Přejít na výpis diskuzí
Designér Fallout: New Vegas o problémech RPG her
22.8.2011 | levis
127 příspěvků
-
Tady je to opravdu jak u blbých. Napřed to byly kostky, teď to jsou load/save argumenty. Uvedu tedy argument pro méně chápavé a zvolím si jako příklad CS. Představte si, že jste úplným nováčkem a proti vám je několik hráčů, kteří hrají CS už dlouhé měsíce nebo roky. Opravdu si myslíte, že všem vyklepete bačkůrky a pošlete je zpět na startovní pozici? Že se tito hráči nezlepšovali v míření, v chůzi, ve strategii boje, která jim pasuje a typ braně, který jim vyhovuje? Ti hráči zlepšovali svou dovednost, stejně jako to funguje v RPG systému. Taky nemohli nebo hůř někoho zabíjeli, jednou střelili do nohy za ubrali několik málo HP, pak se jim povedlo zasáhnout do hlavy a dát instantni zabití hráče. A přesně takovýto reálný stav kopírují opravdová RPG, kde je vše dílem náhody. Rozdíl mezi FPS a RPG tedy je takový, že skill hráče udává jeho opravdová zdatnost a přesnot v reálném světě, která je limitována schopnostmi. Kdežto RPG hráč není tím kdo o něčem rozhodne, je jen tím, kdo vede svého hrdinu a upravuje jeho schopnosti a dovednosti, je ten kdo nerozhoduje, ale může oné náhodě výrazněji pomoci...tak to už pochopte proboha.
Jinak metoda load/save se týká všech žánrů her, takže je naprosto fiaskální se o něj opírat, jako o plnohodnotný argument. -
Já nevím, problém bude asi opravdu ve mě. Lidi mají neustále pocit že je tady něco učím. Jen tak pro příště, nemám potřebu vás nic učit. Jen poukazuju na fakta které vaše argumenty nějak opomíjejí.
Pokud používáš terminologii špatně (čili selhání kouzla), a někdo tě špatně pochopí, zlob se jen na sebe. Pokud ti vadí záchrané hody, napiš to přesně.
A já zase říkám že si něco cucáš z prstu, respektive prezentuješ extrémy, které se v terénu prakticky nikdy neodehrají. Zajímavé je, že já BG 2 dohrál ... hodněkrát, a ani jednou jsem na takový extrém nenarazil. Když mě vymlátili partu, tak jsem něco podělal. Když jsem já vymlátil je, naopak jsem něco udělal správně. A né, nehájím tady ten systém proto že se bavíme zrovna o BG. Hájil bych ho klidně třeba v KotoRech, či kdekoliv jinde.
Ano nemám taky rád hry, kde je vše o náhodě. Ale zmiňovat jako příklad herní systémy, kde se na kostku aplikuje tolik modifikátorů, mi přijde velmi nešťastné. -
Jelikoz jsem si dovolil kriticky poukazat na (i svou) legendu, cekal jsem lecos... Ale ze mne to tady nekto bude ucit hrat, to teda opravdu ne *7*
Ja nemluvim o nejakem selhani kvuli tomu, ze zasahnou meho maga, proboha. S tim snad stesti nic nema. Mluvil jsem spis o zachrannych hodech proti kouzlu, i kdyz jsem to nenapsal asi moc jasne. Tam je faktor nahody.
Rikam o tom, ze jeden a ten samy souboj, s pouzitim tech samych postav, s tim samym equipem a tou samou taktikou, mohl kvuli pitomemu faktoru nahody skoncit tak totalni porazkou, jako naprostym vitezstvim.
A takovy system podle mne opravdu vede hrace spis k pouzivani save/load a spolehani na stesti, nez k nejakemu skutecnemu taktizovani. -
zrovna bloodlines měly i ten druhý způsob protože skill firearms ovlivňoval i to jak se klepe míření (minimálně u věcí s optikou) ale jinak rozumím tomu co chceš sdělit
-
No a čí je vina že jako zbabělec loaduješ, místo toho aby ses pokusil situaci uhrát? Pokud ti failují spelly, někdo do tebe seká (tvůj fail) nebo máš debuff (tvůj fail). Nechápu na co si stěžuješ. THAC0 je prostě systém který sice háže kostkou, ale ty můžeš ty hody značně ovlivnit právě vybavením, skillpointy...
Rollování hitpointů je jediný bod postu kde máš pravdu. To byla naprostá zbytečnost.
To tvoje PS je asi takové tajemství, jako barva hlíny. -
Je to tak... RPG zanr je dostatecne siroky pro nase RPG i jeho RPG... nevim proc se snazi diktovat kam ma smerovat zanr... uz tak se mi vubec nelibi kam smeruje cele roky... :-)
-
To je jedno uz... :-)
-
Nevidím sebemenší důvod, proč by touha po tom, aby efekt činnosti ve hře odpovídal úsilí hráče měla vést k touze hrát fps a nikoliv rpg.
-
BG je sice legenda, ale třeba já jsem ho právě kvůli tomuto nikdy nedohrál - naprosto mě to vytáčelo. Zvlášť ze začátku absolutně nezáviselo na tom co hráč dělá a jak pitomě či chytře si počíná ale na tom jak mu padnou virtuální kostky. Zábavu si teda představuji jinak.
Abych nebyl nařknut z nepochopení kouzla RPG - hrál jsem (občas dodnes hraji) hned několik stolních rpg a účastnil se řady larpů. Ovšem stejně jako bych pro házení kostkou neměl nejmenší pochopení na larpu, nevím proč bych to měl omlouvat u počítačové hry. Hod kostkou je v RPG pouhá z nouze ctnost. -
BG je legenda, nikto ta nenutil loadovat, to je tvoje zlyhanie *12*
-
Děkuji za propustku, ale ještě se nějaký ten čas zdržím. *3*
Kde není argumentů, tam není diskuzí. A ty neuvádíš ani jeden jediný argument, cokoliv, čeho se chytit. Celý tvůj emotivní příspěvek je jen plejádou tvých názorů a sebevědomých tvrzení: "Sarin má samozřejmě pravdu ve většině a takto to musí cítit každý opravdový fanoušek RPG ze staré školy." či "Označit dneší "RPG" hry za faktické RPG je šílené." Co ti na tohle mám napsat? Můžu to maximálně tak negovat. Takže, ne, nemyslím si, že má Sarin pravdu a ne, nemyslím si, že označit dnešní hry za rpg je šílené. Navíc v tvém pojetí je RPG absolutně VÁGNÍ pojem. Nedozvěděl jsem se od tebe, co je to RPG a co definuje pravidla žánru. Nic proti, ale tvůj příspěvek je jen takové plácání do větru.
Ne, rozhodně se nepovažuji za nenáročného hráče a ne, nezaměřuji se na tunel. Je spousta lidí, co BG/ BG2 dohrálo s partou, kterou vybírali na základě sympatií a oblíbenosti a skilly pro ně hráli jen druhé housle. Vlastně co znám, tak takových byla většina. Minsca měl snad každý. Plivat na hráče, kteří si partu volí tímto způsobem je ubohé a navíc je nelogické je označovat jako hráče nenáročné, jelikož to s náročností nemá vůbec nic společného. Nijak jsem si tím BG opravdu neulehčil *3* -
Mimochodem, přesně proto se mi např. tolik líbila série gothic. Na začátku jste úplné lamy, držíte v ruce rezavý meč a i když je to jednoručák, máváte jím horkotěžko oběma rukama. Ale přesto, pokud jste dobří (jako hráč) můžete sundat skřeta. Chce to jenom skill hráče.
-
Asi jsem to špatně vyjádřil.... samozřejmě, že IT technik nebude umět s brokovnicí tak jako bývalý voják a samozřejmě že RPG žánr je mimo jiné i o rozdílných schopnostech různých hrdinů a zaměření atp. To beru. Ale nelíbí se mi prvek náhody, kterým se s tímhle faktorem pc hry vypořádávají.
Když máme vyprávěcí hry, jako třeba DnD, který se hrají face to face, tak kostky, tudíž ten prvek náhody, je prakticky jediný způsob, jak tenhle faktor "umění-neumění" zvládnout. Konkrétně ve Vampire se používá různý počet kostek: čím větší skill, tím víc kostek máš na hození a logicky máš větší šanci na úspěch, než někdo s menším skillem.
Jenže hry na PC (konzole, to je fuk) mají možnost tenhle trochu "podváděcí" systém nahradit něčím lepším. Např. máš brokovnice na nízkym levelu? Fajn, mířeníé je těźkopádnější, máš śanci na zaseknutí zbraně (teda, v boiling pointu mě to nehorázně sralo, ale tam to bylo přehnané, když se puška zasekávala každou třetí ránu), větší rozptyl atd., zkrátka, dejte hráči nějaký postih za skill rovnou a pak ho nechte se s tím vypořádat. Osobně bych byl mnohem radši, kdyby to probíhalo třeba takhle, kdybych vyloženě cítil, jak špatně se mi se zbraní manipuluje, neź abych se zbraní mával jak libo a "jediné" mínus jsou nízká číslíčka vyskakující z nepřátel, popř. ona situace s broknou mezi očima a nápisem "Missed". O to mi jde. -
Nějak nechápu tvůj smysl komentáře. Jestli tě dobře chápu, tak nám chceš tvrdit, že hry nefungují na algoritmem, které vytváří programátoři, že hra běží jako film, tedy podle přesně daného sledu logických hodnot? Popletený je tady někdo jiný. Jestli chceš ty a tobě podobní hrát hry, ve kterých máte "vše pod kontrolou" a přesnost zásahu spočívá na vašem "AIMu", tak od toho tady jsou FPS hry pánové. Trochu je třeba si uvědomit, jaký žánr chcete hrát.
-
Tam si si vybral cestu ktorou si sa vydal svojim afterlajfom, je iba logicke ze clovek ktory cely svoj zivot venoval strelnym zbraniam nebude ovladat mec, takze ak narazis na nabuseneho majstra sermiara zapadnej kultury a vyrazis proti nemu s mecom, samozrejme ze nad nim nevyhras. To je cela podstata RPG hier a skutocne ma mrzi ze na to dokaze niekto dokonca nadavat *9*
-
Na Vampire: Bloodlines nedam dopustit ale skus si to predstavit takto: Si novopeceny IT technik ktory cely zivot studuje aby dostal miesto v nejakej velkej firme a mohol zabezpecit rodinu. Potom dostane do ruky modernu opakovaciu brokovnicu a bude mu povedane aby s nou nikoho zabil. Nielen ze s tou "vecou" nebudes vediet poriadne zachadzat, nebudes poznat citlivost spuste, nebudes vediet ci zbran nezanasa, mozno pre teba bude dokonca moc tazka na to aby si ju dvihol. Toto je real life ekvivalent mat skill "Firearms" na 3, TOTO je preco sa to nazyva ROLE PLAYING game a nie FIRST PERSON SHOOTER game.
-
Je smutné ako páni ako Sawyer chcú meniť princípy žánru, len aby sa zapáčili väčšiemu množstvu hráčov. Mne osobne sa žáner FPS nepáči, nič proti tým, čo ho majú radi, RPG mám rád velice. Pri mixovaní s FPS je mi na grc. Nech teda Sawyer dá na svoje hry nálepku FPS s prvkami RPG a bude všetko OK. Bioware s Mass Effect je úprimnejší, keď hra podľa nich nie je RPG, ale akčná adventúra. Prečo by nejaký vývojár mal diktovať nám hráčom, čo je správne na RPG a čo nie. Nech si samozrejme vytvára čo len chce, ale nech z nás nerobí blbcov, že nie sme in, keď neuznávame zameriavací kríž na obrazovke. Schopnosti mojej postavy nie sú ako rýchlo viem kliknúť mišou, ako presne a rýchlo viem zamieriť, ale aké má moja postava schopnosti (štatistiky) a samozrejme šťastie v danej chvíli.
-
Ano, porotože hráč se také musí soustředit na kouzlení, ovládat zbraň ( a tím myslím ovládat, ne říct hrdinovi "útoč!" ), protože kulka z pancíře tanku uždíbne vždy přesně dané množství materiálu a vůbec, když se ve hře trefí nějaké NPC, tak počítač vždy přesně počítá dráhu kulky / šípů / meče skrz brnění, tkáně a kosti. Až teď si uvědomuji, jak herní postavy věrně kopírují možnosti reálné postavy.
-
hlavne vsichni vsechno stejne to je teda hnus
-
Podobne to bylo treba i u Baldur's Gate. Jeden a ten samy souboj mohl pri pouziti te same taktiky a tech samych akcii skoncit naprosto jinak. Napoprve jsem netrefil nic z 5 pokusu a jeste mi selhali 3 kouzla. Napodruhe jsem pak treba trefil 3-krat z 5 pokusu a 2 ze 3 kouzel udelali to, co meli... A to je spatne! Levelovani, zejmena v BG1, pak bylo kapitolou samo o sobe, protoze jsem mohl se zvysenim levelu dostat treba 14 hitpointu, ale taky treba 7. Vysledek: Loadovani a levelovani az do dosazeni pozadovaneho vysledku. Uplne spatne!
P.S. Jednou se mi dokonce povedlo zabit obavaneho Frikraaga jedinou ranou. Tajemstvi uspechu: Silver Sword (Target must save vs death or die). Spatne!!!