Hogwarts Legacy – recenze fantasy RPG ze světa Harryho Pottera
-
Šárko seduuum ? Ty seš drsňačka...😂😍
No, esli je to takovych 7, jako Daying Light, taaak to BERU všemi deseti...
Teď koukam Agriho, a vidim to spíš na 9...😛
njn PS5, easy nasatveni, aby hrani nezdržovalo od hraní... muže bejt celkem nuda...
-
Ti už dlouho mají těžký Orwellismus a samocenzůru.
-
Taky pravda.
-
Herní PC bylo mainstream poměrně krátkou dobu, dneska už ty mladý zase ani neuměj zacházet s windowsem a znaj jenom mobily a to si fakt nedělam srandu. Když doma maj nějakej komp, tak ani nevěděj co v tom maj a jestli na tom hrajou hry, tak jenom nějaký free2play kraviny. Ta doba kdy si hráči stavěli PC a byl to mainstream je tak 10-15 let pryč a hardware je dneska extrémně drahej v porovnání s tou dobou před 15 lety, už je to zase jenom pro těch pár bláznů jako v 90. letech, ostatní si radši koupěj nějakou konzoli nebo hrajou blbosti na mobilu. Dneska fakt reálně potřebuješ něco jako RTX 3080 abys ty nejnovější hry rozjel nějak solidně a to nemusíě ani hrát ve 4K. To jsem to dopracovali. Před 20 lety jsi měnil sice grafiku pomalu každej rok, ale nová grafika stála 4000 Kč a měla 3x vyšší výkon než tvoje stará grafika, dneska děláš po 3 letech upgrade a pokud chceš víc výkonu než před 3 rokama, tak tě to bude stát 2-3násobek toho co tenkrát, je to prostě špatný s PC gamingem a i když to řika se slzou v oku, tak PC gaming do 5-10 let nejspíš zanikne úplně pokud se něco nezměná, protože běžnej pracující (natož nějakej puberťák) fakt nemůže dát 100 tisíc za herní PC, navíc když ty nový hry jsou většinou zabugovaný kraviny
-
Problém je ten tlak na používání čimdál pokročilejších a náročnjších herních enginů, každá nová hra vyžaduje mnohem víc vývojářů než dřív, vyžaduje mnohem silnější PC než dřív a ve výsledku to nevypadá o tolik líp než dřív. Kdyby se na to vyprdli a používali ještě několik let zastaralý enginy a radši se soustředili na ten obsah, tak bych byl radši. Rád bych si zahrál hru která jede klidně na cry enginu 1 a dělá na ní 50 lidí, když to bude zábavná hra, než nějakou moderní kravinu na který dělá 500 lidí, hlava neví co dělá pata a vyžaduje to RTX3080 aby to nějak jelo a přitom to vypadá uplně stejně jako 10 let stará hra, akorát je to náročný kvůli novějšímu enginu a nemožnosti optimalizovat ručně tolik modelů, textur a podobně co tam maj. Ty hry moc nabobtnaly a už to neni co to bejvalo, dneska trvá vývoj hry i 10 let s tim že za těch 10 let tu hru 3x překopou do novějšího enginu a v podstatě restartujou vývoj, proč se na to nevyprdnou a radši to nedodělaj tak jak to začali dělat a nesoustředěj se na obsah, nebylo by to lepší?
-
"u mna je problem v tom ze mam pocit ako by som uz vsetko videl hral a kazda hra je skoro to iste len v bledo modrom"
Tak pod to bych se podepsal a to je mi teprve 31, poslední roky hraju už jenom tak 2, max 3 hry ročně, víc her co by mě donutily to nainstalovat a zahrát ročně nevyjde, nebo o nich nevim.
Z posledních let mě zaujalo akorát Dying Light a Prey, Cyberpunk teda taky ale musel jsem mu dát druhou šanci, chytnul mě až na podruhý. Samozřejmě Witchera 3 jsem taky hrál, ale co tam lidi dělali 500 hodin opravdu netušim, po nějakejch 70 hodinách absolutně nemam zájem to znova zapínat. Z těch her v posledních cca 7 letech bylo Dying Light jediná hra kterou jsem hrál 2x, jinak hraju spíš starší hry a dohánim resty z minulosti, u novejch her mi nejvíc vaděj ty otravný moderní prvky že i obyčejná střílečka musí mít nějakej quest systém a pobíhání po mapě a craftění a podobně, to mě tak neskutečně vytáčí. Jediná střílečka která tohle dělala dobře byla série Stalker, jinak tohle do stříleček podle mě nepatří, nebo jenom hodně decentně, to si rovnou můžu zahrát plnohodnotný RPG než ve stopadesátý střílečce lepit izolepou optiku na pistoli a vyrábět náboje z nějakýho šrotu. Chci starý dobrý střílečky ve stylu RTCW, FarCry 1 a podobně, pěkně levely hezky po sobě, žádný questování a craftění. Takový hry bych si rád zapařil dneska, protože to je něco k čemu sednu, nemusim se to 10 hodin učit hrát, chvíli zapařim a zase to vypnu. U většiny moderních her fakt trvá 10, 20 i 30 hodin jenom se to naučit hrát a na to prostě člověk ve 30+ letech nemá čas a často ani chuť. Navíc těch koníčků je mnohem víc než jenom hry.
A co mi nejvíc pije krev u moderních her jsou ty respawny místo klasickýho save systému, to je strašnej mor, to opakování až do zblbnutí k tomu hernímu zážitku přece patřilo, dneska se člověk někde respne mimo nebezpečí ale bez nábojů, takže je to ve výsledku ještě větší opruz a nevim co teda po respawnu platí, jestli mam prozkoumáno co jsem předtim prozkoumal, vyexpeno co jsem vyexpil a podobně, prostě je to matoucí, chci starý dobrý savování, navíc hry jsou zabugovaný a spousta her se bez toho normálního save systému skoro ani nedá dohrát, hodně mě to potrápilo třeba v Metru Exodus, to jsem musel celý hráz znova kvůli tomu že jsem spadl do bugu zrovna v momentě kdy jsem dal quick save a pak se udělal i autosave a nazdar, žádnej starší save se nahrát nedá než tyhle 2 nebo kompletní restart. Když to maj skoro všechny hry takhle nebo formou respawnů tak jsem z toho fakt uplně zoufalej a nemam ani chuť to pak hrát když vim že zase vyhodim třeba 30 hodin času a pak zase spadnu do nějakýho bugu a budu to hrát znova.
A ty problémy s klientama, dneska člověk furt jenom něco řeší, dřív jsi vrazil CD do mechaniky, opsal serial key, zmáčknul 3x next a hrál jsi, dneska jsi otrok toho jestli servery nějakýho pochybnýho klienta budou dneska fungovat a jestli ti třeba omylem nezabanujou IP adresu a podobně, prostě v tomhle je dnešní doba hrozná a spousta starších lidí kvůli tomu přestala hrát protože ty hry prostě nedokážou rozchodit a neuměj anglicky takže vubec nemaj šanci. Já sice anglicky umim ale pokaždý když něco řešit tak přemejšlim nad tim jak by to asi vyřešil někdo kdo anglicky neumí, no jinak, nevyřešil by to. Před 20 lety dokázalo nainstalovat hru na PC i 10letý dítě, dneska je to samá registrace a klienti.....bych blil.
-
Nemyslim si že tohle je o věku, to je spíš o tom na jakej druh hráče cílej. Hrál jsem vždycky víceméně stejný hry, ať mi bylo 12 nebo 30. Kolem 15 let jsem se sice propracoval od nějakejch Doomovek k velkejm RPG, ale od tý doby hraju prakticky stejný typy her, ale čas ani chuť na to už nemam jako dřív, ale nemyslim si že nutně platí že starší hráč chce hru kde to málo vybuchuje a naopak, znam lidi co to maj přesně naopak, hlavně teda fanoušci Avatara jsou dost extrémisti na to aby to všechno vybuchovalo, já jsem byl spíš fanda pomalejších armosféričtějších her a to jak v 15, tak i ve 30 letech. Znam padesátníky co hrajou jenom kraviny typu CoD a když už hrajou nějaký RPG tak to trollej jenom tim způsobem aby se dostali k možnosti se vyspat s nějakou postavou ve hře, jak kdyby jim bylo těch 15. :-)
Co si budem povídat, dnešní hry už nejsou co bejvaly a nemůže za to ani Rowlingová ani woke kultura, můžou za to hlavně online klienti a day one updaty kdy se standardizovalo vydávání nehotovejch her který by dřív nedostaly ani nálepku beta a dnešní konzument snese všechno a tak je z toho dneska norma. Další věc co mě těžce přestává bavit je ten skokovej nárůst HW nároků pokaždý když vyjdou nějaký nový konzole, případně když se dělá nějakej "next gen" remaster, jako teď třeba se Zaklínačem 3 kde musim hledat rozdíly na screenshotech abych si něčeho všimnul, ale chce to 3x silnější komp, už mě to po třicítce celkově tohle přestává bavit, nejradši bych se odpojil od internetu a hrál jenom hry co vyšly tak do roku 2010.
-
BOŽEEEEEEEEE. Už s tým dajte pokoj s tou hrou.
-
pokud jsi četl recenzi, tak máš všechny důvody pro hodnocení v ní.. pokud ti jen vadí transgender nebo cokoli mimo basic hetero, tak je problém jen u tebe a zase to s recenzí ani s nikým jiným nemá nic společnýho :)
-
tak ona recenze je vždy textová a to číslo na konci je tak nějak "nutné, ale o ničem".. pokud jsi text četl, máš hodnocení přesně zdůvodněný a jestli to pro tebe bude podle text 3/10, tak je úplně jedno, jestli Šárka dala na konci vyšší číslo... ;)
-
Na mě to od první trailerů působí strašně marně... A po shlédnutí GP, děkuji nechci... Je to přesně to čeho jsem se obával, generický fantasy OW s hradem uprostřed... Připomíná to pána prstenů apod.
Já jsem jako čtenář HP, svého času moc toužil po HP hře... Chtěl bych OW Bradavice, les, Prasinky, ale chtěl bych hrát za HP. Víc objevovat a méně bojovat... Stealth s neviditelným pláštěm v noci na chodbách bych si dal radši... Než generické souboje se skřety...
-
Upřímně, knihy jsem nikdy nečetl a z filmů mám radši ty poslední, temnější. Takže jestli i ve hře budou ty černější momenty a nebude to úplně pohádka, tak se těším.
-
Tak on je celý ten lore sám o sobě už z knížek tak rozbitý a nelogický, že je v podstatě úplně fuk co tam vyvedeš.
-
Už se těším až budu hrát za temného čaroděje ze Zmrdozelu a spolužáky a učitele všelijak šikanovat, než jejich mrzké životy ukončím nějakou kletbou. Naštěstí vůbec nejsem potterhead, takže odchylky od lore a plytký příběh mě nechávají chladným.
-
Mě za chvíli bude 38 a radši si najdu čas na velkou rpg hru jako když mi bylo 16, zahraju si jich méně, ne že by vycházeli kvalitní dlouhé rpg hry často. Co se týče příběhu nečekám od Hogwarts Legacy žádnou hlubokou filosofii/psyhologii jako u Xeno věcí, ale těším se na atmosféru toho světa, do které se ponořím v pátek večer. Jestli mě to bude bavit hodně a Switch port se povede, podpořím hru ještě jednou, ale myslím si, že v době kdy to vyjde budu pořád ještě hrát novou Zeldu.
-
Hmm tak nějak sem si to představoval. Nostalgická past na fanoušky s přehršli obsahu, ale jinak dost plytká. Myslím že bychom do her, zvlášť do takhle náročných produktů co musí vydělat stovky milionů, měli přestat projektovat svoje naděje. Většinou když se objevila nějaká skvělá inovativní hra, bylo to spíš z levého pole.
-
Co sa tyka tych remakov a remastrov teraz maju masiny taky vykom co sa nam ani nesnivalo ... a oni robia stale to iste dokola....ked ten vykon sa da pouzit na tak nadherne svety a moznosti... je tolko knih co by si zasluzili trebars aj hernu podobu....
-
Hlavně je otázka, jestli by podle autora příspěvku měli penalizovat Rowlingovou jako autorku předlohy nebo penalizovat/bonifikovat autory hry, kteří se proti jejím vyjádřením ohradili a podle slov recenzenta od konkurence tam hodili "woke" témat až příliš :-D
-
Jo, ale prakticky (skoro) VŠECHNO má lepší combat než Forspoken.
To je jako kdyby jsi hodnotil závodní hru a řekl, že to je "lepší než Big Rigs: Over The Road Racing" (poznámka: snad nejhorší hra historie, 8% na Metacritic).
-
jo, taky jsem měl doma Didaktik M, R Tape loading error :-) Máš pravdu že časem má člověk pocit že všechno už hrál a že se to opakuje. Proto si dávám od hraní dlouhé pauzy (třeba i rok) a když si pak zase něco po dlouhé době zahraju, tak mne to baví. Já jsem byl třeba nadšený z Amnesia Rebirth, která se mi líbila víc než první díl. Harryho Pottera hrát nebudu. Když Rowlingová tu pohádka psala, tak já už jsem byl na vysoké škole a šlo to celé mimo mne. Remaky jak které. Třeba Black Mesa byl naprosto fantastický, a osobně se těším na System Shock and Silent Hill 2