Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To určitě ne, peníze do Warhorse investovala myslím Bakalova manželka, nějaká Maláčová...
  • Ví někdo, čím je vlastně pan Vávra a jeho studio živ? Tolik let vývoje...náklady na zaměstnance next-gen vývojářský hardware a software....to musí být obrovská pálka...to má ještě pořád peníze z Mafie atd.?
  • Tak nejak o Vasi inteligenci svedci nejen obsah Vaseho prispevku, ale i ta cestina - rychtář
  • Zayl
    Dávat Skyrim, Fallout, Planescape a BG do jedné věty mi zavání otázkou- co do následující skupiny nepatří?
  • Jenže ve Skyrimu a vůbec všech hrách od Bethesdy jsou questy nudné už z toho důvodu, že oni nejsou schopni napsat zajímavé postavy s nějakým dobrým příběhem a prostě tam jen rozhážou NPC, kteří ti už ve druhé větě řeknou, že ty jsi ten, na koho čekají celý život blablabla... Je rozdíl jestli plníš úkol pro nějakého anonyma, u kterého si ani nezapamatuješ jméno a mezi plněním promakaného questu, který je detailně vymyšlený a k postavám si vytvoříš nějaký citový vztah. Spousta lidí ovšem tyto rozdíly nedokáže vnímat a proto tolik lidí nechápe, proč se kydá hnůj na Fallout 3, protože to je přesně ten příklad povrchního RPGčka, kde plníš questy pro nezajímavé NPC, u kterých si sotva zapamatuješ jméno. Myslím si, že se tu dělá z komárá velbloud - ono to možná znělo komplikovnějc když to Vávra popisuje, ale věřím, že ve hře to bude fungovat.
  • Je to všechno věc názoru, já považuju quest Paranoia ve Skingradu za součást zlatého fondu Oblivionu. Obecně si myslím, že Bethesda má ve hrách kvalitní questy, ale tady asi opravdu platí, že se každému líbí něco jiného.
  • Viktor_H
    Částečně bude problém v tom, že mezi AAA RPG tituly platí jakýsi standard požadující obrovskou hru. Skyrim, Fallout, ale I Planescape či Baldur's Gate mají stovky questů, z nichž většina (nutně a naprosto přirozeně!) je pochybné kvality. Někdy si tak říkám, že bych možná raději obsahově hru chudokrevnější, ale kvalitativně propracovanější, vnitřně provázanější a celkově sofistikovanější.

Jestli to Dan myslel tak, že ten quest byl sám o sobě principiálně nerealizovatelný, budiž, ale spíš se domnívám, že se taky koukalo na budget a na čas; v takovém případě alespoň částečně platí to, co jsem řekl. Skyrim mě na 100% přesvědčil, že stovky hodin rutiny opravdu ne...
  • Furt lepší než ta banda retardovaných přednášejících na naší fakultě. Eee je ještě v pohodě, ale zakončovat každou větu slovy "bychom řekli" je fakt horší.
  • to jo >D hlavne ze ma MAC
  • Korektor (vystudovaný učitel) velice známého časopisu, který potřebuje korekturu... *13*
  • Nemám nic proti snadnějším hrám, jsou také potřeba (osobně mě už to řazení casual/hardcore, či AAA/indie štve, lidem stačí obecně velmi málo, aby se takového generalizování chytli), ale Mass Effect, Dark Souls, Portal, Deus Ex: Human Revolution, ARMA atd. jsou hry, které vybočují z řady právě kvůli "těžkopádnosti", zajímavé ale je, že je mnohem méně odpůrců, čili ta teze "ať je hra jednoduchá, bude to lepší pro většinu"si trošku protiřečí. Obsahově prostčí hry jsou třeba, ideálním příklad je Diablo. Rozrubu pár potvor, odreáguju se, a je to. Očekávám jednoduchý princip a jednoduché sebeuspokojení.

Není to jen otázka vkusu, je to i o tom, aby si člověk dobře rozmyslel, do čeho jde. Když budu chtít, aby auta dodržovala pravidla silníčního provozu jako ve skutečnosti, zapnu si první Mafii, kde všichni staví na červenou a jedou povolenou rychlostí. Nemůžu ale předpokádat to samé od Carmageddonu.

Hráči občas zapomínají na to, že vize autora/ů., nemusí být taková jakou sami chtějí. I když dělám pohádku, nemusí být po celý průběh veselá. Vlastně jí možná prospěje, že bude trochu hnusná. A je jedno, zda to nabídne film, hra, knížka... Když to pomůže vylepšit zážitek, nebo se alespoň trošku odlišit od ostatních, proč ne?
  • Tak ty mínusy taky nemusí být hate, ale jen vyjádření nesouhlasu :-)

Když říkáš, že má vše svou míru.... tak je to určitě pravda. Jenže záleží jak u koho - každej ji bude mít jinde. Pro mě osobně je tohle ideální quest. Teď jen záleží, kolik nás je. Já si myslím, že po tolika hrách se zjednodušenými (ale epickými) questy se najde dost nadšenců na jednu s opravdu investigativním.

Zrovna tak se můžu ptát, proč spousty her nezná míru v zjednodušování (a přesto jsou úspěšný).
  • To se to snažíš napsat jako vtipně, nebo opravdu proti PnP RPG (jak se těm tvým "hrám s kostkami pro nerdy v zapomenutých časech takzvaného "věku bez videoher" doopravdy říká) něco máš?
  • v principu je mechanika toho questu jednoducha: jen ziskavas informace prostrednictvim interakce s predmety a postavami. akorat tech informaci musíš získat dostatek abys to mohl vyresit.
    nic co by tu uz predtim nebylo. jde jen o to do jake miry to prekombinujes a udelas složitým. jak ríkam, je to rpg a ne detektivni adventura takže by to nemeli prehanet
  • to byl jinej quest, jak se z toho nakonec vyklubalo, ze vykopava veci z hrobu a prodava je?
  • to jsem vazne na tu hru zvedavej, na jednu stranu budes masove vrazdit NPC a na druhou se piplat s vrazdou nejake sluzky. seems legit.
    Kazdopadne ja tenhle quest rozhodne vynechám. Pro hráče mého typu prosím pana Vávru aby tam dal možnost zabíjet i všechna NPC, ktere zadavaji nudne questy. (jako alternativní rešení toho questu: zabít richtáre i celou vesnici *1* )
  • nekromant33
    Zajímalo by mě, jak dlouho trvá takovýhle quest vymyslet (pokud jsem to nepřeslechl ve videu). Quest zní zajímavě, ale aby kvůli náročnosti nakonec nebylo ve hře pár (podobně propracovaných, samozřejmě že ne všechno vyšetřování vraždy) a zbytek sidequestů nebyl kohoutek se slepičkou.

ad. slepá ulička: ještěže to není fantasy, tam by na to použili kouzlo a voila - máme 400 let technologickýho pokroku za sebou

ad. stealth řešení: s tím opatrně, ještě teď mě cuká oko z toho, když si vzpomenu na quest v Oblivionu, kde vás jeden hyperaktivní elf pověří sledováním lidí, kteří se ho údajně snaží zabít. Samozřejmě že je paranoidní a ty lidi sem celej den sledoval jak si okopávaj zahrádku zbytečně. *1*
  • nekromant33
    1) Nikdo neřekl, že ve hře od Warhorse budeš hrát za cool hrdinu, zachraňovat svět nebo něco podobnýho (z minulý přednášky to vypadalo, že možná naopak - pokud teda šlo o ukázku rozhovoru, který se dostal do hry). Po stovkách her, kde to takhle bylo, by neuškodila aspoň jedna (na zkoušku když už nic jinýho), kde ti svět jako nikomu významnýmu nedá nic zadarmo.
    2) I ve hře jako je KotOR byl quest, kde se řešila vražda tím, že si prozkoumával místo činu a zpovídal svědky/podezřelé. Trval asi tak 5-10 minut, ale bylo to příjemný zpestření.
    3) Takovouhle formu sidequestu vezmu kdykoli radši než další: Vyčisti doupě pavouků/Zabij vůdce banditů apod.
  • ta práce gejm dyzajnéra mi připomíná práci režiséra hry na hrdiny (dračí doupě a jiné hry s kostkami pro nerdy v zapomenutých časech takzvaného "věku bez videoher"). Vytvořit uvěřitelný svět a postavy a udržovat hráče v iluzi, že na jejich rozhodnutích záleží. Ve hře na hrdiny je přitom jako režisér hry vláčíte od jedné vaší fantazie k druhé ale zároveň si hráč může kdykoliv COKOLIV usmyslet a není limitován počtem předem vytvořených možností/interakcí. Když si hráč usmyslí, že skřetovi místo seknutí hlavy začne zpívat ukolébavku a tančit mu přitom smyslný tanec, tak tím sice celkový výsledek dobrodružství a svoje vyhlídky na úspěch v budoucnosti asi neovlivní ale má pocit svobody a díky tomu, že ode mě, jako režiséra hry, dostane na tohle svoje chování zpětnou vazbu, získá pocit opravdovosti světa. Omezená zpětná reakce od NPC a malá interakce se světem ale sebelepší gejm dyzajn a tehnologie úplně nevyřeší. Já bych viděl budoucnost role playing her v online hře bez NPC, s nekonečně mnoho možnostmi interakce/kombinace (alá minecraft) a s pravidly a světem, který si vytvoří sami hráči (alá EVE).
  • Ten quest mi taky prijde zoufale prekombinovanej a nudnej. Hlavne už samotnou zvolenou tematikou - vražda služky v čechách v 15 století (pri vší ucte k lidskemu životu nudnejší zadani byt nemuže). Je to rpg, hraju si na cool hrdinu tak nebudu rešit nejaky loozery. Je treba si uvedomit že hráči co hrají rpg od toho nečekají zážitek ve stylu LA Noire. Takže bych to hlavne trochu zjednodušil (i když zakladni myšlenka nelinearni skladačky je dobra) a hlavne vytvoril zajimavejsi pripad a zajimavejsi kulisy.
    vemte si falout 2, ktery se da brat jako učebnice rpg, tam taky nebyli takhle prekombinovane questy. jinak to neni hate, pana vavry si važim a s jeho nazory souhlasim *4*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit