Přejít na výpis diskuzí
Herní manažer Game Dev Tycoon trápí piráty piráty
29.4.2013 | Aleš Smutný
277 příspěvků
-
Nemusis studovat? Vlaste rikas, nechci tomu rozumet, abych mohl tvrdit blbiny, ktere se mi libi.
-
-
Předpokládám že je to na mě. V jednom příspěvku jsem napsal "naštěstí už nemusím studovat", ne proto abych mohl tvrdit blbiny, ale protože už mám vystudováno. Za druhé nejsou to tak uplně blbiny. Několik lidí mne odkázalo na základy ekonomie, ale ty zde tak úplně neplatí. Tohle je specifická věc, digitální šířenou hru můžeš na rozdíl od hmotného produktu replikovat s téměř nulovými náklady, máš tedy vysoké fixní náklady a variabilní minimální. Dále je tu efekt pirátství, tzn. možnost získání stejné věci ilegalní cestou. Kdyby jsi měl fabriku na auta s tím že vývoj nového modelu tě stojí těžký peníze, ale pokud je jednou hotov můžeš za pakatel vyrobit kolik kusů chceš a zároveň by jsi věděl, že toto auto s určitými kvalitativními nedostatky může každý potencionální zákazník získat zdarma ilegální cestou, držel by jsi cenu na určité úrovní a stěžoval si na to že 80% zákazníků zvolilo ilegální pořízení? Nebo by jsi se snažil nabídnou doplňkové služby a cenu tak atraktivní, že zákazníkovi nebude stát za komplikace s ilegálním pořízením a tím zvětšil počet zákazníků, kterým můžeš následně prodávat další doplňkové služby (protože když už koupil hru tak se mu pirátit DLC nevyplatí)? Prostě digitální obsah je specifický obchod. Jak jsem již napsal, dle mého názoru se prodej her dá se více přirovnat k výběru daní než k prodeji hmotných produktů. Pokud jsou daně vysoké lidem se vyplatí šulit, přesouvat sídla firem, danit v rájích, provozovat úplný či částečný schwarz systém, tahat čisté peníze z firem přes cesťáky, atd. (jen tak pro legraci by mě zajímalo, zda všichni kteří odsuzují pirátství her odsuzují a nepoužívají i tyto praktiky a zda všechny vývojářské firmy, které odsuzují pirátství her také odsuzují a nepoužívají uvedené praktiky. Pokud ne, tak zloděj křičí chyťte zloděje!). Pokud daně klesnou na určitou mez pak se naprosté většině lidí nevyplatí provádět výše uvedené praktiky, riskovat postihy a prostě daně zaplatí a celkový výnos může být vyšší než v případě vyšších daní. Jde jen o to najít správnou mez. A pokud si vývojáři nebo lépe řečeno vydavatelé stěžují že neplatičů je 80% či 100:3, pak je to asi tím že tyto lidé nejsou uvedenou cenu ochotni zaplatit. Obchodní model že dáš na začátku vyšší cenu pro lidi kteří jsou ji ochotni akceptovat a za pár měsíců dáš 50% slevu aby to koupil ten zbytek by byl fajn kdyby to nešlo stáhnout ilegálně, ale to jde, tak s tím mušíš počítat. Navíc ze všech mých odpůrců vylezlo,že si rádi počkaj na slevu. Takže kdyby sleva byla hned tak má vydavatel peníze okamžitě, né až za rok a mnohem méně by se pirátilo. Myslíte že Microsoft prodělal když dal Win8 na začátku prodeje za velmi atraktivní ceny? Jde to i u hmotných věcí, co například Mountfield? Každej na začátku nechápal jak mohou dávat takový ceny, ale firma jede. Prostě to nechce hledat důvod proč to nejde (pirátství), ale hledat způsob jak to udělat aby to šlo. Nebo dělat něco jiného.
-
-
Presne jak pises ... a presne jak sem psal ja nekde niz - pokud ceny nesnizujou, znamena to, ze s mnoztvim kupcu i vybranych penez jsou spokojeni => je absolutni nesmysl si stezovat na piraty. Pokud budu mit pocit, ze by si muj produkt melo koupit vic lidi ... tak jim asi musim nabidnout neco, co jim za ten kup bude stat/dat tomu odpovidajici cenu.
Az pujdou(a neni to otazka jestli, jen kdy, technologicky to uz umime) stejne pohodove kopirovat hmotny veci, tak je taky nikdo nebude kupovat - byl by za blazna.
-
-