Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • **že EULA nerovná se zákon, je to prostě něco do čeho si autor napíše co chce, ale neznamená to že na základě toho může to co je v eule, vymáhat**
    EULA je zcela platná jako jakýkoli právní dokument. pokud nějaká část smlouvy porušuje či koliduje s místními zákony, tak tato část neplatí ale zbytek je zcela platný. pokud by celá smlouva kolidovala se zákony v tom případě nemůžeš obdržet licenci a nemůžeš sw užívat.

    pokud si do smlouvy já napíšu abys natočil na video že zazpíváš písničku skákal pes přes oves a to video mi pošleš tak to bude prostě platit protože to není v rozporu s žádným zákonem. pokud budeš sw používat bez výše uvedeného můžu tě žalovat a požadovat odškodnění.

    pokud jde o diablo - nečetl jsem jeho smlouvu ale není to o tom že v diablu jsou jiné podmínky než v SC2? četl jsi obě smlouvy a porovnával je?
  • ty seš vtipnej. a na čem si při vývoji svůj hack vyzkoušel? asi na hře. a používání hry se řídí podmínkami, battlenet se řídí podmínkami. aby mohl hru nainstalovat musel souhlasit s licencí. není tedy třeba něco dokazovat protože se to děje automaticky (používá sw - souhlasil s podmínkami).
  • Omfg, rofl.
  • Kromě toho je tu detail dokazování, jak výrobce, Blizzard dokáže, že ten hacker odsouhlasil eulu? Je na Blizzardu to vše dokázat, ale jak? Mohu klidně říci, že se mi Eula vinou nějakého bugu, chyby atd. nezobrazila či milion dalších možností, nikdo nedokáže že jsem eulu odsouhlasil. Je to to samé jako když tě někdo obviní ze zločinu, je na orgánech dokázat, že si zločin spáchal a ne na tobě, že si ho nespáchal, tohle je úplně stejný a to jim blizzard neprokáže. Taže vedle nevymahatelný euly to blizzard patrně ani nedokáže.
  • To nepíšu jednoduše proto ,že to nevím, nejsem právník ani expert na autorské právo, jen píšu, že EULA nerovná se zákon, je to prostě něco do čeho si autor napíše co chce, ale neznamená to že na základě toho může to co je v eule, vymáhat. Takových vypráskaných EULek jsou mraky, naštěstí platné a určující jsou zákony a ne EULA s kterou si můžou tak akorát vytřít.

    To co píšeš je moc hezké, proč tedy Blizzard a další vývojáři nežalují ty tisíce či možná miliony modderů, autorů takových prográmků? ono to zní všechno moc rozumně, jsou to oškliváci co vyrábí cheaty, jenže nikdo z vás si tu neuvědomuje, že je to nebezpečný precedens, který by mohl způsobit že mody a další věci "měnící" původní hru dostanou sakra viditelnou červenou v podobě hrozících soudů. Bych chtěl vidět kdo by dneska hrál Diablo nebýt všech těch modů, a kdo dnes nepoužívá byť jen plugy ve svém Diablu? Tady má 90% lidí tak omezený vidění spravedlonsti a světa až je to k pláči, ale neni to překvapující.
  • je zajímavé že nepíšeš které konkrétní zákony jsou nad EULA nadřazeny. AutZ je v ČR dost volný a vymezuje jen některé práva která je nutné dodržovat. autor sw (a jiného autorského díla) je vlastníkem práv a určovat si může co chce. je pak na uživateli zda na podmínky přistoupí či ne. to že blizzard je jediný kdo se svých práv domáhá je jejich věc je to asi v jejich zájmu (me osobně je to jedno). hrát ale mp s cheatery je zlo a z blizzardem souhlasím. mimochodem pokud něco mění logiku a chování hry nebo jiného sw tak je to zásah do původního díla a to může být napadnutelné. blizzard je asi jediný kdo usoudil že mu to přinese více škod než užitku - a jako autorovi a vlastníkovi práv je to čistě na něm jak se rozhodne. a nerozhoduje v tomto případě to jestli nějaká modifikace je zadarmo nebo ne.
  • kdyz to chces brat takhle do detailu tak vetsina her pri instalaci zadnej profil nevyextrahuje nebo nezkopiruje z disku nebo jineho media ktery sis koupil.. to ze se nekde na disku nachazi nejaka slozka a v ni nejakej soubor kterej se nahodou generuje za behu hry neznamena ze sis svuj souborovej system a organizaci slozek zrovna nevymyslel jinak a na misto SAVU sis neulozil soubor kterej ma nahodou hodne podobnou ale malicko jinou strukturu jako SAVE akorat ti umoznuje postavit velkou priseru na misto maly ;)... takova vec proste neni napadnutelna.. pokud je to mozne ze zakona pak je nekde chyba
  • Problem ale neni jen v tom ze Blizzard to nejak vidi.. jde zaprve dost o moralku (at uz vyvojaru jakozto uspesnych tvurcu hry, ktery maji v soucasne dobe pevne misto na trhu, tak i konzumentu - hracu) a za druhe jde taky o precedens

    uprava softwaru by nemela proste z moralniho hlediska byt nijak sankciovana. jde o to ze vsichni hledi na usle zisky a nikoho nezajima fakt ze produkt je tu od toho aby ukojil poptavku a ne aby poptavku vytvarel. sem si vedom ze to tak v dnesni spolecnosti proste funguje ale neni to spravne, moralni. Da se videlavat i bez omezovani konzumenta. Hodne bych se divil kdyby v pripade zrovna blizzardich strategii nebylo mozne navrhnout protokol neumoznujici modifikaci obsahu tak aby se to projevilo na snizeni kvality hry pro dalsi hrace. navic kazdemu je jasne ze se hrou mu neprijde garance ze na netu najde vhodneho protivnika. muze stejne tak narazit na debila kterej tu hru bude kazit jinak. Nejde tolik o to ze by Blizzard prisel o zajemce, pochybuju ze par cheatujicich maniku nekoho odradi, jde o utuzovani pozice silneho jedince na trhu, jde o to aby si nikdo nevyskakoval.. pritom blizzardi samotni, ne programatori osobne, ale manageri nebo vedouci projektu a marketingu firmy vyuzivaji jen legislativni aparat pro zajisteni jisteho zvyhodneni. O licencich vim dost, o patentech taky a uprimne je to to nejhorsi co lidstvo mohlo potkat a pritom to vychazi z etiky a moralky ktera tu panuje
  • promiň, jen jsem už unavenj z toho po x několikáté psát to samé, mě to prostě nebaví a blbce to dělá jak ze mě tak z ostatních, ten zelenej ksicht se nabízel jako nejvýstižnější.

    Možná je spíš výstižnější tohle
    http://farm4.static.flickr.com/3288/2961175776_b341ca0fc5.jpg
  • BTW - modifikovani souboru a skinu JE porusovani EULAy
    pokud to pouzijes komercne tak tim porusujes i autorsky zakon
  • tady nejde o nejake upravy hry - pri instalaci si souhlasil s tim, ze pri pouzivani hry nebudes pouzivat zadne aplikace treti strany, ktere modifikuji CHOD hry - to znamena mody hacky cheaty boty a jine ptakoviny, ktere udelaji to, ze hra vypada jinak

    pokud si nekdo zmeni skin tak srat to, ale napriklad nejvyssi hraci v lize dostanou pozvanku na blizzcon tournament, a co kdyby nekdo udelal hack, kterej by pouzival jen on a nahodou by nesel zistit ? takovej hrac by se dostal na top pricky, i pres to ze by ni neumel, a tim sebral nekomu narok na jeho misto v zebricku
  • Hacky jsou zlo, používají je jen vypatlané děcka co neumi hrát fairplay.
    K těm z vás, co odsuzujou Blizzard za boj proti hackům - Jste kokoti!!!
    Je mi úplně jedno, jestli blizz proti nim jde jen kvůli prachům, ale pokud proti nim půjde, tak tu bude méně hackerů, než kdyby vymysleli sebelepší anticheat...

    Navíc blizz přichází o prachy tím, že musí banovat, protože takoví lidé už si možná datadisk nekoupí.

    Jsem s blizzem - SMRT HACKERŮM
  • Ještě je tu jedna důležitá věc, která zde nepadla, vymahatelnost EULA je dost problematická a její právní hodnota je dost rozporuplná, protože týhle "licenci" do který si autor může napsat prakticky cokoli jsou nadřazený zákony, je to jako kdyby tam bylo "kliknutím na accept souhlasít s tím, že vám blizzard do 14 dnů zabaví majetek" tohle tam sice může být ale Blizzu je to k prdu, protože to nemá žádnou hodnotu, nemá to žádný právní základ, zákony jsou tomu nadřazený, tak to platí s EULA obecně. Nevím jaký jsou zákony v Kanadě, ale tomu týpknovi v Peru to asi může být úplně u zadku, tam bych řekl, že je autorský zákon tak 100 let za opicema. Dokonce i právní vymahatelnost těhlech EULA, který si autor píše sám je problematická v samotných USA, zálěží totiž na konkrétním soudu a posouzení situace. Ale pokud se zde někdo chce ohánět EULA jako nějaký právním závazným dokumentem, tak smůla, takovou hodnotu totiž nemá, a autor si tam může napsat kravin kolk chce.
  • Přečti si raději AZ (hlavně § 30) a třeba zjistíš, že "nějaký výklad" nemá žádnou právní váhu. Ten tebou uvedený (tvůj?) je navíc poněkud mimo.
  • neni zvláštní, že takových cheatů jsou všude mraky, tisíce modů a úprav do tisíců her i multiplayerů, ale o žalobě na tvůrce takových věcí čtu prvně, čím to asi bude? jak už jsem psal, Blizzard spíš vytáčí, že to někdo prodává a v tom bude jádro problému, kdyby to nebylo komerčně tak by žaloba vyzněla milionkrát absurdněji. Zajímavé je, že v článku o tom, že Blizzard je žaluje výhradně kvůli tomu komerčnímu prodeji neni ani slovo stejně tak oni o tom jak vytvoření takového cheatu cokoliv porušuje.

    Ale co, vždyť já jsem podle tebe jen idiot, tvůj nejsilnějí argument, tak to jistě bude jak píšeš ty, mor na ty programátory, všechny autory modů, cheatů, editorů, utilitek pověsit na nejbližším kandelábru!
  • Ne, debila z tebe dělat nemusim, na to stačíš úplně sám.

    Příště stačí napsat nevim, neznám, apod. tohle tvoje urážení je k ničemu a osobně ho ani nechápu, budeš asi pěknej nervák. To, že mě tu pourážíš ti fakt za pravdu nedá ať už je jakákoli, ale když ti to pomůže, posluž si, příště to aspoň piš do příslušnýho vlákna ať aspoň čtenář ví o co jde a neděláš tu z toho bordel.
  • Problem je ve verejne publikaci cheat modu (dokonce prodeji podle clanku). A hlavne v tom, ze je diky tomu "hacku" mozne cheaty uzivat v mutiplayeru i na battlenetu. Tim uz omezujes hru jinych hracu. Soucati hry je totiz pristup ke sluzbam na BN a tim, ze bude pouzivat cheaty v multiplayeru nevyzadane upravujes hru ostatnim. Pokud by se jednalo jen o cheaty pro vlastni zabavu, pak mas pravdu.

    Co se tyce licencnich podminek, rozvadel bych to na dlouho, radeji doporucuju precist knihu Svobodna kultura, ktera je volne ke stazeni a autorsky zakon je tam moc hezky rozveden i to jak je a neni zneuzivan.
  • Stan: Ses idiot, co pretvari fakta tak, aby to vypadalo, ze mas recht. Jednou zapomenes na nejaky argument, jindy ho zas prekroutis, nektere zas vubec nevidis nebo mozna skutecne nechapes. Chces mit pravdu za kazdou cenu a proto neumis vest radnou diskuzi. Omlouvam se za tenhle offtopic, ale jeste jeden prispevek o tom jak ma v hlave na*rano a pujdu si vystrelit mozek z hlavy.

    Mel by ses naucit uvazovat objetivite a prvni krokem je urcite pohled z perspektivy Blizzardu. Pak zkus pohled z perspektivy hracu na battlenetu a se vsim tim cos videl se pekne vrat k te sve zaujate frasce. Krome argumentu potvzujici tvou subjektivni nezpochybnitelnou pravdu si zkus precist i ty ktere ji popiraji.

    Dotkl jsem se tveho ega a tak bude dalsim tvy prispevkem bez pochyby snaha vse obejit a udelat ze me debila, enjoy.
  • Naprosta blbost, koupim si hru, mel bych byt schopen si ji upravovat jak budu chtit dokud to teda nebudu sirit, takze stahnuti hacku a jeho aplikace by nemela byt v rozporu s licenci.. takhle je to desna blbost. Navic, ze to negativne ovlivnuje hracuv zajem o datadisky? Za chvili budou diktovat jak hru hrat aby vas neprestala bavit, jakmile vas bavit prestane, porusujete licenci.. Cheaty? kdyz je nekdo chce pouzivat je to jeho vec.. pocitac je jeho pristroj a on nikoho neposkozuje cheatovanim a mel by byt schopen ovladat svuj pocitac dle libosti dokud neohrozuje bezpecnost ostatnich lidi. Licencovani tohoto druhu je nefer a nemelo by byt umozneno a nebo by aspon meli uzivatele mit rozum a nemeli by se bat takovych to zastrasovani a meli by si prosadit ze pokud jim nekdo chce hru prodavat tak at si zvykne ze ji budou vsichni hrat jak chteji.. vyvojari her to maji jako praci a neni to naopak.
  • Mě by to právě zajímalo, jakým způsobem. Jdu hledat, snad to třeba někde vyhrabu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit