Cyberpunk 2077: Phantom Liberty – recenze špionážního datadisku
-
Argument, že hra je umělecké dílo, a proto nemusí mít vlastnosti, které dodavatel předem inzeroval, je jednoduše nesmyslnej. Resp. přesně takto vydavatelé chtějí, aby se na to hráči - spotřebitelé - dívali a neremcali, když dostanou něco jiného, než bylo slíbeno (nedej bože, aby chtěli třeba refund apod.).
To, že ten argument je blbej, ti ukážu na konkrétním příkladu. Film je umělecké dílo. Pokud půjde do kin film a reklamní kampaň se vedla v duchu, bude tam hrát i Brad Pitt, i když ne hlavní postavu, a dokonce bude Brad Pitt na plakátech - a potom fanoušci Brada Pitta až v kině zjistí, že tam Brad Pitt není, protože režisér jeho scény na poslední chvíli vystřihnul, je to v pořádku?
No není to v pořádku. Je to ta klamavá reklama, o které pořád mluvím. Mimochodem filmový průmysl naštěstí nemá přístup typu "nahrneme těm nerdům nedodělanej bazmek, však hra to je, jezdit a střílet tam můžou, tak co" a tudíž by se ten příklad s Bradem Pittem nemohl stát - tuhle informaci bychom předem dostali. Samozřejmě, že bychom ji dostali. To jen u her, kde převládá taková ta nerdovská, amatérská atmosféra, si lidi nechávají s*át na hlavu. Potřebujeme, aby se hráči stali uvědomělými, sebevědomými spotřebiteli. Potom nebudeme dostávat nehotové, rozbité hry s chybějícími featurami.
-
V tom s tebou souhlasím. Tím marketingem - bude to mít takové a makové vlastnosti a funkce si dost zavařili. Měli to prezentovat jinak, klidně generičtěji a (částečně) by se tak vykoupili.
-
Audio v Baldur's Gate 3 je stále rozbité, vím o minimálně pěti supporti ticketech, které v té věci byly podané už po vydání, a nic.
-
Hru mám od vydání..kdy jsem odehrála asi hodinu a už jsem se k tomu nevrátila. Teď konečně nastal čas to znovu zkusit a snad si po nemastném, neslaném Starfieldu spravím trochu chuť :D.
U toho si zase počkám tak dva roky, než se to doladí (ať už díky vývojářům, nebo módům). -
Tak zrovna Lariany bych kladivem po hlavě nebral 😅, v porovnání s Bethesdou reagují na požadavky komunity a uzpůsobují jim patche. Zatímco u Starfieldu mohou hráči marně křičet a dožadovat se patche pro zlepšení UI a přidání vozítka aby se hráč nemusel plahočit z jednoho konce mapy na druhý kde na něj čeká jedno jediné silo 🥲😂
Proto ano, radši nacpu peníze do předobjednávky Larianí hry jelikož se věnují lidem kteří jejich hru koupili než do her od Bethesdy kterým jsou jejich hráči u zadele a vydají na oko sem tam nějaký patch který ale nereflektuje hráčské požadavky.
-
takže reálně to bude nativně kolem 1440p možná i níže dle lokace a pomocí FSR 2.1 do 1800p. Takže už dává smysl, proč se to tak třepe. Díky za info.
-
Přesně, mám to stejně
-
Já třeba hry vždycky víc hrál, než o nich četl (hraju od roku cca 2000). Na herní weby jsem začal chodit teprve nedávno po tom co od určité doby začínám mít víc času na čtení v práci a méně času na hraní doma :D. Hype kolem Cyberpunku mě dokonce úplně minul a dozvěděl jsem se o něm chvíli před vydáním, takže jsem šel do nové hry bez očekávání a zažíval naprostý wow efekt.
Věř, nebo ne, ale i to se lidem děje.
-
Také jsem si toho všimnul. Hledal jsem a vida...
- Changed the target upscaling resolution on Xbox Series X and PlayStation 5 in Performance Mode from dynamic 4k to dynamic 1800p for improved performance and image quality.
-
Já bych řekl, že je dobrý a pak mluvil o tom, co podle mě funguje dobře a co ne až tak dobře... Bez ohledu na to co před lety tvrdili, že by tam mělo být...
Ale je možné, že se lišíme zkrátka v tom, že já ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že CP bude... Tak jsem se na to po Zaklínači 3 strašně těšil, ale současně jsem nijak neprahnul po informacích, co tam bude / nebude... Něco se ke mně dostalo, ale nikdy jsem to nebral nijak závazně... V paměti mi uvázla zejména stylizace, artworky...
Kdyby se nerozjela i tahle vlna kritiky, tak já bych si ani nevšiml, že něco vynechali... Před lety jsem hodně žral prezentace Watch Dogs 1 a pak jsem zklamaný byl... Sice opět jsem byl zklamaný tím co ve hře skutečně bylo... Ale ty prezentace mě ovlivnily, že jsem měl pak větší nároky, čekal zajímavější příběh... Do nějaké míry se to dá asi pochopit... Od té doby jsem se už prezentacím žádné hry nevěnoval...
-
Moje zkušenosti s PS5 2.0. Přetáhly se mi tři trofeje :D. Ano, správně tři trofeje z PS4 verze do PS5, už x měsíců čekáme, aby jim to fungovalo, evidentně tohle byla spíše náhoda, než nějak by to spravili.
Zdá se mi to, nebo tam proběhl mirný downgrade v obrazové kvalitě. Nějak všechno se mi třepe, jako by použili horší uspcaling či AA, ale obraz není čistý, jak býval.
Jinak gameplayově to asi nejde poznat, to člověk musí hrát znovu nebo DLC, aby poznal herní změny.
-
hrál jsem PS4 verzi na PS5, takže jsem neměl technické problémy krom podprůměrné grafiky.
-
Tak tohle je hodně diskutabilní, a nemůžu si pomoct, ale že opravdu přeháníš...Tady se to srovnává se žrádlem, s tovarem, s autama a nevim co OMG...Objednal sem si hranoky a dostal sem knedlík :-D :-D
Tak dobře. Když se dělá nějaká "reklama" nebo jinak - rozhovory s vývojářema, tak se má dávat pozor CO přesně říkají.
Říkají: CHTĚLI by sme aby tam bylo ještě to a to ? Nebo učrčitě tam BUDE to a to...Kolik se toho nažvanilo třeba o Vampire Masquarade a šlo to celý k ledu...tak bychom je měli pověsit NEEE :-D
Na druhou stranu, jestli si objednávám třeba Lego, o kterém vím, že tam má být 3878 dílků a napr. 4 chybí, tak to mě naštve, ale to už je prostě jiná sóda...
-
Jistěže není, ale když už ty funkce vyjmenovávají v prezentacích, tak je podle mého fér, aby tam buď byly nebo aby se na to bral ohled při hodnocení. Vždycky najdeš někoho, kdo tam to nebo ono z prezentace chtěl a bude mu vadit, že to tam nakonec chybí. Jestli chtějí, aby byla hra považována více za umění, tak ať to jako umělecké dílo prezentují a ne stylem "Naše hra bude umět to, to a to" jako kdyby to byl tabulkový procesor.
-
PS4 ? Tak to tě hódně na****li 😬😱
Jó, to byli moc špatný sliby...😠
-
No, já tuhle část vlákna bral jako obecné žvanění o tom, jestli je klamavá reklama u her špatná a jestli by se měla promítat do hodnocení.
Pokud jde o zklamání ze Cyberpunku, tak vlastně nebylo velké. Asi proto, že jsem z posledních ukázek před vydáním pochopil, že to nebude taková sláva, o jaké mluvili. Nevýrazná vertikalita. Tu teda prezentovali jen ze začátku a brzy jim došlo, že to nezvládnou. Jako nemuselo by to být jako v Mirror's Edge, ale náznak něčeho takového by potěšil. Pak systém vylepšování postavy, který dobře funguje ve fantasy světě plném kouzel a obřích potvor, je v realističtějším technickém světě prostě divný. V podstatě jak píšeš sám. Toho jsem se bál od začátku a naplnilo se to bohužel vrchovatě. A glitche. Těm se sice nevyhne žádná hra, ale tady byly přece jen výraznější a častější než obvykle.
A jestli tam něco chybí nebo nechybí? To záleží na úhlu pohledu. Buď to neměli prezentovat nebo to tam mělo být. Takhle když se někdo zeptá, jestli je ten Cyberpunk fakt tak dobrý, jak se tvrdí, tak musím říct: Je dobrý, ale ten svět nefunguje, jak říkali, policajti se spawnují přímo za tebou, pořád je tam docela dost grafických glitchů, vývoj postavy se do světa nehodí atd. Kdyby nevychvalovali neexistující věci, tak by stačilo říct, že je dobrý.
-
Já jsem taky programátor a taky se setkávám s tím, že SW by něco měl umět, pak neumí a je kolem toho dohadování atd. atd.
On je rozdíl, když vyvíjíš hru a když vyvíjíš nástroj. Já vyvíjím aplikace v podnikovém systému. A když řeknu, že tady chtějí tuhle informaci, když kliknou sem, tak se má stát tohle... Tak to má opodstatnění, protože to souvisí s nějakým jejich procesem a ten SW je jen nástroj, který jim má pomoci ten proces efektivně vykonávat... Kdyby sis objednal lopatu a přišly ti vidle...
Ale hra je umění... A má tě bavit... Proto není podstatný z jakých částí se skládá, co obsahuje / neobsahuje... Podstatné je jak se hraje a funguje jako celek... Máš hry úzce zaměřené např. sportovní hry, které jsou zaměřené čistě na hratelnost... Nebo např. příběhové hry, kdy procházíš úzké koridory a prožíváš příběh... Nebo máš OW, které jsou sice otevřené, ale přesto musí mít nějaké hranice, aby je vůbec bylo možné dokončit...
Což mi připomíná, že Hoghwarts Legacy se vyčítalo, že tam není Famfrpál... Není tam a ani tam nechybí... Akční adventura v otevřeném světě nepotřebuje sportovní minihru... Byl to možná hloupej slib, ale není žádná tragedie, že ho nesplnili...
-
Přeložil jsi to jen do výčtu funkcí. Hra není jen o komplexních technicko-designerských řešeních. Hardcore developer, co? :-)
-
Hele, jsem taky programátor a moc dobře vím, že tohle je problém nejen her, ale i programů určených pro práci. Vždycky je velmi dlouhý seznam "Nice to have" funkcí a vlastností a nakonec se většinou nedostane ani na všechny ze seznamu "Must have". Ten tvůj "kreativní proces" s tím nemá nic společného. Ten se uplatní ve výtvarné, hudební nebo scénáristické rovině. Ale když se zasekneš na řešení složitějšího technicko-designerského problému, tak je jedno, jestli jde o organizaci oken vývojářského prostředí nebo o inteligenci policajtů ve hře.
Já si hry užívám i přes jejich špatné vlastnosti, ale když někdo přezentuje něco, co bych tam fakt rád měl a točil kolem toho svůj průchod hrou, a nakonec to dopadne zle, tak jsem prostě zklamaný. To vlastně ani není můj případ se Cyberpunkem, ale chápu, jak se někteří mohou cítit.
-
Buď konkrétní v tom v čem tě CP zklamal... Já tu hru hájím, ale určitě bych vyjmenoval spoustu věcí a vlastně mrzí, že diskuze je pak takovýhle obecný žvanění...
CP je přese všechno vyjímečnou hrou, kterých za roky nebo spíš roky vychází opravdu málo... Proto od začátku každýmu říkám kup si to a hraj to, je to fakt super. Nemusí se to každýmu líbit, určitě je co vytýkat... Ale problémy té hry fakt nejsou v tom, že nedodrželi co slíbili... Té hře nic nechybí... Proto nedává smysl to přirovnání k jídlu apod. tady jsi nedostal horší kvalitu, v tom produktu nic nechybí... I s ohledem na to, že řekli, že tam něco bude a ve výsledku to tam není, tak stejně to tam nechybí...
Jak říkám na začátku, hře bych vytknul spoustu věcí... Např. podobně jako v Zaklínači, po určité době jsem se stal extrémně přesílený a souboje přestaly být výzvou... Nebo jsem se často dostal do situací, kdy jsem v rámci mise jel na přestřelku a neměl jsem náboje, díky čemuž jsem se dostával do absurdních situací... Minimapa byla skutečně pro řízení nepoužitelná... Nebo crafting, kdy se dalo vydělávat neustálým skládáním a rozkládáním věcí, byla strašná otrava... Ta hra má spoustu klasickejch chyb... Ale nikdy by mě nenapadlo ji vytýkat, že je v ní něco jinak, než řekli, že bude... Na to je ten výsledek příliš dobrej...