Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kein
    Co to proboha L. Grygar kecá za moralistický proslov?! *11*
    • Kdyby moralizoval, nadával by na přejíždění a na zbraně obecně. To mučení je prostě přes čáru.
      • Kein
        A podle mě přes čáru není. Co s tím uděláme? Já vím! Začneme všechny ty, kterým to mučení nevadí shromažďovat do sběrných táborů! A pak bude dobře.

        Mě zaraží jen to, jak Lukáš vše staví do objektivního velenázoru, přitom je to jen jeho pocit.
        • janchor
          Co uděláme s rozdílnými pohledy na věc? Můžeme se o nich například otevřeně bavit, viz moje výměna názorů s Tannhauserem. Hysterie, jakou tu předvádíš ty, netřeba.
          • Kein
            V tom je, ale ten problém. Kdyby si to v recenzi prezentoval jako svůj pohled na věc, nikdo by nic neřek, ale ty to líčíš stylem "Komu se to libí, je primitivní kretén." A o tom se už pak otevřeně bavit moc nedá. Mistře.
            • Kein
              Tak. Jsem rád, že jsi to řekl sám. Dále tvé postoje už komentovat netřeba. (Mein führer!)
            • janchor
              Recenze je samozřejmě můj pohled na věc, koho jiného.

              Pokud narážíš na zmínku o idiotech, tak ta se týkala jediné konkrétní věci - ano, komu se líbí přízemní humor, ten bude patrně jednodušší. A my se můžeme bavit o tom, jak moc je GTA přízemní.
  • Souhlasím s číselným hodnocením. S kritikou naopak hrubě nesouhlasím. Satira v podání GTA byla vždycky dělaná dost "nahrubo", místy až nenávistně, ale je chytrá a podle mě jí na chytrosti nic neubylo. Neustále zmiňovaná kritika scény s mučením pomíjí skutečnost, že v GTA si miliony amerických občanů budou moci vyzkoušet, jak ten waterboarding vlastně vypadá. Zajímalo by mě, jestli si ještě nějaký blb z Pentagonu troufne vylézt před novináře a tvrdit, že waterboarding není mučení, ale agresivní technika výslechu - když si ho miliony lidí mohly vyzkoušet v GTA5. Ta scéna je odporná, má být odporná a má ve hře svůj smysl. I tím, že se nedá přeskočit. Recenzenti rovněž často opomíjejí skutečnost, že scéna, kde trevor mučí vězně, je výslech prováděný FBI.

    Pokud jde o postavy, ještě jsem GTA nedohrál, ale podle mě je to příběh Michaela a Trevora, Franklin je tam spíš do počtu (i když je fajn). Michael a Trevor jsou podle mě z nejlepších postav, co GTA kdy mělo. Michael je variaca na Roberta De Niro, Trevor je (jak je trefně zmíněno v recenzi) něco jako Jack Nicholson v Departed, má i něco z Jokera. Mě osobně postava Trevora velmi baví, Trevor je mi svým způsobem sympatický a věřím tomu, že s Michaelem byli kamarádi na život a na smrt, i když je Trevor magor. Absolutně nesouhlasím s hodnocením Trevora v recenzi, Trevor je poměrně jemně vykreslená postava, má smysl pro humor, má své cíle a sny, a některé scény s ním jsou vyloženě dojemné - je jako takové velké, destruktivní dítě.

    Samozřejmě má každý právo na svůj názor, ale mně připadne, že odsouzení GTA5 pro násilí, mučení a Trevora svědčí spíš o velmi povrchním pohledu na hru, její postavy a příběh. Podle mého názoru GTA5 za San Andreas trošku pokulhává v něterých herních aspektech, ale příběhově a dramaticky je to podle mě velký pokrok oproti GTA4.
  • S Lukášem většinou souhlasím. Ale ne s těma jeho humanistickejma řečma.

    Jedná se o hru, kde zabíjíte policajty po desítkách, zabíjíte nevinné lidi jako na běžícím páse,... a do toho někomu vadí chvilka mučení? Kde to žijeme? Ne, tří minutová scéna mučení není víc než zastřelení každýho, jednoho nevinnýho obyvatele Los Santos.
    Stejně tak kritizování hry za Trevora. Uvědomte si, co je to za hru. Kritizovat hru za tyto věci je naprostej nesmysl, jelikož ta hra je stvořená prakticky jen za tímto účelem - ano, GTA bylo vždycky o násilí a zabíjení. A k tomu magor stylu Trevor, nebo mučení prostě a jednoduše patří. Respektive - každej musí předpokládat že tam budou a kdo s tím není smířen, tak ať si to jednoduše nekupuje.

    Každej kdo si tu hru koupí, tak si ji kupuje s tím, že moc dobře ví, že za věci který v té hře udělá už v prvních 5 minutách po prvním spuštění (jako vystřílení desítek policajtů), tak by v reálu dostal smrtící injekci v koňské dávce.
    Pár minut mučení není proti tomu nic, vůbec nic a mít kvůli tomu řeči, je jenom hnusný pokrytectví, nic jinýho a dělá se mi zle z takových lidí.
    Ne, není mi zle z toho, že ve hře musím někomu vytrhnout zub, pustit mu do těla proud, dát mu trochu waterboardingu. Není mi zle ani z toho, že v té hře musím zastřelit dohromady stovky policajtů, desítky nevinných lidí a víte proč? Protože je to hra. Blbá hra a nic jinýho. Ve filmech tohle vidíme pořád a nikomu to nevadí.

    Jenže lidi, kteří mají podobný řeči, jako Lukáš v této videorecenzi, jsou reální, stejně jako tyhle jejich hloupé názory, které nemají nic společnýho s logikou, ani s nějakou závažností (aneb, střílení nevinných lidí nevadí, chvilka mučení je hroznej hřích). Ještě pochopím, pokud je někdo proti násilí ve hrách obecně. Beru jejich názor a jejich pohled na svět. Nemusím s tím souhlasit, ale respektuju to a ani Ň proti tomu. Ale pokrytci, kteří projdou hru, ve které každej zabije tolik nevinných lidí, že by to vydalo na menší město a poté zkritizují jen mučící scénu, nebo magora, kterej ve svých scénkách pár lidí taky jen tak oddělá, jsou skutečně jenom pokrytci. S tímhle nesmyslným názorem Lukáš vůbec tuhle videorecenzi neměl dělat a tu hru vůbec neměl hrát. Mám rád jeho videorecenze, ale GTA5 měl dělat Pavel.
    • Kritizuje nejake male mucenicko, ale sam nevahal kvuli recenzi brutalne masakrovat rodiny relaxujici po tvrde praci na plazi
    • Tak tak...taky moc nechápu jaký je rozdíl mezi přejížděním anonymních panáků po stovkách, masakrováním je různýma brutálníma způsobama a mučením JEDNÝ anonymní postavy, možná protože v tom žádný rozdíl neni...Lukáš by si měl poslechnout, co za naprostou hloupost tam řekl...(přejíždění virtuálních panáků X mučení OSOBY, tak najednou už to neni virtuální panák ale OSOBA!!!, trochu mi to připomíná to rčení o tom, že zabití jednoho je vražda ale zabití tisíců statistika - pokrytectví jako h*va*o)
      • Naprosto souhlasím, to rčení tuším zní: Smrt jednoho je tragédie. Smrt tisíců je statistika.
        • Vynucene svedectvi mucenim jednoho vede ke smrti tisicu nebo zatutla smrt tisicu - realita.
  • lukas.tabak
    Upřímně řečeno moc nepobírám ten povyk kolem té mučící scény. Podobné praktiky jsou v každém druhém filmu s kriminální nebo špionážní tématikou a nikdo to neřeší. Je to prostě součástí děje. Ale to v GTA přece taky... Včera jsem viděl film Trance od Dannyho Boyla a ta chvilka s trháním nehtů mi přišla mnohem hnusnější než celá ta asi desetiminutová mučednická pasáž ve hře. Na můj vkus se to zbytečně moc rozmazává a propírá. A Rockstaři si jen mnou ruce, mají výborné promo zadarmo. Teda, ne že by to hra s miliardovými tržbami po třech dnech prodeje zrovna nějak akutně potřebovala, že.... :-)
    A rád bych se i zmínil o Trevorovi.
    Co proti němu všichni máte? Ok, ok, kdyý jsem viděl první trailery, můj jasný favorit byl Michael a taky za něj většinu hry odehrávám. A když jsem byl poprvé vtělen právě do Trevora, tak strašně jsem za něj nechtěl hrát... až jsem si ho oblíbil.
    Ano, je to totální vyšinutý magor, ale.... sakra ta postava je vtipná. Jasně, převážně je to dost černý až spíš dost brutální humor a hodně balancuje na tenké hranici únosnosti ale ta postava prostě vtipná je. Jen ne pro každého (a když ho ohlíte dohola, vypadá jak polreich :-D
    GTA V je vynikající kousek, přesně v duchu série. Vždy Vás má čím překvapit nebo šokovat.
  • Pan Grygar by se se svou jemnou, intelektuální duší neměl pouštět do takovýhto her.
    Kritizovat přehnané násilí ve hře, která je na přehánění založena je směšné. Připomíná mi to recenze z Gamespot, kde jistá redaktorka kritizovala špatné postavení žen ve hře..
    Recenze je vždy částečně subjektivní, ale trochu nadsázky a nadhledu by neškodilo.
    • janchor
      Ne, "přehnaný násilí" skutečně nekritizuju.
      • Hm, to že jste nepoužil přímo tohle slovní spojení je trošku alibistická reakce, ale budiž.
        Výrazy typu jen pro idioty a podobně - to myslíte, jako seriózní recenzent vážně? Rasismus patří k USA stejně jako "Romové" k Česku. A že některá satira neobsahuje srandu? To přece vůbec není všechno. Scéna mučení není vtipná a ani nemá být. Ryje do vládních organizací, není to masturbační materiál pro magory.
        Spousta mikroscén v GTA není vtipná ale je zastraceně satirická a zrcadlo současné Americe nastavující (např. úplně perfektní zhodocení finanční krize jedním bussinessmanem, kterého ve jednom random encounteru vezete autem na letiště).
        A Michael je trošku složitější postava, pro mě osobně nejlépe napsaná. Jasně, chce si udržet svou rodinu a svoje bydlo, na druhou stranu je z celé hry ta nejsobečtější a nejvíce nevyrovnaná osoba vůbec.
        Jednu věc zjednodušujete a z druhé děláte rasový problém.
        Pominu poznámky naznačující, že my, "herně dospělí" jsme někde jinde.
        Děláte s ostatníma dobrou publicistiku v novém Levelu, tohle video patří na osobní blog.
        • čo sa týka rasizmu tak v tomto s janchorom súhlasím, rasové stereotypy sú v GTA V sktutočne stereotypné keďže čierny sú dnes väčší rasisti ako belosi ...
        • janchor
          To nebyla narážka na slovní spojení, to bylo konstatování, že jsem kritizoval něco poněkud odlišnýho.

          Intermezzo s mučením nemá být vtipné, ale pokud mučení kritizuje NAČEŽ vás nutí ho aktivně "hrát", je to naprosto samoúčelný a pokrytecký. Pokud by tam byla volba, jak se zachovat (například si na začátku vybrat, na koho zůstat přepnutej, jako to hra umí jinde), nemám s tou scénou žádnej problém.

          A právě pro (nejenom mikro) scény, kdy je pětka satira / drama naprosto precizní, mě otravovaly momenty, kdy tuhle laťku podlézá. Na Michaelovi je to nejmarkantnější, protože ano, je to skutečně nejzajímavější a nejlíp napsaná postava.. pokud ji zrovna scénář nehází pod nohy upocenou snahu o humor.
          • hm....tak já to pochopil jinak. V takovém případě máte asi pravdu
        • Myslím si, že je daleko horší říct o hráčích, že jsou idioti. I když si to myslíte, tak to do recenze nepatří. Pokud jste profesionál, měl byste vědět, že nesmíte urážet čtenáře/hráče/vývojáře.
  • Můžete se procházet po plaáži s Trevorem! ty vole já málem padnul smíchy... *1* *1*
  • Pockej az te nekde potkam recenzente !
    *1*
    • Trevore jesetli to zase posereš tak tě z toho tahat fakt už nebudu!!!
  • MidnighT91
    Co je normálního na tom, že vás znechutí pohled na mučení série pixelů uplácanejch do podoby člověka? Kdyby tam seděl svázanej mimozemšťan tak je to v pořádku? A co kdyby účelem scény bylo vyhubit kolonii veverek plamenometem, bude to pak v pořádku??? Až bude nějakej turban s rezavou a tupou mačetou, veřejně řezat hlavu vašemu křesťanskému Facebook kamarádovy někde na náměstí, tak je to důvod být znechucen, tohle ale opravdu ne...

    Tak mě napadá otázka, "kdyby jste ho mučili za účelem zachránit sirotčinec plnej dětí, tak vám to vadit nebude"???
    • zx_spektrum
      Já bych to ignoroval, pseudomoralisty najdeš všude, mají pocit že jsou nějak na výši přitom mnohdy zcela postrádají zdravý "common sense"...
      • Jakej je rozdíl mezi moralistou a pseudomoralistou?
        • nekromant33
          HINT: skrývá se to právě v tý předponě
          • Vtip je v tom, že to slovo s sebou dneska nese přesně ty negativní konotace, které se tam roubují tou předponou. Proto mě zajímá, co se tím přesně myslí.
      • Spíš operují na špatným sále. Měli by se zaměřit na to, co se děje ve skutečným světě za zvěrstva, než se jen podívat na zprávy, uvolnit se, že všechno to "zlo" je přece tak daleko a potom nadávat na mučení ve hře/zabíjení ve hře/odhalený prsa ve hře. Tím ničemu nepomůžou.
        • Jo, takže když nemůžu zachránit deštné pralesy, tak nemám právo kritizovat, že v místní školní jídelně se plýtvá jídlem. Tak nějak jsi to myslel?
          • Ne. *7* Spíš tak, že tím, kdyř kuchařka přestane nadávat při vaření, nezabráníš dětem, aby po škole seřezali brejlatýho a pajdavýho spolužáka. A přitom to je ten palčivější problém a přitom je mnohem blíž.
            • A hele, to už je jedno, končí víkend, půjdu dělat něco užitečnýho, dík za tvoje názory a za krátkou diskuzi, rád jsem si pročetl tvůj pohled, nechápej mě zle, že sem oponoval, všechno vždycky nejde jak s lubrikantem, žejo. Měj se.
            • Neexistuje univerzální zdravý rozum? Jasně, něčich hlava říká, že bodnout tomu blbečkovi. co se ti dívá na starou, šroubovák do oka zní jako sakra dobrej nápad, ale rozum zdravýho člověka řekne naprosto jasně, že je to HODNĚ špatnej nápad, ba co víc, ZDRAVÝHO A ROZUMNÝHO ČLOVĚKA TAKOVÁ MYŠLENKA ANI NENAPADNE. Takže subjektivně použijí oba zdravej rozum? Pokud je teda na jedinci, aby si takhle rozhodl, co je správný a co špatný, nechápu, na co potom máme ty zákony, když z mýho zdravýho rozumu je uplně ukradený, když zastavím na minutu před branou pro hasiče, přece za tu chvilku nebudou mít výjezd. Ale objektivní zdravý rozum většiny řekne, že co když budou?
              Ne, nechápeš mě správně.
              O tom, že chceš něco zakazovat jsem nic neříkal a popravdě je mi i docela ukradený, co bys zakazovat chtěl. Potom totiž vztahuješ ten tvůj, pro tebe významnej, názor na ostatní, kterým je ukradenej, ale potom by měl třeba pro ně důsledky. Protože se TOBĚ něco ve hře nelíbí. Aneb nelíbí se mi tvůj xicht, zabiju ti starou a oba rodiče, aby nic podobnýho nevznikalo. A když už budu při tom, zabiju i všechny, co mají tvoji fotku nebo fotku někoho podobnýho. Jo a rodiče těch podobných. A nakonec povolím narození jen dětem, který vypadají jinak než ty. Nejlíp jako já. Přehnaný, ale mám rád podobně přehnaný myšlení.
            • 1) Neexistuje univerzální "zdravý rozum" a nemůže tak nic definovat. Ve skutečnosti jde o tvůj "zdravý rozum", který se snažíš objektivizovat odkazem na obecnou kategorii. 2) Jestli tě správně chápu, tak mezinárodní soudy teď budou zavaleny spory o mučení ve hrách, a proto nebudou trestat zločiny proti lidskosti v Africe. Zde tě můžu jako právník uklidnit; tyhle věci řeší úplně jiné typy soudů, které si absolutně nekonkurují. I kdyby se teď milion lidí pustilo do soudních sporů o obsah GTA, dobu a kvalitu soudního rozhodování o zločinech proti lidskosti to neovlivní _nijak_. 3) Pořád jsi nevysvětlil, proč bych tu kuchařku řešit neměl. Proč bych se na to prostě měl vykašlat, i když by to znamenalo jen otevřít pusu a ozvat se. 4) Nikde jsem nepsal, že bych tu hru kvůli mučení zakázal. Pro mě osobně je to už za hranou, ale co se týče zákazu, mám to tak na hraně. Z hlediska objektivního přezkumu bych to ještě povolil. V případě mučení dětí už bych ovšem byl zcela nekompromisní.
            • Kdo to definuje? Zdravej rozum. A jo, máme řešit HLAVNĚ ty palčivý problémy, když bude mezinárodní soud rok řešit, že v GTA je někdo pohoršenej z mučení hromady pixelů, tak ten palčivej problém někde v africe (co v africe, ty problémy nejsou tak daleko, ty palčivý problémy budou mezitím v nočních městech bodat lidi pro prachy na dávku) mezitím bude vypalovat vesnice už s opravdovýma hroudama masa a kostí.
              Kuchařka nadávající při výdeji potravin ti možná otráví den, otráví ti týden, znechutí ti oběd, stejně jako protivnej úředník/policajt, třeba i trochu zhorší tvůj pohled na danou složku. Ale když sem tam děcko seřežou dva kluci, tak mu pokřiví klidně celej život.
              Můžeme teda klidně udělat cenzorskej dohled nad hrama, kterej před vydáním každé hry zhodnotí morální dopady na jedince s normálníma životníma podmínkama a kritickýma podmínkama, na který by to mohlo mít vliv, můžeme i udělat speciální dohled nad kuchařkama vydávající jídlo. Bezva, tolik úsilí, třeba dosáhenem i dílčích změn a nadávat u obědů budou už jen děti a škaredý hry budou jen z torrentů. Ale stejěn tu mezitím poroste počet drogově závislých každej rok, počet šikanovaných i obětí domácího násilí. Ale před tím raději lidi zavíraj oči a zviditelní se u mrtvýho psa v Call of Duty. Dokonce si myslím, že v tom je i ten rozdíl mezi moralistem a pseudomoralistem.
              • janchor

                Reakce na příspěvek:

                Proč předjímáš, že když někdo kritizuje nějakou drobnost, automaticky přehlíží cokoli většího?

                Spíš bych řekl, že když někdo konzistentně hájí nějaký hodnoty, bude je hájit jak v každodenních prkotinách, tak v hlubších tématech.
            • Opakuju: Máme tedy řešit jenom ty "palčivé" problémy? A kdo je bude definovat? Ty? Nevím sice, komu vadí kuchařka nadávající při vaření, ale kuchařka nadávající při výdeji dětem by mě dost štvala.
    • nekromant33
      Nechápu proč se to tolik řeší, ale já jako normální člověk si uvědomuju, že je to hra a že to co dělám bych ve skutečnosti nikdy neudělal. To že si někdo tohle přenáší do normálního života s tím, že se cítí špatně, že ve HŘE někoho musel mučit, to mě právě spíš přijde divný. A nebo jsem já nějakej deviant když potom, co touhle scénou projdu, tak jdu zkoušet autem, pěstma, střelnejma zbraněma na běžných chodcích jak reaguje euphoria v jednotlivejch situacích? Tedy dělám kolikrát i horší věci než při tom mučení?
      • janchor
        Jak už tu padlo, každej má ty hranice vkusu jinde. Přišlo by ti fajn prznit ve hře pětiletý dítě, v detailní grafice a s pečlivě rozanimovanejma reakcema? Pořád by ti stačilo si říct, že je to "jenom hra"?

        Zkoušet fyziku na anonymních panácích (zvlášť ve světě hry, kde "smrt" je jen nápis WASTED a hurá zase do života) mi přijde jako trochu jiná liga, než účastnit se zevrubně zpracovanýho mučení. To je celý. Když použiju přirovnáni, který sem vnesl Midnight, je to jako přepnout najednou z Toma & Jerryho do nějakýho kašírovanýho snuffu, kterej musíš - narozdíl od toho blbnutí na ulicích - podstoupit.
        • nekromant33
          Z čistě věděckých důvodů bych chtěl třeba vidět, jak by hráčská obec a vůbec všichni reagovali na to, kdyby třeba ve Far Cry 2 nebo 3ce byli dětský vojáci. Je mi jasný proč se to nedělá a ve Falloutu nebo Skyrimu to byla nesmrtelná entita, ale když to pak vidím, že je to takhle "och*aný", tak pak už vůbec nemůžu tu hru brát vážně. Mučící scéna v GTA může být samoúčelná, může být zbytečná, ale jsem v zásadě rád že tam je a že to není jen cutscéna s kamerou odvracející pohled od toho co se děje.
          • Šlo by to, okorád by smysl tej hry musel být jinde, zabít x dětí jenom abych zachránil nějakýho trotla nebo posbíral diamanty? To bych hrát nemohl. V nových Falloutech sem klidně pro zabíjení dětí, ale ten svět by tě za to měl náležitě potrestat, protože by tě musel nesnášet každej. S tim GTA jasný ta scéna tam asi patří, ale nemůžu s ní souhlasit, nebo když přijde na přetřes o ní mlčet, jako by mi to nevadilo, vadí, ale nikomu kvůli tomu nebudu zakazovat to hrát.
            • nekromant33
              hele jako ať si klidně lidi prskají nad tím, že se neradi koukají na takovýhle věci natož že je vyvolávají, ale ať do toho v souladu s fikcí netahají morálku prosím
          • Pokud se nepletu, tak ve Falloutu 2 jsi mohl děti zabíjet. Dostal jsi pak pověst zabijáka dětí, nebo tak něco. V Jagged Alliance 2 jsi taky mohl děti zabíjet.
        • Teda..asi chápu, ale stejně mě zajímá ten rozdíl, kdy vysypu půl zásobníku chlapovi do půlek a sleduju (případně ho přejíždím a sleduju krvavý čáry, šlapu na něj..prostě různý situace ze hry), jak se svíjí a nebo když to dělám v rámci příběhové mise. Jakej je ten rozdíl?
          Prznění dětí..chlape, co je s tebou? Násilí už pomalu zlidovělo, je od filmů až po hry, prznění dětí je ještě pořád tabu, o tom si sni někde jinde.
          • Takže až prznění dětí nebude tabu bude to ok? Nebo ti to stejně bude vadit, i když by to zbytku společnosti přišlo ok?
            • Ono to ani nemusí být vypracovaný charakter, např. v tom GTA mi je uplně jedno, co a koho buším, prostě to dělám v rámci hraní a nevadí mi to. Ale třeba v Mass Effect, kdy jsem měl možnost volby, jsem to nikdy neudělal protože jsem se vžil do postavy Sheparda. A při druhým hraní jsem už nekompromisně rozdával kulky všemu, co se na mě křivě podívalo. Vlastně podobně jsem i hrál Fallout. Pokud by mi ty rozhodnutí hra vnutila, už se do té postavy nevžiju a vlastně její konání beru jen jako součást scénáře, kde už jen hodnotím, zda-li je dobrej nebo špatnej.
              Ale jinak tě chápu a v rámci možností s tebou i souhlasím, jen mi příjde zbytečný tu scénu nějak zveličovat a podporovat její kontroverzi v tom, že se budu pohoršovat jak byla hrozný. (Což není tvůj případ:) ) Ono i pouštění blesků do šmejdů z Aldmerskýho spolku ve Skyrimu byla snad forma mučení..ne? Já doufám, chtěl jsem aby byla.
            • To by se člověk možná divil co je v té naší "přirozenosti", ale to by bylo na úplně jinou debatu. Jistě, hry kde bych prznil děti bych se já ani nedotkl, zato někoho zmlátit ve hře je fain pokud je to anonymní panák, pokud by se ta hra snažila toho člověka vykreslit nějak líp, třeba adventura, kde by si po x hodinách musel zmlátit svojí ženu o kterej něco víš (prostě se do té hry vžiješ) tak bych měl problém. To je GTA já nemam problém vidět v karikaturizovaném násilí legraci, ale pak se objeví něco co už mi tak nadsazeně nereálně vtipné nepřijde, což je mučící scéna. A chápu prostě i lidi, kterym i "obyč" kreslené násilí přijde moc.
            • Bude to hrozný stejně, společensky pořád mnohem horší než násilí. Ale příjde ti stejný ve hře někomu dát pěstí a vlítnout mu dom a vyplundrovat mu pětiletou dceru? Pochybuju, že nastane doba, kdy taková věc tabu nebude. Mlátit se je někde v naší lidské přirozenosti, mr*at děti ne.
        • No tak to by bylo uplně nejlepší, to bych si to pořádně užil a nakonec bych jí podřízl, teda pouze pokud by to bylo opravdu pečlivě rozanimovaný. Už teď sem z toho vzrušenej. Ty magore.
        • Dobře ale kvuli jedné hnusné věci odhodit celou hru ? mě se to mučení taky nelibí,ale tady jde o to že lidem to ma připadat hnusné aby právě ukazali charakter FIB ono to není zvrhlé prvoplánové ale je to právě pro učely příběhu.
          • janchor
            Viz výše, jaký "odhodit celou hru"? GTA V je skvělý a tím spíš mi z něj trčí věci, který za skvělý nepovažuju.
          • Kdo odhodil celou hru? Vždyť dostala 10ku. Jde o to, že je to zbytečné a samoúčelné.
    • >>Co je normálního na tom, že vás znechutí pohled na mučení série pixelů uplácanejch do podoby člověka?<<

      Dokud to nepochopíš, nemáš šanci ani vzdáleně chápat naše argumenty.
      • MidnighT91
        Tak nějakej nahoď a pomoz mi to pochopit. Já to vidím tak že Jerry mučí Toma od roku 1940 a to dost brutálním způsobem. S tím ale nikdo problém nemá, přitom jedinej rozdíl je v grafickém zpracování... Fakt, lidi si tu stěžují na násilí ve hře, ale pak si jdou udělat popcorn, pustěj si Pulp Fiction a dětem před spaním pohádku kde agrasivní myš mučí chudáka kočku pastma na medvědy. To je pokrytectví...
        • Každý máme své limity jinde, já pokud si koupím GTA počítám s tím, že to bude násilná nekorektní hra, pokud bych s tim problém měl, tak si koupím třeba nějakou slušnou adventuru. A tady je ten problém, já přistoupím na tu hru GTA a chápu, že je to "jen jako" a dokonce chápu. že je "jen jako" to mučení, ale s tím už já nechci mít nic společnýho, to sem si koupit nechtěl, neboť s tím mám vnitřně velký problém a i to "jen jako" mi dělá zle. Stejně bych si nekoupil hru o vedení koncentračního tábora, ačkoliv mi nedělá problém se smát koncentrákovým vtipům (a že jich znám). A to neni pokrytectví, to je jen jemnější vnímání hranic, na rozdíl od kategorických soudů.
          • ucho
            ty tomu říkáš jenmnější vnímání hranic, někdo jiný tomu může říkat pokřivený pohled na celkovou problematiku... jinými slovy nyní se stavíš do role kategorického odsuzování a definování toho, co je správné a co špatné...
            • ucho
              no jo, a co takové Happy Tree Friends a valentýnská přání. zmáčkl někdo tlačítko mixéru nebo jste znechuceně zavřeli okno prohlížeče, že tu nebohou animovanou postavičku nebudete týrat?
            • Nevim, jestli to bylo dobře pochopeno. MidnighT91 v podstatě řekl, tak jak sem to pochopil, že nevnímat stejně "Toma a jerryho" a GTA je pokrytectví. Já tvrdim, že i přes stejnou formu (umění) je mezi těmi věcmi rozdíl, a to rozdíl jemnější, čili v rámci umění. A já si můžu zvolit co je pro mne přes čáru a co ne.
        • nekromant33
          no tom a jerry asi nebude nejšťastnější příklad, ale tím Pulp Fictionem si mě připomněl spíš Reservoir Dogs... myslím, že nemalá část lidí se možná i smála u toho jakým způsobem tam v jedný části Madsen (myslím že to byl on) mučil týpka svázanýho na židli - v tu chvíli to byla vlastně úplně stejná situace, i horší protože k tomu pokud si dobře vzpomínám neměl žádnej důvod... Ale jen proto, že by u takovýhle scény mačkali tlačítka a převodem jedniček a nul se vydával příkaz k tomu tancovat a u toho řezat něčí ucho... pořád nevidím důvod proč se vzrušovat (ve všech smyslech slova)
          • MidnighT91
            Jo takovej absurdní příklad jsem uvedl schválně abych poukázal na to že násilí to je pořád ať už na kreslené kočce, pixelovému mimozemšťanovi nebo hraném Willisovi. jinak s tebou naprosto souhlasím...
            • Od GTA, přes Toma a Jerryho k Schindlerovýmu seznamu...to bylo..nečekaný. Až si teď říkám, že když jsem přičichl ke všem z výše jmenovaným, budu asi poškozenej. *4*
              Jen mě tak napadlo, ta mučící scéna je spíš něco jako Hostel. Celý je to blbost a jak dojde k..vlastně je to celý blbost, nedá se to srovnat. I já, krutopřísný alfa samec cítím rozdíl mezi filmem a "účastí" ve hře. Ve filmu jen sleduju jak hlavní postava někam uteče a bude konec. Ve hře bych je postřílel a zneuctil jim mrtvoly. Věznitelům i mučeným.
            • janchor
              Technická: Chraňbůh, abych přirovnával Schindlera ke GTA. Toliko jsem proti sobě stavěl dva zcela odlišný (a odlišně působíci) póly, jak zobrazovat násilí.
            • ucho
              jde spíš o to, že vytahovat Schindlerův seznam je nesmysl. ten film je myšlen vážně a má tak na diváka zapůsobit. sérii GTA ale tak vážně brát nelze. stejně není tak úplně ok u filmu Pain and Gain, že hlavní hrdinové se neštítí někoho mučit a zabít a stále jsou to hlavní postavy filmu (mimochodem taky pak trpěl tou kontroverzí, když by se s těmi postavami chtěl někdo ztotožňovat). styl humoru toho filmu a GTA mi přijde velmi podobný...
            • ucho: Dá se, ale ten film je novej, takže ho nemuseli vidět všichni. Za to SS viděli za tu dobu už všichni.
            • ucho
              janchor: když už vytahovat nějaké filmy, tak myslím, že Schindlerův seznam zde není na místě. pro GTA by bylo asi vhodné vytáhnout film Pain and Gain...
            • janchor
              No, není. Vyznění kreslenýho komediálního násilí je přece někde úplně jinde, než dejme tomu sugestivní, vážně míněná násilná scéna v nějakým filmu. Nebo na tebe snad nadsazený grotesky působí stejně jako dejme tomu Schindlerův seznam? Ale no tak.

              A v GTA, kde se ta scéna zcela vymyká právě nadsazenýmu, v podstatě "kreslenýmu" násilí zbytku hry, je to celý zásadně násobený tím, že nejsi jen divák.
          • vlastik.plaminek
            "Budu tě mučit. Je mi úplně jedno co víš, prostě tě budu mučit. Bezúčelně." Tak nějak to tam bylo.
            EDIT: Ještě se mi vybavil igeliťákový výslech z Tropa de Elite, ale z toho už by asi janchorovi rupla cévka, takže se ani nebudu obtěžovat s odkazem.
        • ucho
          kritici vidí problém v tom, že teď se toho mučení aktivně účastní. jednoduše se považují za danou postavu a tak se jim nelíbí, že musí mučit někoho, koho neznají (jako kdyby je ospravedlňovalo mučit někoho, o kom ví, že je špatnej :) ). to že ve hře svou nedbalostí zabijí spoustu matek nebo otců od rodin je nezajímá :)
          • Správně živá svoření se nemučej, ty se maximálně střílej, přejížděj, rozsekávaj na kousíčky, nechávají upálit, ale nikdy se nemučejí..
  • je vtipné poslouchat to moralizování, když se na pozadí střílí granátometem po autech *1*
    • Vtip je v existenci určitých hranic. Jak by řekl klasik: The line must drawn here! This far, no further!
  • Lukáše rád poslouchám a co se týče her máme velmi podobné názory, bohužel se občas přepne do módu "moralista/feminista" a to pak obracím oči v sloup...
    • janchor
      Obávám se, že morálku i rovnoprávnost pohlaví hájím konstantně. Na to se člověk nemusí přepínat, k tomu si tak nějak životem dojde.
      • tonnymontana
        hru jsem nehral takze nemuzu hodnotit jak moc je hra mimo a zda je to opravdu jen pokus o radoby cool efekt. preci jen jako filmovej nadsenec to znam i z filmu, nekterej film kde je psychopat proste sedne a jiny se jen pokousi o atmosferu. kazdopadne je skoda ze videorecenze nemaji sve vlastni hodnoceni. ta 10ka se na konec nehodila a docetl jsem se az v komentarich ze je to hodnoceni psane recenze.

        dotaz na autora videorecenze: zajimalo by me kolik by autor udelil hre podle recenze? tipnu si klidne cislo 8. volnost je krasna atd ale tech nekolik veci co "nefunfuji" jsou podle me docela vazne minus i na tak rozsahlou hru. hra se nemuze hajit tim ze je absolutne otevrena a tim obhajovat chyby.
        • janchor
          Devítku. Nefungujou především konkrétní scény, v celku se to do určitý míry ztratí. Jádro hry (a zábava, která z něj plyne) je famózní.
          • tonnymontana
            diky za odpoved:) me prislo ze ti v recenzi hodne vadila ta jedna postava (charakter) a celkove "nemoralnost" nekterych useku. kazdopadne jak tak koukam hra se asi hodne povedla, kazdy kdo hraje je temer "uchvacen" :) ja osobne jsem si asi nejvice uzil 1+2 dil ale tak to bude asi dobou:) 4+5 dil ma daleko vice obsahu,moznosti. Pri tom popisu kdy jsi popisoval co vsechno jde ve hre delat, jsem docela koukal:)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit