Přejít na výpis diskuzí
CD Projekt jde tvrdě do boje proti pirátům
13.12.2011 | Aleš Smutný
413 příspěvků
-
Přesně, ale že zrovna CD projekt změnil obor podnikání :D
-
No, třeba kdyby vzali počet stažení z torrentů (v milionech) a vynásobili to cenou hry.. Pak by to nebylo špatné.
Ne, je to kravina. Tohle bych zavedl jen pokud bych mohl hru vrátit a vrátili by mě prachy nebo bych jim mohl taky udělit pokudu, že nesplnili to, co slibovali. *3* (obecně)
Nevím, proč raději nevydat demo. U jedničky se jim to povedlo a hru jsem si nedočkavě koupil, dvojku jsem ještě nehrál. -
Každej neretardovanej čtrnáctiletej puberťák ví, že když si stáhne něco, co stojí peníze, tak to neni asi úplně v pohodě. Není to samozřejmě krádež. Jestli u tebe musí každej mladej chlastat, kouřit a hulit trávu, tak máš docela zkreslený představy :D Plno dospělejch lidí stahuje a nevadí jim to. Ono to nevadí v podstatě nikomu, jen občas má nějaká "úspěšná" společnost řeči.
-
A neni skoda takhle dobre uvahy pro web kterej je plnej anonymnich vykriku? *2* Jinak plus.
-
*1* To kľudne môžeš, spomeň si na kauzy tých webov, čo požadovali peniaze za registráciu na základe upozornenia malinkými písmenkami. Stavím sa, že sa našlo dosť trotlov, čo im aspoň raz zaplatili...
-
Jsem lehce na pochybách kvůli několika skutečnostem:
Dnešní společnost nemá doposud jasno v tom, co je to pirátství vlastně zač. Generace rodičů, učitelů a všech dalších vštěpovatelů morálky a práva většinou o pirátství neví zhola nic, a tak mladá generace není morálně a často ani právně poučena. Možná jsem byl natvrdlej, ale do svých osmnácti jsem vesele na internetu "kradnul", kde se dalo a nepřišlo mi, že bych se měl stydět. Ano, odmala jsem byl veden společností k tomu, abych pohrdal zloději, lidmi, kteří naruší tvůj osobní prostor, často tě u toho zraní, způsobí ti skutečnou újmu a dá se tedy o nich hovořit jako o opravdových parazitech, příživnících, škůdcích. A každý z nás jako malý viděl, s jakým pohrdáním se dospělí na zloděje dívali. Nevím jak vy, ale s ničím takovým jsem se v oblasti internetového pirátství nesetkal. Kdybych se doma přiznal, že jsem ukradnul z obchodu bagetu, tak mi okamžitě jedna přistane na tlamě. Kdybych doma řekl, že jsem si stáhnul hru z internetu, pravděpodobně by se stalo úplné hov... Kdo z vás to měl jinak?
Proč si myslím, že naprostá většina lidí do takových 18ti vesele stahuje? Protože ještě nerozumí významu pojmu krádež z daného hlediska. Kolik z nás si v sobě před 18 rokem života udělalo myšlenkový experiment na téma krádež ? Dokázalo se zamyslet nad tím, že v tomhle případě krádež není o tom, že někomu vznikla materiální újma, tedy že by byl poškozen, že mu bylo puštěno žilou? Že by z těch deseti hrnků, které vyrobil, o dva přišel. Vždyť tady nikdo o nic nepřišel. O co to ti vývojáři vlastně přišli? Už vůbec nejde ani o krádež nápadu. O jakou krádež se to vlastně jedná? Já si odpověděl tak, že jde o plivnutí do tváře lidem, kteří tvrdě pracují, někdo si odpověděl tak, že pirátstvím tvůrce přichází o další zisky (je dost diskutabilní, jestli by si pirát produkt skutečně koupil, kdyby neměl možnost ji upirátit), někomu zase stačí, že to krádeží nazývá právní řád a dále o tom nepotřebuje rozmýšlet. A někdo to ohodnotil zase jinak.
Důležité je, že puberťák a adolescent jsou zpravidla takoví lidé, kteří rebelují proti společnosti. Hoď kamenem, kdo jsi před osmnáctým rokem života nekouřil, nehulil, případně nechlastal. Já nemám absolutně nic proti tomu, když puberťák porušuje právní řád - dělá to skoro každý. Rozdíl mezi dobrým a špatným pubeťákem jen ten, že dobrý by nikdy neudělal něco, co je v rozporu s morálkou. Vožrat se v šestnácti někde na privátu není v rozporu s morálkou a za pár let se tomu synáček s tatínkem ještě rádi oba zasmějou. V rozporu s morálkou je vědomě poškozovat jiné. tohle je podle mě důležité: anticko-křesťansko - liberální společnost nemá problém s jedincem, který neubližuje druhým. A že je internetové piráství poškozováním druhých, je něco, nad čím musí dnešní mladý člověk provést myšlenkový experiment, jelikož vyrůstal ve společnosti, v níž jde o velkou neznámou. Je fajn, že filmaři, hudebníci a tvůrci her ostře bojují zločinu, jen si nejsem jist, jestli trochu nepředběhli současnou společnost.
V kolika případech budou příjemci dopisů od CDprojektu šestnáctiletí fakani (respektive jejich rodiče), kterým máma nechtěla dát na hru? Podle mě je to moc velká částka za něco, o čem má sice jasno právní řád, nikoliv však společnost. -
Nechápu proč je okolo Witchera takový humbuk. Je sice hezké, že CDProjekt nezavedl žádné DRM a usnadnil pirátům práci, ale mě teda příliš neohromili. 1. podle mě měli zavést nějakou zcela primitivní ochranu, která by piráty donutila vytvořit crack (doufám, že jsem pochopil správně, že teď žádný potřeba není) , protože je mezi námi pořád spousta takových, kteří si hru sice stáhnou, ale i s doslovným návodem nejsou schopni crack zkopírovat a někteří by si origo koupit mohli. A za 2., což je můj osobní problém se hrou. Tak nemotorný bojový systém, jsem dlouho nezažil, opravdu ne. To jak se hrdina pořád kutálí mě taky pořádně vytáčí a aby toho nebylo málo, tak při tom má na zádech metr dlouhý meč. Chtěl bych vidět někoho se s něčím takový kutálet. Udělal by to jen jednou...
EDIT: Nezapomeňte mě ukamenovat za to že nemám rád Witchera, zdá se to být oblíbená kratochvíle na většině diskuzních fór. -
AOEO je strategie? Tzn i farma na facebooku je strategie?
-
Zajmalo by mě kolik na týhle hře vydělali? Kdysi jsem někde čelt že DRM ochrana stojí ve hře znační peníze.. Tak teoreticky by ted měli dost vydělat..
-
(nejde na něj reagovat)Na PCfanos: Soudit lidi způsobem jakým to děláš ty dokáže každý blbec. Vůbec ty lidi neznáš, tak si laskavě odpusť komentáře že jsou zloději nebo špatní lidé. *16*
-
Na stahování určitě, ale platit jim snad po tomhle nikdo nebude, ne?
-
Prvni vec je ze lidi si delaji demo kdyz zadny neni k dispozici. (Uz tu bylo receno) Teoreticky, kdyby hry sly jenom koupit tak o tyhle lidi trh prijde. Naopak hodne lidi by se rozhodlo ze si teda zvoli jenom par kvalitnich her co si koupi. Ale tipoval bych to na 50:50 cili s prodejem by to nehnulo. Druha vec - ta pokuta 900 euro. Souhlasim. Ale musi to platit na obe strany. Pokud neco naslibujou, ja koupim origo a ve hre to nebude, at plati oni. Jenze este jsem nevidel ze by Bioware platil za to ze DA2 je konzolovej kakanec. Ze by nekdo platil protoze MW3 je copypaste a na krabici to napsany neni. Takzetak. Btw, sice trochu mimo tema ale ma to hodne spolecnyho. Docela jsme se ted s par lidma shodli ze holywoodsti reziseri jsou experti v tvorbe traileru. Ted uz jenom vypilovat ty filmy. *5*
-
negativni reklama taky reklama ;)
-
Pěkný způsob, akorát místo teto premrstene pokuty bych je nechal zaplatit hru podle officialní ceny gogu...bylo by to oko za oko.
PS: tim ze ta pokuta je premrstena = negativní reklama -
Takový dopisy se můžou rovnou vyhazovat. Podle kterýho zákona se může poslat dopis s tím, že chci po někom peníze za něco? Asi taky začnu podnikat jako CD projekt a budu obesílat lidi :D
-
Od druhé věty jsem příspěvek přestal číst, rozvádět tady debatu o zlodějství naší vlády nehodlám, jestli po ní tak toužíš, zajdi si na nějaký novinkový server, bude vás tam tipuji hodně, tohle na web o hrách nepatří....
-
Prosím ťa, upotených pár EUR, keby si videl pokuty za komerčné pirátenie softwéru, to sú iné cifry *3*
Ale aj tak dosť pochybujem, že na základe IP-čky z niekoho tie peniaze reálne vytiahnu, skôr je to len taký strašiak. Rozhodne to ale bude zaujímavé sledovať. -
Můžou bejt rádi, že to někdo stahuje. Až nebude nikdo stahovat, nebude ani nikdo kupovat. Pak ať něco říkají.
-
Reakcia na PCfanos:
...maj tu drzost si stěžovat, že jim hrozí pokuta, za to, že kradou...
Každý má právo napísať hlúposť, ale ak už niekoho urážam, aspoň vychádzam faktov.
Základné vedomosti z práva duševného vlastníctva by určite neuškodil, že?
Ad A: Download hry nie je krádež, pretože nespĺňa pojmové znaky krádeže. Nikomu nevzniká škoda, nikomu z diela neubudne! Môžeme sa baviť o neoprávnenom použití alebo rozširovaní diela, ale to je niečo úplne iné. Takýto nezmysel raz vypustí PR spoločnosť do sveta a potom sa to do nekonečna opakuje. Na druhej strane v žiadnom prípade nemožno hovoriť o potenciálnej škode, pretože nemožno predpokladať, že osoba, ktorá by si hru nestiahla, by si ju naozaj kúpila. Takejto argumentácií sa hovorí ad absurdum.
O krádeži a škode hovoriť len vtedy, ak niekto ukradne krabicovú verziu z obchodu. -
Jenže je rozdíl mezi českou vydavatelskou společností CDProjekt, nyní Comgad, a polskými vývojáři CDProjektRED.....