona je pěkná, ale nepovažuji ji zrovna za věrohodný objektivní zdroj informací *2* Ani na rozestoupené moře nevěřim :) A pak víme, že Židé se cítili otroky uplně všude, i když se tam měli třeba dobře a neměli k tomu moc důvod.
    Edit: Pokud se budeme hádat o slovíčko, tak otroctví v nějaké formě v Egyptě jistě bylo, ale nebylo to to "otroctví", co si lidé pod tím představí. Egypt byla na tu dobu velice vyspělá společnost, i ženy tam měly nevídaná práva oproti jiným částem světa.
  • I v egypte bylo otroctvi, jen nemelo formu klasickych otrokarskych spolecnosti. Viz Mojzis, ktery vyvedl zidy z egyptskeho otroctvi, nebo treba zde: http://www.starovekyegypt.net/zivot/otroci.php. Mozna si to pletes s tvrzenim, ze piramidy nestaveli otroci, ale svobodni delnici. Ani v Egypte nebylo veskere obyvatelstvo svobodne, i v Egypte mohl clovek byt majetkem jineho cloveka.
  • Viktor_H
    Já ho nepřirovnávám k hernímu průmyslu, ale k oslavě násilí.
  • Viktor_H
    Zrušení otroctví v západním světě je fakt, ne představa.
  • Robotron3
    No samozřejmě vycházím jen z toho, co jsem čet, a viděl v dokumentech, ale vypadalo to dost věrohodně, protože tohle jsou nový informace založený na vykopávkách měst, ve kterých stavitelé pyramid bydleli. Dřív se o to nikdo moc nezajímal, všichni hltali jen informace kolem faraonu a teď se přišlo právě na takovýhle věci. (ale možná ještě zajímavější, než o těch faraonech :)
  • S tím, co jste uvedl jsem za jedno - jen doplním (spíše odpovím) na tu otázku ohledně rozdílu švýcarska a USA - proto jsem tam dal ten odkaz na wiki a porovnání států.
    Vezmeme namátkou pár z nich:

Stát - koeficient úmrtí na 100 000 obyvatel:
    USA - 4.8
    Švýcarsko - 0.7
    ČR - 1.7

A teď vezmeme číslo USA a odečteme od něj těch 92% způsobených gangy (protože ano - jsou součástí USA, ale je to faktor, který v Evropě prostě nepůsobí a tudíž by se neměl brát v potaz - je to spíše pozůstatek kultur méně vyspělých zemí, který se v Evropě prostě nemůže uchytit - leda by tu v čechách někdo chtěl bojovat o dávno zavřené uranové doly).
    Vyjde nám výsledek asi 0.4 ... a hned máme USA na stejné rovině jako ty nejbezpečnější státy Evropy. Bohužel, jak už jsem uvedl - faktor gangů je nedílnou součástí US.
  • Zajímavé, tedy pokud to tak opravdu bylo. Vůbec bych se nedivil, kdyby za 50 let přišli s dalším, tohle vyvracejícím objevem. Nicméně, upřímně tomu dost věřím. I tehdy žili lidé s rozumem a dostatečně vysokým IQ.
  • Robotron3
    Podle toho, co jsem čet a slyšel, dokonce měli i odbory a stavitelé pyramid (dělníci), byli naopak na společenském žebříčku ti výše postavení a vážení :)
  • Ano, údajně byli egyptští stavitelé pyramid dobře živeni a snad i placeni, protože to byly pro tehdejší společnost důležité stavařské projekty.
  • Robotron3
    To si donedávna mysleli i o starověkém Egyptě, kde se to ze zkušeností předpokládalo, až se přišlo na to, že v Egyptě otroci nebyli. Tolik k nutnosti otroctví v raných civilizacích.
  • V pořádku, pochopil jsem :)
    Svoboda, to je taky ošemetná věc a naprosto souhlasím s tím, že dnešní morální úpadek do značné míry souvisí právě s přílišnou svobodou. Já se obávám, že lidi se od dob středověku změnili pramálo. Zasaďte dnešního člověka do situací, se kterými se musel běžně potýkat člověk ve středověku a bude se v 99% případů chovat naprosto stejně. Takže jsme vlastně stejní "barbaři", jen v hezčím kabátku a kulisách.
    Snad bych k agresivitě přidal ještě jednu poslední myšlenku a původce a to jsou média. Stačí, když se člověk zamyslí nad tím, jaké druhy zpráv plní noviny a televizní zprávy. Jak často se v nich zmiňuje o některém dobrém skutku nebo že se něco povedlo v kontrastu s množsvím krádeží, skandálů, násilností a různých negativistických zpráv všeho druhu. Nemůžu se zbavit dojmu, že je to děláno za jistým účelem - vyvoláním strachu. Protože, člověk, který má strach je 1) snadno ovladatelný a 2) agresivní (jako každé zvíře zahnané do úzkých). Z obrazu, který nám podávají média by si člověk mohl myslet, že vyjma něj je zbytek obyvatel složen z násilníků, zlodějů a vrahů. Chtěl jsem se původně ještě trochu rozepsat, ale nechám tu myšlneku nedokončenou, abych neutekl moc od tématu.

Co se těch úmrtí týče, masakry na školách jsou číselně naprosto nezajímavé. Jde spíš o morální dopad. Dvacet vzájemně zabitejch gansterů a drogových dealerů nechytne tak za srdíčko jako dvacet popravených školáků. Tady si samozřejmě smlsnula média a řádně to nafouknula. Co se těch zabití střelnou zbraní týče, tak to jsou rozhodně čísla zajímavá. Jak jste uvedl to Švýcarsko, tady člověku vyvstává otázka, co je tedy v USA jinak? Upřímně mě žádná moudrá odpověď nenapadá. Zkusím tedy jednu hloupou a chytím se právě té svobody nebo spíš "svobody", která vládne v Americe. To je právě ono, oni si řekli, že se vykašlou na to, jak to dělá zbytek světa a udělá si svobodu absolutní a aby to nebylo málo, tak do toho pověstného "melting pot" nahází kde co. Asi víme, jak to dopadlo v Pejskovi a kočičce a jak to pak chutnalo nejmenovanému němci z Alles gute. Bohužel většina lidí není na absolutní svobodu stavěná a tak americké mladické naivní nerozvážnosti využili lidi ze zemí, kteří už v tom takříkajíc umí chodit. Vypustili ze řetězu šelmu a nechali ji ochutnat lidskou krev. Taková šelma už se velice těžko uvazuje na řetěz.
    Takže nakonec Vám musím dát za pravdu s tím, že zbraně asi opravdu nebudou tím hlavním a jediným problémem (čímž nepopírám, že problémem jsou), ale velkou roli v tom hraje ta jejich slavná a všemi opěvovaná svoboda.
  • Ano, ubohý sociální/zdravotní systém s tím spojitost do jisté míry určitě má.
    Války s tím mají tu spojitost, že celkově se jedná o pojetí a přístup ke zbraním, který je člověku často prezentovaný jako normální a zcela běžný, v zájmu "dobra" (my jsme dobří, tamti jsou špatní - spory se řeší se zbraní v ruce), což si potom bohužel mnoho lidí takto vykládá. Pak společnost, ve které se to projevuje negativně na mnoha úrovních a která to bere jako normální, se diví, že k těmto věcem dochází i v oblasti jednotlivců, pro něž není problém (ať už legální či nelegální cestou) obstarat si zbraň a následně ji použít.
    Nejde jen o jednu příčinu, těch příčin je celá řada a jsou často úzce propojený.
  • Pinkamena
    Obrázek je úžasný.

Jenom si můžu představit jak háže pěst pevně do nebe a křičí ze všech sil:
    "To čumíte co?! JÁ SE FAKTŮ NEBOJÍM"

Omlouvám se, nemohl jsem si pomoct.
  • A na to jsi prisel jak? Je velmi pravdepodobne, ze ekonomika rannych civilizaci by se bez otrocke prace neobesla a ze je tedy nutna v urcite fazi vyvoje civilizace. Ke zruseni amerckeho otroctvi nedoslo z duvodu, ze by bylo ekonomicky nevyhodne a bylo draze vykoupeno obcanskou valkou.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit