Přejít na výpis diskuzí
Blizzard potvrdil, že chce ve World of Warcraft zkusit mikrotransakce
9.7.2013 | Aleš Smutný
105 příspěvků
-
Paradoxně F2P staví podle mě daleko více na skutečně bohatých lidech než na těch, co si občas koupí něco za pár stovek. Co mám zkušenosti, tak ve F2P hrách se vždycky najde skupina "elitních" zazobaných hráčů, kteří do hry investují naprosto neskutečné peníze (klidně třeba v přepočtu 10 000,- měsíčně) a ti ostatní, ať už jen občas platí nebo hrají zcela zadarmo, jsou tam spíše jen navíc, aby právě takové extra bohaté hráče přilákali a dali jim "stádo", nad kterým mohou díky své bezedné peněžence vynikat. Samozřejmě jsou i lidé, kteří neplatí velké sumy, za to ovšem pravidelně a ve výsledku se to podobá měsíčnímu předplatnému, takoví jsou pro F2P také z hlediska financí velmi důležití:)
Myslím, že se na tvé útratě do F2P za posledních 10 let nedá dělat statistika, když jsi, jak sám říkáš, hlavně věrný WoW hráč, a tak jsou tvé finance odčerpávány do hry na P2P systému. Nicméně to neznamená, že bych jinak nesouhlasil s mnohými věcmi, co píšeš. Máš v lecčems pravdu. Blizzard velmi pravděpodobně na F2P přejde až začne skutečně skomírat, ale to ještě nějaký pátek potrvá, zatím si jen zkouší, jak to půjde. Otázkou je, kolik věrných hráčů takové experimenty dokáží znechutit natolik, že se na celé WoW vykašlou, Těžko říct... -
Tak ale když uviděj že jim to sype tak jestli pak zůstanou jen u těchhle blbostí že?
-
Ježiši, zase to tu s an nezamořte jako minulý článek :D
Pět tisíc znaků mi nestačilo, tak hodně ve stručnosti (edit: hm, tak ne až tak stručně, no :D):
Vidíš to hrozně jednostranně a omezeně.
Upřímně jestli je za 4 dny played normální mít 90, tak už je jedno, jestli to naexpíš za 4 dny, nebo jestli se boostneš a budeš to mít za 24h played, class si (ne)zažiješ úplně stejně, a proč se zbytečně nudit s questy, které jsi už plnil desetkrát předtím. Osobně boosty nekupuji, ale ani se nesnažím naexpit co nejrychleji, expení je pro mě zábava; a ostatní za jejich nákup rozhodně neodsuzuji, ani se necítím být znevýhodňován.
Na jednu stranu argumentuješ zvýhodňováním počtem altů a tedy hráčské variabilitě, na stranu druhou říkáš, že WoWko je na prvním místě co se týče počtu hráčů. Tak jestli tam je problém se dostat do raidu s některou class, když ještě je cross-server raiding, tak to si WoWko fakt může gratulovat. (Mimochodem co jsem WoWko dřív hrál, tak nikdy problém se kamkoli dostat nenastal.)
O F2P modelu asi moc nevíš; mrkni třeba na LotRO, to je takový ukázkový příklad, kdy to funguje docela krásně :) Ve F2P je naprosto běžné si platit membership, kde pak máš přístupné prakticky vše; případně si můžeš jednotlivé lokace, instance... odemykat po částech za nagrindované coiny, nebo je kupovat po menších peněžních částkách. Což je samozřejmě výrazně dražší. Zbytek mikrotransakcí je podobný, jako by nejspíš chtěl zavést Blizzard - třeba lepší peněženka (měna frakcí pak nezabírá místo v invu/bance), oblečení, mounti, poty, zrychlené expy (přičemž nijak extrémně, leč znatelně), nebo třeba +1 do statů (což je samozřejmě možné si vyraidovat; cap je +10, takže žádná extra výhoda to není). A jen málokdo si volí čistě grindovací přístup, že si na vše vydělá hraním; to vydrží pár začátečních levelů, kdy zjistí, jestli ho hra baví nebo ne, a pak si zaplatí membership nebo začne platit dolary za lokace a navíc k tomu vesele utrácí za koníky.
Ty možná utratíš 25 korun ročně; já s přítelkyní nemáme problém klidně ty 3 litry přidat navíc k membershipu, je příjemné vývojáře podporovat a ještě vypadat hezky ve hře, když ty volné peníze jsou. A tak je to prakticky u všech lidí v kinshipu (guildě). F2P se spíše tváří, že se hraje zdarma, ale v praxi to jsou klasické měsíční poplatky s možností odzkoušení si hry na začátku. S mikrotransakcemi jako bonus.
Jinak začínat jako P2P je podle mého selského rozumu naprosto v pořádku, je to menší, nicméně jistější výdělek, který zaručí aspoň prvních x měsíců stabilní příjem, ať už je hra jakákoli. Navíc se jednodušeji řeší bugy, zneužívání chyb a vše okolo. A později není problém přejít na dlouhodobě výhodnější F2P, když herní základna ještě není až tak rozlehlá. Což by u WoWka byl problém, protože by si všichni buď museli najednou dokoupit lokace za hrozný prachy, nebo by každý hráč dostal life-time membership (membership, za který by nemuseli platit), což by se, vzhledem k počtu hráčů, sakra prodražilo.
Jako do značné míry (kromě F2P, kde jsi dost mimo, asi chyba v terminologii) máš pravdu, ale spíš jen polopravdu, kdy druhou část možná záměrně přehlížíš :)
Mimochodem, drobný rýp, když už se zmiňuješ o počtech a základní škole; tak ty sis k tomu psaní mohl vzít zase Pravidla, píšeš jako tatar :) -
Jo no, po Cata to blizz estě nerfnul, přidal pandy, které maj sice zajmavé questy ale jen napoprvé, protože když je dělá člověk podruhé tak už mu nedávaj prostor uhnout... Ale pak i ty nerfnul takže expení je fakt rychlé, poslední postavu co sem expil sem vyexpil za 3dny 18h game time a to bylo před poslednim nerfem 85-90 o 33%.
Jn taky mi příde že prostě zkoušej co nejvíce vytřískat a jakou to bude mít odezvu, podle dlouhodobého vyhledu co dávali má ted vyjít poslední datáč a měl nastoupit Titan a sesadit WoW ale odložení Titanu jim asi trochu zamíchalo s kartama.
Bude to eště zajmavé, ale myslim si že před Titanem WoW na F2P nepude, srali by sami sobě do bot, když bude WoW placené tak lidi do Titanu dostanou snáž, kdyby šlo WoW na F2P tak by Titan musel bejt fakt extra třída aby lidi dostala od F2P WoW... -
Tak je to čistě o mentalitě člověka, já hrál na základce dost, pak přišla střední, prvák se hrát dalo, druhák taky, třeták už ne, tak jsem na 2 roky přestal, udělal si maturitu a pak zase začal závvyslačit...
To je prostě o člověku a o tom jestli si umí určit priority... -
Co se týče xp boostu za prachy, Blizzard spoléhá na výdělky na blbcích. Já teda hrál naposledy Cata, ale expení bylo fakt lehký a dokonce i na potřetí docela zábavný.
Jinak je fakt, že cpát do měsíčně placené hry mikrotransakce je naprostá zhovadilost, ale tak potřebují asi ještě něco vyrýžovat no :/ -
P.S. kvůli "obyčejné zábavě jako každé jiné" můj spolužák na gymplu propadl? Když měl před objevením té "obyčejné zábavy" průměr pod 2 ? Aha... nevim no, ve třídě většina sportovala včetně mě, bavila se apod, ale nijak zvlášť je to neničilo...
-
Obávám se, že asi patříš mezi ně, jak to tak čtu... závislost neni tehdy, když si hru zapneš, když máš čas (ale opravdu čas, ne že oželíš něco jinýho), zahraješ hoďku dvě, a pak třeba týden nebo měsíc nic a nijak ti to nechybí...to je normální stav...tak jako si zajdeš jednou za čas zaběhat, nebo na brusle a další reálné věci...
A tak stejně, jak se kulturistika může stát závislostí, stejně jako anorexie apod (prostě nevidíš na sobě výsledky, i když korbíš/hubneš a chceš více - přesně jak píšeš - chceš vyšší level, proto potřebuješ hodně a často hrát a expit...) a toho právě chtějí využít v blizzu, vědí, že budeš vždy chtít expit víc a líp, "být lepší jak ostatní" (jakej je to paradox, když se jedná o imaginární svět...) a to pujde lépe s mikrotransakcemi... podobně, jako psal nahoře "KREI", našli zlatou žílu (měsíční platby, to je hrozný svinstvo, hráči té hře dávají mnohonásobně více, než si ta hra zaslouží) a vydělávají blizzu královsky, tak proč né víc ? Jednoduchá logika trhu... zisk...
ALe zpět k tématu - závislost může být na cokoliv, od čokolády, přes sex až po hraní... tak se někdy zkus nad sebou zamyslet... -
Jn zas nevim jestli by blizzard zavedl takové rozdílné podmínky na západě a v asii...
-
Hraju wow dlouho, 5let bez přestávky pod timhle nickem na Drakthulu. Zazil sem hodne veci od blizzardu ale vzdycky sem to nejak rozdejchal a sel dal, ale jestli na mesicne placenem MMO zavedou mikrotransakce "pay more to win" tak už to bude kapka poslední . 300 měsíčně jim nestačí? Většina MMO vystačí s mnohem mín... Tohle už by byl opravdu hyenismus! Tohle neni žádné free to play, je to měsíčně placená hra tak to lidi hrajou protože zde sou velké pvp a pve guildy co se předhánej a když už to člověk platí tak předpokládá že bude mít každej stejnou šanci. Ale pay to win je volba, zaplat si kdyz chces bejt TOP neplat a nemuzes bejt TOP nebo to budeš mít 10x těžší. Expení je dulezité, urcuje kolik altu na profese budes mit a tim kolik goldu si dokazes vydelat, do pvp to urcuje jake kombo muzes slozit a v pve to urcuje s cim v raidu muzes pomoct. Takze expeni neni jen nejaká vedlejsi vec. Pocet altu ktere diky expeni ziskas je sakra zásadní věc. Navíc vážně si myslíte že expení bude to poslední? Že když blizz uvidí že si to lidi kupujou že to blizz nechá bejt a nic neprida??? :DDD De o to že u hry která se měsíčně platí by měli mít všichni rovnocenná pravidla a ne aby měl někdo kdo je bohatší nebo mu rodiče cpou nechutné kapesné aby si doplatil za pohodlí. Platíme všichni tak at máme všichni stejné možnosti. Máš jednu 90 a další ti příde složité a zdlouhavé expit? Tak to neexpi, to je volba. Ne, příde ti to složité expit? Zaplat si... To je špatná volba. Blizz expení v poslednich letech zlehčil na minimum, sám mam na Drakthulu 11x 90 all class a prumer expeni mám 4dny played a fakt by mě sralo kdyby někdo měl to stejné jen kuli tomu že on si to zaplatil. Pro něco takového proste neni v placené hře místo, u free to play klidně ale ne u hry kde měsíčně už takhle platíte 300. A pokud to zavedou tak si myslíte že to zustane jen u u expení? I vy blázní :D
Jako kdyby WoW šlo na F2P model tak by se o tom dalo mluvit, ale blizz zatim o F2P vubec nemluvil, jediné co řek že WoW se bude měsíčně platit a do toho si budeš připlacet za boosty a tahle kombinace je prostě ZLO.
Teď si dáme trochu zdravé matematiky, ti co vystudovali základní školu mohou počítat se mnou, ty co ne můžou počítat na kalkulačce... WoW už nějaké roky drtí MMO-RPG svět a posílá veškeré konkurenty na F2P model aby nějak přežívali... Kdežto WoW at si o něm myslí kdo chce co chce je už pár let stále na prvním místě a i ted si drží 8,3M. Teď počítejte, předplatné stojí 300, takže každý hráč utratí ročně 3600(12x 300) a to ať chce nebo nechce. Kdežto free to play model je dobrovolný, například já osobně sem za celou dobu co hraju koupil 3 věci za mikrotransakce(2x peta do WoW s 50% slevou a jednou skin za 50KČ do LoL). Suma sumárum sem celkově za cca 10 let co hraju za F2P utratil cca. 250KČ tudíž ani ne to co u WoW za měsíc, kde sem u WoW za svejch 5 let utratil za poplatky(nepočitaje datadisky) 18 000KČ(5x 3600)! Teď si vemte že WoW má 8,3M hráčů(v současné době) a každý z nich blizzardu platí 3600KČ ročně, teď si vemte kolik hráčů ve F2P modelu musí být aby utratili 3600KČ ročně? 10? 20? Osobně sem za 10let utratil 250KČ, znám destíky lidí který si věci ve F2P zásadně nekupujou a když si něco koupej tak je to v řádu max. stovek ročně. Teď si vemte že by WoW přešlo na F2P, kolik aktivních hráčů by muselo mít aby vydělávalo tak jako teď? Když teď ročne podle roční zprávy vydělává 1 300M dolarů? 8,3M x5? x10? x20? A dostanete se na hodnotu která je v MMO a hernim trhu dost sci-fi... Jo WoW se možná někdy stane F2P a já bych za to byl i rád protože by přibylo hráčů, ale jak ví každej de o byznys a v současné době má WoW pořád tolik platičů že se mu F2P absolutně nevyplatí, takže se blizz bude snažit udržet WoW placené + mikrotransakce aby ho na poslední chvíli podojil maximální možně. A až pak, až klesne populace WoW na maximální možné minimum příde blizz jako spasitel s F2P...
Tady jako důkaz máte roční výkaz blizzardu, přez 1300M dolarů za rok 2011 za předplatné, které MMO-RPG s F2P modelem tohle vydělává? A proč teda pokud je F2P tak zázračně výdělečné tak přesto většina MMO-RPG začíná na placené verzi a až pak když zjistí že na to nemá přechází na F2P aby vydělala aspon neco? Viz. Rift, SWTOR a další...
http://investor.activision.com/annuals.cfm -
:DDD bobr
-
ja v tom problém nevidím ked tam budú len nejake pre hru nepotrebné veci ako mounti a peti ktorí do teraz uz boli za real prachy alebo "kozmeticke" veci ktoré boli z TCG, problém by bol keby sa za realne prachy kupuje equip
co sa tyka free to play pochybujem ze na to nejak skoro prejdu maju vyse 8 milionov predplatitelov, ak by sa platila len hra bez dalsich poplatkov potrebovali by viac ako 20milionov novych hracov kazdy rok aby mali rovnake zisky -
WOW na F2P prejde, ale ne na zapade, ale v Asii, nejvetsi ztraty maji v tomto regionu, kde navic mesicni poplatky vubec nemaji, tak je logicke, ze zmeni system a zavedou mikrotransakce.
Na zapade casem implementuji ingame shop na pety, mounty, transmog equip a postupne se tam budou objevovat kontroverzni veci jako xp boosty. Zavedeni f2p a nebo p2w na zapade v dohledne dobe nehrozi, je proti tomu prilis velky odpor. -
Když jsem tu před pár dny psal, že se bojím o WoW v F2P verzi, nějak to lidi ne a ne přijmout. Nicméně souhlasím, protože si taky léta platím hru a představa převodu na systém, kde musím za každým rohem tahat číslo kreditky, se mi vůbec nelíbí :)
-
že závislosť na hrách neexistuje :D dobre no, sa preber :D závislosť na hrách je už dávno vedecky dokázaná a zdokumentovaná
a áno, môže prestať hrať tak ako alkoholik môže prestať piť a feťák môže prestať drogovať ale práve lahké to asi nebude -
vetsina MMO, co presla z poptlatku na FTP maji hybridni model, tzv maji oboje a hry jako lotro pomerne slusne inkasuji i na hracich, co mesicni poplatky plati (nebo maji lifetime)
-
A mimoto, tyto ithemy nijak hráče v PvP nezvýhodní. Bude se jedna to kraviny navíc jako další petové, oblečení, vzhled, lektvary na XP atd. Ale nic, co by ovlivnilo pvp. Proč si o tom nepřečíst, když je to oficiálně dostupné. Nezastávám se tímto Blizzardu a jejich politiky. Ale je pravdou, že celý WoW šel sehnat za 34 euro, což není za MMO v tomto rozsahu příliš. Pakliže zůstanou u těchto blbostí, tak mě jako nehráči to nevadí, záleží, co na to řeknou ostatní:)
-
Aha a proto má Japonsko nejvíc mladistvých závislých na videoherním průmyslu na světě, že? Raději nepiš. A kdykoliv může přestat hrát? Ne nemůže a proto je to závislost hlupáku.....
-
V podobných obchodech by měly být pouze věci kosmetického typu a taky by takové obchody podle mě neměli co dělat ve hře za kterou měsíčně platíš 300. To je naprostá pitomost. Podle mě existujou dvě cesty f2p nebo sub. a ne obojí dohromady.
Nebudu,ale říkat jaká je to hrůza jelikož oficiálně zatím nebylo řečeno zda spolu se zavedením zruší i subsc. Jen řeknu, že pokud ne a budou nadále chtít platit 300 měsíčně + za spousty věcí ze shopu tak pro mě WoW už navždy skončilo.
Stačí se podívat třeba na Teru... ( no ne jako příklad extra super hry, ale toho jak se to má a nemá dělat).
1. Hra běží na systému f2p a subsc. kde pokud si zvolíte subsription odemkne se vám plná hra( free sou omezeni počtem postav atd.) + za platbu měsíčně dostáváte i nějaké ty body do shopu. Takže za to že jim dáváte peníze měsíčně dostáváte větší výhody než ti co si sem tam něco koupí.
2. Teď k tomu co je špatně na tomto systému? No už jen to , že pokud neplatíte tak vlastně hrajete velmi osekanou verzi dané hry a pro její plné odemčení musíte měsíčně platit( což má nevýhodu, že jakmile nezaplatíte učet vám automaticky spadne zpátky na f2p verzi), nebo skoro za cše dávat vaše reálné peníze. Příklad již zmínění SWTOR, kdy bez reálných peněz nedostáváte třeba ani odměny z některých qstů.
Já například za naprosto ideální příklad považiju( i když mou né moc oblíbenou hru GW2). Hru si koupíte a posléze už kupukete v obchodě spousty věcí které jsou většinou kosmetického rázu. Jelikož hra vás v základu nijak výrazněji neomezuje na rozdíl od ostatních. Je tam pár věcí, o kterých by se dalo tvrdit, že už pomalu spadají do pay to win. Zde je ovšem 1 velká výhoda a to, že měnu pro nákup v tomto obchodě lze měnit nejen za reálné peníze, ale i ty herní. -
A na čem si na hrách závislý? Je to obyčejná zábava jako každá jiná. To, že někteří hrajou moc má podle mě jiné příčiny, než "závilost".
Například chcou mít co nejdřív max level, nebo mají mindráky z toho, že mají slabej EQ, ale závislost? To by mohl hrát 24/7 pong... to je taky hra ne?