Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mahcake
    S článkem souhlasím.

Originálních her jako je ICO, Shadow of the Colossus nebo nové hry od Rockstaru (Red Dead Redemption a hlavně L.A. Noire) je prostě málo. A nikdo nemá odvahu nebo možná ani nápad do něčeho originálního jít. Zlatej Rockstar a Fumito Ueda..... Taky samozřejmě nesmím zapomenout na flOw,Flower nebo novou Journey od Thatgamecompany nebo takovýho Abbeho, kterýho už (nejspíš) nikdy neuvidíme. Je to smutné.
    • Kvalita se vždycky vyskytuje v omezeném množství. Kvalitních her je přesně tolik, kolik jich má být. I kdyby se mávnoutím kouzelného proutku staly všechny hry originální až na půdu, stejně je lidi začnou rozdělovat na srajdy, průměr a kvalitu. Jedinej problém, kterej hry, filmy a hudba mají, je jejich množství. Prostě nesmrtelná Gaoussova křivka: malé procento totálních hovadin, drtivá většina mezi podprůměrem a nadprůměrem, malé procento opravdových skvostů. Nechápu tyhle nářky. Lidi zřejmě žijí ve svých hlavách ve světě, kde je každá hra, co vyjde, přivede do extáze. To je ovšem pouhé zbožné přání daleko, daleko vzdálené od reality...
      • Tu rozhodne neide o to že by bolo málo kvalitných hier ale o to že kvalitatívny štandard je nastavený hrozne nízko . Vývojári a zdanlivo aj hráči sa zhodli na tom že postačí ak hry budú v podstate len krajšie automatové arkády navlečené do pubertálne cool kabátiku a nikto nič iné nechce , pričom sa občas objaví nejaká svetlá výnimka . V skutočnosti ale existuje dostatočne veliké publikum ktoré by chcelo dospelejšie/rozumnejšie/nápaditejšie veci . Keď si zoberieš filmy alebo knihy tak tam je oddelené to primitívne prvoplánové a hodnotné . V hrách to tak nieje , to čo medzi filmami predstavuje na stupnici kvality napr Prelet nad kukučím hniezdom zastupuje v hrách F.E.A.R. , a pritom to tak byť nemusí . To že hry musia byť "hratelné a zábavné " rozhodne neznamená že tá hratelnosť a zábava musí vyplývať z akcie a výbuchov . Možno som naivný ale myslím že ak by si to ľudia uvedomovali , mohol by na tom byť herný priemysel lepšie a preto som vďačný aj za tento článok *4*
  • Ja teda souhlasim s tim, ze hry jako Bulletstorm, Homefront, Call of duty jsou na jedno brdo, ale kdyz to hraci chteji hrat, good for them. Ale porad je tu spoustu paradnich her, ktere nejsou v tomhle mainstramu a popravde nikdy jich nebylo vic. Tak treba ted hraju L.A.Noire - ukazte mi podobnou hru (a nerikejte Mafie, protoze to je neco jineho), pak ma vyjit Mass Effect 3, Alliance: Colonial Marines, Uncharted 3,... to budou vsechno nejspis bomby a vbec to nevypada na vymastene ptakoviny... takze Danova kritika ano, ale jenom na cast herni sceny. Rozhodne JE na co se tesit.
    • Mustaffa
      Ne L.A.Noire, ME3, Unchardet3 vůbec mainstream nejsou *1* *1* *1* *1* . Jasně, že jsou na jedno brdo, protože je to v rámci jednoho žánru.
      • No tak dobre jsou v mainstreamu, ale nejsou takove o jakych mluvil Dan. On pise, ze vsechny hry jsou s wow efektama a nabusencema a sama strelba a uplne stejne. Ja tvrdim, ze jexistuje spousta AAA her, ktere do jeho popisu nezapadaji a tudiz zadny upadek nepozoruji.
        • Mustaffa
          Tak v tom případě ano *3* , ale jde o to, že máš určité žánry a ty mají svá určitá specifika. Nemůžeš srovnávat CoD s Uncharted apod.. Kdo nechce ve hrách wow efekty, milióny vypálených kulek, neohroženého hlavního hrdinu, tak si přece nekoupí Crysis.. A kdo si ho koupí a pak na to nadává jaká je to blbost, že už to není hra jako hry před 450 lety, tak to je podle mě úplně mimo mísu. Nemyslíš?
          • Nekteri lide budou vzdycky nespokojeni, at se jim da cokoliv:)... takze souhlas.
  • suhlas...herny priemysel ide do haja
  • MickTheMage
    Obvykle s Vavrom nesuhlasim (v poslednej dobe byva prisli, ako sa to hovori... graphic whore :) ), ale tentoraz ma bohuzial pravdu. Kravataci (a dokonca i samotni vyvojari) maju plnu hubu kecov toho, kam, co a ako vysoko to s hrami dotiahnu a pritom vytvaraju pubertalne s racky (vacsinou).
  • Vávra mi mluví přímo z duše. Naprostý souhlas téměř s každým názorem, jen bych se ohradil oproti tomu, že si "staří" hráči na dřívější hry nepamatují. Je mi 26 let, hry jsem začal hrát na NES, pokračoval přes ps1, pc, ps2, až po herní pc+ps3. Všichni moji známí vlastní herní pc, ale tak nějak zjišťujeme, že jaksi není co hrát. Rehash stíhá rehash a originalita a zábavnost se až na vyjímky někam vytratila. Kdybych měl jmenovat dle mého názoru nejlepší hry, tak je to vše z období 98-03.
    Ano, dá se vzít slavné jméno a udělat kvalitní pokračování ze kterého dýchne duch strarých časů v moderním zpracovaní - viz Deus Ex: HR, jehož leak mě svou hratelností a podobností originálu příjemně překvapil, ale kolik takových dalších bude ?
  • "Když se prezidenti vykecají a sdělí nám jak je všechno super, jak jim jde o naše dobro, a jak je všechno 3D sociálně interaktivně family mass market onlajn, polovina publika usne, nebo se vyzvrací do přiložených pytlíků."

Kandidat na vetu roka u mna, malom ma zosulalo z kresla hehe. Tak zaujimavy podobny clanok som naposledy cital v uvodniku v Score 30 z roku 1996 od Jana Eislera. A vo vsetkom suhlasim, inac ten Tintin vypada zaujimavo. Posledne co som hral skvelu hru v spolupraci s Spielbergom a Lucasarts bola The Dig. Aj ja sa tesim na hry ako ME3, Skyrim, Hitman, TombRaider akopec dalsich ale uprimne, radsej bych nieco uplne nove a jedinecne.
  • Ja bych to tak cerne nevidel. Sice nesvary zminovane v clanku exisuji a je to mainstreamova cesta, ale to neznamena, ze tu neni prostor pro alternativu a ze neni vyuzivany. Jenom ho samozrejme nelze hledat na E3, stejne jako nelze na pouti hledat seriosni zbozi. Cest vyjimkam, treba Skyrim by mohl byt kvalitnim titulem, se mi zda. Ale me treba mův posledni dobe zaujala originalni hra Outland a tu bych proste na E3 nehledal.
  • http://www.youtube.com/watch?v=nr3lI_dcZKQ Tak bouhžel zde trailer na nový díl. Proboha které h*vado z Uhnisoftu se nechalo inspirovat Tarantinovou slátaninou Hanební d*menti( pardon parchanti) a proč se snažej odrovnat mojí srdcovou záležitost jako jsou Bia,kruci já se těšil na Ardeny a místo toho koukám na bandu cool husto dementů kreří vypadaj jak mexickej gang,co bude dál?francouzký odpor budou tvořit pokérovaný hispánský štětky,zajezdíme si ve vytunněném Kubelwagenu nebo budem střílet ze samopalu Thompson opatřenej koluminátorem.At jdou do hajzlu.
    • ucho
      stejně jako u filmů, nejde natočit film, který se líbí všem. ani hra nejde udělat tak, aby se líbila všem. tobě se nelíbí, někomu se líbit bude. kvůli tomu nemusíš plivat na autory, prostě si hru nekupuj, nehraj, věnuj se jiným hrám (ideálně těm, které tě zaujmou :) ), ušetříš se naprosto zbytečného stresování.
      jako kdyby se lidé rozčilovali nad tím, že se točí telenovely...
      • Jemu jde ale o to, ze tohle udelali s jeho oblibenou serii.
        To je snad sakra rozdil, ne?? *7*
        • ucho
          Ne, je to úplně jedno. všechny díly série nemusí být dobré, mohou existovat i černé ovce. To neznamená, že se v budoucnu neobjeví něco lepšího (nebo horšího). Je nesmysl předpokládat, že všechna pokračování budou stejně dobrá nebo budou kvalitou růst. U filmů je to stejně tak. (Robocop 1, 2, 3 - klesající tendence nebo Vřískot 1, 2, 3, 4 - 4 je přijata lépe než 2 a 3...).

edit: mimochodem já se nepřu o to, že se to někomu nemusí líbit. jde o změnu a tu každý bere jinak, někdo pozitivně, někdo negativně. stejně jako nový Tomb Raider. někdo tu změnu vítá a někdo ne. jde o to, že nelibost k autorům je projev oné nevyzrálosti. nic jiného jsem nepsal, tedy nemusíš rozebírat věci, které jsem neřešil...
          • Jak, "rozebírat věci, které [jsi] neřešil"?
            Souhlasil bych s tebou, kdyby slo o nejakou novou znacku.
            Pokud se ale zmeni duch zavedeny serie, fanousci maj pravo bejt nastvany. Fakt neni nutny do toho tahat Robocopa *7*
            Kdyz se clovek tesi na dalsi dil svoji oblibeny hry, a misto toho co by si (opravnene) predstavoval se mu nabizi nejaka zcoolovatela fraska... v tom proste prezrale ucho rozdil nevidi?
            Tak to jsme samozrejme blby a nevyzraly my *7*
            (mimochodem, BIA skoro neznam, a netvrdim ze je zklamani ze zparchantelyho pokracovani potreba ventilovat na autorech, ale to tvoje osvecovani je uplne mimo - tohle rikej tem, co nadavaj na novy IPcka...)
            • No jestli ti jde celou dobu o to, ze nemel nadavat primo autorum, tak ja souhlasim.
              Ja jen rikam, ze je jasny ze cloveka nastve, kdyz se (k horsimu) zmeni jeho oblibena serie. Teda ne ani tak ze klesne kvalita, ale hlavne ze se zmeni DUSE ty hry..!
              Proc do toho tahat zas to imbecilni "tupy ovce" a "nevyzralost" a blablabla.
              Tak ja mam z tebe radost, ze se dokazes prenyst pres zmenenej Tomb Raider, ale snad neni neni nutny delat debila z nekoho, kdo si treba i nejakou tou vulgaritou ulevi (pokud to neprezene, coz koukam tady kolega mozna jo : D)
              Mimochodem zrovna ty zmeny v TR jsou provedeny s citem. Jo - to muze brat kazdej jinak, a treba Lara se zmenila dost.
              Ale celkove prece spis podtrhli neco, co v ty hre bylo vzdycky. Nevim z ceho soudis, ze ta hra bude uplne jina. Mne pripada jen temnejsi, realistictejsi. A kdyz uz tady to slovo zaznelo, tak i tak nejak "vyzralejsi" : D No ne - dobre... Ale hodit do valecny akce koncentrat vseho, co si v tuhle chvili tvurci ocividne predstavujou jako "the definition of cool", mi prijde opravdu jako flusnuti do ksichtu tem, co tu serii meli radi pro to, cim byla. Ale jak rikam - BIA jsem ani nehral, tudiz se treba v leccems pletu.
            • ucho
              Crook: Mám spoustu oblíbených her, ale abych se přiblížil nějakému srovnání. Moje srdcovka jsou Tomb Raidery. Hledání cesty, hlavolamy, zkoumání. Chystaný nový Tomb Raider z mého pohledu neobsahuje to, co jsem na těch hrách miloval. Je to pro mě změna. Lidé ji vítají, fajn, neberu jim to. Ani neříkám, že to bude špatná hra a že se mi nebude líbit, tedy že ji nebudu hrát. Je to odklon a osobně by mi vyhovoval stejný styl, jako byl v posledním díle. Ale ani ve snu by mě nenapadlo být naštvaný na autory a říkat na jejich adresu cokoli špatného nebo jim něco vyčítat. Proč? :) Mrzí mě, že to nebude hra ve stylu, který jsem měl rád, ale holt třeba zase nějaké jiné díly budou, nebo se objeví jiná hra, nebo si prostě zahraju některé díly znovu (teď mám rozehraný čtvrtý díl).
            • Teda... Wheeeew!
              To uz fakt nevim co na to rict : D
              Muzu se zeptat, jaky jsou tvoje oblibeny hry?
              Ja totiz na tom, chtit vic neceho, co se mi moc libi, nic divnyho nevidim.
              Za chvili budou lidi "tupejma ovcema" jen proto, ze dejchaj, zvejkaj, a chodej se vencit. Hlavne bejt oridzinl! : D
            • ucho
              a přesně o tomhle článek je. lidi hry vnímají jen podle názvu, jako ovce...
              prostě si někdo oblíbí značku a všechny další díly trvá na tom, aby byly všechny díly ve stejném duchu, aby ho bavily stejně. a zjevně chce donekonečna další a další díly... (stejné)
              ano, je zvláštní od hry očekávat něco jen podle značky v názvu...
          • Vysvětlím ti to,Vřískot začala jako horrorová vyvřaždovačka ale stále pokřačovala ve stejné lajně,občas jen herci hráli víc mizerněj scénář byl horší nebo režisér totální poleno ale schéma filmu zůstalo stejné série BIA je vážná hra a dost se podobá seriálu Bratrstvo neohrožených a ted jsi představmě kdyby jeden díl dostal kupříkladu Tarantino a udělal z toho totální frašku,určitě by se zvedla vlna znechucení proč ten dobytek uráží válečné veterány,tady se autoři naprosto zbaběle schovávají za jméno vážné taktické akce jen aby z neznalých vydojili penízky a to je prostě svinárna a zbabělost největšího kalibru navíc jasně ukazují že své hře nevěří když se musejí schovávat za slavné jméno.
            • ucho
              Prostě si řekli, že to udělají jinak...
              Vřískot byl jeden příklad, zkusím jiný. Co třeba seriály, kde jsou epizody na jedno brdo, ale občas se objeví nějaký zvláštní díl (muzikálový, snový, jakýkoli, prostě něco jiného). Srovnání s filmy je náročné, tam se většinou netočí "pokračování" ale remaky. Mimochodem z čeho soudíš, že je Brothers in Arms: Furious 4 pokračování série? podle značky "Brothers in Arms"?
              Prostě v té hře hledáš něco, co tam není...
      • Moc pěkné ale bouhžel žvást,série BIA je akční FPS z taktickými prvky,nechápu co má zde učiněný trailer se hrou společného to se už klidně může jmenovat "mastím ptáky přes tepláky" navíc ta hra měla celkem zajímavou dějovou linku která se v posledním díle neuzavřela taky jsem se bláhově domníval že by jí autoři chtěli rozšířit,nemluvě o tom že hra se lehce inspirovala skutečnými vojáky které bojovali ve 101 výsadkářské a vždy jsme si mohli o tom přečíst v bonusech která hra postupně otevírala.P.S svobodně se můžu vyjádřit k čemu chci a kritizovat co chci.
        • ucho
          to ano, jasně, že můžeš kritizovat, co chceš, ale posílat autory čehokoli do hajzlu je projev nevyzrálosti... (je to hloupé)
  • Já si spíše všiml toho, že autor tj. Dan Vávra nevědomky článkem poukázal na ten nejhorší důsledek toho všeho o čem sám mluví.

A tím je stav kdy po desítkách let neustálého přítoku srágor si už člověk včetně pana Vávry ani nedokáže uvědomit, že ještě kdysi dřív i filmy měly děj, dávaly smysl a nemusel se u nich vypínat mozek. (Viz. vrchol stupidity v podobě Panchartů, kde Hitlera a jeho štáb bránili asi 3 vojáci...)

Pro pana Vávru jako pro drtivou většinu normálních lidí je dnes očividně vrcholem filmové zábavy Transformers 3 a nebojí se ho ukazovat jako vzor pro 5 pokračování dnešních stejně bezobsažných her. Čím, že to je? Prostě tím, že si ještě pamatuje, že existovaly i jiné hry, u filmů mu už očividně toto povědomí chybí.

No a za dalších 10-20 let se tohle stane i hrám, nikdo už si ani nebude pamatovat, že existovalo něco jiného, než 26 díl CoD kde pro úspěšné dokončení stačí zmáčknout tlačítko "vpřed" a "střílej" a počkat 2 hodinky.
    • lidi nemaj paměť jako stroje, samo že debility zapomemen a nevedem si statistiku kravin. dobrý filmy jako eternal sunshine of spottless mind nebo matrix dneska taky vznikaji, vem si inception. a nechcu rušit, ale deus ex 3 je super v tom jak to není ultramga explozér vnitřností když nechete.
  • No, nevim. Hraji 13 let, nekolik let jsem je delal, stale mne neomrzeli. Na letosnim E3 je naopak uroda dost velka a hry mam stale radsi - jak vyvoj, tak i hrani.

Autor by si mel uvedomit, ze za mafii nestal on, ale team, ze vcelku vlastne nic velkyho, krome jeho remcani, nevypotil a jit zpet k zakladum. Tam teprve hledat nadseni. Ale tak to byva vzdy u lidi, co naslouchaji vlastnim potrebam, nikoli hracum. Obcas mi pripadne, za autor vzpomina maximalne na doby, kdy mel sanci neco vytvorit. Problem je v tom, ze ta doba je i dnes, jen autor je jiny.... A nebo vlastne on byl vzdy takovy (co jsem zaslechl uz na mafii) :P
    Branit se pokroku muze mimochodem jen magor. Uz nejsme jen banda nerdu, co sedi u dosu, nebo si v levnych kazetacich kopiruje kazety.
    Take mam novinku - byt dospely znamena unest ztratu vlastnich iluzi, coz se v pripade autora uz nejak dlouhodobe nedeje. Za ztratu iluzi maskuje maximalne svou ztratu nadeji. Iluze je chybne interpretovany podnet, bez nadeji a ocekavani se nicmene moc zdrave zit neda :P
    Autor by mimochodem nemel byt jen zapskly magor, ale mel by mit i vseobecny prehled - za posledni dobu mne dost nadchl Burger King. Takovych her je stale spousta. Jen ten clanek dokazuje dost omezeny prehled .
    Normalne bych chtel videt jednou clanek, kam se hry posunuli a co je na nich pozitivniho, ne kam upadaji, co je spatne a pod - tohle mimochodem dokaze kazdej pochybnej kritik, nebo recenzent - rikat co je spatne a utesovat se tak ve svem pohledu na herni/filmovy byznys.
    U ceskych nynejsich i byvalych hernich vyvojaru jsem zpozoroval krasny jev - oni jsou ti, co neco vytvorili, oni maji stempl na vedomosti, jen se uz nechteji ucit, oni chteji pouze tvorit. Co na to rict? Ze v tom je rozpor? :P Ukazuje pouze neflexibilitu a nedostatek verbalizovaneho sebehodnoceni. Ale proc nevymenit vztek za nadseni, ze? :P
    Dal ten vynatek negativ nehodlam komentovat a snazit se vypichnout sem pozitiva letosniho E3 asi nema vubec smysl. ;)
    • nehcme stranou sugesci názorů kterou je marketing, lidi budou vždycy hledat jak se ujistit že jejich názor je správný nebo aspoň není špatný, a tomu se nevyhneš nikde. Když chceš něco pozitivního asi to nebude nikde v téhle republice kmotrů a postkomoušského myšlení.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší