-
Já bych řekl, že byl jenom trochu těžší než jiné hry, ale zase jsem vycvičený z Demon's Souls *3*
Teď mě napadla zajímavá myšlenka, která zároveň souvisí s tím, jak jsi psal o vysokých nákladech na vývoj. Snad nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že solidní část nákladů spolkne podle mě často zbytečně velká marketingová kampaň a dabing opírající se o slavná jména. Místo toho by měli investovat do tvorby takové hry, která se při instalaci zeptá, jestli chceš nainstalovat hardcore nebo casual verzi a podle výběru nainstaluje příslušnou verzi hry. Obě strany jsou spokojené. -
A ještě jeden potdotek: čím víc lidi konzumují, tím víc s*acek vzniká. Dokonalý dvojsmysl, ne? *1*
-
z jake hry jsou ty obrazky u clanku?
-
Tohle je krasna smes neznalosti a premysleni za roh... :)
Hellboy sice Mafii 2 napsal, ale to co vyslo s puvodnim scenarem a hernim design dokumentem mel spolecneho jen pramalo. A Hellboy na vyvoj Mafie 2 nemel cca posledni tri ctyri roky vyvoje prakticky zadny vliv. Takze spilat mu za ni neni zcela fer.
A pomsta hernimu prumyslu?! Nikoli, proste jen analyza od cloveka, ktery hram (ne jen jejich tvorbe) zasvetil prakticky cely svuj zivot. -
Tohle psal doopravdy Dan Vávra, člověk, který dal Modern Warfare 2 7/10, ačkoli podle logiky tohoto článku by měla dostat tak 3/10? Pokud autor kritizuje Bayovo Transformery, měl by kritizovat i jejich herní alternativy. Série Call of Duty přesně odpovídá hollywoodské sra*ko produkci. Další věc: že se filmoví tvůrci nikde neprezentují? A co filmové festivaly? Takové Sundance je doslova nepěchované lidmi z filmového byznysu, kteří nedělají nic jiného, než že hledají věci, na kterých se dá vydělat. Třetí věc: označit Tarantina za úchyla? Proboha, nikdy jsem nezačil slastnější pocit, než když jsem viděl nácka, jak mu byl vyřezáván hákový kříž do čela. Hanebný pancharti = dokonalá katarze. Jinak nic proti ničemu. A na závěr: herní braznže je na tom úplně stejně jako ta filmová. Herní vývojáři z 99 procent mastu*bují nad formální neboli technickou stránkou her, nikoli nad obsahovou neboli myšlenkovou. Filmoví režiséři jako Michael Bay mastu*bují u svých filmů nad tím samým. Pořád ale existuje jedno procento, kvůli kterému stojí za to hrát hry a sledovat filmy.
-
To co si zminil je asi to co Dana nejvic se.re. To, že ten herní svět stagnuje, upadá, debilizuje. Proc to neni duvod na to upozornit? Co jineho by mohl clovek delat? Např. o tom napsat a vyjadrit tim svuj nazor. Je to podobny jakoby si rekl, ze nikdo nema pravo vyjit do ulic a usporadat demonstraci jen proto, ze politicka situace se nekam vyviji, coz je prirozeny jev. Naopak, nicnedelani (mlceni) je ten pr.s.er.
-
Jasne - ja taky trochu zobecnoval, i kdyz to nemam rad. Neber to zrovna na sebe. Samozrejme to neplati na vsechny, ale pripadu o kterejch jsem mluvil je i (nebo hlavne?) tady v diskusich fakt hodne...
Stejne tak ale (jak sam rikas) generalizujes ty - za tema narkama na vysokou obtiznost nemuselo stat buhvijaky procento hracu. A hlavne Z2 byl zpocatku fakt prehnane tezkej i na normal - to snad uznavali i ti uznavanejsi recenzenti.. ? -
:)
Hellboy je, jak jsem mel tu moznost ho poznat, proste takovej. Nekdy ma silne negativisticky obdobi, jindy se dokaze nadchnout pro vec. A at je to do plusu nebo do minusu, vetsinou je to naplno.
A mala oprava: Hellboy doopravdy udelal jen jednu hru, a tou je Mafie. Mafie 2 vychazi hodne z jeho nametu, ale prohlasit za jeho dilo se v podstate neda, na to melo na vyvoj vliv jeste neuveritelna spousta lidi (vetsinou k horsimu). S Vietcongem nemel Hellboy nic spolecneho.
Nicmene, cele to nema nejmensi vliv na mandat, aby se mohl relevantne vyjadrit k tomu co se na herni scene deje. Helboy si vzdycky udrzoval az maniakalni prehled o cele herni scene.
Navic je zcela irelevantni, kdo kolik udelal her. Stejne tak nikdo nezpochybnuje nazor filmoveho kritika jen proto, ze nenatocil zadny film.
A mimochodem, jestli Hellboy udela nejakou dalsi hru nezalezi na Hellboyovi, ale na producentech. -
Spis jsem smirenej s tim, ze dokud nejsem nejakej top vyvojar, tak nemam sanci scenu nejak ovlivnit - hlavne teda, jak rikam, jsem s ni v ramci moznosti celkem spokojenej. I takhle travim hrama vic casu, nez by se sluselo : )
Ale jo - clovek ma pravdu si postesknout. Mne jen lezou na nervy ty chronicky "whineři"...
Rozhodne ale neverim tomu, ze tohle osviti patnactiletyho fanouska CoD (modelovy priklad)
Takovyho cloveka muze jednorazove ovlivnit jedine to, kdyby mu takovyhle nazory cpal nekdo, kdo je mu VZOREM. TO cloveka ovlivni. Priste pod tohle treba zkuste podepsat Bobbyho Kotticka, nebo treba Samera Issu : )
Jinak to jde jenom hooooodne pozvolna. Kdyz mu do toho CoDu s kazdym dilem pridas o jednu basen vic, treba se z nej po padesati dilech stane fanousek poezie : )
Placam blbosti, ale snad chapes co tim myslim.
Tenhle pozvolnej vyvoj vkusu treba pozoruju i na sobe, co se tyce hudby. Co me bavilo pred peti lety, nebavi me dneska, a naopak. Vyviji se to ale pres malinky, postupne se stejnym smerem zvyraznujici odchylky od puvodniho oblibenyho zanru. Smahem to nejde. -
ja som napriklad celkom rad, ze to je tak ako to je, pretoze mam takto cas aj na ine veci nez len hry... predstavte si, ze by sa rodili same originalne hry a vam by z toho vrela na cele zila, lebo by ste nestihali to vsetko hrat... takto si kazdy rok vyhliadnem mozno 4 originalne hry, pri ktorych sa skvele zabavim a nekysnem tak pri hrach 20 hodin tyzdenne, ako by to bolo, ak by sa na nas z kazdej strany valila originalita a ja by som nedokazal odolat :) Tento rok som si zahral Portal 2 na PC a L.A. Noire na X360, obe velmi svojske a originalne a co je pre mna dolezite, zapaja sa pri nich aj hlava a nie len rube/striela/seka. Rovnako tak je to i pri filme... originality je v kinach dnes len malo, no najde sa vzdy nejaky vynimocny, ktory nikdy nezmeskam.. napr aj Inglourious Basterds.
-
Částečně s tebou souhlasím, ale neřekl bych, že si díky svojí lásce k složitějším hrám připadám nějak chytřejší. To zase ne. Spíše než obyčejní "casual" hráči a jejich casual hry mě dokážou hýbnout žlučí názory některých z nich a jejich celková nechuť si aspoň vyzkoušet něco jiného. Tady asi hodně generalizuju, mám prostě dojem, že chtějí pořád další cowadoody a vedení za ruku. Příklad - Zaklínač 2 - okamžitě potom, co vyšel, tak byl internet plný pláče, jak jsou souboje těžké, že jim nikdo nevysvětlil jak používat alchymii, znamení, atd. Nejsem žádný velký intelektuál a přesto mi to přislo okamžitě jasné aniž bych vůbec musel otevřít manuál.
-
film je tu od toho, aby člověk s brambůrky přečkal večer a někdy proto sleduje i úplnou ... Hra musí bavit, když chce po hráči určitou aktivitu. Když nebude bavit, je to smůla. Je to i finančně nákladnější pro hráče. Pokračování je spíše o značce, aby měl každý představu o co jde. Když napíšu třeba NFS, je jasné že nejde o fps. *1* Mě osobně na hrách nejvíc vadí ty dlouhé renderované scény, nedejbože interaktivní mačkání čudliků, akorát to zdržuje od hraní a nasír*. Také nechci študovat hodiny a dny různé návody, z toho už jsem vyrostl. *7* Nejlepší je zapnout počítač a prostě se bavit. Dobrou grafiku a efekty mám rád, nejsem žádný puritán. Asi tak nějak to cítím jako hráč, jestlipak mi vydavatelé tohle dokážou nabídnout?? *4*
-
Je to smutný, ale je to tak.
-
Ne to určitě ne. Ale Dan to vzal poněkud velmi obecně a to mělo za důsledek nic neříkajicí článek o ničem. Všichni to víme jak to chodí, jak to vypadá, ale takový ten průmysl prostě je. Takový je prostě svět, ve kterém se točí peníze. A fňukání a plácání do vzduchu nic nevyřeší. Na to, že taková či maková hra je kravina si můžeme přečíst v X recenzích a pak už je jen a jen na nás, zda-li si ji koupíme nebo ne. Hry vychází špatné i dobré každý rok po celou dobu herní historie. A to, že se ten herní svět někam vyvíjí, mění, posouvá a pro někoho stagnuje, upadá, debilizuje, tak to je prostě přirozený jev. Ale to nedává nikomu právo někoho urážet.
-
proste to chce Mirrors Edge na frostbite enginu *2*
-
S takymto pristupom k digitalnej zabave navrhujem autorovi clanku, nech s tymi hrami radsej sekne. Ocovidne ho to deprimuje viac, nez je zdrave. Lebo viete - na co mat take hobby, ktore mi robi vrasky na cele?
Samozrejme, situacia v hernom biznise je naozaj len o tom biznise, ale pokial si vieme dobre vybrat, nemusime sa bat, zeby sme sa stali obetami Mc´Donaldizacie spolocnosti. -
Nejde o to, ze to co bylo driv bylo lepsi. Mnohdy to neplati. Jde o to, ze to co bylo dobry se klonuje po stovkach a je toho moc. Kazdej si chce ukrojit svuj dil, kazdej chce vydelat svuj prvni milion. Jak toho dosahnout? Sazka na jistotu....udelat akcni hru se svalovcem, nebo jinym cool borcem, nebo vojakem. Hlavne gun do ruky, par granatu za opasek a je to. Lidi to spolknou.
-
diky vubec jsem to v tom nevidel *1*
-
Mno, netroufnu si srovnavat herni a filmovy prumysl. Nejak tak podvedome se ale nemohu zbavit dojmu, ze filmy jsou na tom lepe.
Ptas se, jaky ma takovahle plactiva uvaha smysl v tomhle mediu? Dam ti jeden zasadni duvod: Je to osveta! Pokud si to prectou ti nactileti fandove Chucka Norrise, mozna je to donuti zapnou (alespon na chvili) mozek a zamyslet se. A priste si v krame treba vybrat nejakou "inteligentnejsi" hru. A pokles prodeju pak treba donuti producenty zkusit neco jineho.
Ja vim, je to beh na dlouhou trat s nejistym vysledkem, ale opravdu me nenapada jiny (realnejsi) zpusob, jak herni scenu ovlivnit.
Pokud tebe ano, sem s nim! :P -
Souhlasím s názorem autora článku. Dnes jsou hry vyvíjeny pro jednoduché hráče. Převaha akčních her je zřejmá. Kam se poděl žánr zvaný strategie? Pořádné RPG už také není. Vše je laděno do akce a jednoduchosti. Jedinnou naději vidím ve Skyrimu a možná Deus ex. Snad to vývojáři nezkazí.