Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Samozřejmě, že se recenzent musí držet určitých mantinelů daných útvarem recenze jako takovým. Ale číselné hodnocení prostě není součástí recenze. To je výmysl, který existuje za účelem jakémusi srovnání a taky pro líné čtenáře. Popravdě nemusí úplně souhlasit s textovou recenzí, která je více subjektivní a kritická, hodnocení pak obecnější.
  • Problém je v tom, že pořád srovnáváš jabka s hruškama. Když ti učitel ve škole hodnotí sloh, nejedná se o recenzi, ale pouze o ohodnocení podle určených kritérií (téma, pravopis, užité výrazy, opakování spojek apod.. - takto se například hodnotí i sloh u maturity). Recenze je naopak subjektivní postoj utvořený na základě zkušenosti s recenzovaným subjektem (pokud se tedy nejedná o recenzi například vědeckého článku, to je něco trochu jiného). Navíc známkování ve škole přece nemá s literárními útvary nic společného, srovnání prostě není na místě...
  • nightborne
    Nula tu, myslím, není v možnostech... ale jedniček tu pár je, třeba ta Rambo hra =)).
  • Matematický průměr je možná 5/10, ale statistický průměr hodnocených her může být klidně 7/10...
    Na hodinách matiky se tohle neprobírá, co? Tak co myslíš že to znamená? Že je většina her nadprůměrná? Nebo že se průměrnost posouvá navzdory zákonům matematiky? Podle jakých kritérií bys vůbec popsal "průměrnou hru", hm?
    Už jen to, že jsem nikdy neviděl hodnocení 0/10, nebo snad i 1/10, tvůj průměr posouvá do sféry úplně mimo statistiku...

Pak bych ti tu mohl ještě vysvětlovat jak jsou kritéria hodnocení subjektivní, a jak se subjektivní sám recenzent... ale člověku, který by přestal chodit na web jen díky jednomu hodnocení, toto nemá smysl vysvětlovat...
  • Jack1947
    Uhm ale tady se hodnotí od 5/10 tos nevěděl? *7*
  • nightborne
    No sakra, a já měl dojem, že diskutuju o hře, a mezitím dělám PR, interesantní.

Že poukážu na to, že srovnávat recenze jinejch autorů jinejch her z jiný doby a často jinejch žánrů je naprostá idiocie, je vcelku normální věc, ale nemám pocit, že by mělo smysl něco vysvětlovat, že ;),
  • Zánik domu je gotický až na půdu panebože, si to re-readni.
  • prosímtě, hry tu dostavaj ciselny hodnocení... 10/10 far cry 4 a 7/10 fallout 4... me je jedno kdo recenzi napsal, opravdu jo, ja sem na games.cz a ocekávám nějakou konzistenci a kontinuitu. Když si vemu colonial marines co dostal 6/10 tak Falout 4 je jen o ždibec lepší? To jako vážně? A kdo si ty? Řádíš tu jak cerna ruka v celý diskusi, si aspon autor nebo jen nějakej chytrolín co musí všem všechno vysvětlovat aby pochopili, jak je tenhle web nejlepsi a hodnocení 7/10 idealní + že nemá člověk srovnávat s hodnocením jinejch her? Jestli nejsi autor nebo majitel serveru, tak je kontaktuj, děláš jim hezký PR zadarmo
  • Hlavně textury v některejch interiérech jsou strašný, jinak to ale není graficky zas tak špatný...
  • zajímavý, mě hra jede pekně a to na HW na kterym bych to - vzhledem ke kecum vsech okolo - necekal. Mam fx 8300@4ghz (hra vyuziva vsechny jadra a to krasně rovnoměrně) a mam HD 7850 2gb (GFX POD minimalnima doporucenejma) a frci to na high/ultra moc pěkně (God rays medium). Mam prave ram co má max 2133 mhz a jedu ji na 1800mhz se pomerne lux časováním. Mozna proto mi hra jede tak hezky. Ale chtelo to potunit, o tom nic, vypnout vsync ve hre, nastavit poradne Radeon PRO, Afterburner na 59FPS lock a podobny, zbytecny resit, nebudu tu hazet perly sviním co by dali nejradsi 3/10 :D
  • Tím myslím že Poe prostě není žánrovej autor a pokud žánr používá tak s ním pracuje jako s materiálem. V Havranovi se gothicu v podstatě vysmívá podobně jako Byron romantismu v Donu Juanovi, v Jámě a kyvadlu nebo Zániku domu Usherů se snaží o psychologizující horror což taky zrovna neodpovídá zákonitostem žánru. * Zajímavější mi přijde Stevensonův Klub Sebevrahů, což taky není zrovna gothic, je to dekadence.
  • rly? https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fall_of_the_House_of_Usher
  • a dle mého jsi špatně diagnostikoval Big Bosse. Od incidentu v GZ dle mého netrpí, tam se to zlomilo, začiná být naprosto apatický ke světu, a proto nastupuje dvojník jako symbol.
  • Poe nemá s žánrem gothic fiction moc společného, spíš s dekadencí obecně. Jeho nejzajímavější text je imo beztak Philosophy of Composition. *3*
  • nightborne
    Hele, můj osobní náhled na to je takovej, že je ideální trochu znát i ty lidi za číslama. Chápu, to pro nově příchozího není moc možnost - proto je to pouze můj personální pohled.

Příklad - obrovsky respektuju styl psaní Lukáše Grygara, slovotepectví on prostě ovládá - tu zajímavej obrat, tu neotřelej neologismus, číst jeho texty mě zkrátka baví. Ale vím, že vkus máme trochu jinde, proto pro sebe osobně beru konečný hodnocení a verdikty s rezervou.

Na druhou stranu taky vím, že třeba s Honzou Olejníkem máme vkus téměř totožnej, a proto jsou jeho závěry a hodnocení, opět pro mě osobně, směrodatnější.
  • taky dobrý:
    https://www.youtube.com/watch?v=dO884IZICWw

https://www.youtube.com/watch?v=N7yDeLzlSps
  • Ta otázka ale relevantní je: jak je možný, že totéž médium udělí Skyrimu známku 10 (výjimečná hra špičkových kvalit) a F4 7 (dobrá hra)? Nejde konkrétně o TESV a F4, samozřejmě. (Na druhou stranu porovnání TESV a F4 - žánrově prakticky totožných her - je trochu snazší než porovnání Hotline Miami a nějaké mainstreamové hopsačky od Ubisoftu, to je jako porovnávat Cannon Fodder a Prehistorika.)

Subjektivita je v pořádku, je samozřejmě nutná - a dokonce i prospěšná. Má v recenzi svoje místo. (Zejména pokud by se jednalo o recenzi románu nebo filmu, tj umění; hra jako F4 je naproti tomu komerční produkt a měla by být hodnocena jako komerční produkt, ne jako umělecký dílo.) Ale pokud je číselný hodnocení JEN vyjádření subjektivních sympatií a antipatií, jakej má potom smysl? Tahle číselná známka je - podotýkám - samozřejmě nejdůležitější část recenze. Je graficky vypíchnutá, je kontroverzní, je to jediný hodnocení na kterém reálně záleží. Jakej má smysl, pokud jde pouze o hodnocení hry na subjektivní, žebříčku recenzentem hodnocených her bez vztahu k ostatním hrám hodnoceným konkrétním magazínem? A proč zrovna tohle číslo potom agregují servery jako metacritic?

Games.cz není CSFD. Subjektivita je nevyhnutelná a žádoucí - stejně jako určité mantinely.
  • srandovní video z F2:
    https://www.youtube.com/watch?v=Hf0M1E0yxAU

tohle je už takova klasika:
    http://madbrahmin.cz/index.php?dir=fallout2/screenshots&id=rozhovorsmyronem

https://www.youtube.com/watch?v=R1rucFa7PE8
  • Chidlink
    7/10 si hra určitě dle mého názoru nezaslouží (hodnotil bych 6/10), ale co musím pochválit je odvaha dát i tak relativně nizké číslo i když vlastně označuje nadprůměrnou hru, což většina lidí tady neví. Asi ve škole chyběli na hodiny matematiky nebo co.
    Říkal jsem si, jestli hra tady dostane 8/10, že jsem přestanu chodit, naštěstí se potvrdilo, že games patří k těm kvalitnějším webům s kvalitními novináři.Díky za recenzi. *4*
  • ty se nech léčit *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit