Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Kde jsi přišel na to,že starchild představuje Boha?
Ve hře je prezentován spíše jako nějaký druh vyspělé AI podle mě. -
PR department scores!
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2012/04/15/mass-effect-3-ending-provoked-a-bigger-fan-reaction-than-any-other-in-video-game-history/ -
Opakuju, u filmu, do kterého investuju dvě hodiny času a stovku za lístek, to neřeším. Netvrdím, že negativní konec je automaticky špatný konec u všech her na věky věkův amen. Tvrdím jen to, že u her TOHOTO TYPU mi takový konec vadí (prosím zaznamenej to zájmeno "mi"). Nemám rád, když něco desítky hodin buduju a pak mi to někdo totálně rozdupe, aniž by mi dal možnost to odvrátit. Toť asi vše.
-
Koniec ma zrovna nepotešil, tiež som čakal, že si Starchild aspoň všimne, že som skamarátil Quarianov a Gethov a miesto toho len rozhodol, že organici a syntetici nikdy nebudú môcť spolupracovať. Pritom Gethi sa len bránili, ako je vidieť na tých flashbackoch v Gethovskom serveri.
A zápletka s Dark energy, ktorá bola údajne v scenári pôvodne, mi prišla zaujímavejšia a logickejšia ako nejaké stelesnenie "Boha", ktoré prikázalo Reaperom udržiavať tento cyklus.
P.S.: Indoctrination theory by mi tiež sedela viac, hlavne po všetkých tých videách, v ktorých poukazujú na rôzne detaily, ktoré by o nej mohli svedčiť. -
Ja vazne zasnu,jak si nektere skutecnosti nekteri kritici zjednodusuji.
Konce se opravdu lisi ve vice vecech,nez jen v barve vybuchu,nebo v tom, kdo vyleze z normandy,pripadne jestli Big Ben prezije.
V zasade jsou 3 konce,s mensimi variacemi pro kazdou z nich a jejich dusledky jsou z dlouhodobeho hlediska pomerne dosti rozdilne.
Co se ovsem opravdu lisi v podstate jen barvou jsou zaverecne animacky. -
Ano. Druhá speciální rovina problému, který mám s koncem ME, je způsob, jakým autoři zacházejí s fandomem. Kdo chce lepší konec, ten je blbec, který nepochopil "umění". Proto milostivě uděláme ending DLC, aby se blbečci mohli dozvědět všechno polopatě. To je taková drzost a nehoráznost, že to bije do očí. Autoři před vydáním opakovaně lhali zákazníkům (což je na BSN do posledního detailu zdokumentováno) a teď se staví do role chudinek, kteří tedy vyjdou vstříc těm reptalům.
-
nezapominej, ze kdyz shepard prezil zasah reaperem, tak muze prezit vsechno :) plus video, kde se shepard nadechne, se jmenuje nejak shepard alive ... jsem pekne zvedavej jak to vysvetli :)
-
Konec hlavne potrebuje KATARZI, tu ale v konci ME3 nehledej. Neni tam...
-
Já autorovo postoj ke konci prostě nechápu *15* Nedokážu uvěřit že by se prostě po dohrání někdo spokojeně a smířeně usmíval a neřešil to...Ten konec je prostě jeden velkej WTF moment.
-
Odkazovane video jsem videl a s nekterymi argumenty souhlasim,o jinych by se dalo polemizovat.
Nicmene duvod,proc jsem na tebe reagoval je tvoje tvrzeni,ze negativni konec znamena spatny konec.
To je opravdu tolik lidi tak zblblych z tech hollywoodskych happy endu,ze kdyz nejaky pribeh nekonci kladne,tak je to automaticky brak? -
S autorem článku zásadně nesouhlasím. Na mě to působí, jako by řekl, že konec je vlastně bomba a vývojáři jsou machři. Dle mého názoru tomu tak není.
Zde je link na velmi dobré video, kde Jeremy Jahns mluví o konci Mass Effect 3 a říká to velice dobře.
http://www.youtube.com/watch?v=4H_A7SeawU4
Teď budu reagovat na článek. No nevím z čeho byl autor nadšen a z čeho čerpá informaci, že je v Mass Effect 3 více než 16 konců. Teď otázka za 100 bodů, v čem se liší? V ničem, tedy ne úplně v ničem, ale já si nemyslím, že totálně jiný konec je jenom v tom, že bude Big Ben zničený. Konce jsou 3, prostě jsou 3 a dají se shrnout do krásné kostky. Vyberete si cestu, pak Shepard umře, vystřelí se paprsek světla, ukáží se bojiště, vlna zasáhne Mass Relays, ty vybuchnou a Normandy ztroskotá na nějaké planetě. Celé 3 konce se liší jen v barvě paprsku. Pak autor zmínil, že Shepard žije. Ne nežije, umřel a už se nevrátí. Taky jsem viděl to video, kde se jakoby někdo nadechne s N7 zbrojí, ale jak víte, že to je Shepard? Nevíte, protože není. Jak by to jako mohl přežít?? Nemluvě o výbuchu, od kterého je jen pár metrů, o nedostatku vzduchu (ano ve vesmíru vzduch nehledejte, prostě se nenadechnete), ale i kdyby tohle všechno přežil (nemožné), tak jak přežil pád z Vesmíru na Zemi? Je to docela výška.
A konec sám o sobě je plný nelogičností. Proč by sakra Joker utíkal z boje? A kam jako utíkal? A jak se tam dostali ti vaši spolubojovníci? A jak se vlastně dostal na Citadelu Anderson? Jak to, že tam je před vámi? Takových otázek je.
A poslední věc. Auto tvrdí, že naše volby se tam reflektují, ale zapomněl dodat kde. Ano, řekl, že má jiný Vesmír než já, ale to v konci nehraje roli nebo jo?? Ne nehraje. Nevím, co autora na konci vytrhlo, protože konec je úplně na ... asi tak. -
Hra ma stastny koniec, lebo real-life je ovela horsi *1*
-
*1*
-
SPOILERY...
No me ani tak nevadi ty konce jako takove, jako ze sou spatne receny tim pruhlednym kidem ;o)
Jestli sem pochopil spravne, tak rikal ze "cervena" znici vsechno synteticky, gethy atp... jenze ono to tak neni, jestli sem pochopil z toho co psala tusim community managerka nebo tak nekdo, na twitteru, to ze EDI zije neni bug a gethove prej zijou. Coz je to hlavni co me stvalo na cervenym konci, kterej sem si vybral prestoze ten bilej byl danej jakoze "nejlepsi". Nepotreboval sem aby Shep prezil, potreboval sem vedet, ze sem se s quarianama a gethama nepatlal proto abych je pak znicil, ze sem edi s jokerem nedaval dohromady abych mu "zlomil srdce", reapery sem proste chtel znicit. Toto je muj problem s koncem mass effectu. -
Ja netvrdim,ze kritici konce tvori mensinu.To vubec.
Spis jen sem naznacil,ze hraci,kteri hru kritizuji nemuseji tvorit nutne naprostou vetsinu. *3*
Stejne tak si myslim,ze vetsi nutkani jit na nejake forum a vyjadrit nazor na hru ma nespokojeny clovek,nez ten spokojeny.Nebo ne? -
ešte jedna vec...veľmi nešťastné používanie pojmu autorita...ale v zásade to aj ukazuje, v čom článok stráda
je pravda, že Autohority s veľkým A sa v prinícipe v anglosaskom svete používa pre MOC....štátnu moc...ale v súvislosti filozofickej a etickej je autorita moc vykonávaná s vyšším princípom...sudca môže byť autorita a mafián nie...teoreticky skutočná autorita formálnu moc nepotrebuje...viď. v škole - ak má učiteľ autoritu, žiaci sa chovajú ako on chce aj keď tam napr. nie je (v triede napr.), ak má len moc...tak ich max vie trestať a usmerňovať keď tam je, ale keď tam nie je robia si čo chcú - nie sú presvedčení, že vykonávanie jeho moci je spojené s vyššími princípmi, teda konieckoncov vedie k prospechu ich samých (a nejde o to či tomu rozumejú, väčšinou nie)...nehovoriac o rodičoch, ktorí majú fakt vyhraté ak sú pre dieťa autoritou - a že aké ťažké je to dosiahnuť
genofág nebola autorita...to je práve ten moment...bola to čistá moc...reálpolitika...veď o tom je celá ta dilema
a hlavne...ak sú Reaperi autorita...tak nie je dôvod proti nim bojovať...skrátka musíme uznať, že vedia čo robia a prečo...sme príliš malí aby sme pochopili presahy...môžme skúsiť vyjednávať ako Saren...alebo prosiť o milosť....no ale zjavne pre nás nie sú autorita...sú len hrozba väčšej moci, ktorú chceme nejako prekábatiť..
ps. takže vlastne všetci čo presvedčili Sarena sa zastreliť sú troublemakeri čo to celé nechápu *1* -
Hra, která mě nechá tak dlouho působit v nějakém vesmíru, přetvářet ho a vytvářet různé vztahy, a potom ten vesmír během deseti vteřin totálně rozbije a mě nechá umířit, nebo v lepším případě umírat pod tunou kamení... ano, takovou hru považuju za špatnou. U nějaké konzoloidní hříčky na šest hodin i s intrem bych asi tak nebrblal. Jinak doporučuju poslechnout si ta odkazovaná videa, těžko můžu zkoncentrovat několik hodin povídání do jednoho příspěvku.
-
Ty povazujes to,ze temer cela galacticka flotila zustala uveznena ve slunecni soustave za logickou chybu chybu?
-
*1* *1* *1*
-
Takze kdyz ti hra neumozni pro svoji postavu zajistit stastny konec,tak je ta hra spatna?
Tomu rikam argument *1*.
A barvou exploze se lisi pouze zaverecne animacky,ale ne konce jako takove.Staci ,kdyz trosku zapojis mozek,aby sis uvedomil,ze dusledky tech 3 koncu jsou rozdilne.
Ale chapu,ze je jednodusi rict,ze konce se lisi poze barvou. *1*