Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • vonTossis

Visual Studio nevzniká formou "kreativního" procesu. U her není daným účelem naplnit nějaké vývojářské funkce. Je tam účel pobavit publikum, mění se mnohdy za pochodu a marketing pracuje třeba i s mínus x-iterací realitou. Nemusel být ani zájem CD Projektu poškodit a cíleně marketovat "lživě". Prostě to  neumenežovali uvnitř (sám vím, jak s námi ve firmě zamával covid) a otevřely se jim nůžky development/marketing. Tím je neobhajuju, pořád je to jejich problém. Jen mi to netrhá žíly,  protože si uvědomuji realitu kreativního vývoje a užívám si parádní hru. 

• Restaurační business je taky forma umění. Taky očekáváš nějakou kvalitu a hlavně to, co je inzerováno. Pokud bude v menu jen steak, tak mi bude jedno odkud. Pokud tam bude argentinský steak a nebudu se chtít spokojit s levnou náhražku, i když může taky chutnat dobře, tak spokojený nebudu..A vím, že žijeme ve světě omezených zdrojů, obecně považuju za pitomost a rozmařilost tahat mrtvé krávy přes půl planety, ale jednou bych to rád ochutnal (a třeba zjistil, že nepoznám rozdíl).

Stejné s hrou. Pokud řeknou, že to bude skvělé RPG v otevřeném městě a nic víc, nebudu mít na policajty žádné velké nároky. Když však řeknou, že se tam policajti budou chovat tak nebo onak a výsledek je úplně jiný a mnohem horší, tak spokojený nebudu. Pokud by to byla jedna z vlastností kvůli které jsem to kupoval, což u mě v případě policajtů neplatí.

• Slavik_Jenda

Pamatuji si jako dítě, kdy jsem v rámci nějaké závodní hry zkoušel "dojet" do města, které bylo nakreslené na pozadí... Samozřejmě, že jsem nikam nedojel... Je to klamavá reklama, když vidím v dálce město, sjedu z trati a nemůžu do něj dojet ?? Samozřejmě, že není, je to dětská naivita...

V CP si pamatuji lokalitu, kde rozhořčení občané demonstrují proti korporaci... Má to tam takovou bojovnou atmosféru... Hlídají tam těžkooděnci, demonstranti mávají transparenty apod... Tak jsem se nechal strhnout a jal jsem se dělat revoluci... Těžkooděnce jsem zmasakroval, demonstranti se rozprchli a bylo po revoluci... Spustila se neuspokující honička s policií  a zkrátka hra s tím nepočítala, nikam to nevedlo...

Čímž se vracím k tomu, že nejsme malé děti... I když nám slibují živoucí světy, pořád je to jen kulisa / Potěmkinova vesnice, nemůžeme počítat s nekonečnými možnostmi... 

K tomu mě ještě napadá, že někdo se pozastavuje nad tím, že auta jezdí furt dokola, lidí chodí tam a zpátky... Určitě by šlo vymyslet systém, kde by se NPC pohybovali uvěřitelněji... Ale chceme tímhle vytěžovat procesor a ukrajovat si z výkonu ?

• dworkin

Funguje to úplně stejně.

• Slavik_Jenda

Tohle už píšu výše... Hra není jídlo... Hry přece nekupujeme podle nákupního seznamu, že jako máme x položek, pro které jdeme, postupně všechny odškrtáváme... Hra je umělecké dílo, které funguje jako celek, buď tě baví nebo ne... 

Když se na to budeš dívat stylem, že třeba ta policie je tam hloupá, z preview jsem čekal mnohem víc... Na jednu stranu je to legitimní pohled, protože ta policie ve verzi, kterou jsem hrál tzn. před 2.0 je skutečně hloupá až zbytečná... Na druhou stranu nejsme malé děti, víme, že jsme ve hře, že ten svět, ve kterém se pohybujeme je iluze / kulisa pro vyprávění  příběhu a ta policie v tomhle podání je Potěmkinova vesnice, do které nemá smysl rýpat, protože to je skutečně jen kulisa a ta hloubka je v něčem jiném...

Žijeme ve světě omezených zdrojů, lepší policie by vyžadovala více práce, ladění, možná by i komplikovala některé části hry a vlastně kvůli čemu ? CP není simulátor honiček s policií... Dal bych příklad jedné z mých nejoblíbenějších her a to Watch Dogs 2... Tam můžeš vzít automatickou zbraň a střílet do lidí... Reakce okolního světa, policie je absolutně neuspokující... Což ve výsledku vede k tomu, že si přitom připadám fakt blbě, ale hlavně mě to nebaví dělat a tak to nedělám... Zatímco v GTA dělám bordel často a ten čas, kterých měl věnovat příběhu, tak pak zabíjím tímto způsobem... Což u GTA tolik nevadí, ale u CP by to byla škoda...

• Pořád je to produkt, má nějaké vlastnosti, je nějak popisovaný v reklamě a kupuješ si práva k jeho užívání. Stejně jako u jiného softwaru. Kdyby mi Microsoft tvrdil, že ve Visual Studiu edice Professional budu mít zobrazení pokrytí kódu testy, já si to v dobré víře na rok předplatím. Pak tam tu funkci nenajdu a při googlení narazím, že je ta funkce až v mnohem dražší edici Enterprise. Budu zákonitě dost naštvaný a nebudu se utěšovat tím, že i bez toho je to vlastně docela dobrý vývojářský nástroj.

• Já si nebyl úplně jistý, jestli nesplněné sliby zahrnovat do hodnocení, ale když to srovnám s jinými produkty, tak vlastně proč ne? Koneckonců v mnoha oborech se za to i rozdávají pokuty.

Řekněme, že půjdeš do restaurace a objednáš si menu, kde bude argentinský steak, hranolky, salát a kafe. Dostaneš steak z rakouského býka, ale pořád výborný a i dost velký. Hranolky budou trochu gumové, na kafe budeš čekat půl hodiny a salát nedostaneš vůbec. Oběd celkově vlastně fajn, i ty hranolky sníst šly, bez salátu se to obešlo a při čekání na kafe sis stihl přečíst noviny. A pokud se to někomu nelíbilo, mohl si ještě před vchodem na mobilu přečíst hodnocení restaurace od ostatních hostů, kde by se dozvěděl, jak to s tím menu doopravdy je. Nebo bys od obsluhy vyžadoval všechny součásti menu v rozumném čase nebo slevu a při následném psaní recenze bys restauraci nešetřil?

• vonTossis

Není, hru nevlastníš. Vzdělej se.

• Derp_1337

Tady jde o princip.

Selhali CDP s reklamní kampaní? Ano. Byla ta reklamní kampaň někde na úrovni klamavé reklamy? Ano.

Znamená ta fail reklamní kampaň, že hra samotná je odpad? Ne.

Problémem je to, že iSpirit neustále spammuje, že hra si zaslouží nízké hodnocení kvůli fail reklamě, která naslibovala hory doly. Což je přehnané.

Navíc spousta hráčů vůbec nesledovala nějakou stupidní marketingovou kampaň a hru si užila takovou, jaká byla. Proč má potřebu těm lidem nutit svůj názor "názor, že ses u té hry dobře bavil, neplatí, protože já se cítím podveden" ??

• Slavik_Jenda

Každej máme právo rozhodovat se, podle čeho sami uznáme za vhodné... Mně tenhle pohled přijde úplně mimo... Hodnotím to co dostanu, na základě toho jak mě osobně se to líbí / nelíbí... V době internetu, videí, recenzí, máš dost informací na to, aby sis udělal obrázek sám, předtím než hru koupíš...

Tady by asi chtělo vyložit karty na stůl... Říct na rovinu, zda jsi hru hrál, zda jsi skutečně s něčím počítal a následně tě zklamalo, že to tam nebylo... Protože CP zažil obrovskou vlnu negativních emocí, které z části byly založeny na objektivní kritice, ale pořád hra byla super... Já jsem si počkal cca měsíc na první velký patch... A problémy jsem prakticky neměl... Zatímco internet plnily zprávy, že se to v podstatě nedá hrát...

• zanek.s

Tak jsem zkusil patch 2.0. Načtu náhodnou pozici, procházím se po městě a narazím na krabici. Obyčejnou, kartonovou, otevřenou, tak 50x50 cm. Narazím do ní a zaseknu se. Ok nějaká tvrdá, ale přece ji nebudu přeskakovat nebo obcházet. Střelím do ní brokovnicí a ... a ani se nehne. Prostě přirostlá k zemi, pravděpodobně betonová (?). Aha. Tak na krabicích musí ještě zapracovat. Hmmm...   😯

• dworkin

Videohra je produkt stejně jako rádio nebo kukačkové hodiny. A pokud produkt uvedený na trh nemá vlastnosti, o kterých prodejce předem inzeroval, že je bude mít, je to klamavá reklama.

Nemám problém s tím, že autor změní svoji vizi, ale chci o tom vědět předtím, než jde produkt do prodeje. To je férové, čestné jednání.

Taky je dost rozdíl mezi tím, říct "rádi bychom ve hře měli tohle" a "ve hře bude tohle". V obou případech je správnej, čestnej přístup před uvedením do prodeje říct, jestli to tam je. V tom druhým případě se tu _musí_ říct, jinak je to nekalosoutěžní delikt - klamavá reklama.

• Slavik_Jenda

Tahle argumentace je v případě hry nesmysl... Hra není jídlo, spotřebič, výrobek... Hra je umělecké dílo... To, že ti autor předloží nějakou vizi, tak to nutně neznamená, že se od ní nemůže odchýlit popř. ,  že ji nemůže změnit... 

Přijde mi úplně zvrácená představa, že jakoby někdo si řekl v CP2077 bude podzemka, to musím mít... Podvedli mě, není tam... Takhle hry snad nikdo nekupuje...

Co bych považoval za podvod jsou verze pro předchozí generaci... Tam je zcela na místě požadovat vrácení peněz a třeba i nějaký soud s akcionáři apod. Ale o tom nemluvíš...

• Já si radši počkám na videorecenze v pondělí. 

• dworkin

Pokud ti prodejce slibuje, že zboží bude mít nějakou vlastnost, ale pak se na ni vykašle, aniž by ti o tom řekl, a dá zboží na trh, jak bys to nazval?

Využití omylu kupujícího, který prodávající sám v kupujícím vyvolal, pro vlastní obohacení, je podvod tak nějak z definice.

Samozřejmě ne ten trestněprávní, ale nekalosoutěžní určitě - klamavá reklama.

• iSpirit

někdo tam má Chrono Trigger s Ocarinou a někdo má Cyberpunk s Deadpoolem.....

• iSpirit

https://ibb.co/xSB0cCb

• iSpirit

pak tam máš určitě Zaklínače 3 a Mass Effect. 

• hra, která jde dohrát za 9 hodin má u mně plusové body (dřív jsem to měl naopak)

• Peca

Docela dost hraju, ale CP2077 mi teda velmi mimořádně sedl. Jsem fanda scifi a dobrého příběhu a mimo Witchera 3 bych tam určitě zařadil i Mass Effect sérii. Pak mně bavilo samozřejmě i spousta dalšího jako třeba Factorio, nové Doomy, na Unreal Tournamentu jsem taky strávil měsíce a tak. 

Naoapk třeba kostkový režim u Baldurs Gate je pro mně záhodným způsobem neprůchozí i když hra to bude určitě taky dobrá. 

Ale rozumím, že jsou to moje velice subjektivní dojmy a ne každý je se mnou sdílí. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit