Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ma to docela logiku, ze chteji stejne podminky pro fyzickou i digitalni distribuci. Online passu by se to tykat nemelo, protoze ten je uplatnen i u fyzicke distribuce her.

Zrovna tak se to nebude tykat f2p modelu nebo streamovani her, kde se neplati za software, a ktere budou timto posileny.
  • MickeyMutant
    "Prodat licenci?! Mladý pane, viděl jste někdy licenci, to je díra v zákoně. Kočár můžu prodat, důl můžu prodat. Ale licenci? Tu můžete schválit, obejít, můžete o ni přijít nebo si ji můžete třeba vytisknout a roztrhat, ale nikdy ji nemůžete prodat!"
    • trolo
      Takze nemozem predavat ani patenty? kurv4 to si idem patentovat a budem prachac!
      • Mr.Lolendo
        Patent není licence. Patent můžeš prodat pokud jej vlastníš.
        • Az na maly ale celkem podstatny detail. Licence je udeleni prav, a ta prava prodat ci jinak prevest muzes - neb k tomu de opravnuje primo zakon (ano, i v CR).
  • Vodny
    Jedna věc je "bránit uživateli v přeprodeji" a druhá věc je mu to umožnit. Když si koupím krabicovku se Steam kódem, mohu tu hru samozřejmě prodat. Ale jakmile je již kód použit, pak ji prodat nemohu, protože to systém neumožňuje. Jsem zvědav, jak se s tím digitální distribuce popasují a osobně bych byl raději, kdyby možnost přeprodeje již aktivované hry neexistovala. To by byla sebevražda nejenom pro herní průmysl a de facto by se jednalo o plnou legalizaci a podporu bazarového prodeje (proti kterému digitální distribuce vlastně bojuje).
    • Koupil sis už někdy boty v krabici? Jo takže když ji rozdělaš a vyzkoušíš je a oni ti budou malé tak si řekneš joo hold system mi to neumožnuje vratít tak holt jsem hloupej a příště budu muset více přeměřovat. Tak jako při nakupu bot v eshopu nemáš většinu her možnost vyzkoušet.

Herní prumysl není vubec ztratoví. A ani filmový tak jako se to někdo snaží namluvit. Je prostě jen jiná doba a díky přírozenemu vyběru tu jsme my jako lidé :) Ten kdo neinovuje nebude vydělavat. A za inovaci neberu BF3....

At klidně vychází tech her za rok méně :) Ale to by se zase nelibílo herním novinařum :)

Například ten kdo se teší na Death Space 3 (a je fanoušek prvniho a druheho dílu) tak je prostě hlupak a nepodpruje žádné vyvojaře ale jen lidi co kopírují trendy :)

V tomto je alespon Blizzard jedinečny a proto je to D3 jediná hra co jsem kdy koupil za plnou cenu...
      • Nikdo Vás nenutí si nic kupovat, to je pouze Vaše rozhodnutí jestli si dotyčnou hru koupíte. Většinou je k dispozici demo, trailery, gameplay videa ( na youtube apod. ).

Rada pro Vás : Počkejte si na Diablo IV dalších 12 let, když se Vám ostatní hry nelíbí. *4*
        • Já si přečtu recenzi a řeknu si ano tohle je něco co bych třeba podpořil. Zaujmulo mě to ale po koupi zjistim že je to vlastně jen nastavována kaše ktera tu už byla hodněkrat.

Kde je něco o nucení? (pokud tedy nepodlehnu reklamě) a kde hlavně já jako uživatel mám zastaní??
          • Ale to, že se něčím necháte zmanipulovat je jen a pouze Váš problém, to chcete aby se Vás ještě někdo zastával, že jste Vy udělal chybu?
            • ad 3) manual, ktery vidis az po zakoupeni a otevreni krabice :D a tim ti konci zaruka, super :D:D:D
            • Tak pozor melete nesmysly :

1.Vy si kupujete hry z dobré vůle? Já tedy ne.
              2.Omezený jste Vy když tu zmiňujete stránky jako je ulozto.
              3.Upozornění jsou v každém manuálu příslušné hry hned na začátku, ale to byste věděl kdybyste vlastnil nějakou originální hru a nenavštěvujete to Vámi zmíněné ulozto.
              4.Nedejte na první pohled, ale opravdu se ujistěte, že Vás hra bude bavit a nebudete toho později litovat.

Já nevím jak Vy, ale já jsem dospělý člověk, který se dokáže za sebe rozhodovat sám.....
            • Urcite, kdyz nekdo naslibuje a nesplni, je to chyba toho kdo veril. *15*
            • Jo takže ja si z dobré vůle koupím hru a ona je to nakonec moje chyba? No jo tak co takovej hlupak tedy potom uděla:) Půjde na stránku uloz.to nebo jak to je a nam si natuka nazev hry a řekne si....co bych ja hlupak to kupoval :) Z chyb se člověk učí.

To je ale HODNĚ omezené:) Zde je taky o to že chybovat je lidské. Kolik oni udělali chyb při vyvoji? Kolik toho většinou naslibuji.

Ale ano manipulace je to správné slovo:) Proč není na žádné hře upozornění (tak jako na cigaretach) Pozor Online hrani zpusobuje zavislost a může mít vážné následky na váš socialní život?? Nebo Pozor!!! nekupujete si vlastně obsah na tomto cd ale jen přístup k našemu produktu ktery je plny novinek a vyborné zabavy na plno hodin :)

No proč? protože zmanipulovat je základ. Kolik procent financovani hry stojí reklama?

Ano pak se vlastně dojde k tomu že zakazník je hlupak a dělá chybu když kupuje něco co ho na první pohled zaujme.
        • Jo to je zase ten trend :) říkat že mě nikdo nenutí. Kdyby mě nikdo nenutil tak proč je tolik reklam??? Co si mysliš že vlastně ti má reklama zdělit?? No vlastně tě má podprahově donutit :)

To ale neni o tom jestli koupím a nebo ne...zde je o to mít PRAVO to co koupim vratit či přeprodat...neni na tom vlastně založeno soukromé vlastnictví?

Ale jinak jooo ono když jsou k dispozici gameplay videa tak vlastně nemusím kupovat nic:) Proč bych pak vlastně i chodil do kina?:)
          • Já nevím jak pro Vás, ale pro mě je reklama jako : jedna bába povídala ....

A už je to tu několikrát psáno : Když si koupíte hru, tak nevlastníte produkt ale pouze licenci na jeho používání.

A to jestli si zajdete do kina nebo si koupíte film na dvd je taky vaše věc. *5*
    • Co je špatného na bazarech? Kdo ochraní mě jako "prostého uživatele" když podlehnu recenzi a hru si koupim ale vlastně ji nemám ani chut dohrát? Ono se říka podporujte vyvojáře. Ale proč bych měl podporovat něco co se mi nelibí?

A hlavně proč bych neměl mít možnost když se mi něco nelibí dát a nebo prodat někomu komu se to třeba libí??

Otazka je ta co si vlastně tedy kupuji?? Hru a nebo jen ten jeden vygenerovany account ještě vazany na jedno PC?? Tak kdo je větší zloděj :) At tedy nepiší na ty krabice to jak jde o super revoluční hry :) (pro nechapavé je jedno jestli je to napsano na krabici a nebo ve flash reklamě)
  • Já nevím co tu pořád řešíte bazary a prodej, když na Aukru se "použité" hry ( i onlinenovky s účty ) prodávají už jakou dobu (to se týká krabicové verze hry, kde máte k dispozici DVD)

Co se týká digitálních verzí tak to je otázka jiná.Jak už tu někteří psali, tak se maximálně zavedou online bazary ( Steam-bazar apod. ), ale to si zas distributoři pěkně naúčtují ( a budou to mít pěkně pod dohledem), takže obrazně řečeno nevyhraje nikdo.
  • Kdybych to chtel obejit zacnu prodavat digitalni software jako OEM tedy vazane na konkretni kousek hardware (zakladni desku napr) a EU je stejne v pytli jako s microsoftem a jeho OEM OS.
    • Tim obejdes leda prd, nebot OEM ujednani je neplatne uz ted (v rozporu s AZ v cele EU minimalne). Toto rozhodnuti to jen potvrzuje.
  • Otazka znie - pokial by take nieco skutocne nieco bolo schvalene bude to zniet tak, ze distributori resellu len nemozu branit, alebo tak ze ho musia umoznit? Pretoze to je dost podstatny rozdiel.

A myslim, ze keby to bolo o tom, ze to musia umoznit, tak by sme dopadli velmi nepekne. Treba si uvedomit, ze nejde len o hry - co napr. taky OS? Co napr. profesionalny SW ako Photoshop (a teraz myslim plna profesionalna licencia), ci nieco ako trebars herne enginy?

Take nieco jednak neprejde, pretoze proti tomu by sa vzburili vsetky najvacsia SW spolocnosti sveta, nielen herne. A keby to nahodou preslo, tak sem bud nebudu SW dodavat vobec, alebo ak aj ano, tak za VELMI nepeknu cenu (200€ za jednu hru by vobec nemuselo byt prehnane). Alebo, co by bola este vacsia sranda, kazdy nadava na product placement. Pokial by toto preslo, product placement by bol v hrach (pre EU) neuveritelny! A nielen product placement, reklamy by vyskakovali ako na beziacom pase. Skutocne uzasne, neviem sa dockat.....

Teraz tomu tlieskate, ale keby sa z takeho niecoho stala realita, tak by sa vam moc nepacilo, aky dopad to bude mat na ceny SW. Treba si uvedomit, ze nakoniec by na to zakaznici len a len doplatili, kedze distributori by sa proti tomu snazili bojovat praktikami popisanymi vyssie. Pretoze zisky by si len tak utekat nenechali, preco by mali? Nehovoriac o tom, ze ked nedavno rozhodovali o PIPA, tak vsetci vykrikovali aki su to idioti a vobec tomu nerozumeju, teraz sa to zrazu otocilo? (ja viem, ze to vtedy nebol zrovna sudny dvor, ale idioti su to ti isti).

Jo a dalsia vec - ovplyvnilo by to napr. aj cenu notebookov kupovanych spolu s OEM operacnym systemom (coz su vsetky). Vzrastie cena Windows radovo o stovky euro? Cena notebooku tak isto a dokonca este viac vzhladom k tomu, ze by sa na tom snazili trhnut aj vyrobcovia laptopov a este viac by si zvysili marzu (ktora uz teraz je 40-50%). Fun times.
    • kdyz vzroste cena windows radovo o stovky euro tak si je koupim v bazaru, kdyz to bude od ted umozneno..a kdyz budou hry stat 200 E no proc ne ? kdyz to nekdo koupi...
    • tl;dr - na taketo nieco NIKDY nedoplatia distributori, ale naopak VZDY zakaznici
  • Shania
    Jednoduše se bude prodávat software s licencí OEM...
  • Ano, to je druha stranka veci, ale nemyslim si ze je to bez sance, spis naopak, predne by to byl zajimavy precedens (ac de fakto v nasem systemu neco takovyho neexistuje, presto je pravdepodobny, ze by dalsi rozhodnuti dopadla podobne) druhak v pripade spotrebitelskych sporu soudci velmi vyrazne tlaci spotrebitele vuci prodejci. Nadto by v 90% slo o tzv "bagatelni" spor(do 5k), tudiz by soudce mohl v klidu rozhodnout bez toho, aby svolaval stani a bez moznosti odvolani - takze by mohlo stacit celkem rozumne a lidske zduvodneni toho co a proc na tom SW (gamesce) reklamujete a pokud by soudce dosel k zaveru, ze to je opravneny pozadavek, tak rozhodne obratem.

Napriklad si naprosto s klidem dovedu predstavit, ze dete po mesici vratit DIII s tim, ze se vam jeste nepovedlo hrat vic nez 10 minut v kuse, a tudiz je SW nefunkcni. Prodejce vas stim posle nekam, tak si (jako zkuseny matador) za 1500 nechate napsat zalobu, za +- 500 ji podate, a za tyden mate v ruce platebni rozkaz na cenu hry + 2k naklady rizeni. Mno a pokud se dotycny bude dal cukat, tak mu za 14 dnu prijde exekutor, a prirazi mu k tomu dalsi petilitr.

Videl sem (a neveril sem vlastnim vocim) doklady ke sporu o tenisaky v hodnote 500Kc, kde to prodejce ve finale prislo na 15k, a to se vyplati, ne?
    • Sem zvedav, kdy tahle diskuse zacne fungovat bez ty sriptovany sragory ktera nefunguje http://diskuse.tiscali.cz/games/clanek/eu-soud-hraci-maji-pravo-dale-prodavat-digitalni-kopie-her-59960/?rootId=876444&itemId=878275
  • Trol.internetovy
    Trollové si již v této diskuzi přisli na své mínusy, a na mě nic nezbylo. :C Fnuk Fnuk.
    • ucho
      jsi to ty, gayrime, nebo je tady víc trolů?
      • Trol.diskuzni
        Já, tady kolega a maestro Grygar... Takže tři.
        • ucho
          tak sry, došlo k záměně :)
      • Trol.internetovy
        Očividně ano, ouško. *15*
  • Hry a SW nejsou věcí nezbytnou k životu. Není to trh, který potřebuje nějakou takovou pitomou formu regulace jakou tak bravurně zvládá EU. *15* Myslím, že vztah prodejce x zákazník v této oblasti celkem spokojeně do teď fungoval, podle prodejů. Každý měl možnost hru nekoupit, nehrát a tím si ji nevázat k účtu. Jednalo se o vztah prodejce x zákazník. Možnost prodeje licence SW samozřejmě je, pokud si člověk koupí správně licenčně ošetřený kus. Kdybych to vyhnal ad absurdum, tak mám právo prodat svoji OEM licenci Windows, co jsem si koupil s NB/PC a dát si tam linux? To by se mohlo MS taky moc líbit *1* *1* Jsem klidně pro prodej her, ale ať si o tom rozhodne vztah prodejce x zákazník, ne nějakej soudruh v Evropském svazu
    • Vždyť tady jde o to, že vztahu prodejce x zákazník je zamezeno nemožností prodat svůj majetek... a btw, v tomto případě by EU deregulovala a liberalizovala, o žádnou regulaci nejde.
      • ale samozřejmě že jde o regulaci, už z podstaty toho slova. Cokoli, co není určeno přirozeným vztahem prodejce x zákazník je regulací, i když zdánlivě obráceným směrem.
        • Teď je otázkou, nakolik je zmíněný vztah vztahem přirozeným, viz. státem vynucované patenty, licence apod.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit