-
Vase prirovnani s Porsche je totalni nesmysl. To by odpovidalo, kdyz by nekdo kritizoval simulator, ze to neni dobre adventura a je tam malo RPG a neni tam prostor pro detailni tvorbu postavy a jeji rozvoj.
Ale tady se resi uplne neco jineho. A sice to, ze vase Porsche z roku 2020 ma extreni i interni design z roku 1990, je moznost pouze klasicke manualni prevodovky, nema airbagy atp.
-
Ten kult je vymysl obhajcu hnusne grafiky tveho typu.
Grafika je soucasti hry a logicky ma vliv na hratelnost. Stejne jako hudba. Tak to vzdycky bylo a vzdycky bude a to, ze par lidem nevadi hnusna grafika neznamena, ze to neni dulezity element hry samotne. Kdyby byla grafika tak nedulezita, tak by nebyl duvod se v grafice posouvat dal a dal. 😉
-
Podradna neni. Lepsi grafika by mela prehlednejsi UI, u obrazku co mas a muzes vyrobit by diky vetsimu rozliseni mohl byt rovnou popis o co jde atp. Takze ta pixelova grafika zhorsuje uzivatelsky komfort, prehlednost atp. a tim i samotnou hratelnost. Nekomu to asi nevadi, ale spoustu hracu to odradi a to je skoda.
-
kompletní češtinu dneska nemá prakticky nic, ani hry, které se dělají u nás (viz. třeba Kingdom Come), ale vzhledem k tomu, že tohle nemá žádný dabing, tak je svým způsobem kompletní.
-
Má vrtulník vrtuli?
-
To jsi tak líný si kliknout na kartu na Steamu?...
-
Má to kompletní češtinu?
-
Factorio nebolo ani zmienene. Hlasoval som zanho vo viacerych kategoriach, ale proti mainstreamu sa neda. Je to skoda, ta podpora modov je neskutocna a kazdy si moze hru vylepsit presne tak ako mu vyhovuje.
-
Raději takto předrenderovanou a přehlednou grafiku, než nějakou plain 3D, kde by se nedalo vyznat.
-
Krom úvodního slova, ztroskotal si na planetě tam žádný příběh není. Původně plánovali kampaň, ale sešlo z toho, protože to v takové hře nemá smysl.
Příběh by tu hru jen zbytečně omezoval od toho co dělá dobře.
-
Grafika je podřadná, to bys měl pochopit. Kor u nezávislých her.
-
"Také pak dejte pozor, abyste si v záchvatu budovatelského transu
uvědomili, kde stojíte. Když totiž vlaku řeknete, ať jede, tak vás
poslechne a prostě pojede. Jestliže se v tu chvíli budete zrovna
producírovat na kolejích, bude to mít negativní vliv na vaše tělesné
zdraví."vlaky jsou smrtící, ale dá se tomu předejít. Stačí kritický úsek, kde jezdí hodně vlaků a vy navíc i rádi chodíte, obhnat zdí a na pár místech přidat želeniční přejezd a záleží jak jste schopný "programátor", tak lze začít pouze varovným světlem, pokud bude vlak na trase, až po automatické brány (místo závor), světlenou i zvukovou signalizaci a i zastavení vlaku, pokud jste na kolejiích. A pokud nejste schopný programátor a hradla a podmínky vám moc neříkají, tak lze stáhnout hotové sety jako blueprinty.
Třeba takováhle funkční sranda lze navrhnout - https://forums.factorio.com/viewtopic.php?t=54160
-
To zní fajn. Je fakt, že už nějaký pátek jsem se na módy nekoukal, takže pokud už to takle okořenili tak jedině dobře. Už teď se těším na další měsíc s touto návykovkou :)
-
"Čím složitější logistické problémy před vás Factorio klade, tím komplexnější nástroje k jejich řešení tahá z druhé kapsy." - přesně tohle je velmi důležitý prvek a bohužel hromada vývojářu si neuvědomuje, že když ve hře chtějí něco nějakým způsobem simulovat, tak čím jdou do hloubky, tím víc problémů musí hráč řešit a mít na to také nástroje. Teď jsem třeba zkoušel český Project Hospital a ve výsledku jsem byl dost zklamán - dokud byla nemocnice malá, tak bylo vše ok, ale jak jsem zvětšoval, tak už jsem nemohl sedět nad každým pacientem a naplno se ukázala neschopnost jejich velmi primitvních skriptů, které ovládají panďuláky (AI je v tomhle případě hodně nadnesené slovo) cokoliv řešit efektivně, nicméně nejhorší je, že člověk navíc má velmi malou kontrolu nad tím co ti panďuláci dělají. Nebo hry které si řeknou, že budou simulovat i dopravu i s kolizním modelem a většinou to funguje, dokud máte na slinice 2 auta, ale když je jich 20, tak už jste ve většině her v pytli, protože z 90% nikoho nenapdne řešit křižovatky a priority, pokud jsou různě rychlá auta, tak ani předjíždění které už fungovalo v TT z roku 1994 není ve hrách úplně běžné a pokud už máte k dispozici i víc pruhů, tak to stejně auta neumí využít. U těchto her bych skoro radši, aby vozidla neměla kolizní model a prostě radši ať se na křižovatce projedou v plné rychlosti, když mi nedají nástroje na to, jak to řešit efektivně.
Nakonec velmi dobře fungují hry, jako Anno nebo Grand Ages: Rome, kdy je hodně věcí abstraktnějších, ale pořád jsou vizuálně zastoupeny - vidíte jak otroci sklízejí obilí, nosí ho do mlýna, ale pokud se někde jeden zatoulá nebo nejdou tou nejlepší cestou či nenosí věci ve správném pořadí je jedno - prostě máte farmu, ta vám dává +X obilí a když postavíte mlýn, tak se vám sníží produkované obilí o Y a dostanete +Y mouky.
-
Nedělej ze sebe Jacka a hoď si ručník na hlavu.
-
Tady se někdo probudil ze zimního spánku, že to trvalo. Ale hezky se četla, jenom škoda, že nevyšla tehdy, když měla.
-
Jsou módy, které dodají i lepší AI enemy a ti pak hledají slabá místa v obraně a přidávají větší grupy. Takže pokud uděláš někde v obraně chybu, nebo ti vypadne elektřina, tak máš v základně najednou bambilion brouku a to je na hezky load 😆 jsou tam pak i brouci, kteří slouží jako artilerie a mají větší dostřel, takže tam musíš fyzicky nabehnout.. Chce to pak hrát raději v MP. Pak jsou jj obrneni s elektřinou. Vím že jsem to na SP nedával a to mam přes 500hod. Nedělal jsem nic jiného, než jen řešil obranu a posun v základně byl 0. Takže chápu, že autoři to mají nastaveno takto.
-
Oje, další z kultu grafika nad hratelnost. Začíná se to šířit jak spalničky.
-
A kde že si mohu přečíst ten tvůj názor?
-
No hurá :)) Factorio je unikátni pecka, nebál bych se říct tvrdá droga. Ale o 300hodin déle a po několika továrnách musím konstatovat že na těch nepřátelích by chtělo zapracovat, se schopnou obranou už je člověk nemusí řešit, jelikož přijde fáze kdy máte technologický náskok a broučí armády už tento růst nedokáží udržet. A když si člověk nastaví počet hmyzáků na maximum již při generaci mapy, což stavbu na chvíli rozhodně stíží, stejně se dostanete do fáze, kdy AI nedokáže s takovým množstvím jednotek pracovat a bude se tupě rozbíjet ve stejné úžině kterou jste předtím pokryli desítkami střelných věží. No a další ložiska si prostřilíte výbušninami s pohodou jakou jezdíte se sekačkou po zahradě. Jsou módy které přidávají varianty brouků s vyššími životy, což se zase řeší lepšími střelnými vězemi, ale to mou výtku na design nebezpečí nepřátel úplně neřeší, jelikož se jedná jen o navyšování obtížnosti pomocí životů nepřátel, coz je tak trochu laciné řešení ústící ve stejný dojem co byl původně.
V tomhle ohledu jsem si často vzpoměl na Ceasara a jeho implementaci boje.
Už jsem si kolikrát pohrával s myšlenkou jaké by to asi bylo, kdyby brouci byli jako svérázná civilizace, se svými městy a vlastní "produkcí", klidně i možností určité formy diplomacie, kde by byla možnost přejít na zelenou energii a žít si společný hmizí sen. Třeba jednou.
PS: Ti co hře vytýjají chybějící příběh, jsou dvorní šášové :)