Přejít na výpis diskuzí
Hrajeme a neplatíme: 40% CZ hráčů si hry nekupuje nebo stahuje
7.9.2011 | Petr Poláček
351 příspěvků
-
Mno. . . a co nám z toho vyplývá?
1. mohu hrát free to play hry, spoustu freeware. . . do počítačových her můžu počítat i všechny ty flashové záležitosti na webu. . . takto můžu hrát roky a nezaplatit ani korunu
2. mohu být jen příležitostný hráč -- a protože mám už nakoupenu spoustu her a v současné době nevychází nic, co by mě zajímalo nebo na to nemám hardware, tak hraju jen ty, co už vlastním.
3. hraji pořád dokola Fallout 1+2 / Richard Burns Rally / MS Flight Simulator / atd. a jiné hry mě nezajímají
4. hry zásadně jen pirátím (a nekupuju si ani herní časopisy s DVD)
Já jsem byl spíš překvapen z toho, že v 80 % českých domácností je výkonný počítač (a nebo si to dotazovaní aspoň myslí) -
-
je to jen ze vsech domacnosti, ale jen z tech, kde se hraji hry. takze to neni 80...
-
-
Čekal někdo něco jiného? U nás nejsou lidé zvyklí platit. A už vůbec ne za hry nebo software. Typickej Čech si řekne - "proč by bych si měl kupovat něco, co můžu mít zadarmo, nejsem přece blbej, no né?". Je to smutné. Místo toho aby lidé podporovali kvalitní tituly koupí, raději je sosnou z torrentu...
-
-
To co jsi napsal je v rozporu s článkem, ne? Není tam náhodou, že většina platí? Takovéhle zobecnění je dost mimo realitu, vystrčit nos ze svého pokoje, asi budeš překvapený, že mnozí češi opravdu kupují a platí. Obzvláště za něco, s čím mají dobrou zkušenost (= repeated business).
Plus ti co neplatí, to je dost obtížně pojmutelná skupina - bazary, F2P, old games, bundle a tak dále. Malé skupiny lidí (až na ty F2P a flashovky), ale také mají své zastoupení.
Asi rok jsem hrál F2P hry, čili bych se také zařadil do kolonky, že za hraní neplatím. Nakonec jsem jim samozřejmě nějakou tu zlatku poslal, ale hra byla F2P, tak proč se cpát do jiné kategorie?
Aby tahle statistika byla v tomhle víc vypovádající, bylo by potřeba tuhle množinu nějak víc struturovat. -
-
Když si uvědomíš , kdo stojí za názvem "Asociace herního průmyslu v ČR a SR" , tak ti musí být jasné , že reálný stav je opět jinde . Strukturovat u nás už tak dost omezenecký přístup k hernímu trhu by bylo z jejich pohledu kontraproduktivní .
-
-
Třeba já si říkám. "Jak v takové díře, jako je ČR můžou hry stát tolik(a je mi jedno, že náš trh s hrami je malý, taky že jo, když se u nás nevyplatí kupovat), když v Polsku či Anglii za ně dám o třetinu míň". Tak stahuju "dema" u nás a kupuju ze zámoří(nebo Steam), když to za to stojí. A pak tu všichni jen pirátí. *3*
-
-
1000kc je hodne? cece to se da propit za 2 hospody ani to nepoznas. Jak pisu nize muzem si sami za to ze nebudou hry prekladat no ma to pozitivum zvedne se znalost anglickeho jazyka.
-
-
Pro mě jako studenta to je dost. A navíc, když si koupím 5 her z GB za 800, už mám ušetřeno na dvě chlastačky v hospodě. To je co!
-
Za 1000 kč mám 4 - 5 kvalitních hudebních CD (ze zahraničí), která vydrží na celý život. V porovnáním s tím je hra na pár hodin, která za rok bude šmejd, naprosto směšná... *7*
-
-
Nechceš rovnou tvrdit, že jediná rozumná investice do zábavy jsou žolíkové karty za dvacku? U těch taky lze strávit spoustu času...
-
-
Ale pokud ta hra nemá ani dobrý příběh, ani dobré herecké výkony a pouze to zachraňuje slušným soundtrackem (většina her z mého pohledu), pak je cena zarážející a o umění nemůže být řeč... IMHO.
-
No ono to bude asi tím , že pořádná hra zahrnuje audiovizuální zážitek , jehož realizace je jako spojit dobrou knihu s dobrým orchestrem a ještě k tomu zaplatit nadané herce /vývojáře a tunu licenčních poplatků .
Prostě takové o dost lepší divadlo ve kterém hlavní roli hrajete vy .....
Takže je až s podivem , že se u her nemluví o absolutním umění . I když za to může spíš silný komerční důvod jejich vzniku , který k recyklaci a plytkosti přímo motivuje . -
Ne... Ale rozhodně bych nevyhazoval prachy ani za chlast, ani za hry. Nechápu, jak může stát hra tisíc korun, když za tu cenu mám tři kvalitní knížky či 4 - 5 hudebních CD. *7*
-
-
-
1000 Kč dokáže s měsíčním rozpočtem už pořádně zamávat - To že podobnou částku někdo proleje hrdlem za výkend ovšem neznamená , že by se tak chovali všichni ;)
-
-
-
Tím nemyslím nejnovější COD, to bych sosnul taky, kdybych to hrál. Bohužel, na takové blbosti nemám čas.
-
-
"Vzhledem k tomu, že otázka na to, jestli si lidé pořizují hry ilegálně, v průzkumu zahrnuta není (nedá se čekat, že by to někdo přiznal a výsledek by byl zavádějící)" A co se takhle zeptat hrají-li freeware a abandonware hry a jak moc?
-
-
Cože tohle tam není ? .... Pak má ovšem podobný průzkum hodnotu blížící se nule ... :/
-
-
No, já se tomu ani nedivím.Uvedu jeden příklad, který není až tak ojedinělý.Koupil jsem hru Deus ex 3 a instaluji.Souběžně se mnou hru stahuje kdesi pirát.Já pořád instaluji a registruji přes STEAM.Pirát už má staženo a rozbaluje.Já pořád instaluji a omezená a kolísavá rychlost STEAMU mě dovádí k šílenství.Pirát již paralelně usedl a začíná hrát.Já na jiném místě proklínám všechny, neboť mi služba STEAM hlásí error 55 a NAZDAR!!!Hru odinstaluji a jedu od začátku, ráno se mění pomalu v odpledne a já začínám být znechucen.Za co jsem to pro bůh vyhodil peníze!!!Za takovou kyberšikanu, ano to je to slovo:KYBERŠIKANA.Instalace je u konce a opět:error 55.Originál letí přes celou místnost.Nemám už sil.Pirát kdesi postupuje level za levelem.Večer kdesi na diskuzním fóru najdu informaci, že chyba 55 je vlastně problém s antivirem avast a službou STEAM.Buď odinstalovat, nebo ativir vypnout.Jdu na to a hle po celodenním lopocení a trápení se hra naskakuje tak jak má.Nicméně, jsem unaven a frustrován z takovéto KYBERŠIKANY a PC vypnu, nemám již sil.Nerozumím tomu, proč mám podstupovat takovou šikanu za plnou cenu hry.Je to něco jako, když jsem koupil DVD a musel jsem sledovat šot v tom smyslu, že přepalování je zločin.Bože, ale já to zaplatil!!!A zase digitální šikana poctivého zákazníka.Slibuji si, že je to naposled co jsem tohle podstoupil a je to poslední originál co jsem pořídil.Na tohle vážení výrobci a distributoři totiž nemám čas.Příště to udělám asi jako ten pan pirát, který má na tváři blažený úsměv od ucha k uchu.
-
-
Možná jsi nepochopil, že vydavatele nezajímáš, zato je zajímají tvoje peníze. Ve skutečnosti si s tebou vytírají zadnici. Čím více jim zaplatíš, tím více tě mají u prdele! DRM jde proti zákazníkům, já tedy jdu proti vydavatelům! S...u na ně z vysoka roněž! Připoj se! Legální hry jsem kupoval kupuji, ale rozhodně nebudu mít v počítači otravné DRM za přemrštěné sumy. N.....t kravaťáci!
-
-
to FANDA: No hele, divné je, že to stahuješ ze Steamu i když máš placku. To máš možná pár patchů za půl hodinky. A ještě divnější je, že v tom erroru je přímo odkaz ne help(myslím a i kdyby ne, google a první odkaz). Takže za a) buď seš dement, co stahuje hru ze steamu i když má placku a neumí věnovat chvilku tomu, aby zjistil, co že se mu to ukazuje za error(přičemž jako řešení stačí vypnout jeden jediný štít)
b) jen si vymýšlíš abys měl pádné argumenty, což je pravděpodobnější.
A ano, chápu smysl příspěvku, nicméně stačí napsat, že ochrany jsou zlo obstojné pirátům. -
-
Ta instalace je přesně, tak jak je popsáno.I když máš placku, tak jedeš přes steam a tam stahuješ.prostě gamer nightmare hell.Fanda má pravdu.
-
-
Tohle není pravda, akorát si to neumíte nastavit :).. Tím nechci obhajovat Steam, taky nejsem zrovna jeho nekritickej fanda..
-
-
-
-
Ce se týče té chybi (55), tak pokud si ještě nevyřešil chyba je u avastu, jak už tu padlo.
Stači vypnout avast, nainstalovat hru, popř. i update a avasta zapnout. Mě se stávalo to samé i u L4D2. -
1) pirát hru neinstaluje? třeba to u deus exu bývá jinak, ale většinou instalace není ušetřen
2) dle tvého popisu je chyba v Avastu a patrně v tom, že ho neumíš správně nastavit
3) nevím jak rychlý máš internet, ale většinou je jednodušší si hru aktivovat na Steamu a stáhnout z něj... instalace a následné spuštění hry je pak otázkou jednoho dvou kliknutí myši
vždy je jednodušší svádět vinu na ty ostatní -
-
Jsi vedle.Podívej se na fórum obchodu Xzone.Tedy fórum ke hře DE3 a zjistíš, že jsi 3 vystřelil a 3 vedle.Popsaný problém je prostě "standart" u instalace na steamu a to i přes krabicovou verzi.
-
-
na steamu mám aktivováno již přes 100 her (dnes tuším ke 150, některé zakoupené na Steamu, jiné tam pouze aktivované) a za celou dobu jsem se setkal s jedinou chybou, kterou jsem si zavinil sám nedostatkem místa na disku. takže nevím, u koho je co "standard", ale myslím, že řada lidí není schopná řešit samostatně jakékoli problémy.
-
-
To ze ty to mas vzdy bezproblemu, neznamena ze ostatni problemy take nemaji. Ja si taky jednou za cas projdu "pekle" kvuli Steamu.
-
-
neříkám, že nemusí mít někdo problémy, říkám, že lidé neumí své problémy řešit a většinou jsou to opravdu banality a nic komplikovaného... tedy místo aby použili mozek, raději někam napíšou, že mají problém, ať to za ně někdo vyřeší... za tu dobu psaní příspěvklu to mohli mít vyřešené...
-
-
-
-
-
Aneb jak fungují nové protipirátské ochrany např. od Ubi -
If you're a legitimate user, it goes like this:
Are you a pirate? / NO!! ... Are you a pirate? / NO!!! ... Are you a pirate? / NO!!!!
.....
Are you a pirate? / Connection error... / YOU ARE A PIRATE! *player kicked*
If you're a pirate, it goes like:
Are you a pirate? / Shut the fuck up! *plays in peace offline*
Mimo toto trefné a vtipné přirovnání tvůj názor ale vůbec nesdílím. Nemyslím si, že většina lidí hry stahují s takovým motivem, jako máš ty. A nejsem si ani jistý, jestli ten motiv věřím tobě. Je to spíš jen taková záminka. Tím pravým důvodem je, že Češi neznají hodnotu věcí. Hry stahují jednoduše proto, že prostě mohou. A proč by kupovali něco, co je někde zadarmo? Nějaká snaha nebo píle vývojářů už je nezajímá. Když se na to podíváme realisticky, PC gaming je vlastně jedna z mála forem umění, kde je koupě zcela dobrovolná (vyjímkou jsou tituly zaměřené na online hraní). A bohužel, ač by se tato forma měla naopak velmi vyplatit kvalitním hrám, paradoxním faktem je, že nejvíce prodávané jsou právě ty největší shity a ty nejlepší kousky naopak zůstávají kvůli špatným prodejům v zapomnění. To je také jedna z mála pozitivních věcí, kterou přinášejí konzole - pokud hra lidi něčím upoutá, opravdu si jí (ano, vím, že na konzolích je také pirátství, IMO v menším měřítku a s většími sankcemi, ale i kdyby ne, lidé si hry) koupí a vývojáři tak nejsou vydání na milost nic neřešícím, konzumujícím hráčům, kteří prostě stahují, "Because They Can". *7* -
-
panebože už zase.. na konzolích se stahuje víc jak na pc a víc se na ně prodá díky jejich objemu v zahraničí. To je jak u tukanů..
-
"a ty nejlepší kousky naopak zůstávají kvůli špatným prodejům v zapomnění"
toto snad nemyslis vazne, ak by boli kvalitne, neupadnu do zabudnutia, len teraz sa kvalita strasne tazko hlada, 90% hier sa hra uplne rovnako a 50% hier vyzera rovnako -
-
Možná jsem to až moc generalizoval a přehnal to s vážností toho sdělení - jednoduše to mělo znamenat, že shitů jako Call Of Duty se prodá 20 milionů a takového skvostu jako je The Witcher 2 jen nějaký milion. "V zapomnění" bylo poměrně přehnané vyjádření, sorry for that. *3*
-
-
a generalizuješ i teď. představ si, že pro některé lidi je skvost COD a sh*t Witcher 2...
-
-
skaven123: existuje nespočet her, ale velmi rozšířené hry jsou obětí značně rozličných názorů, proto u nich dochází k šarvátkám... když je něco velké a rozšířené, vždy na to řada lidí nadává a vždy to má řadu obhájců.
ostatní hry holt nejsou tak masově rozšířené... -
prave v tomto poste vidim najvacsiu biedu v sucastnych hrach, t.j. existuju len tieto 2! zanre hier 3th person shooter(witcher) a 1st person shooter ..a toto sa cykluje uz 5rokov .. su aj vynimky, a tie vlastnim (taky shogun a pod) :)
-
-
-
-
-
...a pak jsem se probudil a zjistil, že jsem vlastníkem konzole. Můj život opět začal dávat smysl *1*
-
-
Na rozdíl od vlády slovenské v tom zatím, zdá se, žádné konkrétní kroky nepodniká.
aha vie niekto o presnych krokoch ? pretoze v mediach nebolo nic spominane ( ziadne prekvapenie ) -
-
Taky by mě to zajímalo, pokud cokoliv někdo víte, tak prosím informujte! Díky moc *4*
-
-
Je škoda že na Tiscali nejdou smazat příspěvky, jak se jednou spletete a odešlete to špatně, můžete to jen přepsat a typickým příkladem této situace jsem teď já *15*
-
-
grr
-
ano to je bohuzel neduh dnesni doby. Taky se mi to nelibi, ale je si treba uvedomit ze kazdy che uber grafiku, HD DTS zvuk pribeh dlouhy a to neco stoji. A jedna z variant jak cenu zmirnit je rozlozit to do dlc. To ze jsou firmy jako activision ktere hcou za mapu 10euro je smutne ale treba v pripade flalouta FNV nelituju toho ze sem za kazdy ten balicek dal 10euro projel sem dva a oba se mi libili. Mam uz koupeny i treti ale cekam rovnou na 4ty protoze sem blizko level capu a nechci sbirat expy do luftu a ten novy to rozsiri zase o 5 levelu. Co se tyka zkusenosti z hrou samotnou pokud to nechces hrat vylozene v dobe vydani hry tak si pockej na recenze procti si diskuze a snad nejsi mongol aby sis neudelal cca obrazek o tom jaka hra je. Navic porad je dost her ktere jsou sazka na jistotu.
-
-
Eh, omlouvám se, přepsal jsem to hned co jsem to mylně neposlal do řetězce...Jak už jsem dole psal, Witcher II, Battlefield III, Skyrim, případně Guild Wars II (to se rozhodnu podle volného času) ano, to jsou pro mě jistoty, a proto do nich hodlám zainvestovat. Ale u zbytku si prostě jistý nejsem, a to i když jde o věhlasné značky - například Fable III nebo nový Dungeon Siege III, který je naprosto nehratelný. Takže co s takovými hrami bez skutečného vyzkoušení? Riskovat a kupovat vše co se mi líbí? Na to jako vysokoškolák prostě nemám... *5*
A to nemluvím o podmínkách, jaké si někteří autoři vydobují - neustále zapnutý Steam, Origins (vyjímečně jsem to překousl u Battla 3, ale to opradu vyjímečně), být neustále online?? *7*
Nemám rád chrome, steam, origins ani jiné programy, co neustále odesílají informace o vašem systému, disku atp. a nehodlám na to autorům přistupovat. A v těchhle případech mě často napadá - proč si tu hru prostě nestáhnout, když autor evidentně nemá zájem o to, abych si ji koupil... *4* -
-
hele vyuzit jako demo razora taky neberu jako spatnou vec kdyz ve finale za to zaplatis. Dyt casto je to zminovane i v readme daneho isa ze pokud se ti hra libi podpor vyrobce her. A je jedno jestli to koupis za 40euro jak to vyjde nebo si pockas a pak koupis za 10 euro v nejake vikendove akci. Jde proste o to ze to zaplatis a sam tak prispejes nejen na vetsi pupky vydavatellum ale i na nove dalsi al epsi hry. S tim jelimanem nize uz odmitam neco resit kdyz neni schopen pochopit vec ze i dusevni vlastnictvi je vlastnictvi nicmene blbcovi ktery umi akorat vykopat 2metrovou diru na novou kkanalizaci to asi vysvetlit nejde neb nic jineho nez fyzickou praci a fyzicke veci nerespektuje. Jeho skoda drive nebo pozdeji to zeslozit tak ze uz ani razor nepomuze viz diablo kdy bys musel simulovat nejake server od blizardu:}.
-
-
-
-
Nevím... když si hru nekoupíte, tak výrobce a vydavatel nic neztratí... když si hru stáhnete, taky mu zisk neujde, bo byste si ji nekoupili. Avšak máme tu nějaký ten copyright, takže skóre 1:1. Dříve jsem si hry také stahoval, ale většinou ty, co stejně už nikde neseženete (díky Gog.com), protože jsem neměl kompjůtr na nové hry. Teď mám mašinu za hodně těžké děngi a práci, ze které mám love, takže když chci hru, tak si na ní našetřím. Horší je to, že dnes už se dema moc nenosí, takže jak si hru vyzkoušet, abych nekupoval zajíce v pytli? Nad tím by se měl někdo zamyslet.
-
-
Tohle je tu už po několikáté a nikdy to kromě vášnivé fLamewar v diskuzi k zamyšlení vydavatelů nevedlo .
-
-
Nejsem odborník na statistiku, ale pokud jsem pochopil brožuru správně, tak co se týče podrobností o hraní a nakupování her odpovídalo asi 278 dotazovaných (1002 dotazovaných z toho 27,8% hraje hry). Soubor o velikosti necelých 300 lidí mi nepřijde moc vypovídající. S jakou odchylkou bylo počítáno? Kolik respondentů patřilo do skupiny rodičů vychovávajících děti do 15let? 5 nebo 20 nebo snad 50 ;)
Relevantní se mi zdají pouze otázky, kde odpovídá všech 1002 dotazovaných, kteří zastupují populaci ČR starší 15let.
1) V ČR hraje asi 28%.
2) 80% lidí si myslí, že má výkonné PC nebo notebook. tzn.: 53% nehráčů si myslí, že má HW schopné hrát nové hry?
3) Žádnou hru nevlastní 58%. tzn.: 14% nehráčů vlastní aspoň jednu hru?
4) 78% nezná PEGI, 14% se na PEGI ohlíží. -
-
tady šlo o to, zjistit, kolik lidí hraje a kolik z těch hrajících si hry kupuje. Čili z 1002 náhodně vybraných dotazovaných těch 278 hraje hry a z těch určitý procento hry kupuje. Rozhodně nejde o vypovídající vzorek co se otázek na hraní týče, ovšem zajímavý je právě, že 1/3 vzorku má co do činění s hraním. To je asi hlavní poselství výzkumu:) A ano, je to dost blbě udělaný.
-
-
Ti co hrají hry a neplatí na FB a jiných webech se řadí mezi těch 40% ?:)
-
V podstatě každý kdo vlastní PM3 přehrávač je pirát.A pochybuji že kdybych se pohrabal nějakými z tech moralistu v kompu že bych nenašel nic upirátěnýho
-
-
Pochybovat muzes, jen to ale svedci o tom, jak hluboko jsi klesl, kdyz uz si nedovedes ani predstavit, ze by nekdo nekradl. Moje pocitace i konzole jsou ciste.
-
-
Hah určitě. A kupuješ i každou mp3, viď.. Nenech se vysmát..
-
-
Tak dokážu si představit, že nikdo nepodlehl. Ale bude to velmi, velmi vzácný fenomén.
-
-
Hele, členové kapel si stahujou mp3 ostatních interpretů, v dnešní době se to zdá bejt úplně normální. Jen v herní branži se kolem toho dělá takový haló, je vidět, že nejvíc manažerů a podobnejch "milovníků peněz" se sdružuje právě tam..
-
-
No jak říkám, teoretická možnost tu je. Na druhou stranu tady pan hejasek se mi nezdá jako reálný kandidát pro takovou možnost *1*
-
za rozhovor kapely nic nemaj:).. Leda ty koncerty a merch. U her nic takovýho není to je pravda, proto se tam snažej narvat DLC nebo měsíční poplatky.
Akorát nemám rád, když se tu někdo snaží dělat Harveyho Denta a přitom když se podíváš na jeho HDD tak čumíš že toho má tuny.. -
No jo, jenže muzikanti vydělávají hlavně z koncertů a rozhovorů atd. Herní průmysl skoro nic takového nemá *4* . Osobně si MP3 nekupuji, ale CD někoho si koupím rád, když mi za to stojí.
-
-
-
-
-